Ana səhifə

Premiere: Fredag d. 28 oktober 2005


Yüklə 58 Kb.
tarix26.06.2016
ölçüsü58 Kb.

Øst for Paradis præsenterer

Napola

En film af Dennis Gansel
PREMIERE:

Fredag d. 28 oktober 2005PRESSEVISNING:

Onsdag d.19. oktober kl.09:30 Vester Vov Vov , Kbh.

Onsdag d.26. oktober kl.09:30 Øst for Paradis, Århus
Premierebiografer:

Vester Vov Vov,København

Øst for Paradis, Århus

Café Slotsbio, Hillerød

Biffen i Ålborg
Kort Synopsis

Berlin 1942. Friedrich på 16 år som netop har afsluttet skolen og er en talentfuld amatørbokser, drømmer om at foretage sig noget med sit liv. Hans store chance kommer, da han ved et boksestævne bliver opdaget af en sympatisk ung mand, som underviser ved en elite Nazi skole og som hjælper Friedrich med at komme ind på skolen. Dér bliver den unge lærer Friedrichs mentor og guider ham gennem de stive rammer på den strenge skole.

Blandt Friedrichs nye venner er Albrecht, søn af en højtstående embedsmand. Albrecht er en spinkel ung mand, som foretrækker at træne sin forstand frem for sin krop, og som forholder sig kritisk til at de studerende bliver fodret med Nazi ideologi.

Friedrich begynder at indse, at her ikke er plads til dem, der ikke vil følge partiparolen.

Efter en nat hvor de studerende er blevet tvunget til at deltage i en massakre mod ubevæbnede unge russere i en skov i nærheden, skriver Albrecht et essay, som fordømmer den tyske brutalitet. Friedrich ved, at hans bedste ven er på kollisionskurs med autoriteterne, men kan ikke rokke ved hans opfattelse. Da Albrechts far tvinger sin søn til at trække sine ord tilbage, nægter Albrecht - og accepterer konsekvenserne.
Knust sværger Friedrich på at hævne sin vens skæbne, selv om det vil betyde at han mister alt han har kæmpet for og at han må slippe sin drøm om et bedre liv.


Cast

Max Riemelt

Tom Schilling

Devid Striesow

Joachim Bissmeier

Justus von Dohnányi

Michael Schenk
CREDITS

Instruktør: Dennis Gansel


Producer: Molly von Fürstenburg, Viola Jäger, Harald Kügler
Manuskript: Dennis Gansel, Maggie Peren

Kamera: Torsten Breuer

Scenografi: Matthias Müsse
Klip: Jochen Retter

Musik: Nornand Corbeil

produceret af : Olga Film i samarbejde med Constantin Film og SevenPictures
Original titel: Napola

Land, år: Tyskland 2004


Længde: 110 min.

Dennis Gansel, instruktør og manuskriptforfatter

Dennis Gansel blev født i Hannover i 1973. Efter skolen og tjenestetiden, studerede han ved "Hochschule für Fernsehen und Film" i München. Han tiltrak sig først publikums opmærksomhed med en række kortfilm og havde sin spillefilmsdebut med The Phantom, en politisk thriller om Rote Arme fraktionen med Jürgen Vogel i hovedrollen som opdageren. Da den blev vist på TV i maj 2000, høstede den ikke blot megen ros fra pressen, men blev også tildelt Adolf Grimme prisen.

Den fortsatte med at vinde prisen fra 3SAT-seerne såvel som prisen Jupiter (magasinet Cinemas læserpris) for den bedste spillefilm i 2000.

Gansel fik sit første teaterhit med "Piger på Toppen", set af 1.8 million seere i Tyskland.

Napola er hans andet manuskriptprojekt sammen med Maggie Peren efter The Phantom. Sammen med sin medforfatter vandt han den tyske filmpris 2003 for det bedste manuskript.
Historisk baggrund

"I mine fæstninger vil vi opbygge en ung generation som vil få verden til at skælve af frygt. Jeg vil have en ubarmhjertig, herskende, frygtløs, grusom ungdom… Der skal ikke være noget svagt eller skrøbeligt i den… Jeg vil have at mine unge skal være stærke og smukke…

På den måde kan jeg føde noget nyt!" (Adolf Hitler)
Hitler forfulgte sine vanvittige mål om at skabe en overlegen race gennem sine National-politiske Institutioner for Indlæring ("Napolaer") og sine eliteskoler. Regeringen og

Napolaerne og de militæret blev lovet strålende karrierer i Nazipartiet hvis de gav Hitler fuld støtte og loyalitet. Hitler havde en detallieret og gennemarbejdet plan over den Nationalsocialistiske uddannelse. I en tale til kampstyrkerne i Berlin i 1940 forklarede han at: " Vi ser for os en nation, hvor hver post er bemandet af den bedst egnede søn af folket, ligegyldigt hvad hans oprindelse er. En nation, hvor afstamning ikke betyder noget, og hvor det eneste som tæller er indsats og evne."

Napolaerne og de hierarkisk mere ansete "Adolf Hitler Skoler" såvel som "Rigsskolerne" forberedte deres elever til mange forskellige stillinger.

Sonthofen Napola trænede f. eks de fremtidige nazistiske amtmænd i Sibirien og Chicago. Ikke desto mindre gik alle undervisningsinstitutionerne efter et altoverskyggende mål: at avle en elite som var føreren blindt hengiven og som ville sikre hans fremtid.

Ordet "elite" undgik man imidlertid, da man foretrak at tale om udvælgelse efter præstation. De udvalgtes motto var: " At være mere end man ser ud til"
Mange af de tidligere Napolastuderende fik strålende karrierer, enten som politikere (som Rüdiger von Wechmar), bankdirektører (Alfred Herrhausen) eller i medierne ("Die Zeit" udgiveren Dr. Theo Sommer). Emnet var tabu i mange år eftersom Napolaerne var tilbageholdende med at udtale sig om deres ofte ydmygende barndomsoplevelser. Når alt kom til alt havde de som børn ikke frivilligt underlagt sig mekanisk indlæring og ideologisk pression; de var nødt til at adlyde forældre og værger. Skolerne blev en erstatning for familien hvor de forsvarsløse unge blev overladt til indoktrinering.
"Disse unge" annoncerede Hitler i 1938 "vil lære at tænke tysk og handle tysk - og intet andet".

Guido Knopp skrev i "Hitlers Børn" at disse unge blev opslugt af staten, som ingen generation før eller siden er blevet.


Mere end 15.000 drenge (og også en hel del piger) studerede ved en af eliteskolerne i Nazityskland. I 1945 var der 40 Napolaer (tre af dem for piger) såvel som Rigsskolen Feldafing og Adolf Hitler skolerne i Sonthofen, Vogelsang og Krössinsee. Det var planlagt, at der skulle være hundrede i den periode, der fulgte efter "Rigets endelige sejr". De studerende blev kaldt "Jungmänner" og havde tjenesterang som Hitlerjugend. Klasserne blev kaldt tjeneste, og skolernes hovedoverskrift var, næst efter mekanisk indlæring, militær disciplin og udendørs fysisk træning at videregive nazistisk ideologi. Alle skulle marchere i takt og underlægge sig den kommandomentalitet, der afspejlede Himmlers SS'

voksende indflydelse på skolerne. Efter Førerens planer ville avlen af den "nye mand" tage to generationer. Nu kom det ikke engang til at vare en generation: efter tolv år var tusindårs Riget blot en saga.


Officiel hjemmeside: http://www.bavaria-film-international.de/htmls/index.html


Importeret af Øst for Paradis

med støtte fra DFI


Yderligere information og billedmateriale

hjemmesiden: www.paradisbio.dk under Distribution - Presse. Kodeordet er: presse.


Ole Bjørn Christensen: ole.b@paradisbio.dk


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət