Ana səhifə

Soós István Hóvirágok a Kis Jézuskának


Yüklə 1.53 Mb.
səhifə1/13
tarix25.06.2016
ölçüsü1.53 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13

PPEK 571 Soós István: Hóvirágok a Kis Jézuskának


Soós István

Hóvirágok a Kis Jézuskának
mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK)

– a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza – állományában.


Bővebb felvilágosításért és a könyvtárral kapcsolatos legfrissebb hírekért

látogassa meg a http://www.ppek.hu internetes címet.
Impresszum


Soós István karmelita

Hóvirágok a Kis Jézuskának

Nihil obstat.

Arthur J. Scanlan, S. T. D.,

Censor Librorum.


Imprimatur. † Francis J. Spellman, D. D.,

Archbishop of New York.

April 12, 1943.
____________________

A könyv elektronikus változata
Ez a publikáció az imakönyv 1944-es tizedik kiadása alapján készült, melyet az Isteni Szeretet Leányai adott ki New Yorkban, Staten Islandon.

Tartalomjegyzék


Impresszum 2

Tartalomjegyzék 3

Előszó 4

I. A csodatevő Prágai Kis Jézus tiszteletének eredete 6

II. feledésben 8

III. A tisztelet trónján 9

IV. Pusztulás és másodvirágzás 12

V. A Prágai Kis Jézus a betegek orvosa 13

VI. A Prágai Kis Jézus a gyermekek barátja 15

VII. A Prágai Kis Jézus a munkások segítője 18

VIII. A Prágai Kis Jézus a bűnösök megmentője 20

Imák a Kisded Jézus tiszteletére 22

Reggeli ima 22

Esti ima 22

Miseimák 23

Gyónasi imák 25

Áldozasi imák 26

Szent Ignác imája 27

Litánia Jézus Szent Nevéről 27

Szent kilenced 29

Kilencnapi ájtatosság a Kisded Jézushoz 31

Üdvözlő ima a Kisded Jézushoz 32

Különféle imák a Kis Jézushoz – Jézus gyermekségének titkai 32

Ima a Kis Jézus jászolánál 34

Rövid ima a Kisded Jézushoz 35

A Kisded Jézus imádása 35

Litania Jézus gyermekségéről 35

A gyermekek felajánlása a Prágai Kis Jézus oltalmába 37

P. Cirill imája a Prágai Kis Jézushoz 37

Rózsafüzér a Kisded Jézus tiszteletére 37

Áldáskérés a Kisded Jézustól 38

Ima a pogány gyermekek megtéréséért 38

Imádság erényekért 38

Ima az alázatossag megnyeréséért 38

Imádság a kísértés idején 39

Beteg imája a Prágai Kis Jézushoz 39

Hálaima a megnyert kegyelmekért 39

Imádság boldog kimúlásért 39

A gyermek Jézus kis zsolozsmája 40

Kilencnapi ájtatosság a csodatevő Isteni Kisded Jézus tiszteletére 43

Kis Korona vagy a Gyermek Jézus Rózsafüzére 48

Előszó„Minél jobban tiszteltek engemet, annál inkább magáldlak titeket.”
Mikor közel ötven esztendővel ezelőtt Hóvirágok című imakönyvecskémet megírtam azzal a szándékkal, hogy a Prágai kis Jézus tiszteletét, mely Magyarországon már több mint száz évvel azelőtt széltében el volt terjedve, de idővel szinte feledésbe ment, újból felélesszem és lehetőleg virágzásba hozzam, biz én nem gondoltam volna, hogy az alig félszázad folytán tizenkét, tizenhárom kiadást megérjen és közel százezer példányban elterjedjen, nemcsak az óhazában, hanem még az amerikai magyarok között is.

Annál jobban tudok örülni annak, hogy a Kisded Jézus tisztelete ideát Amerikában is annyira kedveltté vált magyar honfitársaink körében, hogy kívánatossá, sőt szükségessé vált egy amerikai magyar kiadás, miután a mai viszonyok között szinte lehetetlen az óhazából imakönyveket beszerezni.

Örömem azonban tulajdonképpen akkor fokozódik, ha arra gondolok, mennyi áldás és kegyelem szállhatott alá az égből és fog szállani majd ezután mindazokra, kik e könyvescske révén a Kisded Jézus tiszteletével megismerkednek és azt gyakorolni fogják szükségeikben, bajaikban.

Adja a jó Isten, hogy ez új kiadás révén a gyermekded áhítat a Kisded Jézus iránt minél számosabb szívekben meggyökerezzék és minél több áldást hozzon, minél bővebb gyümölcsöket teremjen az örök életre.

P. Soós István

Winnipeg, 1943. március 24.


I. A csodatevő Prágai Kis Jézus tiszteletének eredeteA „száztornyú” Prága városának számos szentélyei között nem utolsó helyen áll a „Victoria,” vagyis a „győzelmes Mária” temploma. E templomot II. Ferdinánd császár építtette 1642-ben a karmeliták számára, hálából és emlékül azon fényes győzelemre, melyet seregei a város közelében fekvő „fehér hegyen,” a karmelita-rend akkori általános főnökének, a tiszteletreméltó Domonkos atyának buzdítása és közreműködése folytán, a protestáns lázadók fölött 1620-ban kivívtak.

A templom már magában dísze a városnak, de még becsesebbé teszi sokak szemében az a drága kincs, melyet falai között rejt: a „Csodatevő Prágai Kis Jézus.” Ugyanis a jobboldali középső mellékoltáron áll a kis Jézusnak egy 48 cm magas viaszszobra, jobbját áldásra emelve, ball kezében aranyos földgolyót tartva. Fejét aranykorona díszíti, arcán utánozhatlan fönség és kellem ömlik el. Testét arannyal, ezüsttel átszőtt, drágakövekkel ékesített, szebbnél-szebb ruhák födik, melyekkel többnyire fejedelmi személyek ajándékozták meg a kegyelemszobrot. De hogyan jutott az ide? Elmondjuk.A ma már világszerte ismert „Prágai Kis Jézus” Szent Teréziának, a karmelita-rend nagynevű helyreállítójának hazájából, Spanyolországból származott. Biztos adatok szerint ugyanis Manriquez de Lara Mária, született Pignatelli hercegnő ajándékozta azt menyegzője napján Polixena nevű leányának, midőn ez a cseh Lobkovitz Adalbert herceghez ment nőül, ki azt Spanyolországból magával hozta Csehországba. A kis szobor már a Manriquez-családban mint csodatevő tiszteltetett; Lobkovitz hercegnő pedig nemcsak mint édesanyjától kapott emléket, hanem mint valódi drágakincset szerette és tartotta tiszteletben. De férjének 1623-ban bekövetkezett halála után egészen a jámborság és felebaráti szeretet cselekedeteinek szentelvén magát, kész volt még e szeretve tisztelt drága kincsétől is megválni, hogy mások baján segíthessen.

A karmeliták ugyanis, miután nagylelkű alapítójuk és jótevőjük, II. Ferdinánd, Bécsbe tette át székhelyet, 1628-ban nagy szükségbe jutottak, úgyannyira, hogy időnként még száraz kenyérből sem ehettek eleget. E szorult helyzetükről értesülvén a jámbor lelkű Lobkovitz hercegnő elhatározta, hogy legdrágább kincsét, szeretett kis Jézuskáját adja nekik. Egy napon személyesen vitte azt a zárdába és e jóslatszerű szavakkal adta át a főnöknek: „Tisztelendő atyám! Itt hozom önöknek legdrágább kincsemet a földön. Tiszteljék ezt buzgón és nem fognak hiányt szenvedni.” Szavait az események csakhamar igazolták. A szegény szerzetesek a kis szobrot imatermükben állították fel, bizalommal fordultak hozzá, s a kis Jézus bőven jutalmazta bizalmukat. Azon naptól fogva, midőn házukba beköltözött, megszűnt a szükség, megjött az áldás anyagiakban és lelkiekben egyaránt, s tartott mindaddig, mig a kis Jézus tisztelete virágzott. Sajnos, nem sokáig virágozhatott.


  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət