Ana səhifə

Direcció: Dennis Gansel. Interpretació


Yüklə 6.08 Mb.
tarix26.06.2016
ölçüsü6.08 Mb.


frame1
group 10002

Direcció: Dennis Gansel.

Interpretació: Jürgen Vogel (Rainer Wenger), Frederick Lau (Tim), Max Riemelt

(Marco), Jennifer Ulrich (Karo), Christiane Paul (Anke Wenger), Elyas M'Barek (Sinan), Cristina Do Rego (Lisa), Jacob Matschenz (Dennis), Maximilian Mauff (Kevin), Ferdinand Schmidt-Modrow (Ferdi).



Guió: Dennis Gansel i Peter Thorwart; basat en el relat curt de William Ron Jones i en l’obra de Johnny Dawkins i Ron Birnbach.

Producció: Christian Becker, Nina Maag i David Groenewold. Música: Heiko Maile.

Fotografia: Torsten Breuer. Muntatge: Ueli Christen.

Disseny de producció: Knut Loewe. Vestuari: Ivana Milos.

País: Alemanya. Any: 2008.

Durada: 108 min.

Gènere: Drama.

Sinopsi


Agroup 8413lemanya avui. Durant la setmana de projectes en un institut, al professor Rainer Wenger se li ocorre la idea d'un experiment que expliqui als seus alumnes com és el funcionament dels totalitarismes. Comença així un assaig que acabarà amb resultats tràgics. En uns dies, el que comença amb una sèrie d'idees innòcues com la disciplina i el sentiment de comunitat es va convertint en un moviment real, L'Ona, què finalment desemboca en violència. Quan el professor decideix no continuar amb l'experiència ja és massa tard i "L'Ona" s'ha descontrolat.

ACTIVIDADES PREVIAS
- Aunque tengas una idea de qué significan estos términos, con ayuda de una enciclopedia completa esta ficha sobre dos conceptos importantes para entender la película. No olvides incluir ejemplos y alusiones temporales

rounded rectangle 187

AUTOCRACIA



rounded rectangle 185

ANARQUÍA


- Pregunta introductoria: ¿es posible una dictadura en la actualidad?

ACTIVIDADES DE REFLEXIÓN TRAS LA PROYECCIÓN
Visita la web oficial de la película en español (www.unetealaola.com) al tiempo que preparas un pequeños guión preparatorio del debate sobre la película
CUESTIONES PARA DEBATIR: Haz algunas anotaciones para debatir en clase sobre la película. Las siguiente cuestiones te pueden ayudar

¿Sigues pensando lo mismo sobre la posibilidad de una dictadura?


¿Hasta qué punto nuestro comportamiento no es a veces poco democrático?

¿Qué habrías hecho tú: unirte a La Ola o permanecer al margen?

¿Hay algún momento, acto o circunstancia en la película que te habrían hecho cambiar de opinión?

Ordena las siguientes imágenes como creas conveniente para hacer una MEMORIA NARRATIVA DE LA PELÍCULA. Basándote en ellas, intenta reproducir el argumento de la película





1



2



3



4



5



6



7



8









9



10



11



12



13



14



15



16



17



18



19



20



21



22













Caracteriza a LOS PERSONAJES con una breve frase y una explicación más detallada. ¿Con cuál de ellos te identificas mejor?.


RAINER WENGER

EL LÍDER QUE PERDIÓ EL CONTROL Un entusiasta profesor que quiere llevar al extremo el “aprendizaje significativo” de sus alumn@s, mediante un experimento que va improvisando y se le acaba yendo de las manos. Al final personifica la culpa de todo los sucedido pero ¿hasta qué punto lo es?




MARKO



TIM


KARO

ANKE WENGER

SINAN

KEVIN


LISA


DENNIS


JENS



- ANALIZA EL MOVIMIENTO DE LA OLA. Identifica y compara elementos que asimilan y que diferencian al movimiento de La Ola con cualquiera de los regímenes autocráticos que conozcas
- EL NEOFASCISMO. Investiga sobre las nuevas manifestaciones del fascismo en la actualidad: en la política, en la sociedad, en aspectos de la vida cotidiana, etc.´Como elemento de reflexión adicional tienes esta imagen, que formó parte de la propaganda electoral de un partido político que se presentó a las elecciones generales

ACTIVITAT 1: Fitxa de seguiment del film.



  1. Quins mèrits diu tenir el professor Rainer Wenger per fer-se càrrec del curs sobre “Anarquia” que ha d’oferir-se dintre de la setmana de projectes?



  1. Veu possible l’alumnat de Rainer tornar a tenir a Alemanya una dictadura com la del partit nazi?




  1. Després d’aquesta resposta de l’alumnat, Rainer dóna un descans i pren una decisió, Quina és aquesta decisió? Quina importància té per al desenvolupament posterior de la classe?



  1. Rainer demana que se’l tracti de senyor. Per què insisteix en aquest punt?



  1. Quina impressió causa a l’alumnat la primera classe?




  1. Quina qualitat troba Karo a Barcelona, ciutat on vol anar a viure?



  1. Què demana Rainer a l’alumnat quan parla del “poder mitjantçant el grup”.



  1. Un cop Rainer aconsegueix imposar un mínim d’ordre a la classe, demana al grup que portin tots un uniforme. Quins avantatges veu l’alumnat en l’uniforme? Quina mena d’uniforme escullen?


  1. Què fa Tim amb la seva anterior roba de marca Nike?



  1. Després d’escollir un uniforme, donen un pas més i Rainer demana un nom per al grup.

Quin nom posen?



  1. Rainer ignora Karo a la classe, per què?




  1. Tim té problemes amb dos nois traficants de droga que l’empaiten i li demanen marihuana. Com se’n surt?




  1. El grup de nois pren la iniciativa de distribuir enganxines de L’Ona i pintar graffitis per tota la ciutat, com a una forma de joc, però també de fer-se publicitat. Quin fet fa enfadar Rainer, per perillòs i provocador?



  1. Després de l’uniforme i el nom, Bomber proposa una altra idea per al grup. Quina és aquesta?



  1. Quin efecte té el moviment sobre l’alumnat més jove del centre?



  1. Què mou a Tim per presentar-se a casa de Rainer?




  1. Marco i els seus companys troben pamflets en contra de L’Ona. Qui els ha redactat?




  1. Hi ha un esdeveniment que representa un canvi qualitatiu en el moviment i aquest comença a fer-se agressiu. En quin moment del film ens referim?



  1. En quin moment Marco se n’adona que el moviment s’ha de parar ja perquè s’està transformant en un moviment de caire fascista.



  1. El final acaba de forma tràgica.

Què passa exactament?

ACTIVITAT 2: Presentació dels personatges.

Durant els primers deu minuts de pel·lícula, un seguit d’escenes curtes serveixen per presentar els diferents personatges de la història. Totes aquestes escenes tenen un element en comú. A quin element ens podem referir?


group 9827

c. L’equip de waterpolo del centre, en el qual juguen Marco i Sinan, té un partit contra un altre equip.

group 9834

ACTIVITAT 3: Sistemes polítics.

Rainer acaba dirigint el projecte sobre Autocràcia i no sobre Anarquia, com inicialment ell desitjava. Llegeix i contesta aquestes preguntes sobre el terme Autocràcia.




  1. Sabries associar aquests quatre sistemes polítics amb les seves definicions? Autocràcia, Teocràcia, Democràcia i Anarquia.



    1. Forma de govern en el qual els líders polítics coincideixen amb els líders de la religió dominant i les lleis estan molt influenciades per principis religiosos.

    2. Absència d’estat. Concepció política que rebutja qualsevol forma de govern i proclama la llibertat total de les persones.

    3. Sistema de govern en el qual una sola persona governa de forma absoluta i la seva voluntat és la suprema llei de l’Estat.

    4. Sistema polític on totes les persones tenen veu i vot en les decisions que afecten les qüestions col·lectives i escullen el govern.




  1. A la seva primera classe, Rainer parla de formes autocràtiques de l’estat”. Quins exemples d’autocràcia cita l’alumnat?

  2. Quins requisits, es diuen al film que són indispensables per a la creació d’un sistema autocràtic de govern?

  3. Segons Rainer, què té en comú qualsevol dictadura i què és el més important en ella?

  4. Segons s’explica a la classe, quins fenòmens socials afavoreixen l’aparició d’una dictadura?




ACTIVITAT 4: Origen de L’Ona.

L’Ona comença com a una experiència educativa per explicar el naixement i el funcionament de l’Autocràcia i com aquesta esdevé un règim dictatorial i opressor per a les mateixes persones que li donen vida. A l’origen de L’Ona, però, també existeixen altres motivacions: les frustracions i insatisfaccions personals dels seus creadors, Rainer i el seu alumnat.

A partir de la lectura d’aquests textos, escrits per l’alumnat de L’Ona, sabries explicar quines insatisfaccions personals porten a cadascú d’aquests personatges a sentir-se segurs amb L’Ona? Tim, Marco, Lisa, Sinan, Rainer Wenger

NOTA:


La Ola (Die Welle) és un llargmetratge basat en una història real que va tenir lloc en un institut de secundària de Califòrnia l’any 1967. Allà, el professor d’Història Ron Jones va dur a terme una activitat que va anomenar “The Third Wave” (La Tercera Ona), amb la idea de fer comprendre l’origen del fascisme. El film La Ola ha traslladat l’acció a l’Alemanya actual.












Tim

Sinan







Lisa












Rainer

Marco



ACTIVITAT 5: Tema de debat i reflexió.

Penses que hi ha objectius comuns pels que valgui la pena lluitar? Quins objectius serien aquests per a tu?



A la discoteca, Dennis, el director de l’obra de teatre, s’expressa en aquests termes: “… contra què deu rebel·lar-se una persona actualment? Res no té sentit. La gent ara només pensa en el seu propi plaer. El que li falta a la nostra generació és una meta conjunta que ens faci una pinya …”


  • Comenta aquesta frase a classe.

  • Estàs d’acord o no amb Dennis? Raona la teva resposta.

  • Podries posar exemples de la teva experiència personal per il·lustrar la teva resposta?

  • Malgrat que, com diu Dennis al film, moltes vegades estem envoltats de missatges individualistes, també hi ha molta gent que no va només a la seva, sinó que tenen present als que l’envolten i intenten ajudar-los. Podries fer un llistat d’actituds teves que poden ajudar a sentir-se millor als qui t’envolten?

  • Hi ha molts joves que treballen des de diferents perspectives per fer d’aquest món un lloc millor. Una forma de lluitar per aconseguir aquest objectiu és la feina de voluntariat en una ONG. Saps què volen dir les sigles ONG? Coneixes alguna ONG i en què consisteix la seva tasca? Coneixes algú que faci de voluntari/a? Podries explicar la seva experiencia?




group 7737




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət