Ana səhifə

Program kodu


Yüklə 0.66 Mb.
səhifə2/4
tarix27.06.2016
ölçüsü0.66 Mb.
1   2   3   4

g. Onar ve yirmişer yıllık iklim modellemelerini yapabilmek.
Günümüzde değişik kurum ve kuruluşlar gelecek için değişik iklim senaryoları hazırlamaktadırlar. Bu senaryolardan bazılarına göre; yakın bir gelecek için ülkemizin özellikle güney bölümleri, çöl iklimi ile sınıflandırılmaktadır. Ancak bu tür senaryoların ne kadar gerçekçi olup olmadıkları ve hangi ölçüde belli niyetleri barındıran politikalar uğruna hazırlanıp hazırlanmadıkları; ancak kendi çalışmalarımız sonucunda belli olabilecektir. Gelecekteki yaşantımız, bugünkü yatırımlarımız ve hemen her konudaki politikalarımızın, bu projeksiyonlara bağlı olması nedeni ile Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün uzun dönem iklim modellemeleri çalışmalarını başlatma ve yürütme misyonu önemlidir.

B. FAALİYET ALTYAPISI

  1. Atmosferde genel dolaşımın takip edilmesi.

  2. Yer yüzeyinin meteorolojik gözlemi.

  3. Denizlerin gözlemi.

  4. Kirleticiler açısından yer yüzeyinin izlenmesi.

  5. Bulutların gözlemi.

  6. Tüm meteorolojik ve atmosferik parametrelerin dikey dağılımlarının tespiti.

  7. Güneş ve atmosfer etkileşimi.

  8. Afetler

2. Genel Bilgi :
Proje Özeti : Proje, iklim değişikliği senaryolarını oluşturan ve iklim değişikliğine önemli katkısı olduğu düşünülen ozon tabakasındaki incelmeye bağlı olarak yer yüzeyine ulaşan ultraviyole radyasyon miktarındaki artışın canlılar üzerindeki olumsuz etkilerini araştırmak amacıyla planlanmıştır.

Bu kapsamda; gün boyunca atmosferi gözlemleyerek, ozon yoğunluğundaki ve UV-B radyasyon miktarındaki değişimin takip edilmesini sağlayan Spektrofotometrik gözlemlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Dünya genelinde birçok ülkede ozon tabakasının gözlemlenmesi amacıyla farklı yöntemlerle (toplam ozon ölçüm yöntemi, umkehr yöntemi ve ozonsonde yöntemi vb. gibi) ozon gözlemleri yapılmaktadır. Ozon Ölçer Spektrofotometresi, Umkehr İnversion Tekniği ile atmosferi yerden itibaren 50 km yüksekliğe kadar 10 tabakaya bölüp, her tabakanın ozon yoğunluğunu ve toplam ozon kalınlığını ayrı ayrı ölçebilmektedir. Ayrıca ultraviyole radyasyon ve kükürt dioksit gibi çeşitli parametreleri ölçebilmekte ve ultraviyole indisini de hesaplayabilmektedir.

Ozon Ölçer Spektrofotometresi Ankara’da Meteoroloji Genel Müdürlüğü içerisindeki uygun bir alan üzerine kurulacak, gözlem verilerinin sürekli kaydedileceği bilgisayar ünitesi ise Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı bünyesinde olacaktır.

Gözlem sonuçları, ortak çalışma grubu (DMİ-İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü) elemanlarınca belirli aralıklarla ve gerekli görüldükçe değerlendirilecektir. Değerlendirme sonuçları gerekli yasal izinler alındıktan sonra insanları bilgilendirmek amacıyla kullanıma sunulabilecektir.

Proje sonucunda, özellikle nüfusun yoğun olarak yaşadığı büyük kentlerde ve turizm bölgelerinde, ozon tabakasındaki incelme ve bunun sonucunda yer yüzeyine ulaşan güneşin zararlı ultraviyole radyasyonunun insanlar üzerine olası etkileri konusunda bilgilendirme ve uyarılar yapılacaktır. Erken alınacak önlemlerle ekonomik kayıplar en düşük seviyeye indirilebilecektir.


Anahtar Kelimeler : Ozon, troposferik ve stratosferik ozon, toplam ozon, ultraviyole radyasyon, ultraviyole indis, umkehr enversion tekniği.
Abstract: The aim of this project is to study the depletion in ozone layer that significianly contributes to anthrophogenic climate change and to search the adverse effect of UV Radiation increase that ozone depletion causes on humans and other living things.

In this context, spectrophotometer measurements are needed to examine changes in ozone density and number of UV-B radiation by monitoring the atmosphere during the day time.

Ozone observations have been made by using various methods in many countries world-wide (total ozone, Umkehr, ozonesonde). Ozone spectrophotometer measures ozone density and total ozone separately by dividing he atmosphere 10 layers from the surface up to 50 km using Umkehr Technique. In addition, it measures various parameter such as sulphurdioxid (SO2), UV radiation and calculates UV Index.

Ozone spectrophotometer will be installed at the Ankara station of Turkish State Meteorological Service. A computer unit for recording the observations data continuously will be set in Research Department of Turkish State Meteorological Service in Ankara.

Observation data, if necessary will be evaluated regularly by the personnels of the Research Department of Turkish State Meteorological Service and of the Istanbul Technical University, Faculty of Aeronautics and Astronautics, Department of Meteorological Engineering.

By the project, public especially living in high populated cities and tourism regions will be able to be informed and warned about the depletion in ozone layer and adverse effects of UV radiation by taking early morning measures, economic losses will be lower.


Keywords: Ozone, Tropospheric and Stratospheric Ozone, Total Ozone, Ultraviole Radiation, Umkehr İnversion Technique.
3. Giriş :

Ankara’da kurulacak “Ozon Ölçer Spektrofotometresinden elde edilecek veriler yardımıyla, Türkiye’nin de bulunduğu orta enlemlerdeki ozon tabakasının durumunun incelenmesi, zaman içerisinde meydana gelen değişimlerin takip edilmesi ve gözlem sonuçlarının analiz edilerek kamuoyunun bilgilendirilmesi amaçlanmıştır.

Proje kapsamında toplam ozon kalınlığı, ultraviyole radyasyon ve kükürtdioksit (SO2) parametrelerine ait gözlem bilgileri ile ultraviyole indise ait hesaplanmış bilgiler çıktı olarak elde edilebilecektir.

Yapılan bu çalışma ile ilgili başlıca araştırma alanları ve sonuçlarına ilişkin ürün/fayda adreslerini ise şöyle sıralayabiliriz :


Araştırma alanları :

İnsan sağlığı, atmosfer araştırmaları ve ekosistem araştırmaları olarak özetlenebilir.



a) İnsan sağlığı bakımından araştırma alanının ürün/fayda adresi: UV-radyasyona bağlı olarak cilt kanseri, göz katarakt riski, bağışıklık sistemi üzerine olumsuz etkisidir. Ultraviyole İndis tahmini ile bu zararlı etkilerin en aza indirgenmesi koruyucu tıp açısından oldukça önemlidir.

Bu araştırma alanının ana kullanıcısı sağlık sektörü, uluslararası kuruluşlar ve turizm’dir.


b) Atmosfer araştırmaları bakımından ürün/fayda adresi: atmosferde fiziksel ve kimyasal değişiklikleri izlemek, ozonu ve UV radyasyonu izlemek, atmosferik radyasyon dengesinin düşey yapısını anlamak, ve gelecekte yapılacak modellere ve araştırma çalışmalarına daha iyi bilgi üretmektir.

Bu ürünler için ana kullanıcı atmosferik araştırmalar ve karar yapıcılardır.


c) Ekosistem araştırmaları bakımından araştırma alanının ürün/fayda adresi: Ozon ve ultraviole radyasyonda meydana gelen değişiklerin iklim değişikliği üzerindeki önemini kavramak ve UV radyasyon risklerini ortaya koymaktır.

Bu amaçla ana kullanıcılar çevre otoriteleri, iklim bilimciler, politika yapıcıları, ziraat ve ormancılık sektörleri olacaktır.


Bu konular ile ilgili olarak yapılan literatür tarama sonuçlarına göre aşağıdaki çalışmaların yapıldığı belirlenmiştir :
1-Ahrens, D., 2001. Essentials of meteorology, Brooks/Cole Press, Canada.
2-Ahrens, D., 2000. Meteorology today, Brooks/Cole-Thomson Learning Press, USA.
3-Andrews, D.G. 2000. An introduction to atmospheric physics, Cambridge University Press, USA.
4-Austin, J., Barwell, B.R., Cox, S.J., Hughes, P.A., Knight, J.R., Ross, G., Sinclair, P. and Webb, A.R., 1994. The diagnosis and forecast of clear-sky ultraviolet levels of the Earth’s surface, Meteorol. Appl., 1, 321-336.
5-Barsby, J. and Diab, R.D., 1995, Total ozone and synoptic weather relationships over southern Africa and surrounding oceans, J.Geophys.Res, 100, 3023-3032.
6-Bojkov, R.D, 1968, Planetary features of total and vertical ozone distribution during IQSY, Idojaras, 72, 140-152.
7-Bojkov, R.D., 1986a, The 1979-85 ozone decline in the Antarctic as reflected in ground based observations., Geophys. Res. Lett., 13, 1236-1239.
8-Bojkov, R.D., 1986b, Spring-ozone change in Antarctica and the role of the polar vortex, Adv. Space Res., 6, 11-21
9-Bojkov, R.D, 1988, Ozone variations in the northern polar region, Meteorol. Atmos. Phys., 32, 117-130.

10-Bojkov, R.D.and Fioletov, V.E., 1995, Estimating the global ozone characteristics during the last 30 years, J.Geophys. Res, 100, 16537-16551.
11-Burrows, W.R., Wilson, L.J. and Vallee, M., 1993.A statistical forecast procedure for daily total ozone based on TOMS data, paper presented at 13th conference on weather analysis and forecasting including symposium on flash floods, Am. Meteorol. Soc., Vienna.
12-Cracknell, A.P. and Varotsos, C.A., 1995, The present status of the total ozone depletion over Greece and Scotland: a comparison between Mediterranean and more northernly latitudes, Int. J.Remote Sensing., 16, 1751-1763.

13-C. Casiccia., V. W. J. H. Kirchhoff and A. Torres., 2003. Simultaneous measurements of ozone and ultraviolet radiation: spring 2000, Punta Arenas, Chile, Atmospheric Environment,Volume 37, Issue 3 , January 2003, Pages 383-389.

14-C. S. Zerefos., Long-term ozone and UV variations at Thessaloniki, Greece, Physics and Chemistry of the Earth, Parts A/B/C, Volume 27, Issues 6-8 , 2002, Pages 455-460.

15-Danielsen, E.F. and Mohnen, V.A., 1977, Project duststorm report: ozone transport, in situ measurements, and meteorological analyses of trapopause folding, J. Geophys. Res., 82, 5867-5877.

16-Danilin, M.Y., Sze, N.D., Ko, M.K.W., Rodriguez, J.M. and Tabazadeh, A., 1998. Stratospheric cooling and Arctic ozone recovery, Geophys. Res. Lett., 24, 2705-2708.

17-Dobson, G.M.B., Harrison, D.N. and Lawrence, J., 1929, Measurements of the amount of ozone in the earth’s atmosphere and in relation to other geophysical conditions, Proc. R. Meteorol. Soc., 122, 456-486.

18-Dobson, G.M.B., 1968. Exploring the atmosphere, Oxford Press, U.S.A..

19-Godin, S., Bergeret, V., Bekki S. and Megie G., 2000. Study of the Antarktik Ozone Seasonal Variations as a function of equivalent latitude, Proceedings of the quadrennial ozone symposium, Japan, J.Geophys. Res., 100, 3023-3032.

20-Godson, W.L., 1960, Total ozone and the middle stratosphere over Arctic in winter and spring, Q. J. Roy. Meteor. Soc., 86, 301-317.

21-Godson, W.L., 1963. A comparison of middle stratosphere behavior in the Arctic and Antarctic, with special reference to final warming, Meteorol. Abh., 36, 161-206.
22-Josefsson W., 2002. Quality of Total Ozone Measurement by the Focused Sun Method Using a Brewer Spectrophotometer.Journal of Applied Meteorology. Vol.42, No.1, pp.74-82.


23-K. S. Lam, Aijun Ding, L. Y. Chan, T. Wang and T. J. Wang., 2002. Ground-based measurements of total ozone and UV radiation by the Brewer spectrophotometer #115 at Hong Kong, Atmospheric Environment, Volume 36, Issue 12 , April 2002, Pages 2003-2012.
24-Lam K.S.et al. 2002. Relationship Between Total Ozone and Surface UV in Hong Kong. Beter Air Quality in Asian Pasific Rim Cities (BAQ 2002). 16 Dec. 2002-18 Dec 2002. Hong Kong SAR.
25-Normand, C., 1953. Atmospheric ozone and upper-air conditions, Q. J. R. Meteorol. Soc., 79, 39-50.
26-Meetham, A.R., 1937. The correlation of the amount of ozone with other characteristics of the atmosphere, Q. J. R. Meteorol. Soc., 63, 289-307.
27-Miller, A.J., Nagatani, R.M., Tiao, G.C., Niu, X.F., Reinsel, G.C., Wuebbles, D. and Grant, K., 1992. Comparisons of observed ozone and temperature trends in the lower stratosphere, Geophys. Res. Lett., 19, 929-932.
28-M. G. Kimlin, J. M. Sabburg, A. V. Parisi and R. S. Meltzer ., 2003. Comparison of Brewer spectrophotometer ultraviolet data from similar latitudes in the Northern and Southern Hemisphere, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 65, Issues 16-18 , November-December 2003, Pages 1401-1410.
29-Peter R. Et al.1998. European Stratospheric Monitoring Stations in the Alps II-Final Report. Research Report No.98-1. İnstute of Applied Physics. Switzerland.
30-Plets H. And Backer H.De. Prediction Model For The UV İndex in Belgium and Validation Under Clear Sky Conditions. (http://www.ozone.fmi.fi/Archive/ECUV/abs/plets.html).
31-Randel, W.J. and Cobb, J.B., 1994. Coherent variations of monthly total ozone and lower stratosphere temperatures, J. Geophys. Res., 92, 5433-5474.
32-Reed, R.J., 1950. The role of vertical motions in ozone weather relations, J.Meteorol., 7, 263-267.
33-Rowland, F.S., 1991. Stratospheric ozone depletion, Ann. Rev. Phys. Chem., 42, 731-741.
34-Solomon, S., 1990. Progress toward a quantitative understanding of Antarctic ozone depletion, Nature, 347, 347-353.
35-Stolarski, R., Krueger, M.R., Schoeberl, M.R., McPeters, R.D., Newman, P.A. and Alpert, J.C., 1986. Nimbus 7 satellite measurements of the springtime Antarctic ozone decrease, Nature, 322, 808-811.
36-Stolarski, R., Bojkov, R., Bishop, L., Zerefos, C., Staehelin, J. and Zawodny, J., 1992. Ozone variations in northern polar region, Meteorol. Atmos. Phys, 38, 117-130.
37-Vanicek K., 1997. Relation between total ozone and erythemal solar radiation on clear days in Hradec Kralove. Proceedings of the Workshop on Monitoring of UVB Radiation on Total Ozone, Poprad, 24-26 April 1996, Slovak Hydromet.Inst., Czechoslovakia.
38-Varotsos, C.A., Dris, N. And Asimakopoulos, D., 1992b. Terannual wave in the ozone and temperature in the strato-mesosphere as deducted from satellite measurements, J. Climate, 5, 181-185.
39-Varotsos, C.A., 1995. On the correction of the total ozone content over Athens, Greece as deduced from satellite observations, Int. J. Remote Sensing, 16, 1771-1776.
40-Varotsos, C.A., 1999. On the role of thelower stratospheric circulation to the vertical ozone structure, Phys.Chem.Earth, 24, 481-485.

41-Vogel, A., Spankuch, D., Schulz, E., Feister, U. and Döhler, W., 1995.Regional short-term forecast of totl column ozone, Atmos. Environ., 29, 1155-1163.
42-World Meteorological Organization, 1994. WMO global ozone research and monitoring project, Geneva, Switzerland.
43-World Meteorological Organization and United Nations Environment Programme, 2005, Sixth meeting of the ozone research managers of the parties to the Vienna Convention for the protection of the ozone layer, Compilation of the national reports, Vienna, Austria.
44-Wu, M., Geller, M.A., Olson, J.G. and Larson, E.M., 1987, A study of global ozone transport and the role of planetary waves using satellite data, J. Geophy. Res., 92, 3081-3097.
45-Wang, W.C., Zhuang, Y.C. and Bojkov, R.D., 1993, Climate implications of observed changes in ozone vertical distributions at middle and high latitudes of northern hemisphere, Geophy. Res. Lett., 20, 1567-1570.
46-Y. K. Kim, H. W. Lee, J. K. Park and Y. S. Moon., 2002. The stratosphere–troposphere exchange of ozone and aerosols over Korea, Atmospheric Environment, Volume 36, Issue 3 , January 2002, Pages 449-463.

4. Ar-Ge Niteliği ve Yaygın Etki :
a) Bu çalışmanın konusu 10 Mart 2005 tarihli Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında alınan; 2005/4 EK-1, Öncelikli Teknolojik Faaliyet Konuları başlığı,13.1 alt başlığı ve 2005/5 Ulusal Kamu Araştırma Programları Hazırlık Çalışmaları kararları ile uyum içerisindedir.
b) Küresel olarak değişen çevrede, dünya üzerindeki canlı yaşamını koruyan ozon tabakasındaki incelmenin etkisi, yer yüzeyine ulaşan güneşin UV-B akısının artışı şeklinde görülmektedir. Artan UV-B radyasyon seviyeleri ekosistem için bilinmeyen bir risk taşımaya devam etmektedir. Cilt kanserlerine sebep olmasına ek olarak UV-B radyasyonunun göz kataraktlarına da sebep olduğu bilinmektedir. Özellikle arktik bölgede ve orta enlemlerde ozon ve UV radyasyon çalışmalarında büyük eksiklikler yaşanırken, ülkemizde de aynı şekilde çok büyük eksiklikler göstermektedir. Güneşli Akdeniz bölgesinde ise bu durum daha da önem kazanmaktadır.
c) DMİ Genel Müdürlüğünde, Ankara’da “Balonlu Ozonsonde Yöntemiyle” 15 günde bir olmak üzere yer tabanlı ozon gözlemi yapılmaktadır. Bu gözlemler 1994 yılında başlamış olup, ölçüm sıklığı bir haftadan bir aya kadar değişen aralıklarda ve düzensizdir.
d) Ozonsonde Yönteminde; Ozonsonde (ozon yoğunluğunu ölçer), diğer ölçüm bilgilerini (sıcaklık, basınç ve nem) yerdeki alıcı sisteme sinyal şeklinde gönderen Radiosonde cihazı, bu iki cihazın bağlanarak birlikte atmosferde yükselmesini sağlayan ve içerisinde havadan daha hafif hidrojen gazı doldurulan kauçuktan yapılmış balon (1200 gr’lık) kullanılmaktadır.
e) Ozonsonde yöntemiyle yerden itibaren yaklaşık 30-35 km yüksekliğe kadar olan ozonun dikey dağılımı belirlenebilmektedir. Bu yöntemde kullanılan ölçüm setinin maliyeti yüksek olup (yaklaşık 900 Euro/Bir gözlem), uzun süreli kullanımda yüksek harcama kalemlerine ulaşılmaktadır.

Ozonsonde cihazı atmosferde yükselirken geçtiği bütün seviyelere ilişkin bilgileri her 2 saniyede bir yerdeki alıcı sisteme gönderebilmektedir.


f) Ozon Ölçer Spektrofotometresi, Umkehr İnversion Tekniği ile atmosferi yerden itibaren 50 km yüksekliğe kadar 10 tabakaya bölüp, her tabakanın ozon yoğunluğunu ve toplam ozon kalınlığını ayrı ayrı ölçebilmektedir. Ayrıca ultraviyole radyasyon ve kükürt dioksit gibi çeşitli parametreleri ölçebilmekte ve ultraviyole indisini de hesaplayabilmektedir.

Ozon Ölçer Spektrofotometre’siyle yapılan gözlemlerde ise; başlangıç maliyeti yüksek olmasına rağmen, aynı anda birden çok parametrenin ölçülebilmesi (Ozon, Ultraviyole radyasyon, Kükürtdioksit) ve ölçüm sıklığının yüksek olması, bu cihazın avantajları olarak sayılabilir.



Ayrıca bu cihaz Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO) tarafından, teknolojisinin oldukça yeni olması, sağlıklı ölçüm yapabilmesi ve bilimsel çalışmalarda referans olarak kullanılabilmesi nedeniyle üye ülkelere tavsiye edilmektedir (WMO/GAW Rapor No:149, Mart 2003).
g) Proje süresince elde edilecek veriler, yapılacak ikili görüşmeler sonucunda, merkezi Kanada’da bulunan ve tüm dünyada bu tür gözlem sonuçlarının toplandığı “Dünya Ozon-Ultraviyole Radyasyon Veri Toplama Merkezine (WOUDC-Word Ozone and Ultraviolet Radiation Data Centre) gönderilebilecek ve aynı şekilde diğer ölçüm noktalarına ait bilgiler de alınabilecektir.
h) Proje kapsamında alınacak cihazın kullanımına ve sonuçlarının değerlendirilmesine yönelik uluslararası kuruluşlardan eğitim desteği alınmalıdır.
ı) Gözlem verilerinin sağlıklı bir biçimde elde edilebilmesi için cihazın kalibrasyonunun en geç her iki yılda bir, Dünya Meteoroloji Teşkilatının belirlemiş olduğu birkaç merkezde, diğer kullanıcılarla birlikte yapılması gerekmektedir.
i) Projenin başlangıcından itibaren cihazların kurulmasıyla birlikte elde edilen ve hesaplanan parametrelere ilişkin bilgiler öncelikle araştırmacılar için güvenli bir kaynak olacaktır. Ayrıca Ultraviyole İndis bilgisi, insanların yoğun olarak yaşadığı, turizmin ve tarımın öncelikli olduğu kentlerde, tüm canlıların günlük yaşantıları ve sağlıkları açısından temel belirleyici unsurlardan biri olacaktır. Özellikle güneşten yer yüzeyine ulaşan zararlı UV-B radyasyonundan insanların korunmasını sağlamak amacıyla yapılacak uyarılar ve bilgilendirmeler, ülkemiz insanları açısından oldukça yararlı olacak ve bu alandaki eksikliği de giderecektir.
j) Bu çalışma, gerek DMİ ve gerekse İTÜ’ye yeni bir açılım sağlayacak, bu konu ile ilgilenen uluslararası bilim çevrelerinde saygınlığımızı artıracak ve küresel ozon gözlem ağına daha üst düzeyde dahil olmamızı sağlayacaktır.
k) Yapılacak çalışma ile DMİ ve İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü arasında var olan ortak çalışma arzusu daha da kuvvetlenecektir. Ozon tabakasının önemiyle ilgili olarak, 1999 yılında İstanbul’da ortaklaşa düzenlenen “Uluslararası Stratosferik Ozon ve UV-B Radyasyonunun Değişimi ve Etkileri” konulu sempozyumla kazanılan tecrübe ve bilgi paylaşımı daha da artacaktır.
l) Proje süresince, insan sağlığı ve iklim değişikliği açısından büyük öneme sahip parametrelerin sürekli takibi yapılabilecektir. Bu konuda aynı amaca yönelik olarak hava kirliliği parametrelerini ölçen Belediyeler, Hıfzısıhha gibi kuruluşlar ve üniversitelerle de ortak çalışma ve bilgi paylaşımı yapılabilecektir.
m) Ayrıca yürütülecek bu proje ile, ülkemizin 19 Aralık 1991’de kabul etmiş olduğu “Ozon Tabakasının Korunmasına Dair Viyana Sözleşmesi” ve “Ozon Tabakasına Zarar Veren Maddelerin Azaltılmasına İlişkin Montreal Protokolü’nün” uygulanmasına yönelik uluslararası çalışmalara da katkıda bulunulmuş olacaktır.
n) Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü çeşitli uluslararası organizasyonlara üyedir. Bunların en önemlisi Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO)’dür. Avrupa Orta Vadeli Tahminler Merkezine (ECMWF) üye olan DMİ, bu kurumun UV öngörüleri gibi ürünlerinin geliştirilmesine ihtiyaç duymaktadır. DMİ Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nın bir alt kuruluşu olan EUMETSAT’a da üyedir. 1997 yılında başlatılan EUMETSAT SAF projesi bu alanda önemli bir eksikliği gidermektedir. Bu proje ile üçüncü jenerasyon EUMETSAT uydu verilerinin verifikasyonu da mümkün olacaktır.

Bu suretle UV öngörü teknikleri operasyonel amaçlar için geliştirilebilecektir. Böylece UV-B izleme projesinin ölçme şebekesinin genişletilerek başlatılması ile güvenilir ve ayrıntılı UV ölçmelerine ait veritabanının oluşturulması da sağlanacaktır.


o) Proje başlaması ile beraber; sıcaklık, yükseklik ve nem gibi yüksek atmosfer meteorolojik verileri ile ozon arasında bir ilişki aranacaktır. Elde edilen veriler ışığında günlük ozon tahmin çalışmaları yapılacaktır. Bu amaç doğrultusunda geçmişte sınanan Kanada Deneysel Modellemesi referans alınacaktır. Anılan modelin Türkiye için yeni veriler ile güncellenmesi ve geliştirilmesi sağlanmaya çalışılacaktır. Bu modelleme çalışmasının başarıya ulaşması ile en azından bir günlük toplam ozon tahmini ve bu tahmine dayalı Ultraviyole Indis tahmini yapılması da bu proje ile mümkün olacaktır.
p) Sonuç olarak ekosistem, insan ve sosyo-ekonomik doku üzerinde UV radyasyon etkilerini tahmin etmeye yönelik bilgiler son derece yetersizdir. Bu anlamda yapılan çabalar, en iyi şartlarda 15 günde bir yapılan ozonsonde gözlemleri ve tek merkezli UV-B radyasyon ölçümleri ile fazla bir anlam taşımayacaktır. Bu nedenle bir gözlem şebekesinin oluşturulması ve çeşitli sorunlar çıkarabilen balon sondajı yerine modern ölçme sistemlerine yer vermek gerekecektir.
Bu projenin gerekliliği, DMİ Genel Müdürlüğünün uluslararası bağlantılarıyla da ortaya çıkmaktadır. Örneğin, Türkiye CITES Biyoçeşitlilik sözleşmesini 1996 yılında onaylamış, İklim Değişimi ve Çerçeve Sözleşmesine de 2004 yılında taraf olmuştur. Bunun yanı sıra Türkiye küresel ısınma, ozon tabakasının incelmesi ve bunun sonuçları olarak artan UV-B radyasyonu ile ilgili mekanizmaların daha fazla araştırılması ihtiyacını ortaya koymaktadır.
5. Yöntem :

Projenin kapsadığı faaliyetler : Hazırlanan proje kapsamında;
a) Projede yer alacak DMİ ve İTÜ çalışanlarından ortak bir çalışma komisyonu oluşturulacak ve takvim belirlenecek.
b) Proje için gerekli cihazların alınmasına yönelik teknik şartname hazırlanacak,
c) Alınan cihazların kurulacağı yere ilişkin bir fizibilite raporu hazırlanacak,
d) Cihazlar faal hale geçtikten sonra verilerin toplanması, analizi ve verifikasyonuna ilişkin değerlendirme çalışmaları yapılacak,
e) Proje kapsamında Toplam Ozon Kalınlığı (Troposferik ve Stratosferik ), UV–B Radyasyon ve Kükürt Dioksit (SO2) gibi parametreler incelenecek, Ultraviyole İndis’de hesaplama yöntemi ve cihaz üzerindeki paket yazılım kullanılarak hesaplanacaktır.
f) Ölçülen parametrelerden Toplam Ozon Kalınlığı ve UV-B Radyasyonuna ilişkin veriler, halen Ankara’da yapılan Ozonsonde ve UV-Biometer verileri ile karşılaştırılacaktır. Aynı şekilde, uydular aracılığı ile günlük olarak ölçülen toplam ozon verileri (TOMS) ile Ozon Ölçer Spektrofotometresi verileri de karşılaştırılacaktır.
g) Proje süresince yürütülen faaliyetlere ve elde edilen değerlendirme sonuçlarına ilişkin raporlar altışar aylık dilimler halinde düzenli olarak sunulacaktır. Rapor içeriğinde veri kayıtlarının düzenliliğine, eksikliklerin giderilmesine ve projenin gidişine ilişkin detaylı bilgiler verilecektir.
6. Yönetim Düzeni :

Organizasyon Şeması




Projede yer alacak kişiler;
Meteoroloji Genel Müdürlüğü;

1- Bülent AKSOY, Fizik Mühendisi, Güneş radyasyonu, Ozon, Ultraviyole radyasyon ve hava modifikasyonu konusunda 1993 yılından beri aktif olarak çalışmaktadır.
2- Yılmaz ACAR, Ziraat Yüksek Mühendisi, Ozon ve Ultraviyole-B Radyasyon grup çalışanı. 1994 yılından beri ozon gözlemlerinde aktif olarak bulunmaktadır.
3- Mustafa ÖZÜNLÜ, Ziraat Yüksek Mühendisi, Ozon ve Ultraviyole-B Radyasyon grup çalışanı. 1999 yılından beri ozon gözlemlerinde aktif olarak bulunmaktadır.
4- Mithat EKİCİ, Ziraat Mühendisi, Ozon ve Ultraviyole-B Radyasyon grup çalışanı. 2000 yılından beri Ultraviyole-B radyasyon gözlemlerinde aktif olarak bulunmaktadır.


İstanbul Teknik Üniversitesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü :

1- Selahattin İNCECİK, Prof. Dr. Atmosfer Bilimleri, Hava Kirliliği, Ozon ve Modelleme konularında çalışmaktadır.
2- Sema TOPÇU, Prof. Dr. Atmosfer Bilimleri; Meteoroloji, Güneş Radyasyonu, Stratosferik Ozon.

Hava Kirliliği; Aerosol, Troposferik Ozon konularında çalışmaktadır.


3- Deniz DEMİRHAN, Araştırma Görevlisi
4- Ceyhan KAHYA, Araştırma Görevlisi
7. Araştırma Olanakları :

DMİ bünyesinde, Ozon ve Asit yağmurları laboratuarı mevcut olup halen aktif olarak kullanılmaktadır. Ozon Laboratuarında, Ozonsonde cihazının kalibrasyonunda kullanılan Ozon Test Ünitesi bulunmaktadır. Ayrıca kalibrasyon için gerekli çeşitli kimyasal maddeler ve laboratuar malzemeleri de yer almaktadır.



Proje için gerekli olan ve TÜBİTAK tarafından sağlanması istenen ana unsur “Ozon Ölçer Spektrofotometre” cihazıdır. Bu cihaz, projede günlük veri elde edilmesine yönelik gereken önemli bir cihazdır. Dünya genelinde birçok ülkede, üniversite ve kuruluş tarafında bilimsel amaçlı çalışmalarda faal olarak kullanılmaktadır.

8. Çalışma Takvimi :


Çalışma Konuları

1. Altı Ay

2. Altı Ay

3. Altı Ay

4. Altı Ay

1-Çalışma Komisyonu Oluşturulması













2-Şartname Hazırlanması













3-Cihaz Kurulumu İçin Yer Tespiti













4-Cihazın Kullanımına İlişkin Personel Eğitimi













5-Cihazın Kurulumu ve Çalıştırılması













6-Alınan Verilerin Değerlendirilmesi













7-Sempozyum ve Toplantılara Katılım













8-Cihazın Kalibrasyonu













9- Gözlem Verilerinin Verifikasyonu













10-Sonuçların Kamuoyu İle Paylaşımı













11- Ara Raporların Yazımı













12- Proje Raporunun Oluşturulması













9. GENEL BÜTÇE (YTL) / DMİ ve İTÜ Personeli İçin (Toplam 8 Kişi)
Önerilen (Projenin toplamı ve tüm proje katılımcı kurum ve/veya kuruluşları için ayrı ayrı doldurunuz)

Katkı Kaynağı

Makine

Teçhizat


Sarf

Malzemesi



Hizmet

Alımı


Personel

Seyahat

Telif 1

Toplam

TÜBİTAK Katkısı

340.000

5.000

50.000




90.000




485.000

Öneren Kurum / Kuruluş Katkısı (DMİ)




8.000




96.000







104.000

Destekleyen Diğer (İTÜ*)

Kurum/Kuruluş Katkısı
























Destekleyen Diğer

Kurum/Kuruluş Katkısı
























Toplam

340.000

13.000

50.000

96.000

90.000




589.000

  1. Üniversite, araştırma kurumu vb. kurumsal katılımcılar için TÜBİTAK tarafından doldurulacaktır.

* NOT: Projeyi destekleyen kuruluş olan İTÜ’den maddi olarak herhangi bir katkı olmayıp, öğretim üyeleri ve yardımcıları projede çalışacaklardır.



Onaylanan (Boş Bırakınız)

TÜBİTAK Katkısı






















Düzeltilmiş Toplam























NAKİT AKIŞ PLANI TÜBİTAK (YTL)
Önerilen (Projenin toplamı ve tüm proje katılımcı kurum ve/veya kuruluşları için ayrı ayrı doldurunuz)

Dönem

Makine

Teçhizat


Sarf

Malzemesi



Hizmet

Alımı


Personel

Seyahat

Telif1

Toplam

Ocak-Haziran

2006


340.000

2.000

4.000




22.500




368.500

Temmuz-Aralık

2006




1.000


4.000



22.500





27.500

Ocak-Haziran

2007




1.000


2.000



22.500




25.500


Temmuz-Aralık

2007




1.000


40.000



22.500




63.500


Toplam

340.000

5.000

50.000



90.000






485.000

  1. Üniversite, araştırma kurumu vb. kurumsal katılımcılar için TÜBİTAK tarafından doldurulacaktır.

NAKİT AKIŞ PLANI – DMİ (YTL)
Önerilen (Projenin toplamı ve tüm proje katılımcı kurum ve/veya kuruluşları için ayrı ayrı doldurunuz)

Dönem

Makine

Teçhizat


Sarf

Malzemesi



Hizmet

Alımı


Personel

Seyahat

Telif1

Toplam

Ocak-Haziran

2006





4.000




24.000







28.000

Temmuz-Aralık

2006




2.000





24.000






26.000


Ocak-Haziran

2007




1.000





24.000






25.000


Temmuz-Aralık

2007




1.000





24.000






25.000


Toplam




8.000




96.000







104.000

  1. Üniversite, araştırma kurumu vb. kurumsal katılımcılar için TÜBİTAK tarafından doldurulacaktır.


NAKİT AKIŞ PLANI – İTÜ* (YTL)
Önerilen (Projenin toplamı ve tüm proje katılımcı kurum ve/veya kuruluşları için ayrı ayrı doldurunuz)

Dönem

Makine

Teçhizat


Sarf

Malzemesi



Hizmet

Alımı


Personel

Seyahat

Telif1

Toplam

Ocak-Haziran

2006























Temmuz-Aralık

2006























Ocak-Haziran

2007























Temmuz-Aralık

2007























Toplam






















  1. Üniversite, araştırma kurumu vb. kurumsal katılımcılar için TÜBİTAK tarafından doldurulacaktır.

* NOT: Projeyi destekleyen kuruluş olan İTÜ’den maddi olarak herhangi bir katkı olmayıp, öğretim üyeleri ve yardımcıları projede çalışacaklardır.
TÜBİTAK BÜTÇESİ ÖDEME PLANI (YTL)
Önerilen (Projenin toplamı ve tüm proje katılımcı kurum ve/veya kuruluşları için ayrı ayrı doldurunuz)

Dönem

Makine

Teçhizat


Sarf

Malzemesi



Hizmet

Alımı


Yardımcı

Personel


Seyahat

Telif1

Toplam

Ocak-Haziran

2006


340.000

2.000

4.000




22.500




368.500

Temmuz-Aralık

2006




1.000


4.000



22.500





27.500

Ocak-Haziran

2007




1.000


2.000



22.500




25.500


Temmuz-Aralık

2007




1.000


40.000



22.500




63.500


Toplam

340.000

5.000

50.000



90.000






485.000

  1. Üniversite, araştırma kurumu vb. kurumsal katılımcılar için TÜBİTAK tarafından doldurulacaktır.

Onaylanan (Boş Bırakınız)


Dönem

Makine

Teçhizat


Sarf

Malzemesi



Hizmet

Alımı


Yardımcı

Personel


Seyahat

Telif

Toplam

Ocak-Haziran

2006























Temmuz-Aralık

2006























Ocak-Haziran

2007























Temmuz-Aralık

2007























Toplam






















TÜBİTAK BÜTÇESİ (YTL)
(Projenin toplamı ve tüm proje katılımcı kurum ve/veya kuruluşları için ayrı ayrı doldurunuz)

Bütçe Kalemleri

Önerilen (Doldurunuz)

Onaylanan

(Boş Bırakınız)

Her biri(*)

Toplam

Makine / Teçhizat (Proforma fatura/teklif mektubu ekleyiniz)

340.000 YTL




1. Ozon Ölçer Spektrofotometre (Brewer MK III) (1 Adet)

335.000 YTL







2. Desktop PC (1 Adet)

2.000 YTL

3. Laptop PC (1 Adet)

2.500 YTL

4. Printer (1 Adet)

500 YTL

Sarf Malzemesi (Önemli alımlar için teklif mektubu ekleyiniz)

5.000 YTL




1. Toner

750 YTL







2. Kağıt

750 YTL

3. Yazılım

3.000 YTL

4. Diğer

500 YTL

Hizmet Alımı (Önemli alımlar için teklif mektubu ekleyiniz)

50.000 YTL




1. Yurtiçi Hizmet Alımı (Bakım)

10.000 YTL







2. Yurtdışı Hizmet Alımı (Kalibrasyon)

40.000 YTL







Personel

Ad/Çalışma süresi (ay) ve işgücü oranını (adam/ay) belirtiniz







1. Bülent AKSOY (24 Ay)










2. Yılmaz ACAR (24 Ay)




3. Mustafa ÖZÜNLÜ (24 Ay)










4. Mithat EKİCİ (24 Ay)










5. Selahattin İNCECİK (24 Ay)










6. Sema TOPCU (24 Ay)










7. Deniz DEMİRHAN (24 Ay)










8. Ceyhan KAHYA (24 Ay)










Seyahat

90.000 YTL




1. Yurtiçi Toplantı ve Eğitimler

60.000 YTL







2. Yurtdışı Toplantı ve Eğitimler

30.000 YTL

Telif (Ad / Süre (ay) belirtiniz.







1.










2.




3.




GENEL TOPLAM

485.000 YTL




(*) Dışalımlar için yalnızca yabancı para olarak FOB değeri

10. Bütçe Gerekçesi :

Makine ve Teçhizat bölümünde TÜBİTAK katkısı olarak istenen Ozon Ölçer Spektrofotometresi, Projenin gerçekleşmesi ve belirtilen parametrelerin ölçülebilmesi için gereklidir. Cihazın toplam maliyeti, proje bütçesinin en büyük kalemini oluşturmaktadır.

Projede, DMİ ve İTÜ’den toplam sekiz personel çalışacağı için bütçede personel gideri olarak gözüken miktar ikinci en büyük kalemi oluşturmaktadır. Burada cihazdan alınacak verilerin çeşitliliği ve sıklığı göz önünde bulundurulduğunda, bu verilerin değerlendirilmesi, yurt içi ve dışı seminer, sempozyum ve diğer toplantılarda sunulması bakımından fazla personel çalıştırılması gerekli ve önemlidir.

Aynı şekilde, çalışacak personelin gerek yurt içi ve gerekse yurt dışı toplantı, sempozyum ve seminer gibi çeşitli bilimsel aktiviteler için yapacağı seyahat ve konaklama giderleri de bütçenin üçüncü büyük kalemini oluşturmaktadır.

Bütçe içerisinde yer alan yurt dışı hizmet satın alınmasına ilişkin kalem, cihazın zorunlu kalibrasyonu ile ilgilidir. Sağlıklı ve güvenilir veri temini için cihazın her iki yılda bir kalibrasyonu zorunludur. Bu işlem, Dünya Meteoroloji Teşkilatınca yurt dışında belirlenen bir istasyonda yapılmaktadır. Kalibrasyon işleminde, cihazın ilgili parçası alınarak yurt dışında belirlenen referans cihaza göre ayarlamalar yapılmaktadır. Bu işlemin maliyeti ise, cihazın Türkiye temsilcisi firma ile yapılan görüşmeler sonucunda yaklaşık olarak ortaya çıkmıştır.

Proje için gerekli “Ozon Ölçer Spektrofotometresi’ne” ait şartname mevcut olup, teklif mektubu da ekte sunulmuştur.


11. Başarı Ölçütleri ve B Planı :

Proje için gerekli cihazın Ankara’da kurulması ve sağlıklı gözlem verilerinin sürekli olarak elde edilmesi çalışmanın başarısı için ön şarttır.

Daha sonra belirli aralıklarla yapılacak gözlemlere ilişkin değerlendirmeler ve bunların insanlarımız yararına kullanımı ve bilgilerin paylaşımı da bu projenin başarılı olduğunun ve amaca ulaşıldığının bir göstergesidir.
12. Proje Ekibinin Diğer Projeleri :
1-Bülent AKSOY : 2001 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü arasında yapılan bir protokol ile “Test Referans Yılın Tespit Edilmesine” yönelik ortak bir proje yapılmıştır. Proje hedeflenen sürede tamamlanarak tüm sonuçları ile beraber yayınlanmıştır.
2-Yılmaz ACAR : DMİ ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Ankara Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (ANAEM) Ortak Projesi.

Proje Adı : “Ankara’da Günlük Yağış ve Atmosferik Su Buharının İzotopik Bileşenlerinin (Oksijen-18, Döteryum ve Trityum) Saptanması.

Proje Süresi : 2001-2003 yılları arasında gerçekleştirilmiştir.

Proje Amacı : Akdeniz havzasındaki 10 ülkede eş zamanlı olarak başlatılmış olan bu proje ile son yıllarda bu havzada meydana gelen iklimsel değişimlerin nedenlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda projede yer alan diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de günlük yağışlar ve atmosferik su buharının kararlı izotop (Oksijen-18, Döteryum ve Trityum) içeriklerinin zamanla ve mevsimsel olarak değişimi incelenmiştir.

Proje Bütçesi : Tamamen dış kaynaklı olup, toplam 6.000 ABD Doları’dır.

3- Selahattin İNCECİK

Uluslararası Proje Yöneticiliği

2001- ENVISAT ESA Projesi, AO-ID770 Spatial and temporal variation of ozone over Southeast Europe,

Ulusal Proje Yürütücülüğü

2003- Araştırma Fonu Alt Yapı Projesi, Meteoroloji Gözlem Parkının Geliştirilmesi,

2003- İTÜ Araştırma Fonu Alt Yapı Projesi, Modelleme ve Veri Analiz Laboratuarı Kurulması


4- Ceyhan KAHYA

Projeler :

2003- Araştırmacı, “Orta Anadolu Bölgesi'nde Ozonun Lamine Yapısı Üzerindeki Dinamik Etkilerin Araştırılması” Doktora Projesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi.

2000 Proje Yürütücü Yardımcısı, "Türkiye'deki Orajların Termodinamik Analizi", Yüksek Lisans Projesi, Aralık 2000, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi.

2000 Proje Araştırma Yardımcısı, "Meteoroloji Mühendisliği Modelleme Laboratuarı Kurulması", 2000, İstanbul Teknik Üniversitesi.


13. Uzmanlar :

14.Özgeçmiş ve Yayın Listesi :
1- Bülent AKSOY

Doğum Yeri ve Yılı

Tatvan, 1963



Halen Çalıştığı Kuruluş

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı



Öğrenim Durumu

Lisans, 1986, Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü



Mesleki Deneyim

1981-1993 Rasatçı, İstidlalci, Ekip Şefi, Meteoroloji Genel Müdürlüğü

1993-… Araştırmacı, Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü



Yönetim Deneyimi

1987-1993 Ekip Şefi, Teknik Şef, Meteoroloji Genel Müdürlüğü



Uzmanlık Alanları

Radyasyon ve modellemeleri (Solar, Angström, Quadratic)

Ozon, Ultraviole Radyasyon ve modellemeleri (UV-B, UV-B indis, Ozone, Ozone forecast)

Hava Modifikasyonu (Bulut fiziği, Mikrofizik)



2- Yılmaz ACAR:

1969 Kastamonu doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Kastamonu’da, lise öğrenimini ise Ankara’da Meteoroloji Teknik Lisesinde yaptı. 1990 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümünde Lisans öğrenimini, 1993 yılında da aynı bölümde Yüksek Lisans öğrenimini tamamlayıp Ziraat Yüksek Mühendisi unvanı aldı. Lise öğrenimini tamamladıktan sonra, 1986 yılında Meteoroloji Genel Müdürlüğünde işe başladı. 1988 yılına kadar Akıncı Meydan Meteoroloji İstasyonunda çalıştı. Aynı yıl Ankara Radiosonde İstasyonunda göreve başladı. 1993 yılından itibaren de Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Ozon/UV-B Radyasyon Gözlem ve Araştırmaları grubunda çalışmaya başladı ve halen aynı birimde bu görevine devam etmektedir. 1999 yılında Devlet Lisan okulunu tamamladı. Evli ve bir çocuk babası olup, orta düzeyde İngilizce bilmektedir.


3- Mustafa ÖZÜNLÜ :

1970 yılında Afyon’da doğdu. İlk ve orta eğitimini Ankara’da tamamladı. 1988 yılında Meteoroloji Teknik Lisesi’ni bitirdi. Aynı yıl Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde göreve başladı. 1992 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nden Mühendis unvanıyla mezun oldu. 1993-1994 eğitim yılında Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yabancı Diller Birimi İngilizce Hazırlık Sınıfı’nda okudu. 2001 yılında Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı’nda Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. 2002-2003 eğitim yılında Devlet Lisan Okulu İngilizce Bölümü’nde öğretim gördü. Halen Araştırma Şube Müdürlüğü Ozon ve Ultraviyole-B Radyasyon Gözlem ve Araştırmaları Grubu’nda Yüksek Mühendis olarak görev yapmaktadır. Orta derecede İngilizce bilir, evli ve iki çocuk babasıdır.


4- MİTHAT EKİCİ

1971 Ankara doğumludur. İlkokulu 1983 yılında Ankara’da, ortaokulu 1986 yılında Kırşehir’de bitirdi. 1990 yılında Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesine tamamladı. 1990 yılında Erzurum Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nde, 1993 yılında İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğünde çalışmaya başladı. 1998 yılında Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümünde Lisans öğrenimini tamamladı. 2000 yılında Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Şube Müdürlüğü, Ozon ve Ultraviyole-B Radyasyon Gözlem ve Araştırmaları Grubunda çalışmaya başladı. Halen aynı birimde çalışmaya devam etmektedir. Orta derecede İngilizce bilir, evli ve iki çocuk babasıdır.


5- Selahattin İNCECİK

Doğum Yeri ve Yılı

İstanbul, Beyoğlu 1949.



Halen Çalıştığı Kuruluş

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü



Öğrenim Durumu

Lisans ve Y.Lisans 1971 İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi Meteoroloji Şubesi Doktora 1983 İstanbul Teknik Üniversitesi, Doktora Sonrası 1987, 1994 Pennsylvania Eyalet Üniversitesi Meteoroloji Bölümü USA. Akademik Unvanlar ve Alınan Yıllar



a. Öğretim Görevlisi (Ekim 1984)

b. Yardımcı Doçent (Nisan 1987)

c. Doçent (Kasım 1989), Temmuz 1990 Kadroya atanma

d. Profesör (Şubat 1996)

Alanı: Atmosfer Bilimleri, Hava Kirliliği, Ozon ve Modelleme, Anabilim Dalı: Meteoroloji



Bulunduğu Başlıca Görevler

İ.T.Ü. Meteoroloji Müh. Bölüm Başkan Yardımcısı 1989- 1992

İ.T.Ü. Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı 1992- 1994

İ.T.Ü. Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Yönetim Kurulu Üyesi 1992- 1995

İ.T.Ü. Meteoroloji Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı 1996- 1998

İ.T.Ü. Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Yönetim Kurulu Üyesi 1999- 2002

İ.T.Ü. Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Fakülte Kurulu Üyesi 1998- 2001

İ.T.Ü. Meteoroloji Müh. Bölüm Başkanı 1998- 2001


6- H. Sema TOPCU

EĞİTİM

1974-1979, Lisans, İTÜ, Meteoroloji, 1979-1981, Y. Lisans, İTÜ, 1988, Doktora, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü,



AKADEMİK DENEYİM

1979, Asistan, Meteoroloji Müh. Bölümü, İTÜ,

1990, Y. Doç, Meteoroloji Müh. Bölümü, İTÜ,

1994, Doçent, Meteoroloji Müh. Bölümü, İTÜ,

2004, Profesör, Meteoroloji Müh. Bölümü, İTÜ,
YÖNETİM DENEYİMİ

1999-2002, Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fak.

1998-2001, Bölüm Başkan Yardımcılığı, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fak.
UZMANLIK ALANLARI

Atmosfer Bilimleri; Meteoroloji, Güneş Radyasyonu, Stratosferik Ozon.

Hava Kirliliği; Aerosol, Troposferik Ozon.
7- Deniz DEMİRHAN

Doğum Yeri ve Yılı

İstanbul, 04/07/1977



Eğitim

İTÜ Meteoroloji Müh. Böl.

2000-2002 İTÜ. Meteoroloji Müh. Böl. Yüksek Lisans

2002- İTÜ. Meteoroloji Müh. Böl. Doktora


1   2   3   4


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət