Ana səhifə

Öğretmen Lisesi Müdürlüğü 2015 – 2016 EĞİTİM ÖĞretim yili coğrafya dersi DÖnem zümre toplanti tutanaği dersin adi


Yüklə 269 Kb.
səhifə3/3
tarix26.06.2016
ölçüsü269 Kb.
1   2   3

Dönem puanı

MADDE 51- (1) Bir dersin dönem puanı;

a) Sınavlardan alınan puanların,

b) Performans çalışması puanının/puanlarının,

c) Varsa proje puanının,

ç) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında okutulan uygulamalı derslerde ayrıca hizmet ve/veya temrin puanlarının aritmetik ortalamasından elde edilen puanın

aritmetik ortalaması alınarak belirlenir.

d) İşletmelerde beceri eğitiminde dönem puanı, işletmedeki eğitim süresince öğretmen, usta öğretici veya eğitici personel tarafından temrin, proje, iş, deney ve hizmet değerlendirmesinden verilen puanlar, varsa telafi eğitimi süresince okulda temrin, proje, iş ve hizmetlerden aldıkları puanlar ve alanıyla ilgili yarışmalarda alınan ve işletmeye bildirilen puanların aritmetik ortalamasıdır.

e) Aritmetik ortalama alınırken bölme işlemi virgülden sonra iki basamak yürütülür.

(2) Zorunlu hâllerde, bir yazılı sınav eksiğiyle de dönem puanı verilebilir.

(3) Öğrenciye her dersten bir dönem puanı verilir.

(4)Yabancı dil dersinde öğrencilere dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin kazandırılması esastır. Bilgi ve beceriler, çeşitli ölçme araçlarından yararlanılarak özelliğine göre yazılı veya uygulamalı sınavlar, performans çalışmaları ve projeyle değerlendirilir. Dersin birden fazla öğretmen tarafından okutulması durumunda verilen puanların ağırlıklı ortalamasına göre yabancı dil dersinin dönem puanı belirlenir. Gerektiğinde zümre öğretmenler kurulu kararıyla becerilerin değerlendirilmesi ortak yapılabilir.

(5) Beden eğitimi dersinde sağlık durumları veya engelleri nedeniyle bazı etkinliklere katılamayacak durumda olan öğrenciler resmî ya da özel sağlık kurum ve kuruluşlarındaki bir doktordan rapor almak zorundadır. Raporda, öğrencilerin sağlık durumlarının veya engellerinin beden eğitimi etkinliklerinden hangisine geçici ya da sürekli olarak engel oluşturduğunun açıklanması gerekir. Rapora göre beden eğitimi dersinin bazı uygulamalı etkinliklerinden muaf tutulanlar, sadece teorik bilgilere ve uygun etkinliklere; bütün uygulamalı etkinliklerden muaf tutulanlar ise sadece teorik bilgilere göre değerlendirilir.


Bir dersin yılsonu puanı

MADDE 53- (1) Bir dersin yılsonu puanı;

a) Birinci ve ikinci dönem puanlarının aritmetik ortalamasıdır.

b) Bir dönem puanının bulunmaması hâlinde dönem puanı ile telafi programı sonunda belirlenen puanın aritmetik ortalaması; iki dönem puanının bulunmaması hâlinde ise telafi programı sonunda belirlenen puandır.

c) İşletmelerde beceri eğitiminde birinci ve ikinci dönem puanlarının aritmetik ortalaması ile yılsonu beceri sınavı puanının aritmetik ortalamasıdır.

ç) Naklen gelen öğrencilerin, önceki okulunda aldığı derslerle yeni okulundaki dersler ve/veya ders saatleri farklı olduğunda:

1) Bir dönem puanı alabilecek kadar süre bulunması durumunda yeni dersten alınan ikinci dönem puanıdır.

2) Yeni alınan dersten bir dönem puanı alınabilecek kadar süre bulunmaması durumunda eski okulundaki dersin dönem puanlarının aritmetik ortalamasıdır.

(2) Dönem puanlarının aritmetik ortalaması hesaplanırken bölme işlemi virgülden sonra iki basamak yürütülür.


Bir dersin ağırlığı ve ağırlıklı puanı

MADDE 54- (1) Bir dersin ağırlığı, o dersin haftalık ders saati sayısına eşittir.

(2) Bir dersin yılsonu puanıyla o dersin haftalık ders saati sayısının çarpımından elde edilen puan, o dersin ağırlıklı puanıdır.


Yılsonu başarı puanı

MADDE 55- (1) Öğrencinin yılsonu başarı puanı, derslerin ağırlıklı puanları toplamının bu derslerin haftalık ders saatleri toplamına bölümüyle elde edilen puandır. Naklen gelen öğrencilerin yılsonu başarı puanı hesaplanırken yeni oluşacak haftalık ders saati sayısı toplamı esas alınır. Yılsonu başarı puanı hesaplanırken bölme işlemi, virgülden sonra iki basamak yürütülür.

(2) Yılsonu başarı puanı, mezuniyet puanının hesaplanmasında esas alınır.


Program, öğrencinin okul dışındaki gerçek dünyayla uyum içinde olmasını sağlayacak becerilere sahip olmasını da hedeflemektedir Ölçme ve değerlendirme de öğrencinin gerçek yaşamla kendi bilgileri arasında ilişki kurmasını ve karşılaştığı problemlere farklı çözüm yolları üretebilmesini gerektirir.

Programların ölçme ve değerlendirme yaklaşımında, derinliği olmadan çok sayıda kavram ve ilkeyi öğrenme, rutin problemleri çözebilme, ezber bilgi ve yazılı materyallerden bilgiyi aynen aktarmanın önemi azalmışken;



  • Okuduğunu anlama, kritik etme, yorumlama

  • Bilgi toplama, analiz etme ve bir sonuca ulaşma

  • Grafik ya da tablo halinde verilen bilgilerden sonuç çıkarma

  • Gözlem yapma, gözlemlerden sonuca ulaşma

  • Günlük hayatta karşılaşılan problemleri çözebilme

  • Araştırma yapma

  • Öğrendikleri ile gerçek yaşam arasında ilişki kurma gibi becerilerin önemi artmıştır.

Coğrafya dersinde, kullanılan değerlendirme teknikleri öğrencinin kendisi ve çevresi hakkındaki bilgisini ve coğrafi becerileri kullanma yeteneğini ve yaklaşımını geliştirmedeki ilerlemelerini ölçmeye çalışmalıdır.

Bu program, bireysel farklılıkları dikkate alan öğrenci merkezli öğretme ve öğrenme stratejileri benimsenmiş olduğu için, ölçme ve değerlendirmede de öğrencilerin bilgi, beceri ve tutumlarını sergilemeleri için farklı değerlendirme araçlarının kullanımını gerektirir. Bu nedenle sadece yazılı ve sözlü sınavlarla öğrenci başarısının ölçülmesi ve değerlendirilmesi uygun değildir. Öğrencilerin coğrafi becerileri uygulama düzeyleri farklıdır. Bazı öğrenciler harita çalışmalarında, bazıları arazi çalışmalarında bazıları da sözlü sunumda daha iyi olabilirler. Değerlendirme teknikleri öğrencinin tüm yeteneklerini değerlendirilmesini sağlamalıdır.

Yazılı sınav sorularının kısa, anlaşılır, anlayanla anlamayanı ayırt edici nitelikte olması gerektiği vurgulandı. Ayrıca çok sorulu sınavların ölçme değerlendirmede daha iyi bilgi vereceği üzerinde duruldu.
Soruların; konulara göre dağılımı yapılırken ağırlık, bir önceki sınavdan sonra işlenen konulara verilmek suretiyle geriye doğru azalan bir oranda ve işlenen konulardan seçilmesi esastır. 2 ders saati olan Coğrafya derslerinde 2 yazılı sınavının yapılması kararlaştırıldı.

Ayrıca dönemlerdeki 1.sınav sorularının % 50’si açıklamalı-klasik, %20’sinin boşluk doldurma, %20’sinin doğru-yanlış türde ve % 10’unun ise çoktan seçmeli sorulardan oluşması kararlaştırıldı. Dönemlerdeki 2. sınavların ise çoktan seçmeli sorulardan oluşması ve yapılmasının öğrencilerinin motivelerinin artırılmasında gerekli olduğu vurgulandı. Tüm sınavlar ortak yapılacaktır.


7) ........................, 9. Sınıflar Coğrafya dersinde; doğal sistemler biyoloji, kimya öğretmenleriyle coğrafyanın yararlandığı bilim dalları açısından; yerin şekli, boyutları, hareketleri, yerçekimi konularında fizik; saat ve ölçek hesaplamalarında matematik; taşların çözülmesi, toprak oluşumu konularında kimya ve fizik öğretmeleriyle taşların çözülmesi ve ufalanması açısından; karstik şekiller konusunda Kimya öğretmeni ile kalkerin çözünmesi ve CaCO3 açısından; Yine tarih öğretmenleri ile Atatürkçülük konularında işbirliği yoluna gidilecektir.

10. Sınıflar Coğrafya dersinde, Göçler ve Coğrafi keşifler konusunda Tarih Öğretmeni, Türkiye’nin bitki örtüsü konusunda biyoloji öğretmeni ile bitkilerin yapısı ile toprak iklim arasındaki ilişki açısından; Türkiye’nin toprakları konusunda kimya ve fizik öğretmeleriyle taşların çözülmesi ve ufalanması açısından işbirliği yoluna gidilecektir. Ayrıca Enerji kaynakları konusunda Biyoloji – Kimya öğretmenleri ile İşbirliği yapılacaktır.

11. Sınıflar özellikle ilk konular olan döngüler konusunun işlenmesinde biyoloji öğretmeni ile. Ayrıca madenler konusunda kimya öğretmeniyle. Hidroelektrik potansiyeli konusunda ise fizik öğretmeni ile iş birliği yapılabileceği kararlaştırılmıştır.
........................, Derslerin işlenişinde Türkçenin konuşma ve yazma kurallarına uyarak gerekirse Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinden yardım almalıyız.
Karar: Edebiyat öğretmenleri başta olmak üzere konuların özelliğine göre diğer zümre öğretmenleri ile iş birliği yapılacaktır.
8) Öğrencilere ödev yaptırma amaçları; 27.11.1989 tarih ve 2300 sayılı Tebliğler Dergisinde yayınlanan “Ödev Yönetmeliği”nden ........................ tarafından okunarak uygulanmasına karar verildi.

Ödevin Amacı
Madde 8 Öğrencilere, aşağıdaki amaçları gerçekleştirmek maksadıyla ödev yaptırılır:

a) Ödevi özenle yapma ve zamanında teslim etme alışkanlığı kazandırmak.

b) Plân yapma bilgi ve becerisi geliştirmek.

c) Gerekli bilgi, araç, gereç veya malzemeyi toplayabilmek ve bunları amacına uygun olarak kullanabilmek.

d) Ödevin, çeşitli kişi ve eserlerden faydalanmakla birlikte öğrencinin kendisini geliştirmek maksadıyla bizzat yapması gereken bir görev olduğu şuurunu kazandırmak.

e) Ödev yapılırken yararlanılan kaynakları, kendisinden bilgi alınan kişileri belirleme alışkanlığı kazandırmak.

f) İletişim kurabilme, kaynaklardan faydalanabilme, alet yapabilme ve kullanabilme alanlarındaki yeteneği geliştirmek.

g) Ödevde varılan sonuçların, kullanılan kaynak ve yöntemlere bağlı olduğunu fark ettirmek.

h) Konulara, değişik açılardan bakabilme, danışabilme, tartışabilme ve soru sorabilme davranışları kazandırmak.

i) Birlikte çalışma davranışı kazandırmak.

j) Düşünce gücünü geliştirmek.

k) Bilmediğini araştırıp bulmaktan ve öğrenmekten zevk almayı sağlamak.

l) Gözlem, deney ve yeni buluşlara yönelik çalışmalar yapmaktan zevk almayı sağlamak.

m) Başarmanın hazzını tatma duygusu kazandırmak


Ödevin Önemi
Madde 9- Ödev, eğitim ve öğretim sürecinde yer alan faaliyetlerden biri olup öğrencilerin kendi kendilerine veya grup halinde severek yapmaları onlarda çalışma ve başarma istek ve heyecanı yaratması bakımından önem taşır. Ödevlerin veriliş tarihleri ile toplanma tarihleri arasında ödevlerin daha verimli olması için kontrol tarihlerinin belirlenmesine ve bunun öğrencilere bildirilmesine karar verildi.

Ödevler Kasım ayının son haftası içerisinde öğrencilere verilecektir. Nisan ayının son haftası toplanacaktır. Ödevler 2. dönem not ortalamasına etki edecektir. Bu süre zarfında öğrencilerin ödevleri hazırlamalarında gereken rehberlik ve danışma hizmetleri ders öğretmeni tarafından sağlanacaktır. Ödev kontrolleri şu şekilde olacaktır;



  1. Kontrol: Ocak ayının ilk haftası.

  2. Kontrol: Şubat ayının son haftası

  3. Kontrol: Mart ayının son haftası

Ödevin değerlendirilmesinde şu hususlara dikkat edilecektir:



SIRA

DEĞERLENDİRİLECEK HUSUSLAR

PUAN

1

Ödev hazırlama, plana yayma ve uygulama başarısı

15

2

Ödev için gerekli bilgi doküman, araç-gereç toplanması

15

3

Ödev hazırlama sırasında ders öğretmeniyle diyalog kurması

10

4

Kaynak kişiler ile iletişim kurabilme

10

5

Ödevin doğruluk ve kullanılabilirlik derecesi

10

6

Ödevin yazım ve dersin özel kurallarına uygunluğu

10

7

Düzgün ifade kullanma ve anlaşılabilir olması

10

8

Ödevin özenle yapılması, tertip - temizlik ve estetik görüntüsü

10

9

Ödevin zamanında teslim edilmesi

10




Toplam

100

Ödev konuları aşağıda belirtilmiştir.
Ödev konularının tespiti 2300 STD ne uygun olarak aşağıdaki şekilde yapılmıştır:
9.SINIF ÖDEV KONULARI


  • İç kuvvetler ve oluşum süreci

  • Volkanizma ve dünyadaki aktif yanardağlar

  • Akarsu aşındırması ve biriktirmesi sonucu oluşan yer şekilleri

  • Coğrafya biliminin konusu ve bölümleri

  • Modern coğrafyanın kurulmasında katkısı olan bilim adamları, eserleri ve hayatları

  • Jeolojik zaman çizelgesinin oluşturulması

  • Türkiye’nin jeolojik yapısı ve oluşumu

  • Harita çiziminde kullanılan projeksiyon tipleri

  • Yerel saat ile ilgili soruların çözümü

  • Dünyanın hareketleri, sonuçları ve insan hayatına etkileri

  • İklim kuşakları ve önemi

  • Atmosfer ve özellikleri

  • Yeryüzünde sıcaklık dağılışını etkileyen faktörler

  • Dünyadaki okyanus akıntıları, özellikleri, etkileri ve harita üzerinde gösterilmesi

  • Anadolu’da kurulan ilk yerleşmeler

  • Türkiye’nin iklimini etkileyen faktörler

  • Türkiye’de dış kuvvetlerin (akarsu, rüzgâr, dalga ve akıntılar) oluşturduğu yer şekilleri

  • Türkiye’de karstlaşma ve karstik şekiller

  • Türkiye’de erozyon

  • Dünyada görülen iklim tipleri

  • Türkiye’nin dağları (oluşumları, dağılışı ve insan hayatına etkileri)

  • Türkiye’de depremler (deprem kuşakları, depremin etkileri ve korunma yöntemleri)

  • Eskişehir ve yakın çevresinin fiziki-beşeri ve ekonomik coğrafyası


10.SINIF ÖDEV KONULARI


  • Kayaçların oluşumu, kayaç tipleri ve kayaçların sınıflandırılması

  • Yeryüzü şekillerinin oluşumunu açıklayan teoriler (Büzülme, Konveksiyonel akımlar, Wegener Hipotezi, Levha tektoniği)

  • Ülkemizdeki göller ( oluşumları ve dağılışı)

  • Türkiye’de toprak oluşumu ve toprak tipleri

  • Türkiye’de bulunan bitki toplulukları

  • Ülkemizde yaşanan göç ve göçün mekânsal etkileri

  • Türkiye’de ulaşım sistemleri

  • Dünya nüfusunun tarihsel süreçteki değişimi

  • Türkiye’de iç ve dış göçler ve göçlerin mekânsal etkileri

  • Türkiye’de kır yerleşmeleri ve doğal ortam ilişkisi

  • Ülkemizde kır yerleşmelerinde meskenler ve doğal ortam ilişkisi

  • Coğrafi keşifler ve sonuçları

  • Yeni dünyanın keşfi ve sonuçları

  • Gelişmiş, geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomik ve sosyal özellikleri

  • Güneydoğu Anadolu Projesi ( GAP) ve ülkemiz için önemi

  • Liman kentleri ve özellikleri (dünyadan ve ülkemizden örnekler verilerek ele alınacak)

  • Türkiye nüfusunun yapısal özellikleri (yaş yapısı, çalışan nüfusun sektörsel dağılımı, cinsiyet yapısı, eğitim durumu, kır ve kent nüfusu)

  • Dünyanın önemli boğaz ve kanalları (Panama Kanalı, Süveyş Kanalı, Cebelitarık Boğazı, İstanbul-Çanakkale boğazları, Malakka Boğazı, Hürmüz Boğazı, Babülmendep Boğazı)

  • Dünyada doğal afetler, coğrafi dağılışı ve etkileri


11.SINIF ÖDEV KONULARI


  • Türkiye’de nüfus sayımları ve her hangi bir ülke ile karşılaştırılması.

  • Türkiye’de sanayi kentleri ve gelişimi

  • Ülkemizin hidroelektrik potansiyeli ve hidroelektrik enerji üretimi

  • Türkiye’de petrol araştırmalarının tarihi gelişimi ve petrol üretimi

  • Türkiye’de bor madeni üretimi, ticareti ve ülke ekonomisine katkıları

  • Türkiye’de demir madeni çıkarımı, işletilmesi ve kullanımı

  • Türkiye’de devlet kontrolünde tarımı yapılan ürünler

  • Türkiye’de hayvancılık faaliyetleri

  • Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları üretimi ve potansiyeli

  • Türkiye’de nükleer enerji potansiyeli ve nükleer santral kurma çalışmaları

  • Türkiye’de petro-kimya sanayi ve petrol rafinerileri

  • Türkiye’de ormancılık ve önemi

  • Ülkemizde yaşanan doğal afetler (nedenleri, çeşitleri ve etkileri)

  • Dünyanın yedi harikası (Powerpoint sunusu şeklinde hazırlanacak)

  • Sanayi Devrimi (nedenleri, gelişimi ve ülkelere yaptığı etkileri)

  • Termik ve Nükleer santrallerin çevresel etkileri

  • Modern ve ilkel tarım yöntemlerinin yaygın olduğu iki ülke seçilerek karşılaştırılması


12.SINIF ÖDEV KONULARI


  • Dünyadaki ilk kültür merkezleri

  • Küresel ısınma (nedenleri ve insan hayatına etkileri) (Powerpoint sunu olabilir)

  • Türkiye’de dış ticaret ve dış ticaret politikaları

  • Ülkemizde Coğrafi Bölgeleri oluşturan faktörler.

  • Türkiye’de ulaşım sistemlerinin gelişimi (kara, hava, deniz ve demiryolları)

  • Türkiye’nin sınırları içindeki ve çevresindeki petrol ve doğalgaz boru hatları

  • Ülkemizdeki ve çevresinde bulunan petrol boru hatları ve bunların ülkemiz için önemi

  • Türkiye’nin nüfus politikaları

  • Türkiye nüfusunun yapısal özellikleri

  • Türkiye’nin jeopolitik ve jeostratejik önemi

  • Türkiye’de tamamlanan ve çalışmaları devam eden bölgesel kalkınma projeleri

  • Ülkemizi İlgilendiren başlıca sorunlar (Kıbrıs, Irak, Ege Adaları, Batı Trakya)

  • Türkiye’nin sınır komşusu olduğu ülkelerin coğrafi özellikleri

  • Türkiye’nin üye olduğu uluslar arası siyasi-askeri örgütler ( BM, NATO, OECD, KEİ, AB, İKÖ)

  • Dünya’da gelişmiş ve geri kalmış ülkelerden 5 er tane örnek seçilerek incelenmesi ve bunların karşılaştırılması.

  • Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri ( ayrı ayrı veya grup çalışması olarak verilebilir)

  • Çevre sorunları ve alınacak önlemler

Ödevler hazırlanırken yararlanılabilecek kaynaklar ise şunlardır: Ders kitapları, yardımcı kitaplar, atlaslar, grafikler, şemalar, broşürler. Yukarıda listelenen ödev konuları belirlenirken, dersin müfredat programına, özel ve genel amaçlarına, coğrafyanın prensiplerine, konuların güncelliğine ve çevre şartlarına dikkat edilmiştir.


KAYNAK KİTAPLAR:


  1. Yazılı Kaynaklar:

MEB Yayınları 9., 10., 11. ve 12. Sınıf Coğrafya Ders Kitaplarının” sonunda bulunan bibliyografyada (kaynakça) yer alan yazılı kaynakların aynen kullanılabileceği zümre öğretmenleri tarafından uygun görülmüştür.



b) Genel Kaynaklar:
Atlas dergisi, Bilim ve teknik dergisi, Grosser welt atlas, National geographic dergisi, Geo dergisi, Çevre ve insan dergisi, Üniversiteye hazırlık dergi ve kitapları, Ansiklopediler.


  1. İnternet kaynakları:


Karar: Ödev konuları öğrenciyi gözlem ve araştırmaya yöneltecek şekilde seçilecek, ödev süreci sürekli kontrol edilecektir.
9) ........................, Sınıf içinde öğrenciyi ön plana çıkaran ders anlatım yöntemleri uygulanacak, öğrencinin aktif durumda olması ilke edinilecektir. Araştırma mahiyetinde performans ödevleri verilecektir. Sınıf içinde mümkün olduğunca bütün öğrencilerle ilgilenilecektir. Derslerde öğrencilere konuyu daha somut öğrenmeleri için yakın çevreden örnekler verilecektir. Ders öğretmeni konuya hazırlıklı ve öğrenciyi tatmin edecek şekilde sınıfa girecektir. Derslerin sıkıcı olmaması için zaman zaman fıkra, örnek olay gibi ifadelere yer verilecektir. Dersler mümkün olduğunca görsel materyallerle desteklenecektir. Gerektiğinde derslerde sorunlu öğrencilerin ya da başarısız öğrencilerin velileriyle görüşülecektir. Mümkün olduğunca öğrencilere ismi ile hitap edilecek, böylece öğretmenin öğrenciyi ön planda tuttuğu ve öğrenciyle ilgilendiği gösterilecektir. Öğretmen derse girerken öncelikle öğrencilerin derse ait araç - gereçlerle gelip gelmediği kontrol edilecektir. Öğretmen derse girerken konuyla ilgili kaynakları sınıfa götürecek ve öğrencilere tanıtacaktır.
Karar: Ders başarısının arttırılması için alınan kararlar:


  • Öğrencilerin derste aktif olmaları sağlanacaktır.

  • Ödevler sık verilecek ve kontrol edilecektir.

  • Velilerle işbirliğine önem verilecektir.

  • Anlaşılmayan konular tekrar edilecektir.

  • Derslerde görsel materyaller kullanılacaktır. ( Grafik, Tablo, Harita, VCD vb.)

  • Başarısı düşük öğrenciler Rehberlik Servisine yönlendirilecektir.

  • Sınıf öğretmenleri ile irtibat kurulacaktır.

  • Dersler güncel konularla bağlantılı olarak anlatılacaktır.

  • Öğrencilerin bireysel farklılıkları dikkate alınacaktır.

  • Özellikle YGS ve LYS’ye hazırlanan son sınıflarda test çözümüne ağırlık verilecek.



  • Özellikle beyin fırtınası ve problem çözme tekniklerinden faydalanılacaktır.


10) ........................, Coğrafya öğretim sistemi ile ilgili hizmet içi eğitim kurslarının açılması yararlı olacaktır.
Karar: Coğrafya dersi için açılacak Hizmet İçi Eğitim Faaliyetleri takip edilecek ve bu kurslara katılım sağlanacaktır.
11) Öğrencilere okutturulabilecek kitaplar,


  • Dünyanın Çevresini Dolaşan İlk İnsan MACELLAN_ Stefan ZWEİG/ Kabalcı Yayınevi, Yaşam Öyküsü Dizisi, 2002

  • Suyu Arayan Toprak - Mehmet FARAÇ (GAP'ın hikâyesi ve bölgede suyun önemi ile ilgili)

  • Yuvarlak Dünyanın Beş Köşesi, Bülent DEMİRDURAK, Gita Yayınları, 2006

  • Havadan Sudan-Tabiatın Gönlünü Almanın Tam Vakti- Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU, Haykitap, 2007

  • Son Vaha -Sandra POSTEL, TEMA-TÜBİTAK Vakfı Yayını (Gelecekte yaşanacak su krizi ile ilgili)

  • Amazonlara Yolculuk- Yeşil Okyanus- Prof. Dr. Atila SESÖREN, Elma Yayınevi, Temmuz, 2006

Öğrencilerle beraber yapılabilecek aktiviteler, Okul içerisinde yıl içerisinde öğrencileri daha aktif hale getirebilmek adına çeşitli aktiviteler yapılabilir.




  • Fotoğraf sergisi ve ödülü ( manzara, coğrafi şekiller, insan manzaraları, ağaç şehir tanıtımı)

  • Yap-Boz Yarışması (nt den alınabilir)

  • Gezi (meteoroloji- müze, fabrikalar vb)

  • Kulüp faaliyetleri

  • Tiyatro ve drama çalışmaları

  • Popüler şahsiyetler okula davet edilebilir.

  • Maket yarışması

  • Münazara (doğa mı, İnsana? İnsan mı doğaya? Hükmediyor, nükleer enerji)

  • Okulun yakın çevresine ağaçlandırma yapılabilir. Bu ağaçları isimlendirmek ve bunlara tabela yaptırmak.

  • Dergi çıkartılabilir

  • Bilgi yarışması

  • Önemli günler ve haftalar (turizm, orman, çevre günü, dünya su günü, )

  • Bölgemiz ve ilimizi dünya ya nasıl tanıtabiliriz sunumu

  • Gündönümü ve ekinoks tarihlerinde, güneş veya ay tutulmalarında coğrafya’ya ile ilgili önemli hadiselerin yaşandığı tarihlerde açık hava dersi yapılmalıdır.


12) ........................, Derslerde yapılacak gezi-gözlem ve deneyler yıllık planda belirtilmelidir. Çevre şartları ve ekonomik koşullar göz önünde tutularak gezi ve gözlemler yapmaya çalışalım. Taşlar konusu işlenirken değişik taş örnekleri sınıfa getirilip incelenebilir. Erozyon konusu işlenirken gerekli teknik donanım sağlanıp erozyon konulu dia gösterisi yapılabilir. Bütün sınıflarda imkânlar dâhilinde yakın çevremizdeki müze, tarihi ören yeri ve doğal oluşumların bulunduğu yerlere geziler düzenlemeye çalışalım. Coğrafya Dersi Müfredat Programında arazi çalışmaları yapılırken okul dışındaki daha uzak yerlere gidilebileceği gibi imkânlar içinde okul bahçesinde bile bu çalışmaların gerçekleştirilebileceği belirtilmektedir. Arazi çalışmalarını kazanımlarla ilişkili olarak bir ticaret merkezi, mahalle veya toplu konut alanında bile yapabiliriz.
Karar: Öğrencilere gözlem konuları verilerek kontrolleri yapılacak, imkânlar ölçüsünde gezi düzenlenecektir.
13) Bölge Zümre Başkanları Kurulunda görüşülecek konulardan uygulanabilecek olan maddeler okulumuzda uygulanmaya çalışılacaktır.
14) ........................, Küresel ısınmanın nedenleri, etkileri ve önleme yolları üzerinde 9. sınıflarda iklim ünitesini, 10. sınıflarda su kaynaklarını işlerken yer vermemiz yararlı olacaktır. Küresel ısınma konusunda duyarlı davranmamız gerekir. Bu konuyla ilgili hazırladığımız sunuları ve bu konuda çekilmiş film ve belgeselleri sınıflarda izletelim. Ayrıca “Uygunsuz Gerçek” ve “Beyaz Gezegen” filmleri de bu konuya uygun filmlerdir. Bu konuda önceki yıllarda bakanlığın hazırladığı genelgede ilk dersin “Küresel Isınma” konusuna ayrılması vurgulanmıştı.
Karar: Küresel ısınma konusunda öğrencilere performans görevi verilecektir.
15) ÖNERİ:
OKUL MÜDÜRLÜĞÜNE

Yeni uygulamaya konan öğretim programlarından beklenen aktif kalıcı, katılımcı öğrenme hedefine ulaşabilmek için, öğrenci merkezli ve etkinlik tabanlı bir yaklaşımla geliştirilen öğretim programlarının etkin bir şekilde uygulanabilmesi için uygun öğretim ortamlarının oluşturulmasına ihtiyacımız vardır. Coğrafya dersi için özel düzenlenmiş Öğretmen Dersliği uygulamasına geçilmesinin ders araç ve gereçleri ile eğitim teknolojilerinin yaygın ve etkili kullanımını mümkün kılacak, bu durum öğrencinin motivasyonunu ve buna paralel olarak başarıyı arttıracaktır.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 17.08.2006 tarih ve 8738 sayılı emirleri ile Öğretmen/Branş Dersliği uygulamasına hangi ders ile başlanacağının okulun fiziki kapasitesi ve öğretmen imkanlarının dikkate alınarak, ilgili branş öğretmenlerinin görüşleri de alınmak suretiyle okul yönetimcilerince belirlenmesi istenmektedir. Okulumuzda Coğrafya Dersliğinin oluşturulması yararlı olacaktır.
Karar: Coğrafya dersi için öğretmen dersliklerinin kurulmasının okul müdürlüğüne önerilmesi.
16) İyi bir eğitim - öğretim yılı olması dileğiyle toplantıya Okul Müdürü ........................ tarafından son verildi

Zümre Başkanı



www.soruoku.com


1   2   3


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət