Ana səhifə

Öğretmen Lisesi Müdürlüğü 2015 – 2016 EĞİTİM ÖĞretim yili coğrafya dersi DÖnem zümre toplanti tutanaği dersin adi


Yüklə 269 Kb.
səhifə2/3
tarix26.06.2016
ölçüsü269 Kb.
1   2   3

........................: Konuların yetiştirilmesi için yılsonuna ve tören hazırlıklarının yapıldığı zamanlara dikkat edilmelidir.
b) Derslerde anlatım, soru-cevap, tartışma, gösteri, problem çözme, drama metot ve tekniklerinin uygulanmasına karar verildi. Ayrıca Coğrafya ilkelerinden biri olan “dağılışa” önem verilecektir. Öğrencilere ezberden uzak bir eğitim metodu uygulanacaktır.

Coğrafya öğretiminin amacına ulaşabilmesi için, aşağıda belirtilen ilkeler doğrultusunda hareket edilmesi kararlaştırıldı.

*Çocuğa görelik ilkesi-öğrenene görelik ilkesi,

*Yakından uzağa ilkesi,

*Bilinenden bilinmeyene ilkesi,

*Somuttan soyuta ilkesi,

*Açıklık ilkesi,

*Aktivite ilkesi,

*Bütünlük ilkesi,

*Güncellik ilkesi

Ders etkinliklerinde kavram haritası oluşturma, reklam hazırlama, poster-afiş hazırlama, örnek olay analizi, simülasyon, senaryo oluşturma, arazi çalışmaları, görsel imge oluşturma, coğrafî bilgi sistemleri uygulamalarına da yer verilmesi kararlaştırıldı.

........................, Ders işlenirken her konuda aynı yöntemin kullanılmasının uygun olmayacağını, özellikle konuların ve öğrencilerin özelliğine göre farklı metotların uygulanmasının başarıyı arttıracağını söyleyerek, öğrencilere konuların önceden verilmesi, öğrenciler bu konuları evde hazırladıktan sonra sınıfa gelmelerinin sağlanması, sınıfta öğretmenin rehberliğinde bu konuları tartışmalarının öğrenciyi aktif hale sokacağını ve başarıyı arttıracağını belirtti. “Ayrıca konunun esasları belirdikten sonra, öğretmen öğrencilerin derse katılmalarını sağlamak için çevreden örnekler vererek ve güncel olayları hatırlatarak soru-cevap yöntemi ile de dersi işlemeye özen göstermelidir. Örnek olarak; enerji konusunda Türkiye’nin tükenen ve tükenmeyen enerji kaynakları ve bunların potansiyeli hakkında bilgi verildikten sonra, enerji kullanımında tasarruf fikri soru ve cevaplar ile işlenmeli ve Türkiye’nin nükleer santrale ihtiyacının olup olmadığı bile tartışılmalıdır” dedi.

........................, 9. Sınıflarda konuların özelliğine göre grup (küme) çalışmalarının yapılması ve yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti. Yine 10. Sınıflarda özellikle nüfus, göçler, şehir ve köylerimizin sorunları gibi konular işlenirken bölgemizden örnekler verilmesi, göçün nedenlerinin tartışılması, nüfus artışının olumsuz sonuçları ve bunun yanında köy ve şehirlerimizin yaşadığı sorunların örneklendirilmesi ile konuların daha anlaşılır hale geleceği belirtildi.
........................, İmkânlar ölçüsünde coğrafi olgular, alan incelemeleri şeklinde yapmaya çalışmalı. Alan incelemeleri mümkün olmadığında multi medya ürünlerinden yararlanılmalıdır.
........................: Dersler anlatılırken aktif öğrenme yöntemlerini uygulayalım. Öğrenciyi merkez alan öğretmenin rehber konumunda olduğu bir anlayış geliştirmeliyiz.
c) Derslerde kullanılacak araç ve gereç sayısının artması ile öğrenmenin artacağı, bu nedenle derslerde dilli ve dilsiz haritalar, küre, resimler, test kitapları, ansiklopediler, grafikler, gazete ve dergiler, slayt makinesi, tepegöz, bilgisayar, Internet gibi araç ve gereçlerin kullanılması kararlaştırıldı. Özellikle okulumuzda bulunan haritaların kontrollerinin sağlanması ve yıpranmış olanların ise tamir edilmesi kararlaştırıldı.

Öğrencilerin ders araç ve gereçlerinin düzenli kullanması ve getirmeleri için öğretmen kontrol sisteminin faydalı olacağı ........................ tarafından vurgulandı.



........................, Film, sunu, interaktif CD’ler temin edilebileceğini belirtti. Coğrafya dersinin görsellikle yakından ilişkili olduğunu, bu sebeple de görsel araçların çok gerekli olduğunu belirtti. Bu dokümanları kullanabilmek için de okulumuzda bir coğrafya sınıfı oluşturulması gerektiğini belirtti. Bu amaçla ayrılacak bir sınıfın düzenlenmesinin sağlanabileceğini ve bunun öğrencilerin derse karşı ilgisini ve başarıyı artıracağını belirtti.

Ders araç ve gereçlerinin saklanması, kullanılması ve yıpranmış haritaların bakımından öğretmenin sorumlu olmasına, bir coğrafya dersliği oluşturulması için gerekli çalışmaların yapılmasına, öğrencilerin ilçe kütüphanesinden yararlanılmalarının teşvik edilmesine, coğrafya derslerini öğrencilere sevdirmek ve amacına ulaşabilmek için, yazılı kaynaklar olan atlas, rehber, yıllık, gazete, dergi, bülten, istatistik bilgiler ve ayrıca süreli yayınlar ile ilgili listelerden yararlanabilmelerinin sağlanmasına karar verilmiştir



........................, Ayrıca ilimizde bulunan meteoroloji bölge müdürlüğü, müzeler, vergi dairesi ve nüfus müdürlüğü gibi kurum ve kuruluşların da kaynak olarak azami ölçüde kullanılması konusunda fikir birliğine varıldı. Ayrıca sınıflarımızda sabit Türkiye Fiziki ve Dünya Fiziki haritalarının bulunmasının çok faydalı olacağı belirtildi.

d) 18 Ocak 1982 tarih ve 2104 sayılı Tebliğler Dergisi ile Mayıs 1998 tarih ve 2488 sayılı Tebliğler Dergisinde yayınlanan “Atatürkçülük konuları” incelendi ve bu konuların yıllık ve günlük planlara aktarılacağı üzerinde duruldu.

Bunun için aşağıda yer alan hususlar üzerinde hassasiyetle durulması gerektiği kararlaştırıldı:

“ Hepimizin bildiği gibi ATATÜRK, sadece bir savaş kahramanı değildir. O, kurtarıcı özelliğinin yanı sıra, Türk Milletinin her alanda takip edeceği yolu da gösteren ve böylece Türk Milletinin lideri olmuş milli bir kahramandır. Yeni yetişen gençlerimizi yabancı ideolojilerden kurtarmak, onları, Atatürk İlke ve İnkılâpları etrafında birleştirmekle mümkün olacaktır. Burada Atatürk İlke ve İnkılâplarının neler olduğu anlatılacak değildir. Bunları tüm eğitimciler bilmektedir. Burada üzerinde durulacak hususlar, Atatürkçülüğün istismar edilmesinin önlenmesi, Atatürk İlke ve İnkılâplarının yıllık ve günlük planlarda okulun genel işleyişi, özel günlerde yer alışı ve kontrolü olacaktır.

Eğer Atatürkçülüğü bir bütün olarak ele almazsak onun fikirlerini parçalara ayırarak işimize gelenleri kabul edip diğerlerini yok sayarsak, Atatürk İlke ve İnkılâplarını kendi çıkarlarımıza göre yorumlamaya çalışırsak, Ülkenin birlik ve beraberliğini bozar, anarşinin doğmasına sebep oluruz. Öğrencilerimizi Atatürk İlke ve İnkılâplarına bağlı gençler olarak yetiştirmek, eğitimcilere verilmiş ulvi bir görevdir.

Bütün öğretmenlerimizin Milli Eğitim Temel Kanunu ve genel programlarda yer alan amaçlar doğrultusunda hareket ederek, öğrencilerini Atatürk İnkılâp ve İlkelerine bağlı yurttaşlar olarak yetiştirmeleri görevlerinin gereğidir. Bu durumda ise, okullarımızdaki her türlü branş öğretmeni ile sınıf öğretmenlerinin derslerinde yeri geldikçe bu konuya önemle eğilmeleri programlara uygun biçimde etkinlik göstermeleri zorunlu bulunmaktadır.
Uygulamada:

1. Öğrencilerimizin Atatürkçü olarak yetişmelerini sağlamak için okullarımızda bütün öğretmenlerin, plan ve programa dayalı işbirliği içinde ortak çalışmalara girmeleri gerekmektedir. Bunun için, öğretim yılı başında yapılacak Öğretmenler Kurulu ve Zümre öğretmenleri toplantılarında yapılacak etkinlikler saptanmalıdır.

2. Zümre öğretmenleri toplantılarında okulda T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersini okutan öğretmen de bulunmalı ve görüşlerinden yararlanılmalıdır. Atatürk İlke ve İnkılâplarının benimsetilmesinde birlik ve beraberlik sağlanmalıdır.

3. Yapılacak etkinlikler konuların ilgisine göre ve yeri geldikçe uygulanacak şekilde yıllık ve günlük planlara yansıtılmalı, uygulama sonucu sınıf defterine yazılmalıdır.

4. Dersin konuları ve anma günleri ile ilgili Atatürk’ün özdeyişlerinin, günümüzdeki uzay çalışmaları, bilimsel teknik gelişmelerden örnekler verilerek, anlamının büyüklüğü ve önemi üzerinde durulmalıdır.”
........................; Coğrafya Dersi Müfredat Programı uygulanırken de yine şu hususlar özellikle önemle vurgulanmalıdır. “Millî ve dinî bayramlar, mahallî kurtuluş ve kutlama günleri, önemli olaylar, belirli gün ve haftalardan yararlanılarak, öğrencilerin millî duyarlılığı geliştirilmelidir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Kurtuluş Savaşı’nda bir zaferin ya da Türk İnkılâbı ile ilgili herhangi bir olayın yıl dönümü, Ankara’nın başkent olması gibi olayların yıl dönümlerinde Atatürk’ün kişilik özelliklerini, inkılâplarını, ilkelerini ve düşüncelerini anlatılmalıdır. Atatürk’ün “Türk, öğün, çalış, güven”, “Ne mutlu Türküm diyene!” ve “Yurtta sulh, cihanda sulh” gibi sözlerinden hareketle, Türklerin tarihte oynadıkları rolü; askerlik, idare, hukuk, bilim, fen ve sanat alanında insanlığa hizmetleri gösterilmelidir. Öğrencilerin, Türk milletine, Türk bayrağına, Türk ordusuna ve vatanına hizmet eden kişilere sevgi, saygı ve takdir duygularını geliştirilmelidir.” açıklamasını yaptı.
e) ........................, Uygulayacağımız sınavların çok sorulu ve kısa cevaplı olmasına dikkat edelim. Uygulanan sınavlarda sınıf mevcudunun çoğunluğu başarısız olmuşsa sınav tekrarı yapabiliriz. Her iki sınavda en yüksek puanlar geçerli olsun.
........................, Çok değişik ölçme araçlarının kullanılması, öğrencilere öğrendiğini gösterme şansı verir. Dolayısıyla öğrencilerin etkinlikler çerçevesinde fotoğraf, resim, proje, poster, şarkı sözü, power point sunusu gibi ürünler yapabilmesi ve hatta bunları aileleri ve çevreleriyle paylaşmaları için gerekli ortamı oluşturmamız gerekmektedir.
Karar: Atatürkçülük konuları yıllık planda gösterilecektir.
6) Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinde R.G: 28758 7 Eylül 2014 Cumartesi günü yayınlanan bölümleri zümre öğretmenler toplantısında incelendi.

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin;


Zümre Öğretmenler Kurulu

MADDE 111- (1) Zümre öğretmenler kurulu, okulda aynı dersi okutan öğretmenlerden oluşur. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında ayrıca uzman, usta öğretici, eğitici personel ve atölye teknisyenleri de zümre öğretmenler kuruluna katılır. Kurul, ilk toplantısında o eğitim ve öğretim yılı için kendi aralarından birini başkan seçer.

(2) Kurul, eğitim ve öğretim yılı başlamadan önce, ikinci dönem başında ve ders yılı sonunda olmak üzere en az üç defa toplanır. Kararlar, oy çokluğuyla alınır ve müdürün onayından sonra öğretmenlere duyurulur. Kurul toplantıları ders saatleri dışında yapılır. Ayrıca zümre öğretmenler kurulu program ve diğer öğrenme etkinliklerini değerlendirmek, uygulama süreçlerini izlemek, ortak kullanılacak ölçme-değerlendirme araçlarını hazırlamak ve sınav analizlerini yapmak üzere her ay belirli bir günde bir araya gelir. Bu toplantılara ayda bir kez okul müdürü veya sorumlu müdür yardımcısı katılır.

(3) Zümre öğretmenler kurulu toplantılarında;

a) Bir önceki toplantıya ait zümre kararlarının uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi ve uygulamaya yönelik yeni kararların alınması,

b) Eğitim ve öğretimle ilgili mevzuat, Türk millî eğitiminin genel amaçları, okulun kuruluş amacı ve ilgili dersin programında belirtilen amaç ve açıklamaların okunarak planlamanın bu doğrultuda yapılması,

c) Öğretim programlarında yer alması gereken Atatürkçülükle ilgili konular üzerinde durularak çalışmaların buna göre planlanması,

ç) Öğretim programında belirtilen kazanım ve davranışlar dikkate alınarak derslerin işlenişinde uygulanacak öğretim yöntem ve teknikleriyle bunların uygulama şeklinin belirlenmesi,

d) Ünite veya konu ağırlıklarına göre zamanlama yapılması, ünitelendirilmiş yıllık planlar ve ders planlarının hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesine ilişkin hususların görüşülmesi,

e) Diğer zümre veya bölüm öğretmenleriyle yapılacak işbirliği esaslarının belirlenmesi,

f) Bilim ve teknolojideki gelişmelerin, derslere yansıtılmasını sağlayıcı kararlar alınması,

g) Derslerin daha verimli işlenebilmesi için ihtiyaç duyulan kitap, araç-gereç ve benzeri öğretim materyalinin belirlenmesi,

ğ) Okul ve çevre imkânlarının değerlendirilerek, yapılacak deney, proje, gezi ve gözlemlerin planlanması,

h) Öğrenci başarısının ölçülmesi ve değerlendirilmesinde ortak bir anlayışın, birlik ve beraberliğe yönelik belirleyici kararların alınması,

ı) Görsel sanatlar, Müzik, Beden Eğitimi dersleriyle uygulamalı nitelikteki diğer derslerin değerlendirilmesinde dikkate alınacak hususların tespit edilmesi; sınavların şekil, sayı ve süresiyle ürün değerlendirme ölçütleriyle puanlarının belirlenmesi,

i) Öğrencilere verilecek proje ve ödev konularının seçiminde; öğretim programlarıyla okul ve çevre şartlarının göz önünde bulundurulması,

j) Öğrencilerin okul içinde, Öğrenci Seçme Sınavında, ulusal ve uluslararası düzeyde katıldıkları çeşitli sınav ve yarışmalarda aldıkları sonuçlara ilişkin başarı ve başarısızlık durumlarının ders bazında değerlendirilmesi

ve benzeri konular görüşülür.

(4) Okul müdürü gerektiğinde aynı sınıf seviyesinde zümre öğretmenleriyle toplantı düzenleyebilir.

(5) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında ayrıca;

a) Öğretim programlarının incelenmesi, programların çevre özellikleri de dikkate alınarak amacına ve içeriğine uygun olarak uygulanması, dal dersleri ve modüllerinin belirlenmesi,

b) Gerektiğinde yeni öğretim programlarının hazırlanması ve mevcutların geliştirilmesi,

c) Alandaki gelişmelerin izlenip değerlendirilmesi,

ç) Matematik ve fen bilimleriyle ilgili atölye, laboratuar ve meslek dersleri arasındaki ortak konuların birlikte ve eş zamanlı yürütülmesi,

d) Öğrencilerde girişimcilik bilincinin kazandırılmasına yönelik çalışmalar,

e) Mesleki ve teknik eğitimle ilgili proje, yarışma, fuar ve sergi çalışmalarıyla,

f) Mesleki ve teknik eğitim ile ilgili sağlık ve güvenlik şartları ilgili konular da görüşülür.




Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi

Ölçme ve Değerlendirme

Ölçme ve değerlendirmenin genel esasları

MADDE 43- (1) Öğrenci başarısının ölçme ve değerlendirilmesinde aşağıdaki esaslar gözetilir.

a) Ders yılı, ölçme ve değerlendirme bakımından birbirini tamamlayan iki dönemden oluşur.

b) Öğrencilerin başarısı; öğretim programı öğrenme kazanımları esas alınarak dersin özelliğine göre yazılı sınavlar, uygulamalı sınavlar, performans çalışmaları ve projeler ile işletmelerde beceri eğitiminde alınan puanlara göre tespit edilir.

c) Sınav soruları, öğretim programlarında belirtilen genel ve özel amaçlarıyla öğrenme kazanımları esas alınarak hazırlanır.

ç) Öğretmen, ölçme ve değerlendirme yöntem ve araçlarıyla öğrencinin programlarda amaçlanan bilgi ve becerileri kazanıp kazanmadığını sürekli izler ve değerlendirir.

d) Öğrencilerin durumunu belirlemeye yönelik faaliyetler, ders ve etkinliklere katılım ile performans çalışmalarından oluşur.

e) Öğrencilerin başarısının belirlenmesinde, eleştirel ve yaratıcı düşünme, araştırma, sorgulama, problem çözme ve benzeri becerileri ölçen araç ve yöntemlere önem verilir.

f) Öğrencilerin başarısının ölçülmesinde, geçerlilik, güvenirlilik ve kullanışlılık özellikleri açısından uygun ölçme araçları kullanılır. Ölçme aracının özelliğine göre cevap anahtarı, dereceli puanlama anahtarı ya da kontrol listeleri hazırlanır ve kullanılır.

g) Kaynaştırma yoluyla eğitim ve öğretimlerine devam eden öğrencilere yönelik ölçme değerlendirmede Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) esas alınır.
Puanla değerlendirme

MADDE 44- (1) Sınav, performans çalışması, proje ve uygulamalar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Değerlendirme sonuçları e-Okul sistemine işlenir.

(2) Puan değerleri ve dereceleri aşağıdaki gibidir.




Puan

Not

Derece

85,00-100

5

Pekiyi

70,00-84,99

4

İyi

60,00-69,00

3

Orta

50,00-59,00

2

Geçer

0-49,99

1

Geçmez



Sınavlar

Yazılı ve uygulamalı sınavlar

MADDE 45- (1) Derslerin özelliğine göre bir dönemde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavlarla ilgili olarak aşağıdaki esaslara uyulur.

a) Yazılı sınavlar, haftalık ders saati sayısı bir veya iki saat olan dersler için ikiden; üç ve daha fazla olan dersler için ise üçten az olamaz. Sınav tarihleri her dönem başında zümre başkanları kurulunca belirlenir ve okul müdürünün onayından sonra e-Okul sistemi üzerinden ilan edilir. Sınavlarla ilgili gerekli tedbirler okul müdürlüğünce alınır.

b) Aynı derse giren öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan tüm derslerin yazılı sınavları ortak yapılır ve ortak değerlendirilir. Sorular ve cevap anahtarları zümre öğretmenlerince birlikte hazırlanır ve sınav sonunda ilan edilir. Bu sınavların şube ve sınıflar bazında sınav analizleri yapılır. Konu ve kazanım eksikliği görülen öğrencilerin durumları, ders ve zümre öğretmenleri tarafından yeniden değerlendirilir.

c) Gerektiğinde ilçe, il ve ülke genelinde ortak sınavlar yapılabilir. Bu sınavların uygulanmasına ilişkin iş ve işlemler millî eğitim müdürlükleri veya Bakanlıkça yürütülür.

ç) Zorunlu hâller dışında yazılı sınav süresi bir ders saatini aşamaz.

d) Soruların, bir önceki sınavdan sonra işlenen konulara ağırlık verilmek suretiyle geriye doğru azalan bir oranda tüm konuları kapsaması esastır.

e) Sınavlardan önce sorularla birlikte cevap anahtarları da soru tiplerine göre ayrıntılı olarak hazırlanır ve sınav kâğıtlarıyla birlikte saklanır. Cevap anahtarında her soruya verilecek puan, ayrıntılı olarak belirtilir.

f) Uygulamalı nitelikteki derslerin sınavları, her dönemde üç defadan az olmamak üzere ve dersin özelliğine göre yazılı ve uygulamalı olarak veya bunlardan yalnızca biriyle yapılabilir. Sınavların şekli, sayısı ve uygulamalı sınavların süresiyle hangi derslerde uygulamalı sınav yapılacağı zümre öğretmenler kurulunda belirlenir, okul müdürünün onayına bağlı olarak uygulanır.

g) Bir sınıfta bir günde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısının ikiyi geçmemesi esastır. Ancak zorunlu hâllerde fazladan bir sınav daha yapılabilir.

ğ) Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde Bireyselleştirilmiş Eğitim Programında (BEP) yer alan amaçlar esas alınır.

(2) Yazılı sınavların klasik/yoruma dayalı olarak yapılması esastır. Ancak her dönemde her dersin sınavlarından biri test usulüyle de yapılabilir.
Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi

MADDE 47- (1) Ölçme sonuçları, eğitim ve öğretimin amaçlarına ve derslerin programlarındaki kazanımlara ne ölçüde ulaşıldığını tespit etmek, ulaşılamayan kazanımlarla ilgili olarak ne gibi tedbirlerin alınması gerektiğini ortaya çıkarmak amacıyla kullanılır.

(2) Öğretmenler, başarıyı etkileyen ve yeterince ulaşılamayan kazanımları belirleyerek konuları yeniden işlemek ve öğrencilere alıştırma çalışmaları yaptırmaya yönelik tedbirler alırlar.

(3) Yazılı sınav sonunda öğrencilerin çoğunluğunun başarısız olması hâlinde, başarısız öğrenciler için bir sınav daha yapılır. Bu sınava isteyen başarılı öğrenciler de katılabilir. Bu sınavlarda öğrencinin aldığı en yüksek puan geçerli sayılır.
Sınavlara katılmayanlar

MADDE 48- (1) Sınavlara katılmayan, performans çalışmasını yerine getirmeyen veya projesini zamanında teslim etmeyen öğrenci, özrünü özrün başlangıcından itibaren 5 iş günü içinde bildirmek ve özrün bitimini izleyen 5 iş günü içinde de belgelendirerek okul yönetimine vermek zorundadır. Ancak kaza, ölüm, doğal afet, yangın, uzun süreli tedavi gerektiren hastalık, gözaltına alınma ve tutuklanma gibi olağan dışı hâllerde bu süre okul yönetimince uzatılabilir.

(2) Özrü okul yönetimince kabul edilen öğrencinin durumu ders öğretmenine yazılı olarak bildirilir. Bu öğrenci, ders öğretmeninin belirleyeceği bir zamanda ve önceden duyurularak bir defaya mahsus mazeret sınavına alınır, performans çalışması veya projesi kabul edilir. Bu sınav, sınıfta diğer öğrencilerle ders işlenirken yapılabileceği gibi ders dışında da yapılabilir.

(3) Özürleri nedeniyle yılsonu beceri sınavına katılamayanlara; özrün sınav günü mesai saatinin bitimine kadar kurum müdürlüğüne bildirilmesi ve en geç beş iş günü içinde belgelendirilmesi kaydıyla kurum müdürlüğünce öğretmenler tatile girmeden önce uygun görülecek bir tarihte, özrün süresi öğretmenlerin tatile girdiği tarihten sonraya rastlayan öğrenciler ise yeni ders yılının başlamasından önce sınava alınırlar.

(4) Geçerli özrü olmadan sınava katılmayan veya projesini vermeyen ve performans çalışmasını yerine getirmeyen öğrencilerin durumları puanla değerlendirilmez. Ancak aritmetik ortalama alınırken sayıya dâhil edilir.


Ölçme ve değerlendirme sonuçlarının duyurulması

MADDE 49- (1) Öğretmenler sınav, performans çalışması ve projelerin sonuçlarını öğrencilere bildirir ve sınav analizlerine göre ortak hataları açıklar.

(2) Yazılı sınav, uygulama, performans çalışması ve projelerin değerlendirme sonuçları, yazılı sınavın yapıldığı tarih veya performans çalışmasının, uygulamanın yahut projenin teslim tarihini takip eden 10 gün içinde öğrenciye duyurulur ve e-Okul sistemine işlenir.

(3) Sınav, performans çalışması ve projelerle ilgili evrak öğrencinin talebi halinde ders öğretmeni tarafından yeniden incelenip değerlendirilerek öğrenciyle paylaşılır.

(4) Öğretmen tarafından yapılan yeni değerlendirmenin yeterli görülmemesi durumunda öğrenci okul yönetimine yazılı itirazda bulunulabilir. İtiraza ilişkin evrak okul yönetimince ders öğretmeninin dışında ilgili branştan en az iki öğretmenden oluşturulan komisyon, okulda yeterli öğretmen bulunmaması durumunda ise il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce oluşturulan komisyon tarafından incelenip değerlendirilerek öğrencinin nihai puanı belirlenir.

(5) Uygun görülen performans çalışması ve projeler, öğrencileri özendirmek amacıyla sınıf veya okulun uygun yerinde sergilenebilir.
Proje ve diğer çalışmalar

MADDE 50- (1) Öğrenciler okulların özelliklerine göre yazılı sınavların dışında proje çalışması ile topluma hizmet etkinliklerine yönelik seminer, konferans ve benzeri çalışmalar yaparlar. Öğrenciler, her dönemde tüm derslerden en az bir performans çalışması, her ders yılında en az bir dersten proje hazırlama görevini yerine getirirler.

(2) Öğrencilerin ders yılı içinde ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettikleri başarılar, ilgili dersin proje veya performans çalışması olarak tam puanla değerlendirilir.

(3) Öğrencilerin hangi dersten/derslerden proje hazırlayacakları sınıf rehber öğretmenleri tarafından okul yönetimine bildirilir.

(4) Proje ve seminer çalışmalarında öğrencilerin laboratuar, bilgisayar, internet, kitaplık, spor salonu ve konferans salonu gibi imkânlardan etkili ve verimli şekilde yararlanmaları için okul yönetimi tarafından gerekli tedbirler alınır.

(5) İşbirliği çerçevesinde, ilgili makamlardan izin ve onay alınmak şartıyla okulun amaçlarına uygun konferans ve seminerler düzenlenebilir.

(6) Topluma hizmet etkinliklerine önem verilir. Öğrencilerin bu etkinliklere katılmalarını teşvik etmek amacıyla okul yönetimince gerekli tedbirler alınır.

(7) Proje çalışması puanla değerlendirilir. Topluma hizmet etkinlikleri ve diğer çalışmalar puanla değerlendirilmez; ancak öğrencilerin mezuniyetlerinde belgelendirilir.

(8) Öğrencilerin derse hazırlıkları, derse aktif katılımları ve dersle ilgili araştırma çalışmaları da performans çalışması kapsamında ayrıca notla değerlendirilir.

1   2   3


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət