Ana səhifə

Ek iNŞaat, makine tesisati ve elektrik tesisati genel tekniK Şartnamesi I- genel


Yüklə 9.85 Mb.
səhifə36/38
tarix27.06.2016
ölçüsü9.85 Mb.
1   ...   30   31   32   33   34   35   36   37   38

7.7 Faraday kafesi

Yakalama sistemi olarak Faraday Kafesi, koruma düzeyine göre verilen boyutlar dikkate alınarak, tasarlanacaktır. Tablo–2. 

Faraday Kafesi alüminyum, galvanizli çelik veya bakırdan mamul iletkenlerin çatı malzemesi ile korozyon riski dikkate alınarak seçilecektir. Bunların en küçük kesitleri Tablo- 5 de verilmiştir. Büyük boyutlu çatıların iletken kesişme noktalarında, iletkenlerin sıcaklık etkisi ile boy farklılaşmasını tolere edecek bağlantı düzenekleri kullanılacaktır.

Tablo–3: İletken tespit nokta aralıkları

Yerleştirme

Tespit Aralıklar

(mm)

Yatay yüzeyler üzerindeki yatay iletkenler

1000

Düzey yüzeyler üzerindeki yatay iletkenler

500

Düşey iletkenler

1000

20 m’den daha uzun düşey iletkenler

750

25 m’den daha uzun düşey iletkenler

500

Faraday Kafesi için kullanılacak iletkenler, Tablo-3’e göre belirlenen aralıklarla, paslanmaz özellikte kroşelerle yapıya döşenecektir. 

Faraday Kafesi uygulanan çatıdaki yükseklikler (baca, klima kon dansörü, uydu, anten v.b.) ya Faraday Kafesinin bu kısımlarda devamı veya çatıya paralel bu kısımların üzerinde yatay gerili iletkenler veya uzun Franklin çubukları ile koruma altına alınacaktır. Aynı zamanda bu kısımların iletken parçaları yıldırımdan korunma sistemi ile eş potansiyelde olacaktır.  

Faraday Kafesinde, yıldırım ark noktasını, Franklin çubukları ile yanıcı çatı yüzeylerinden uzaklaştırmak gereklidir. Bu çubuklar 5–10 m aralıklar ile  boyları 30cm.’den az olmamalıdır. İletken bağlantı noktaları, korozyona karşı korunmalı, tercihen termo kaynak kullanılmalıdır. Bağlantılarda cıvata kullanılacaksa, cıvatalar paslanmaz çelik olacaktır. 

Faraday Kafesi olarak kullanılacak metal çatı kaplama kalınlıkları Tablo-4’e uygun olacak, aksi durumda, ek Faraday Kafesi oluşturulacaktır. İki metal arası izole çatılarda, metal kalınlığı olarak, izole köpük malzemenin bir yüzündeki metal kalınlığı dikkate alınacaktır. Bu çatılarda, izolasyonu bozmadan eşpotansiyelleme sağlanacaktır. 



Tablo–4: Yakalama ucu sistemlerinde en küçük metal kalınlıkları

Koruma Seviyesi

Malzeme

t” Kalınlığı (Mm)

I-IV

Demir

4

Bakır

5

Alüminyum

7

7.8 Aktif  paratoner başlığı 

Elektrostatik alan değişimi prensibine göre çalışacak, başlık etrafında oluşturulacak iyonizasyon için radyoaktif izotop kullanılmayacaktır.

Aktif paratoner başlığı, en az 15 sene çalışma ömrü olarak üretici firma tarafından, verilen orijinal, taklide karşı korunmuş (halogramik v.b. tekniklerle) garanti belgesine sahip olacaktır. Bu belge, yaşlandırma deneyleri yapılmış laboratuar raporları ile desteklenmiş olacaktır.  

Montajı yapan yüklenici, her türlü korozyona karşı, tesisatın her yıl bakımı yapılmak kaydıyla, 10 yıl garanti verecektir. Başlık, paslanmaz özellikte malzemelerden üretilecektir. Başlıklar, satıcı firma tarafından sevk edilmeden veya montajdan önce özel test cihazları ile yapılan kontrolle test edilecek ve test raporu diğer belgelerle birlikte idareye verilecektir.  

Aktif paratoner başlığı, hesaplanan koruma düzeyine göre paratonerin en uç noktasının minimum 6 m. aşağısındaki yarıçap değerleri, dikkate alınarak monte edilecektir.  

Aktif paratoner, koruyacağı bölgenin en yüksek noktasından 1,5 m. yüksek noktada olacaktır. 

Aktif paratoner taşıyıcı direği 2” çapında, 6mt boyunda, galvanizli boru olacak, korozyona karşı koruyucu kaplama yapılmış taşıyıcı direk ünite bağlantısı ve direk tespit kelepçeleri ile yerine monte edilecektir.6 mt’den uzun direklerde muayene komisyonu gerek görürse direk lente teli ve gergi aparatları ile 3 noktadan sabitlenmesini isteyecektir.  

Aktif paratoner başlığı, NFC 17102 veya uluslararası standardlara uygun olacaktır.

Aktif paratoner başlıklarının koruma yarıçapları, koruma seviyelerine göre, aşağıdaki formül ile hesaplanacaktır.  

Rp= h (2D-h)+ΔL (2D+ΔL) m. olacaktır. 

Bu formülde: 

•Yıldırım ilerleme adımı : D (m)

•Koruma seviyesi 1 için : D=20m,

•Koruma seviyesi 2 için : D=45m,

•Koruma seviyesi 3 için : D=60 m,

•Ürüne ait parametre : ΔL

•Aktif paratoner yüksekliği : h (m)

•Koruma yarıçapı : Rp (m)  ‘dir.



7.9 İniş iletkenleri 

İniş iletkenleri Franklin çubuğu, Faraday Kafesi ve aktif paratoner için minimum kesitler Tablo–5 ve Tablo-6’da  verilmiştir. 



Tablo–5: Franklin ve Faraday kafesi için min. İletken  kesitleri

 

Koruma Seviyesi

 

Malzeme

Yakalama Ucu Sistemi (mm2)

İniş İletkenleri Sistemi (mm2)

Toprak Bağlantı Sistemi (mm2)

 

I-IV


Bakır

35

16

50

Alüminyum

70

25

-

Galvanizli Demir

50

50

80

 

Tablo-6: Aktif paratonerler için min. İniş iletken kesitleri

 

Bakır

Şerit, min.2x30 mm

 

Dolu daire kesitli (çap)

2x8 mm.

 

Paslanmaz çelik

Şerit min.2x30

 

Dolu daire kesitli (çap)

2x8 mm.

 

Alüminyum

30x3 mm.

 

2x10 mm.

 

95 mm2

 

 

Özel kablo

Max..7 ohm. Empedanslı, max.35 nH/m indüktansa sahip, 2 katlı, izoleli 50 mm2

 

 Faraday Kafesi uygulamasında, iniş iletkenleri zemine yakın,  koruyucu boru ile test klemensi arasında yakın bir noktada, paslanmaz özellikte numaralı etiketle işaretlenecek ve bu durum bilgi formunda yer alacaktır.

İniş iletkenlerinin yapı malzemesi ile korozyon ilişkisi incelenecek, iletkenleri tutturmak için kullanılan kroşelerde, paslanmaz cıvatalar kullanılacaktır. Kroşeler, metal veya dış ortam şartlarına dayanıklı plastik malzemeden üretilecektir. 

TSE ve Topraklama Yönetmeliğine göre betonarme yapılarda, demir donatının, iniş iletkeni olarak kullanılması durumunda, iletkenlik kesinlikle uygun kaynak teknikleri ile sağlanacaktır. Sonuçta, çatı iletkenleri ile topraklama iletkenlerinin dirençlerinin aynı değerlerde ölçüldüğü, elektrik sürekliliğinin olduğu,  bilgi formunda yer alacaktır

İniş iletkenlerinde diğer tesisatlara emniyetli yaklaşım mesafesi (s) hesaplanacak, bu değer bilgi formunda yer alacaktır. 

İniş iletkenleri bükülme şekilleri ve birbirine olan yaklaşım mesafeleri, TS IEC 61024 standartlarında belirtilen hükümlere uygun olacaktır. 

İniş iletkenleri, zemin seviyesinden 2 mt yukarıya kadar, dış etkilere karşı korunacaktır. Koruyucu boru veya kapak, iletken ile korozyon yapabilecek özellikte olursa, iletken ve koruyucu birbirinden izole edilecek, ancak, eşpotansiyelleme kesinlikle sağlanacaktır. 

Aktif paratonerlerde iletken inişi, yapı yüksekliği 28 m.den küçük ve düşey iletken boyu yatay çatı iletken boyundan büyük ise, bir yerden, yapı yüksekliği 28 m.den büyük veya  düşey iletken boyu yatay çatı iletken boyundan küçük ise, iki ayrı yerden yapılacaktır. Bu durumda, her bir iniş 2x50mm²’lik iletken yerine 1x50mm² olacaktır.                                     

 

Koruyucu borunun 200–300 mm üzerinde, iniş iletkenleri ve topraklamadan gelen iletkenler, test klemensinde birleştirilecektir. Bu klemens dış ortam şartlarına karşı korumalı (plastik kapaklı) ve topraklama direnci ölçülmesinde iniş iletkenlerini birbirinden ayırma işini, ara bağlantı elemanı ile gerçekleştirecek özellik ve yapıda olacaktır.



 

7.10 Topraklama tesisatı

 

Topraklama tesisatı TS IEC 61024–1 standardına göre A veya B tipi olarak düzenlenecektir. Hangi topraklama bağlantı sistemi kullanılırsa kullanılsın, dokunma ve adım gerilimi bakımından uygun olacak şekilde tasarlanacaktır.



 

7.11 “A” tipi düzenleme

 

Bu tip topraklama, Franklin tipi yakalama çubukları, gerili iletkenler veya koruyacağı yapıdan izole edilmiş yıldırımdan korunma tesisatları için uygulanacaktır. Bu uygulamada, her iniş iletkeni için toprağa paralel veya düşey elektrotlar kullanılacaktır. Bu uygulama, düşük toprak özdirenci olan yerler ve küçük yapılar için tercih edilecektir.


7.12 “B” tipi düzenleme

 

Birden fazla iniş iletkenli veya Faraday Kafesi uygulamaları için kullanılacak halka şeklinde, topraklama sistemidir. Toprakta tesis edilecek ring şeklindeki iletken, iniş iletkenlerini bağlayacak ve en az boyunun %80’i, toprak içinde olacaktır. 



 

Yıldırımdan korunma topraklama tesisinin direnci,  en fazla 10 ohm olacaktır.

 

Aktif paratoner tesisatları için “A” tipi düzenleme uygulanacaktır. Ancak, bu düzenleme, aktif paratonerin monte edileceği  tesiste “B” tipi düzenleme  var ise, özel bir durum olmadığı takdirde, birbirleri ile birleştirilecektir.



 

Bu düzenlemede aşağıdaki elektrotlar kullanılacak ve bu elektrotların minimum kesit ve cinsleri, Topraklama Yönetmeliğine uygun olacaktır.

 

Düşey (çubuk, profil, boru) elektrotlar,



Yatay gömülü(şerit, yuvarlak kesitli) elektrotlar,

Temel betonarme demirleri,

Levha ve hasır kafesler (ağ),

 

7.13 İç yıldırımdan korunma tesisatı

 

İç Yıldırımdan korunma için TS IEC 61024 standardına uygun şekilde, eşpotansiyel duruma getirilecek ve dalga bastırıcılar kullanılacaktır.



 

Eşpotansiyel kuşaklama, özellikle, canlı yaşamını korumak için ihmal edilmeden uygulanacaktır.

 

Eşpotansiyel kuşaklamanın temin edilemediği yerlerde, tehlikeli kıvılcımlardan kaçınılması için, yıldırımdan korunma sistemi ile metal tesisatlar arasında ve hatlar ile dış iletken bölümler arasında, ayırma uzaklığı (s), standartlar gereği hesaplanan emniyet mesafesinden (d) büyük olacaktır.



 

Dalga bastırıcılar, ark aralıklı veya yarıiletken yapıda koruyucular olarak orta gerilim ve alçak gerilimde tesis edilecek, yıldırımdan korunma düzeyi (1) ve ek önlem olan yerler kesinlikle dalga bastırıcılarla korunacak, alçak gerilim (0,4 KV) de uygulama ana dağıtım panosunda  “B veya C sınıfı cihazlarla sağlanacak ve çözümler IEC 60364–4–41 standardına uygun olacaktır.

 

7.14  Muayene ve kabul 

 

Yıldırımdan korunma sistemi muayenelerinde, tesisatın projesine uygun olarak tesis edildiği, tasarıma esas, yıldırımdan korunma sistemi etkinliğinin doğruluğu, kullanılan malzemelerin üretim kalitelerinin belgelendirilmesi sağlanacaktır. Özellikle ISO-EN 9000/2000  Kalite Yönetim Sistemleri ile ilgili, üretici belgesi olanlar tercih edilecektir.



 

Düzenlenecek kabul tutanağında, projede olmayan uygulamalar ve topraklama direnci ölçüm sonuçları hazırlanacak bilgi formunda yer alacaktır.



7.15 Bakım

 

Yıldırımdan korunma tesisatlarının her çeşidinin,  bakımı periyodik olarak yılda bir kere yapılacak, bu bakım, meteorolojik ve çevre şartlarına bağlı sebeplerle veya söz konusu tesiste yıldırım olayı hasarı nedeni ile değişebilecektir. Ancak, bakım olayının kapsamında aşağıdaki hususlar bulunacaktır.



 

Yıldırımdan korunma iletkenleri ve tesisatın diğer parçalarının fiziki kontrolü,

Tesisatın elektriksel sürekliliğinin kontrolü,

Topraklama tesisinin, topraklama direncinin ölçülmesi,

Korozyonun incelenmesi,

Dalga bastırıcılarının kontrolü,

Tesisat iletkeni ve diğer elemanların yapı ile bağlantılarının kontrolü,

Şartların değişme olasılığı yüzünden, yıldırımdan korunma sistemi, etkinliğinin  kontrolü,

 

7.16 Bakım dokümanı

 

Bakım maddesindeki kontrollerin sonuçlarının yer aldığı bir belge düzenlenecek, bu belge, yıldırımdan korunma tesisatı tasarım ve kabul belgeleri ile birlikte saklanacaktır


7.17 Uygunluk Kriteri
Kullanılan malzeme ve imalatın uygunluğu, ilgili Türk standartları ve /veya uygulamaya konulmuş Avrupa Birliği standartlarında verilmiş kriterlere göre değerlendirilecektir.

7.18 İlgili Standartlar
TS 622   Yapıların Yıldırımdan Korunması Kuralları
IEC. 61024-1 Yapıların Yıldırımdan Korunması –Bölüm1.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Kesintisiz Güç Kaynakları

 

8.1 Kapsam

 

Bu bölüm, aşağıdaki gruplarda belirtilen güçlerdeki kesintisiz güç kaynağı sistemlerinin statik invertör, redresör şarj grubu, akü grubu ve statik by-pass şalterini kapsar.


8.2 Gruplar
Grup I kesintisiz güç kaynakları : 0.7, 1, 2, 3 kVA kapasitelerde,
Grup II kesintisiz güç kaynakları : 6, 10, 15 kVA kapasitelerde,
Grup III kesintisiz güç kaynakları : 6, 10, 15, 20, 30, 40 kVA kapasitelerde,
Grup IV kesintisiz güç kaynakları : 10, 15, 20, 30, 45, 60, 80, 100, 120, 160, 200, 250, 300, 400, 500, 600, 700 kVA kapasitelerde,
8.2.1Grup I kesintisiz güç kaynakları (UPS)
8.2.1.1 Genel esaslar
UPS, aşağıdaki çalışma durumlarına göre dizayn edilecektir:

 

Normalde; kritik yükler invertör tarafından devamlı beslenecektir. Redresör/akü şarj sistemi   şebekeden güç çekecek ve invertör’e DC güç temin edecektir. Aynı anda da akü’yü şarjda tutacaktır.



 

Acil durumda; şebeke gerilimi kesildiğinde kritik yükler invertörden beslenecek, invertör ise herhangi bir şalter açıp kapaması olmaksızın akülerden beslenecektir. Şebeke gerilimi kesilmesinde veya yeniden gelmesinde, kritik yüklerin beslenmesinde hiçbir kesinti olmayacaktır.

 

Şarj durumunda; şebeke gerilimi tekrar geldiğinde redresör/şarj grubu invertörü tekrar beslemeye ve akü’yü tekrar şarj etmeye başlayacaktır. Bu işlemler tamamen otomatik olacak ve kritik yüklerin beslenmesinde herhangi bir kesintiye neden olmayacaktır.



 

UPS, aşağıda belirtilen elektriksel karakteristiklere sahip olacaktır:

 

Redresör/şarj grubu girişi, 



Şebeke veya jeneratör nominal voltajı; tek faz 184V ile 276V arasında,

Frekans                   : 50 Hz, ±  %5

Giriş güç faktörü       : 0.95           

Şarj grubu; sistemin akülerini şarj etmeye yeterli kapasitede olacaktır. 

İnvertör çıkışı 

Voltaj: Tek faz 230V fabrika ayarlı, ayrıca 208V, 220V, 230, 240V olarak ayarlanabilecektir.

Frekans: 50Hz

Frekans toleransı: Şebekeye senkron iken giriş frekans toleransı ile aynı olmalı kendi osilatörü ile üretim yapılırken ±%0.5 olacaktır.


8.2.1.2 Akü grubu

 

Tip: Maintanence-free, 5 yıl ömür beklentili olacaktır.


Minimum besleme süresi 10 dakika olacaktır. Cihazla akü grubu aynı kabin içinde olacaktır.

 

Sistem verimi; sistemin giriş ve çıkışı arasındaki genel verimi tam yükte % 85’ten fazla olacaktır.



 

Gürültü seviyesi; normal çalışma şartlarında UPS tarafından oluşan gürültü, UPS’ ten 1mt uzakta 50 dB’i geçmeyecektir. 


Enerji giriş ve çıkışı; kablo giriş ve çıkışları kabinin arkasında bulunan fiş ve prizlerle yapılacaktır.
Havalandırma; UPS’in normal çevre şartlarında çalışmasını sağlamak üzere cebri havalandırma olanağı sağlanacaktır. Havalandırma fanları UPS kabinleri içine, kritik cihazlara hava sirkülâsyonunu kolayca sağlayacak şekilde monte edilecektir. Fan motorları kapalı bilyalı olacaktır. Bütün hava girişleri koruyucu muhafaza kafesli olacaktır.

           

EMI koruma; bilgisayar sistemleriyle buna benzer diğer elektronik sistemlerin etkilenmemesi veya bu sistemlerin UPS’i etkilememesi bakımından elektromanyetik tesirleri minimuma indirecek önlemler alınacaktır.

 

Elektriksel koruma; UPS sistemi, düşük voltaj, aşırı akım ve yüksek voltaj ile voltaj ve akım darbelerinden korunmak için TS EN 50091-1’e göre gerekli önlemlere sahip olacaktır.



 

Radio frekansı bastırma; teklif edilen kesintisiz güç kaynağı Radio frekanslarını bastırmak için TS EN 50091–2 standardına göre tasarlanmış olacaktır.

 

Kontrol paneli; cihaz, ön panelinde bulunan butonlarla çalıştırılıp devre dışı bırakılacak, cihazın üzerindeki kontrol panelinde, enerji akış diyagramı ledlerle donatılmış olarak gösterilecek, ayrıca mevcut ledler ile aşırı yük, yük seviyesi (% olarak), invertör (invertör aktif), akü şarj durumu (% doluluk seviyesi), şebeke gerilimi gösterilecektir (şebeke gerilimi tolerans içinde). 



Redresör/şarj grubu; redresör/şarj grubu, akünün gaz çıkartmaksızın şarjı sırasında nominal invertör çıkış yükünü sağlayacak kapasitede olacaktır.

 

Aşırı yük koruması, redresör/şarj grubu giriş ve çıkışları sigorta ve otomatik şalterlerle aşırı voltaj, aşırı akım ve kısa devrelere karşı korunacaktır.



 

İnvertör; akü üzerinden (akünün tam doludan ve boşalma durumuna kadar) istenilen kalitede AC çıkış gücünü verebilecek kapasitede olacaktır.

           

Statik durumda invertör çıkış voltaj ve frekans toleransları:


Gerilim : ± %3, Frekans :± %0,5 (öz tetiklemeli) değerlerini geçmeyecektir.
Çıkış voltajındaki harmonik distorsiyon: Lineer yükte; %3, lineer olmayan yükte; % 5’den fazla olmayacaktır.
Aşırı yük durumunda, invertör tam yük akımının %105’ine 10 sn., % 130’una  300 msn.de düzenli bir voltaj vererek dayanabilecektir. Bu sınırlar aşıldığında invertör kapanacaktır. Ayrıca %130’dan yüksek değerlerde kısa devre koruması olacaktır.

 

İnvertör DC girişi, akü grubundan kaynaklanacak düşük veya aşırı voltaja karşı korumalı olacaktır.


Crest faktör değeri 3 olacaktır.

 

Teklif edilen sistemin üreticisi ISO 9001 belgesine sahip olacaktır.



 

Kesintisiz güç kaynağı sisteminin tamamı yeni ve kullanılmamış olacaktır.

 

Teklif veren istekliler, teknik şartnamenin bütün maddelerine bire bir olumlu ya da olumsuz cevap verecekler, ayrıca verilen cevapları doğrulayan imalatçı firma kataloglarını tekliflerine ekleyeceklerdir. İstenen teknik özellikler katalogda yer almıyorsa, bu değerler ayrıca belirtilecektir. Teknik özelliklere karşılık sadece “uygun” cevabı yeterli sayılmayacaktır.



 

İstekliler, Türkiye'de teklif edilen marka ile ilgili referans listesini teklifleri ile birlikte vereceklerdir.

 

Aşağıdaki dokümanlar sistemle birlikte verilecektir:



 

Kullanım kılavuzu

Sistemin montaj ve işletmeye alma dokümanları

Tavsiye edilen yedek malzeme listesi

 

Yüklenici, sistemde kesin kabulden itibaren 2 yıl süreyle imalat ve malzeme hatalarından meydana gelebilecek bütün arızaları bedelsiz olarak giderecek ve gerektiğinde akü veya cihazı tamamen değiştirecektir.



 

Firma en az 10 yıl ücret karşılığında yedek malzeme temin garantisi verecektir.

 

Üretici/İthalatçı firmanın Türkiye genelinde TSE Hizmet Yeterlik Belgesine sahip, yeterli sayıda servis merkezi olacaktır. 



  

Kesintisiz güç kaynağını teklif eden istekli üretici firma değilse, Türkiye Yetkili Temsilcilik Belgesi veya Yetkili Satıcı Belgesi teklifle birlikte verilecektir.

 

Kesintisiz güç kaynağı üzerinde, bilgisayar bağlantısı yapmak için RS232 seri haberleşme portu bulunacaktır.



 

8.2.2 Grup II kesintisiz güç kaynakları (UPS)

 

UPS, aşağıdaki ana ekipmanlardan oluşacaktır:



 

1 adet redresör (şarj cihazı), invertör, statik by-pass ve manuel by-pass şalteri, 

1 adet UPS akü grubu,

 

UPS, aşağıdaki çalışma durumlarına göre dizayn edilecektir:



           

Normalde; kritik yükler invertör tarafından devamlı beslenecektir. Redresör/akü şarj sistemi şebekeden güç çekecek ve invertör’e DC güç temin edecektir. Aynı anda da akü’yü şarjda tutacaktır.

           

Acil durumda; şebeke gerilimi kesildiğinde kritik yükler invertörden beslenecek, invertör ise herhangi bir şalter açıp kapaması olmaksızın akülerden beslenecektir. Şebeke gerilimi kesilmesinde veya yeniden gelmesinde, kritik yüklerin beslenmesinde hiçbir kesinti olmayacaktır.

           

Şarj durumunda; şebeke tekrar geldiğinde redresör/şarj grubu İnvertöri tekrar beslemeye ve akü’yü tekrar şarj etmeye başlayacaktır. Bu işlemler tamamen otomatik olacak ve kritik yüklerin beslenmesinde herhangi bir kesintiye neden olmayacaktır.

 

UPS, aşağıda belirtilen elektriksel karakteristiklere sahip olacaktır:



 

Redresör/şarj grubu girişi,

Şebeke veya jeneratör nominal voltajı: 1 faz/AC 220V ± % 20,

Frekans : 50 Hz, ± %5           

İnvertör çıkışı

           

Gerilim: 220V AC voltaj fabrika ayarlı olacak, ancak montaj mahallinde de ayarlanabilecektir.

Frekans: 50Hz, ± % 0.1(aküden çalışma)

Kapasite: ....kVA 

 

Akü Grubu



 

Tip: Maintanence-free, 5 yıl ömür beklentili olacaktır. 

Tam yükte besleme süresi: Projesinde gösterilen değerde olacaktır.

 

Sistem verimi; sistemin giriş ve çıkışı arasındaki genel verimi tam yükte en az % 90 olacaktır.



 

Gürültü seviyesi; normal çalışma şartlarında UPS tarafından üretilen gürültü, UPS’ ten 1m. Uzakta ve 55 dB’i geçmeyecektir. 

 

Panolar; UPS sistemleri tek panodan ibaret olacaktır. Besleme sürelerini uzatmak için UPS ile aynı renkte akü kabinleri kullanılmasına elverişli olacaktır.


 

Havalandırma; UPS’in normal çevre şartlarında çalışmasını sağlamak üzere cebri havalandırma olanağı sağlanacaktır. Havalandırma fanları UPS kabinleri içine, kritik cihazlara hava sirkülasyonunu kolayca sağlayacak şekilde monte edilecektir.


Elektriksel koruma; UPS sistemi, düşük voltaj, aşırı akım ve yüksek voltaj ile voltaj ve akım darbelerinden korunmak için gerekli önlemlere sahip olacaktır.

 

Kontrol Paneli; cihazın üzerindeki kontrol panelinde neler olduğu ayrıntılı olarak açıklanacaktır.



 

Redresör/şarj grubu, aşağıda belirtilen durumlarda, akü grubunu ve invertörü beslemeye devam edecektir


Giriş voltajı: 1 faz 220V AC ± % 20 ve frekans 50 Hz.± %5
Ortam sıcaklığı değişimi: 0°C  ile +40°C
Redresör/şarj grubu, akünün şarjı sırasında nominal invertör çıkış yükünü sağlayacak kapasitede olacaktır.

Redresör/şarj grubu, giriş ve çıkışları aşırı voltaj, aşırı akım ve kısa devrelere karşı korunacaktır.

Cihazın giriş katında şebekeye karşı güç faktörü 0.98’den büyük olacaktır.  

İnventör


İnvertör, statik olacak ve akü üzerinden (akünün tam doludan ve boşalma durumuna kadar) istenilen kalitede AC çıkış gücünü verebilecek kapasitede olacaktır.

İnvertör çıkış voltajı ile frekansı toleransları aşağıda belirtilen değerlerde olacaktır:

 

Gerilim: ± %1, Frekans : ± %0.1 (aküden beslenme halinde) değerlerini geçmeyecektir.



 Çıkış voltajındaki harmonik distorsiyon: 0 - %100 yük arasında ve 0.7 güç faktöründe %2 ile sınırlanacaktır (lineer yükte).
İnvertör tam yük akımının %125’ine 15 dk., %150’sine 1 dk. süre ile düzenli bir voltaj vererek dayanabilecek, bu sınırlar aşıldığında invertör, yükü by-pass’a geçirecektir.

İnvertör çıkış voltajı 220 V± %5 arasında ayarlanabilecektir.


İnvertör DC girişi, akü grubundan kaynaklanacak düşük veya aşırı voltaja karşı korunmalı olacaktır. Ayrıca invertör ters polaritenin etkilerine dayanacak kapasitede olacaktır.

Statik şalter, UPS’in bütünleyicisi olacaktır. Statik şalter yüksek bir transfer cihazı olup no-break yüklerin diğer bir güç kaynağı ile bağlantısını sağlamak üzere statik şalter ile aynı zamanda harekete geçen bir by-pass devre kesici şalterle paralel olarak tesis edilecektir.

Çalışma şekli; invertörün mantık devreleri aşırı yük limitlerinin aşıldığını, UPS’ deki bir arızayı veya limit dışı voltaj değişimlerini algıladıktan sonra, 200 mikro saniye içinde statik şalter aktive olacaktır.

Manüel By-Pass şalteri

Kesintisiz güç kaynağı arıza durumunda veya bakım durumunda yükü manuel olarak şebekeye aktarmak için KGK ile bütünleşik olarak manuel by-pass şalteri bulunmalıdır.

 

Teklif edilen KGK’nin  üreticisi ISO 9001 kalite belgesine sahip olacaktır.



 

Teklif veren isteklinin Türkiye genelinde yeterli sayıda servis merkezi olacaktır.

 

Bilgisayarla haberleşme (idarece istenilmesi durumunda)



 

Teklif edilecek tüm kesintisiz güç kaynakları, bağlı oldukları bilgisayar sistemi ile tam uyumlu bir şekilde çalışacak ve enerji üretiminin bitmesine yakın bir sürede, bilgisayar donanımı tarafından aktif kullanıcılara mesaj iletilmesini sağlayıcı her türlü donanım ve yazılım özelliklerine sahip olacaktır.

 

Teklif edilecek sistemle birlikte verilecek yazılım sistemine bağlı akünün çalışma durumu ve süresi hakkında bilgi verilecektir.



           

Teklif edilecek KGK’ler, network ağları ile haberleşecek, aynı anda birden fazla sunucuyu kontrol edebilecektir.

 

KGK ile birlikte verilecek yazılım;



 

Şebeke kesintileri,

Şebekenin geri gelmesi,

Frekans,


Alarmlar,

Shut down,

Teknik arızaları,

(Bu yazılımlar, tarihleri ile birlikte depolama kabiliyetine sahip olacaktır.  

Giriş voltajı,

Giriş frekansı,

Akü voltajı,

Akü şarj durumu,

-Aşırı sıcaklık durumu gibi geçmiş verileri grafik ara yüzü üzerinden izleyebilecektir.

 

1   ...   30   31   32   33   34   35   36   37   38


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət