Ana səhifə

Lev Trotskij


Yüklə 30.5 Kb.
tarix24.06.2016
ölçüsü30.5 Kb.

Lev Trotskij

left|thumb|200px|Passfoto fra 1915

'''Lev Davidovitsj Trotskij''' (russisk: ''Лев Давидович Троцкий'', også skrevet som Trotski, Trostskii eller Trotsky; født marxistisk intellektuell. Han var en innflytelsesrik politiker i det tidlige Sovjetunionen; først som Folkekommisær for utenrikstjenesten og deretter som grunnlegger og leder av den Røde hær og folkekommisær for krigen. Han var en av grunnleggerne av det mektige politbyrået. Trotskij ble ekskludert fra Kommunistpartiet og utvist fra Sovjetunionen på grunn av sin opposisjon mot Josef Stalins politikk og maktkonsentrasjon. Han ble til slutt drept i Mexico av en sovjetisk agent.
Han ble født 26. oktober, i henhold til den julianske kalenderen. Dette er den gregorianske kalenderen som ble innført i Russland i 1918. Han ble født i Janovka i Khersonprovinsen i Ukraina, som sønn av David Bronstein, en jordbruker av jødisk bakgrunn.
right|thumb|Trotski ca. 1900

Først i russiske sosialdemokratiske partiet.


Han deltok på den andre partikongressen i London sommeren 1903, og i den interne striden som splittet partiet valgte Trotskij å støtte mensjevikene mot Lenin. På tross av at hans støtte til mensjevikene var kortvarig skulle hans forhold til Lenin bære preg av konflikten i hele 14 år.
I sovjetet i St. Petersburg. Som en følge av hans deltagelse i generalstreiken i oktober og hans støtte til det væpnede opprøret som fulgte ble han dømt til livsvarig eksil. I januar 1907, på vei til eksil, rømte han på nytt og dro til London, hvor han deltok på den femte partikongressen. I oktober flyttet han til Wien, der han ble redaktør for den sosial-demokratiske avisen ''Pravda'', som ble smuglet inn til Russland. Dette var en av flere revolusjonære aviser med samme navn, som hadde det til felles at de hadde et kort liv. Disse må ikke forveksles med den offisielle avisen til SUKP (se Pravda).
Krigen nærmet seg og Troskij flyttet først til nøytrale Sveits, deretter til Frankrike. Han ble deportert fra Frankrike og bodde i New York da den russiske revolusjonen kastet tsaren. Han vendte tilbake til Russland i mai 1917 for å støtte opp om revolusjonen og bolsjevikenes linje. Etter noen måneder ble han formelt medlem i Bolsjevikpartiet. Trotskij deltok aktivt for å få kastet den provisoriske regjeringen, ledet av Aleksandr Kerensky, og var selv leder av den revolusjonære millitærkomité som planla og gjennomførte selve maktovertagelsen 25. oktober.
left|thumb|290px|Trotskij sammen med tropper ved fronten i Polen, 1919
Etter at bolsjevikene kom til makten ble Trotskij utpekt som folkekommisær for utenriksvesenet, hvor hans viktigste oppgave var å få forhandlet fram en fredsavtale med Tyskland og deres allierte. Den 10. februar trakk han seg tilbake fra samtalene, noe som provoserte en tysk invasjon 18. februar. 3. mars ble det likevel signert en fredsavtale, den såkalte Brest-Litovsk-avtalen. Etter dette forlot Trotskij posten som utenriksminister for å bli folkekommisær for krigen. Trotskij hadde, som grunnlegger og leder for den røde hær, mye av æren for at de seiret både over den hvite hær, og i borgerkrigen som fulgte. Krigen etterlot seg titusener av døde i Russland og Ukraina.

Etter Lenins sykdom og død så Josef Stalin en mulighet for å konsolidere sin makt i partiet og regjeringen. På dette tidspunktet var det ikke mulig, eller ønskelig, for Trotskij å aktivt motarbeide Stalin. På partiets tolvte partikongress i 1923 var Trotskij taus, også på det omstridte spørsmålet om Lenins testamente som oppfordrer til å fjerne Stalin. Trotskij mistet med dette sin siste sjanse til å stå i mot Stalin som sammen med Kamenev og Zinoviev tok over lederskapet i partiet etter dette. Trotskij og hans tilhengere grunnla venstreopposisjonen og kjempet mot Stalins lederskap og linje innenfor Kommunistpartiet i flere år.

Trotskij lanserte for eksempel teorien om «permanent revolusjon», i sterk kontrast til Stalins politikk for å bygge «sosialisme i ett land». Denne ideologiske uenigheten dannet store deler av grunnlaget for den politiske konflikten mellom Stalin og Trotskij, som kulminerte i at Trotskij ble ekskludert fra partiet den 12. november 1927 (noe som ga Stalin fullstendig kontroll over partiet). Han ble plassert i Alma Ata i eksil den 31. januar 1928. I 1929 ble han utvist fra Sovjetunionen.
framed|Lev Trotskij etter deportasjonen fra Sovjetunionen.
Etter utvisningen dro han først til Tyrkia hvor han ble boende i fire og et halvt år, deretter to år i Frankrike. Han dro fra Frankrike til Norge hvor han ble værende i Hønefoss en kort periode før han ble utvist også herfra, og han måtte dra til Mexico hvor han endelig slo seg ned. Dit var han invitert av maleren Diego Rivera. I en periode bodde han også hjemme hos Rivera, i en annen hos malerinnen Frida Kahlo. I 1938 grunnla Trotskij en internasjonal marxistisk organisasjon, den fjerde internasjonalen. Meningen var at organisasjonen skulle være et trotskistisk alternativt til den stalinistiske tredje internasjonalen. I 1939, etter en konflikt med Rivera flyttet Trotskij inn i en egen bolig. 24. mai 1940 overlevde Trotskij et angrep av angivelig stalinistiske snikmordere. 20. august samme år ble Trotskij slått i hjel med en isøks av en stalinistisk agent, Ramón Mercader. Trotskijs livvakter var nær ved å ta livet av Mercader da de kom inn og oppdaget det som hadde hendt, men Trotskij stoppet dem og sa "Denne mannen har en historie å fortelle." Neste dag døde Trotskij.
Siden sa Mercader i rettsaken: "Jeg la regnfrakken min på bordet slik at jeg skulle kunne ta ut isøksen som lå i lommen. Jeg bestemte meg for ikke å gå glipp av den fantastiske sjansen jeg fikk. Idet Trotskij begynte å lese artikkelen så jeg mitt snitt, tok ut isøksen og, med lukkede øyne, slo jeg til det jeg kunne."
Trotskijs hus i Coyocán ble bevart slik det var den dagen Trotskij ble myrdet og er i dag et museum. Trotskij ligger begravet på stedet.
Trotskij ble aldri formelt rehabilitert av Sovjetunionen, på tross av at de fleste andre gammelbolsjevikene, som også ble ofre for Stalins utrenskninger, ble rehabilitert i glasnosttidens ånd.

Se også


  • Trotskisme

  • Stalinisme

  • Sovjetunionens historie



Eksterne lenker


  • [http://www.marxists.org/norsk/trotsky/ Trotskij-arkiv på norsk]

  • [http://www.trotskyana.net/ The Lubitz TrotskyanaNet] dealing with Leon Trotsky, Trotskyism and Trotskyists (english)

Trotskij, Lev

Trotskij, Lev

Trotskij, Lev


bg:Лев Троцки

ca:Lev Trotsky

da:Lev Trotskij

de:Leo Trotzki

el:Λέων Τρότσκι

en:Leon Trotsky

eo:Lev TROCKIJ

es:Lev Trotski

et:Lev Trotski

fi:Lev Trotski

fr:Léon Trotsky

he:לאון טרוצקי

hu:Lev Davidovics Trockij

id:Lev Trotski

it:Lev Trockij

ja:レフ・トロツキー

nl:Leon Trotski

nn:Lev Trotskij

pl:Lew Trocki

pt:Leon Trotski

ro:Lev Davidovici Troţki

ru:Троцкий, Лев Давидович

sl:Lev Trocki

sv:Lev Trotskij



zh:列夫·托洛茨基


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət