Ana səhifə

Revista presei


Yüklə 4.14 Mb.
səhifə5/44
tarix27.06.2016
ölçüsü4.14 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   44

46 de milioane de euro, cheltuite pe o harta inutila. Ce scrie in dreptul localitatilor care au fost maturate de viituri


Romania a dat 46 de milioane de euro pentru intocmirea unei harti nationale de hazard si risc in caz de inundatii, insa aceasta nu este de niciun folos. In dreptul localitatilor in care casele au fost acum pur si simplu maturate de viituri scrie ca nu exista nicio problema. In unele localitati afectate de puhoaie riscul mentionat este mic sau nesemnificativ.

Acestea sunt imaginile dezastrului in urma ploilor torentiale care au afectat Romania: Casele dintr-un cartier rezidential de langa Ramnicu Valcea sunt luate de ape involburate si purtate ca niste jucarii. Se intampla in localitatea Vladesti. Harta intocmita de Apele Romane, in loc sa ne avertizeze in privinta acestor riscuri, ne anunta sec: gradul de afectare a populatiei este mic.

In localitatea Vaideeni, judetul Valcea, sute de oameni abia au reusit sa scape cu viata din calea puhoaielor. In schimb, harta riscurilor de inundatii nu prezinta niciun risc.

Aceeasi harta sustine ca in Novaci, judetul Gorj, gradul de afectare a populatiei este mic si doar in sudul localitatii. Din pacate, viitura a lovit in plin toata zona si, ironia sortii, i-a surprins chiar pe angajatii Apelor Romane.

“Venisem de la o alta inundatie, ne schimbam, a fost o fractiune de secunda. Ne-am trezit cu viitura peste noi. Am scapat noi, in rest cazarmament, utilaje, au ramas toate sub apa", spune un angjat de la Apele Romane.

In Caras-Severin au fost sapte localitati inundate, iar situatia cea mai grava este in Tigvaniul Mic. Harta, pentru care s-au platit 46 de milioane de euro, arata ca nu exista niciun risc de inundatii.

Sute de localnici din comuna argeseana Barla si-au petrecut noaptea trecuta in camine culturale, scoli, dispensare. Apa le-a distrus casele, desi pe harta suntem informati ca riscul de inundatii este nesemnificativ.

La doar 60 de kilometri distanta, in acelasi judet, oamenii nu trebuiau sa-si faca nicio grija, conform specialistilor de la Apele Romane. Si totusi, 80 de familii au ramas acum fara case si gospodarii din cauza viiturii.

Reporterii PRO TV au incercat sa afle de ce hartile de risc nu prevad pericolele sau sustin ca acestea sunt infime. Cei de Apele Romane nu au raspuns solicitarii si nu au oferit deocamdata explicatii. Romania este obligata de Comisia Europeana sa identifice pe harta locurile cu risc de inundatii. Bruxelles-ul ne-a dat pentru intocmirea acestor harti 36 de milioane de euro, restul de 10 milioane de euro au fost platiti din bugetul statului./PROTV,

http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/bataie-de-joc-romania-a-cheltuit-46-mil-de-euro-pentru-o-harta-nationala-de-hazard-in-caz-de-inundatii-complet-inutila.html

Apele Române avertizează: Râul Cernovăţ va depăşi cota de pericol cu 1,5 metri


Apele Române avertizează că în intervalul joi, ora 15.00 - vineri, ora 6.00, pe râul Cernovăţ din Caraş-Severin, cota de pericol va fi depăşită cu 1,5 metri, urmând să se atingă un debit maxim de 70 de metri cubi pe secundă, potrivit prognozei hidrologilor. "Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore, estimate pe baza informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele, INHGA prognozează că pe râul Cernovăţ la s.h. Comorişte în judeţul Caraş-Severin, peste o oră (ora 13.00) cota de pericol va fi depăşită cu 1 m, cu un debit maxim de 50 mc/s. În intervalul 31.07.2014, ora 15.00 - 1.08.2014, ora 6.00, va fi atins un debit maxim de 70 mc/s şi va creşte la 1,5 m peste cota de pericol", se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX.

De asemenea, hidrologii avertizează că în bazinele hidrografice Moraviţa şi Bârzava, din judeţul Timiş, tendinţa râurilor este în creştere până joi la ora 21.00.Râul Cernovăţ şi cele din bazinele hidrografice Moraviţa şi Bârzava se află joi, până la 21.00, sub cod roşu de inundaţii, potrivit unor avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Codul roşu înseamnă risc de viituri majore care necesită măsuri deosebite de protecţie a oamenilor şi bunurilor, impune restricţii la folosirea podurilor şi căilor rutiere, precum şi luarea unor măsuri deosebite in exploatarea construcţiilor hidrotehnice.

"Populaţia trebuie să ştie că instituirea unui astfel de cod înseamnă risc iminent de inundaţii, cu producere de inundaţii cu efecte locale", mai precizează Apele Române.

Hidrologii mai precizează că şi în unele bazine hidrografice din judeţele Mehedinţi şi Dolj, tendinţa râurilor va fi în creştere începând de joi după-amiază.

Pe râurile din bazinul hidrografic Lotru, dar şi pe râul Vedea şi afluentul său Cotmeana, tendinţa râurilor va fi în scădere până vineri la 14.00./



Gândul,

http://www.gandul.info/stiri/apele-romane-avertizeaza-raul-cernovat-va-depasi-cota-de-pericol-cu-1-5-metri-13010303

Cod portocaliu de inundatii in Timis si Caras-Severin


(AUDIO)

Râurile Bârzava şi Moraviţa rămân, pe cursul inferior, în judeţul Timiş, sub avertizare hidrologică, de cod portocaliu

Totodată, până luni, la ora 14.00, sunt sub cod galben de inundaţii râurile din bazinele hidrografice: Moraviţa - bazin superior, Bârzava - bazin superior şi mijlociu şi Caraş.

Izolat, cu probabilitate mai redusă, de duminică, la ora 16.00, până luni dimineaţă, la 6.00, se mai pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi în alte bazine hidrografice mici din judeţele Caraş Severin şi Timiş./Europa fm, http://www.europafm.ro/stiri/interne/cod-portocaliu-de-inundatii-in-timis-si-caras-severin-audio~n76950/


47 de milioane de euro cheltuiți degeaba. Primarii habar nu au să citească hărțile de risc de la Apele Române


47 de milioane de euro cheltuiți degeaba. Primarii habar nu au să citească hărțile de risc de la Apele Române

După valul de inundații de marți în care zeci de localităţi din judeţele Argeş, Vâlcea, Dâmboviţa, Olt, Gorj sau Dolj au fost luate prin surprindere s-a pus întrebarea privind rostul hărților de risc întocmite de Apele Române, hărți care au costat 47 de milioane de euro.

Cât de ajutătoare pot fi hărțile primite de primăriile din țară o demonstrează faptul că mai mulți primari din țară nu știu să citească o astfel de hartă, deci practic nu îi pot fi de folos în cazul inundațiilor.

Un caz concret este cel din Vaideeni, după cum putem observa în declarațiile primarului pentru jurnaliștii de la Gândul.

Primarul din Vaideeni, Achim Băluț comună grav afectată de inundațiile de marți, 29 iulie cu un număr de 4000 de locuitori a declarat: „Nu înţeleg de ce nu slăbeşte deloc volumul apelor. De azi dimineaţă şi până acum a fost un volum inimaginabil de apă. 200 de oameni au fost evacuaţi, peste 150 de locuinţe au fost distruse. În cătunul Atârnaţi din comuna Vaideeni a intrat râul pe mijlocul lui şi l-a distrus în totalitate"

„Cei de la Apele Române sunt blocaţi la lacul Brădişor, unde sunt probleme mari. Ne sprijină şi Prefectura. Dar cu Dumnezeu nu ne putem pune" a continuat acest precizând că nu sunt victime.

„Dacă nu știu, îi învățăm". Primarii trebuiesc instruiți.

După finalizarea hărților de hazard privind inundațiile în aprilie, directorul Institului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Mary Jeane Adler preciza că hărțile de hazard fac referire la benzile inundabile și că pot fi identificate gradul de risc, precum și factorii de risc, valori, riscuri și estimări ale pagubelor.


„Primarii trebuie trainuiţi (instruiţi) ca să poată folosi aceste hărţi. Pe baza anumitor debite maxime specialiştii pot face aproximaţii pe baza unor anumite scenarii", a declarat directorul ștințific INHGA Mary Jeane Adler.

Conform unei precizări Administrației Naționale Apele Române făcute la începutul lunii aprilie informațiile privind riscul unei inundații în localitatea în care trăiește să poate fi verificat de orice român, ele fiind făcute publice./



ZiuaNews.ro,

http://www.ziuanews.ro/stiri/47-de-milioane-de-euro-cheltui-i-degeaba-primarii-habar-nu-au-sa-citeasca-har-ile-de-risc-de-la-apele-romane-128567

PRESA LOCALĂ

ADMINISTRAȚIA BAZINALĂ DE APĂ MUREȘ

1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   44


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət