Ana səhifə

Foto: Gregor Žnidar


Yüklə 2.79 Mb.
tarix24.06.2016
ölçüsü2.79 Mb.

Flora Haloz
Foto: Gregor Žnidar
Haloze spadajo v subpanonsko fitogeografsko območje zaradi značilnega subpanonskega podnebja. Slabo polovico Haloz pokriva gozd. Najbolj razširjen in značilen je bukov gozd. Ostale (negozdne) površine sestavljajo vinogradi, travniki, pašniki in sadovnjaki. Zaradi razmer podobnih submediternskim tukaj srečamo vrste, ki so značilne za submediteransko območje in uspevajo na suhih travnikih, na prisojnih toplih pobočjih. Takšne so: jadranska smrdljiva kukavica (Himantoglossum adriaticum), navadni beluš (Asparagus officinalis), čičkasti grahovec (Astragalus cicer), bodeča lobodika (Ruscus aculeatus), tenorejeva smiljka (Cerastium tenoreanum), enoletni golšec (Mercurialis annua), čopasta hrušica (Muscari comosum), navadna splavka (Limodorum abortivum) in še nekatere.
Na območju Haloz imajo nekatere rastline tudi vzhodno mejo svoje razširjenosti v Sloveniji in so zaradi tega zanimive. Nekaj takšnih vrst je: lovorolistni volčin (Daphne laureola), širokolistna lobodika (Ruscus hypoglossum), kranjska bunika (Scopolia carniolica), volčja češnja (Atropa belladonna), kranjski mleček (Euphorbia carniolica) in še nekaj bi jih lahko našteli.

Volčja češnja (Atropa belladonna) dosega na območju Haloz vzhodno mejo svoje razširjenosti pri nas.


Foto: Gregor Žnidar

Suhi in polsuhi ekstenzivni travniki so v Srednji Evropi eden od najbolj ogroženih habitatov. Takšna ogroženost je posledica spremenjenega gospodarjenja iz ekstenzivnega v intenzivnega. V Halozah se je ekstenzivno gospodarjenje ohranilo do danes, zato tukaj najdemo lepo ohranjene suhe travnike, v svoji pravi obliki. Na takšnih travnikih uspevajo zanimive divjerastoče orhideje – družina kukavičevke (Orchidaceae).


Čmrljeliko mačje uho(Ophrys holosericea)

raste na suhih travnikih v

Halozah.

Foto: Gregor Žnidar


Če naštejemo nekaj vrst iz družine kukavičevk (Orchidaceae) na območju Haloz: čmrljeliko mačje uho (Ophrys holosericea), osjeliko mačje uho (Ophrys sphegodes), navadni kukovičnik (Gymnadenia conopsea), navadna kukavica (Orchis morio), bleda kukavica (Orchis pallens), trizoba kukavica (Orchis tridentata), pikastocvetna kukavica (Orchis ustulata), temnordeča močvirnica (Epipactis atrorubens), navadna močvirnica (Epipactis helleborine), greuterjeva močvirnica (Epipactis greuteri), dvolistni vimenjak (Platanthera bifolia), rdeča naglavka (Cephalanthera rubra), dolgolistna naglavka (Cephalanthera longifolia), majska prstasta kukavica (Dactylorhiza majalis), piramidasti pilovec (Anacamptis pyramidalis), zavita škrbica (Spiranthes spiralis), navadna splavka (Limodorum abortivum) in še katera.


Dvolistni vimenjak (Platanthera bifolia)

v Halozah.

Foto: Gregor Žnidar


Flora Haloz je nedvomno edinstvena in zanimiva. Je pokazatelj tradicionalnega ekstenzivnega gospodarjenja s tem območjem na suhih prisojnih pobočjih. Pestrost pa dopolnjujejo še nižine (kjer poleg položnih pobočij že prevladuje intenzivno gospodarjenje), globeli, jarki, občasno poplavljena območja, itd. Upajmo, da se bodo takšne razmere nadaljevale še v bodoče in zagotavljale razmere, ki so edinstvene za floro in favno Haloz.

Foto: Gregor Žnidar

Avtor: Gregor Žnidar


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət