Ana səhifə

Linux операционната система на XXI век


Yüklə 30 Kb.
tarix24.06.2016
ölçüsü30 Kb.
Linux - операционната система на XXI век
Linux е безплатна операционна система от UNIX-ов тип. За рожденна година на Linux се смята 1991г., когато създателят и Линус Торвалдс - тогава студент по изчислителна техника в университета в Хелзинки - обявява първата официална версия на Linux 0.11.
Идеята е това да бъде многозадачна, многопотребителска, некомерсиална, UNIX-подобна операционна система, която да се използва на Intel базирани персонални компютри и да бъде не само абсолютно безплатна, а и нейният изходен код да бъде предоставен също така безплатно и свободно на всички, които желаят да го разгледат, ползват и дори модифицират.

Всичко започва с този легендарен e-mail на Linus Torvalds до дискусионната група за MINIX:

From: torvalds@klaava.Helsinki.FI (Linus Benedict Torvalds)

Newsgroups: comp.os.minix

Subject: Gcc-1.40 and a posix-question

Message-ID: <1991Jul3.100050.9886@klaava.Helsinki.FI>

Date: 3 Jul 91 10:00:50 GMT

Hello netlanders, Due to a project I'm working on (in minix),

I'm interested in the posix standard definition. Could

somebody please point me to a (preferably) machine-readable

format of the latest posix rules? Ftp-sites would be nice.

Никой не му отговорил.


Линус тогава не можел и да предположи, че неговото хоби ще се превърне в значима операционна система, която заплашва по популярност всички утвърдили се вече такива и то на софтуерни компании с много пари зад гърба им. Нито пък, че операционни системи като Solaris и AIX ще бъдат основно пренаписани за да поддържат Linux приложенията.
Личната web-страница на Линус Торвалдс е http://www.cs.Helsinki.FI/~torvalds/. Там можете да видите снимки на дъщеричката му, както и e-mail-ът му, но моля Ви - не го занимавайте с глупости. Той е твърде зает човек.

Linux получава широко разпространение по Интернет, нейни съавтори са вече стотици програмисти. Интереси към нея вече имат и големите корпорации, занимаващи се с информационни технологии. Появиха се и компанни, които правят свои собствени дистрибутиви, като се ангажират и със техническата и технологичната поддръжка (разбира се - срещу заплащане). В момента в резултат на този бум Linux е вече и многоплатформена операционна система - отговаря изцяло на стандарта POSIX и чудесно се комбинира със съществуващите до сега операционни системи на Novell, Apple, Microsoft...Успехът на Linux се дължи на Интернет, който позволи на хора от различни континенти и часови пояси да работят заедно без да се сблъскват с ограниченията на времето и мястото, пред които се изправя стандартният екип от разработчици - помощта на хора от цял свят, които имат знания и интерес да помагат в свободното си време и да хвърлят усилия към проект, който им дава малко слава и добър софтуер.
Освен това винаги изглеждаше, че целта на тези хора е създаването на най-добрия софтуер, който е по силите им. Ако прочетете архивите на електронната поща и трафика на дискусионните групи, обменени между екипа на създателите ще забележите голям професионализъм и много малко егоизъм

Обичайната Linux среда се състои от системен софтуер, който Ви осигурява всичко необходимо за да създавате свой собствен софтуер, да организирате и поддържате www-сървър, файлов сървър, mail-сървър или дори ISDN-маршрутизатор. Допълнително получавате огромно многообразие от безплатни софтуерни пакети, допълнени от растящ брой комерсиален софтуер. Вече не само студенти и ентусиазирани потребители използват Linux - цели предприятия и корпорации избират Linux като евтин, гъвкав и надежден Internet сървър и изграждат технологичната си мрежа с приложения, базирани на Linux. Най-вече заради най-бляскавите качества - сигурност, стабилност, многофункционалност и безотказност. Linux е изборът на NASA (National Aeronautics and Space Administration), водещата щатска лаборатория в Oak Ridge и хиляди, хиляди web-сървъри по целия свят. Компютрите, които създадоха специалните ефекти за филма 'Titanic' използваха Linux.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət