Ana səhifə

Bursa’da yapilan avrupa oliMPİyat ön elemeleri bayanlar voleybol karşilaşmalarindaki Lİbero oyuncularinin performans analizleri


Yüklə 0.63 Mb.
tarix24.06.2016
ölçüsü0.63 Mb.
BURSA’DA YAPILAN AVRUPA OLİMPİYAT ÖN ELEMELERİ BAYANLAR VOLEYBOL KARŞILAŞMALARINDAKİ LİBERO OYUNCULARININ PERFORMANS ANALİZLERİ
* Faruk KORKMAZ
3-7 Kasım 1999 tarihlerinde Bursa’da yapılan Avrupa Olimpiyat Ön Elemeleri Bayanlar Voleybol Karşılaşmaları’na 6 ülke, ulusal düzeydeki takımlarıyla katılmıştır. Tek takım olarak Ukrayna Bayan Voleybol Takımı bir üst tura geçmiştir.
Bu çalışmada, takımlarının savunmasına katkı sağlamak için oyuna giren 6 libero oyuncusunun; performanslarının incelenerek, takımlarının savunmalarına olan katkılarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Video destekli VIS (Voleybol Information System) istatistik sistemi kullanılmıştır. Turnuvaya katılan libero oyuncularından en iyi savunmacı ve en iyi servis karşılamacı belirlenmiştir. Ayrıca libero oyuncularının yaptığı savunma ve servis karşılamalarının, toplam savunmaya ve servis karşılamalara oranı saptanarak, takımlarının savunmalarına yaptıkları katkı belirlenmiştir. Liberoların savunma ve servis karşılamaları incelendiğinde; en başarılı ve takımına en yararlı libero, turnuvada birinci olan takımın liberosu Oleksandra FOMİNA’dır


GİRİŞ

Voleybol günümüzün en yaygın sporlarından biridir. İçerisinde birbirini izleyen oyun evreleri(Oyun kurma, hücum yapma-blok yapma, alan savunması) bulunmaktadır(1).


Teknik bir oyun olan voleybolda; koordinasyon, özel çeviklik ve denge ile birlikte, oyuncuların çevreyi, topun hız ve uzaklığını sezme, doğru zamanlama ile hareket etme gibi özellikleri de önem taşımaktadır( 2). Özellikle savunma bölgesinde savunma görevi alan oyuncuların, özel çeviklik, denge, refleks ve reaksiyon süratlerinin çok iyi olması gerekmektedir. Savunma voleybolda en önemli unsurlardan biridir. Başarıda hücumun etkinliği ne kadar büyük ise savunmanın da rolü o kadar büyüktür(3). Başarılı alan savunması sadece sayı ve servis kaybını önlemez, aynı zamanda da alan savunması takımın hücum yaklaşımı içerisinde belirleyici olan ilk aşamadır(1). Üst düzey voleybolda, yüksek fizik gücün ön planda olması teknik beceri sahibi olan ancak fiziksel olarak yetersiz olan kitleyi voleyboldan uzak tutmaktadır. Bu görüşle F.I.V.B. tarafından voleybola kazandırılan ve voleybola yeni bir ivme kazandıran libero kullanımı sistemi, büyük çoğunlukta takımlar tarafından tercih edilir hale gelmiştir.
Kendine özgü kurallar ile oynayan libero oyuncuları; oyun temposunu arttırarak(4), topun oyunda kalması sağlamışlardır. Antrenörler, hücum alanından savunmaya geçen, uzun ve savunması zayıf oyuncuların yerine, liberoyu sahaya alarak, takımının savunmasını güçlendirme yolunu benimsemişlerdir. Aynı zamanda fiziksel olarak kısa oyuncuların takımlarda yer bulma şanslarını arttıran bu sistemde yer alan bu oyuncular; takımlarının, servis karşılama ve defans yüklerini önemli oranda yüklenmişlerdir. Liberoların çabuk oyuncular olmaları gerekmektedir. Artistik, akrobatik defans hareketleri ve plonjonlar gibi spektaküler hareket yapma yeteneği ile takımın diğer elemanlarını da defansa yönlendirme özelliğine sahip olmaları gerekmektedir(5). Karşı hücum organizasyonun analizini yaparak, hangi alanda savunma yapacaklarına çabuk karar vermeliler(6). Servis karşılamada yük, önemli oranda liberonun olmalıdır. Maç kazanma hırslarının üst düzeyde olması ve diğer oyuncuları galibiyete itici şekilde motive etmeleri gerekiyor(5).
Voleybol az hata ile oynanan bir oyun olduğundan(7), rakip hücum organizasyonlarında bloğumuzdan geçen topları, alanımıza değmeden en iyi bir şekilde karşılayıp, karşı atağa geçmek, savunmada yer alan oyuncularımızın savunma yetenekleriyle ilişkilidir. Libero oyuncu bu konuda en önemli oyuncu durumundadır.

GEREÇ VE YÖNTEM


Çalışmamızda 9 maçın istatistiksel verileri, bir ana bilgisayar ve iki terminalden oluşan bir bilgisayar sistemi ile toplanmıştır. Uygulanan istatistik programı (VIS istatistik programı) bilgisayar destekli Uluslar arası Voleybol Federasyonu tarafından geliştirilen bir programdır.

Bilgiler bilgisayara anında yüklenerek, günlük bülten çıkarılmıştır. Libero oyuncularının savunmaya ve servis karşılamaya olan katkılarını belirlemek amacıyla, total savunma sayıları ve servis karşılama sayıları ile liberonun savunma ve servis karşılama sayıları baz alınarak oranlamaya gidilmiştir.



BULGULAR



Elemelere 6 takım katılmıştır. Elemelere katılan tüm takımlar, libero oyuncularını savunmada kullanmışlardır. Katılan liberoların ülkeleri, oynadıkları set sayıları, boy ve kilo değerleri aşağıdadır(Tablo 1).

LİBERONUN ADI

TAKIMI VE OYNADIĞI SET SAYISI

OYNADIĞI SET SAYISI

BOY (cm)

KİLO (Kg)

Oleksandra FOMİNA

UKRAYNA

16

175

60

Necla GÜÇLÜ

TÜRKİYE

14

174

61

Blanka STANKOVA

ÇEK CUMHURİYETİ

12

181

71

Severina LİENARD

FRANSA

14

178

64

Beata MATRAI

MACARİSTAN

7

180

69

Sara MONTAGNOLLİ

AVUSTURYA

7

170

60

LİBEROLARIN ORTALAMALARI

176

64
Tablo 1: Liberoların , oynadıkları set sayıları, boy ve kilo değerleri



Elemelere katılan takımların toplam savunma sayıları (libero ve diğer oyuncular), yapılan hatalı savunma sayısı, liberonun savunma sayısı ve liberonun hatalı savunma sayısı değerleri (grafik 1).



Grafik 1’deki sayısal verilerin göre, libero oyuncularının savunma yüzde oranlamaları Grafik 2 ve Grafik 3’ te belirtilmiştir.
Elemelere katılan takımların toplam servis karşılama sayıları (libero ve diğer oyuncular), yapılan hatalı servis karşılama sayısı, liberonun servis karşılama sayısı ve liberonun hatalı servis karşılama sayısı değerleri(grafik 4).


G
rafik 4’deki sayısal verilerin sonucuna göre, libero oyuncularının servis karşılama yüzde oranlamaları (Grafik 5 ve Grafik 6 ) belirtilmiştir.


Libero oyuncularının, takımlarının savunmasına yaptığı katkı oranı(Grafik 7).



TARTIŞMA VE SONUÇ

Sürekli olarak değişim içinde olan voleybol; libero kullanımıyla defans anlayışına da yeni bir hava getirmiştir. Bu turnuva göstermiştir ki, libero sistemi voleybol için bir artıdır. Voleyboldaki denge problemine (Hücumun savunmaya üstünlüğü) azda olsa çözüm getireceğini ummaktayız. Özellikle; dinamik ve hareketli yer savunması yapan, kurtarılması güç olan topları çıkarabilen, savunması ve servis karşılaması çok iyi olan libero oyuncuların oyuna alınması, topun oyunda kalma süresinin uzamasına neden olacaktır. Göze hoş gelen savunma tekniklerini büyük maharetle yerine getiren liberolar, voleybolun güzelliğine güzellik katacaklardır.


Libero kuralının uygulanmadığı 1996 Atlanta’daki Olimpiyat Turnuvası’nda, Küba Takımı oyuncularının servis karşılama uygulamalarında % 70 başarı görülürken, bu turnuvadaki libero oyuncuların, % 85 ile % 98 arası başarılı servis karşılama uygulaması yaptıkları görülmektedir. Bu da libero oyuncularının önemli oranda servis karşılama görevlerini üstlenmeye ve bunda da başarılı olmaya başladıkları gözlenmektedir.

Sonuç olarak, bu turnuvadaki liberolardan, en çok savunmaya katılan % 24 lük bir yüzde ile Sara MONTAGNOLLİ(AUT) görülmektedir. Ancak yaptığı toplam savunma kurtarışları % 46’lık bir yüzde ile başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Takımına savunmada % 7 ile en az katkı yapan Beata MATRİ(HUN), % 19 ile en az hata yapan libero olarak saptanmıştır. Servis karşılamada en çok görev alan libero % 33 ile Oleksandra FOMİNA(UKR)’dır. Yine servis karşılamada % 2 hata ile en az hata yapan libero durumundadır. Servis karşılamada en az görev alan liberolar Sara MONTAGNOLLİ(AUT) ile Beata MATRAİ (HUN)’dir. Liberoların savunma ve karşılamaları toplamları incelendiğinde, takımının savunma ve karşılama yükünü en fazla yüklenen libero, % 55 ile turnuvada birinci olan takımın liberosu Oleksandra FOMİNA(UKR)’dır. Yine takımının savunmasına ve servis karşılamasına en az katkıda bulunan libero ise % 28 ile turnuvada ilk turda elenen Macaristan Takımı Liberosu Beata MATRAİ’ dir.



KAYNAKLAR
1-CENGİZ, A., “Voleybol Oyun Kuramı ve Alıştırmaları” Bağırgan Yayımevi ANKARA.1999

2-GÜNDÜZ, N., Antrenman Bilgisi,Saray Medikal ve Yayımcılık S. İzmir. 1997

3-EVREN, A., Voleybolda İkili Bloğa Giderken Kullanılan Yan Adımlama ve Çapraz Adımlama Adım Tekniklerinin Karşılaştırılması” Voleybol Bilim ve Teknoloji Dergisi. S.18

4-AKÇIL. A., “Hakem Eğitimi ve Güncel Gelişmeler” Voleybol Bilim ve Teknoloji Dergisi.S.186

5-SANCAK. N., “Tebrikler ve Yine Libero” Süper Voleybol S.10.1999

6-KORKMAZ, F., Yayınlanmamış Voleybol Ders Notları, 1993



7-KORKMAZ.F., GÜLTEKİN. O., “1999 Yılı Avrupa Kupa Galipleri Kupası Bayanlar Voleybol Final Karşılaşmalarının Analizi” U.Ü.

8-DİNÇER, M.H. “Koç Rehberi” 1999. İZMİR


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət