Ana səhifə

Zgodovina skupine


Yüklə 0.55 Mb.
tarix18.07.2016
ölçüsü0.55 Mb.
NINA PETELIN, 1AZ

Zgodovina skupine


Billie Joe Armstrong (kitara, vokal) in Mike Dirnt (bas) sta naredila svoj prvi bend v Rodeu, (Kalifornija) ko sta bila stara 14 let; bend se je imenoval Sweet Children. Leta 1989, se je k skupini pridružil bobnar Al Sobrante in spremenili so ime skupine v Green Day. Tistega leta je skupina izdala njihov prvi singl 1,000 Hours, ki je bil dobro sprejet v punk sceni. Kasneje je skupina podpisala pogodbo z založbo Lookout! Records. Prvi album skupine Green Day ( 1,039 Smoothed Out Slappy Hours), je bil izdan leta 1990. Kmalu po izidu prvega albuma je skupina zamenjala bobnarja Kiftmeyer-ja z Tre-jem Cool-om (rojenim; Frank Edwin Wright III).

Skozi '90s-ta, so Green Day nadaljevali z glasbo, ki je bila vedno bolj “močna” in v tem stilu so izdali drugi album Kerplunk. Z uspehom Kerplunka so pridobili veliko zanimanja med založbami; s časoma so se Green Day odločili, da podpišejo pogodbo z založbo Reprise. Tretji album Dookie je bil izdan leta 1994. Zahvala MTV-ju ki jih je podprl s komadom Long view, je CD Dookie, postal velika uspešnica. Naslednji veliki hit je bila pesem Basket Case, ki je bila pet tednov na vrhu Ameriške rock lestvice. Na koncu poletja je skupina prevzela show v Woodstocku '94, kar je pomagalo pri prodaji CD-ja Dookie. Po četrtem singlu When I Come Around, ki je bil 7 tednov na vrhu Ameriške rock lestvice je leta 1995, Dookie prodal 5 milijonov izvodov po celem svetu. Dookie je tudi dobil leta 1994 Grammy-ja.

Green Day so kmalu po Dookie posneli CD Insomniac. CD- je bil zelo dobro prodajan in je bil v ZDA- drugi najbolj prodajan čez 2 milijona kopij. Spomladi 1996 je skupina odpovedala turnejo po Evropi. Namesto turneje so nato pisali nove komade. Tako je nastal CD- Nimrod po mnenju mnogih njihov najboljši CD.

Nimrod je bil dobro sprejet med kritiki in med poslušalci. Album je prodal čez 80.000 kopij v prvem tednu in pristal v prvih 10 v Billboard lestvici. Prvi singl od Nimroda je bil Hitchin' A Ride. Ta pesem je prišla na prvih pet pesmi na rock lestvici, in so jo veliko vrteli na MTV-ju. Naslednji singl, je prišel na drugo mesto in je verjetno najbolj znan komad Time Of Your Life. Vrteli so jo celo na zadnji TV-oddaji Seinfeld. Nimrod je prodal okoli 2 milijonov CD-jev. Ta CD jim je prinesel zelo veliko spoštovanja v glasbenem svetu, zaradi kakovosti glasbe.

Album Warning je bil izdan jeseni leta 2000 sledil mu je album International Superhits izdan leta 2001 nato Shenanigans izdan leta 2002 in nato American Idiot izdan 21. Septembra 2004.

Album American Idiot je udaril s pesmijo American Idiot po vsem svetu, naslednja tudi odlična pesem je bila Boulevard of Broken Dreams, ki je bila prav tako uspešna kot American Idiot, sledili so še singli Holiday, Wake me Up When September Ends, JOS, za katere so Green Day posneli tudi videospot.

Uspešnost albuma American Idiot je potrdila tudi zelo uspešna svetovna turneja leta 2004/05 in mnoge nagrade, ki so jih prejeli za album, posamezne pesmi in videospote.

V letu 2006 je skupina Green Day v sodelovanju s prav tako svetovno znano skupino U2 posnela, priredbo pesmi škotske skupine The Skids The Saints are Coming.

ČLANI SKUPINE:

Datum rojstva:17 februar 1972

V skupini:vokal,kitarist  • Mike Dirnt:

Datum rojstva:4 maj 1972

V skupini:spremljevalni vokal, basist  • Tre Cool:

Datum rojstva:9 december 1972

V skupini:tolkalo, bobnar


SLOGI GLASBE, KI JO IGRAJO:

PUNK ROCK: Punk rock ali pank rock je bilo proti-institucionalno glasbeno gibanje v obdobju od 1976 do 1980, začetniki katerega so skupine The Ramones, Sex Pistols, The Clash in The Damned. Ta izraz pa se uporablja tudi za poimenovanje kasneje razvitih podzvrsti, ki imajo nekaj ključnih značilnosti izvirnega punk gibanja. Z njim se pogosto poimenuje slog oblačenja, ki ga prakticirajo pripadniki tega gibanja.

POP PUNK: Pop punk je glasbena zvrst med popom in punkom oz. v njej se mešajo žanri teh dveh zvrsti.Danes so najbolj znane naslednje pop punk skupine : Plus 44, Green day, Good Charlotte, Simple Plan, Sum 41, Billy Talent, GOB, ... Najbolj znan pop punk band vseh časov pa je zagotovo skupina Blink-182.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət