Ana səhifə

Text: GÖran strömfors


Yüklə 29.5 Kb.
tarix26.06.2016
ölçüsü29.5 Kb.
Kvarkens båtmuseum
TEXT: GÖRAN STRÖMFORS
FOTO: HÅKAN EKLUND

Kvarkens båtmuseum är ett av Nordens största museer för bruksbåtar som etablerades 1970 och förvaltas av Malax museiförening.

Båtmuseet har en regional inriktning; de sammanlagt nn båtarna kommer från hela Österbotten, från Larsmo i norr till Sideby i söder. Här finns Österbottens äldsta bestånd av träbåtar, allt från ökstocken som stakas fram i grunda flador, till stora fiskebåtar som skall kunna tampas med öppen hård sjö

Akrylmålningen (120x200 cm) av marinmålare Henrik Wiklund, Vasa, visar emigrantfartyget S/S Drottningholm. Tavlan är målad 2009 för en stor utställning 2010 i Kvarkens båtmuseum om emigrationen till Amerika. Båtmuseet har flera originaltavlor av Wiklund, och visar också ett 80-tal av hans andra tavlor som fotografier i A4-storlek. Wiklund, född 1926, är ännu produktiv som marinmålare. – Fartyget Drottningholm trafikerade rutten Göteborg–New York 1920–1940-talet och förde många finländska emigranter till Amerika. I utställningsboken Amerika!– Emigration 1900, utgiven 2010 av Malax museiförening, beskrivs emigrationen.


Data om Drottningholm: Byggd 1904 av Stephens & Sons, Glasgow, Skottland. Inköptes 1920 av Svenska Amerika Linien (SAL). Renoverades 1922, då maskineriet även byttes på Götaverket. Ombyggdes 1929 för tre klasser av passagerare: cabin, turist tredje klass, och tredje klass, för inalles 983 passagerare (tidigare 1400). År 1946 såldes hon till SAL:s dotterbolag South Atlantic Line i Panama och döptes om till Brazil. – Upphuggen 1955 i Trieste, Italien.

På de Mittnordiska kulturdagarna i Vikna, Norge, år 2010 fick Kvarkens båtmuseum Mittnordenkommitténs kulturpris. Årets tema var mittnordisk sjö-, älv- och kustkultur och om priset tävlade kustkultur-nomineringar från Mittnordens åtta regioner, från Mellersta Finland i öster till Tröndelag vid Atlantkusten i väster. Kvarkens båtmuseum har under många år haft god vind i seglen: museet äger idag 92 båtar, 110 båtmotorer och 3000 föremål utställda i 12 byggnader. Båtar och båtbyggande, båtmotorer, fiske, säljakt, flottning och skärgårdsliv i Österbotten visas i museet, som drivs ideellt av Malax museiförening. Tre nya hallar uppförs som bäst i ett Leader-projekt. – Båtmuseet är ett regionalt museum med Österbotten som samlingsområde, men det samarbetar i alla väderstreck, också ”mittnordiskt”. Museets utställning Kust- och älvfiske i Österbotten, med fotograf Mikael Herrgårds bildtavlor, har visats både i Sverige och Norge, museet har också deltagit i en isländsk film om den nordiska klinkbåten.




Sälnätsbåten, som också använts vid notdragning, är till typen en halvknärr eller en s.k. ”svalustjärt”. Den är 22,5 fot lång med fem bord. På bilden är också skivborden fastsatta. Den är donerad 1974 av Viktor Granskog, Petalax. Specifikt för halvknärren är en rak akterstäv (”svalustjärt”) som en julla och en böjd förstäv som en knärr. Allmogebåtföreningen Knopen-Perinneveneyhdistys i Vasa byggde åren 2000–2001 en kopia av båten i en kurs i Vasa arbetarinstitut under ledning av båtbyggaren Rolf West från Bergö. Hela byggprocessen dokumenterades och resulterade i en publikation, Svalustjärten, utgiven 2005 av Knopen och Kvarkens båtmuseum. – Längs väggen ses olika båtbyggarverktyg och föremål, bl.a. båtbyggarna Maranders, Sundom, Wickström landmotor som drev intillstående rikthyvel, inköpt 1920 av Johannes Marander. Bakom mellanväggen syns en trave båtmallar, också de från Maranders båtverkstad. Bilderna på väggen är från Folkkultursarkivet och skildrar båtbyggande på 1920-talet. Under taket syns en del av Bergö-konstnären Lars-Göran Söderholms stora målning som visar Bredhällans hamn, Bergö, på 1920-talet. Mittemot den finns en lika stor tavla av honom från Malaxkallan, i yttre skärgården.

Knopen Argus är byggd på 1950–1960-talet av Arvid Holm (”Smedi”) och Helge Haglund på Bergö. Den har donerats 1993 av båtbyggaren Thomas Distler, Umeå, aktiv vid Holmöns båtmuseum. T.h. på bilden ses en del av en vinternot, donerad av Per-Olof Widner, Pensala. Den har använts av notlaget Monå not II / Joel Vidner och söner (m.fl.) under åren 1958–1965. År 1963 fick man vid skilda tidpunkter 900 kg siklöja med två drag, och 1100 kg strömming med ett drag. Noten drogs i vattenområdena i Monå, Kantlax och Oravais. – En samling av gamla skidor syns på bortre väggen.

En sävbåt från Bolivien – vem skulle tro att en dylik finns i Österbotten? Men den finns, donerad hösten 2010 till Kvarkens båtmuseum av Monica och Jerker Johnson (Vasa; biståndsarbetare i Bolivien 2006–2009). Båten byggdes åt Johnson vid Titicaca-sjön (nära 4000 m.ö.h.) av Demetrio Limachi, som också 1970 byggde den berömda Ra II-farkosten (nu i Kon-Tiki Museet i Oslo) åt norska etnografen och äventyraren Thor Heyerdahl (1914–2002). En boliviansk ”vimpel” och Boliviens flagga syns i förgrunden. I bakgrunden ses en del av ett lotssegel med den röda randen, samt några gamla båtbilder från Folkkultursarkivet. Båtmuseets sekreterare Göran Strömfors visar en infotavla om sävbåten.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət