Ana səhifə

Seznam prijavljenih inovacij, invencij in idej


Yüklə 4.57 Mb.
tarix25.06.2016
ölçüsü4.57 Mb.


SEZNAM PRIJAVLJENIH INOVACIJ, INVENCIJ IN IDEJ

MAJ 2014


 

Podjetje

Naziv inovacije

Inovatorji

1.

Ajm okna-vrata-senčila d.o.o.

Večnamenski okenski krilni profil

Danijel Keuc, Darko Murkovič

2.

BerdiLes, Berdelak David

Leseno nalivno pero

David Berdelak

3.

dr. Anita Kovač Kralj

Medsebojna povezava fotovoltaičnih modulov z medijem v toplotni črpalki

dr. Anita Kovač Kralj

4.

Dravske elektrarne Maribor d.o.o.

Virtualizacija procesnih sistemov Dravskih elektrarn Maribor (DEM) - uvajanje navideznih okolij v procesne sisteme

Dalibor Kranjčič, Drago Taljan, Alojz Jeznik, Gregor Kebrič, Marko Rebernik

5.

Eforma d.o.o.

Sistem za spletni inženiring - Eforma MojMojster.net

Gregor Černelč, Martin Pelcl, Matic Šerc

6.

Evropski inovacijski center Univerzum Minverva, Izobraževalno razvojni zavod Maribor; krajše:EIC Univerzum Minerva Maribor

MemoHelp - program za reševanje problema starostnega pešanja spomina

mag. Peter Cokan, mag. Vanja Jus

7.

Impol raziskave in razvoj d.o.o. in sodelujoča podjetja: Alcad .o.o. in Impol d.o.o.

Razvoj in implementacija informacijskega sistema (IS) preizkušanja in certificiranja izdelkov iz aluminija za avtomobilsko industrijo

Varužan Kevorkijan, Branko Hmelak, Lucija Skledar, Boris Hostej, Irena Lesjak, Barbara Hribernik Pigac, Alenka Skrbinek, Martina Krančan, Peter Cvahte

8.

IOS, Inštitut za okoljevarstvo in senzorje d.o.o.

Razvoj optičnega kemijskega senzorja za zaznavanje organofosfatov

prof. dr. Aleksandra Lobnik, dr. Špela Korent Urek

9.

Izoelektro d.o.o. Proizvodnja in trgovina

ISOP - Indikator stanja odvodnikov prenapetosti

Aleksander Jeraj, Simon Supanič, Darko Krnjak

10.

Ledinek Engineering, družba za lesnoobdelovalni inženiring, proizvodnjo, trgovino in storitve d.o.o.

CNC spahovalka za izdelavo krivulje doge - model 3500v3

Pavel Ledinek, Gregor Ledinek, Ivo Mihalič, Jože Podvinšek, Andrej Holc, Gregor Rihtar

11.

Lumar inženiring podjetje za inženiring in storitve, d.o.o.

Konstrukcijski sistem LUMAR PASIV ENERGY

Marko Lukić, Nataša Teraž

12.

Maja Petek

Tiskaj Zeleno - Print Green

Maja Petek, Simon Tržan, Tina Zidanšek, Urška Skaza, Danica Rzečnik

13.

Maja Ritonja

Slovanka

Maja Ritonja

14.

Margento R& D d.o.o.

eMalica - elektronski boni za malice

Amor Chowdhury, Boris Turk

15.

Pošta Slovenije d.o.o.

Zasnova in izdelava zaščite za transport vetrobranskih stekel

Jože Brčan, PE PLC Ljubljana, Oddelek vzdrževanja

16.

Primat tovarna kovinske opreme d.d. - blagajna

Bankomatne blagajne s kombinirano odpornostjo na eksplozijo plina in trdnega eksploziva v varnostni stopnji CEN I

Erih Štefanec, Tomaž Planinšoč, Zvonko Kolar, Vesna Gobec

17.

Primat tovarna kovinske opreme d.d. - betonske polnitve

Specialne betonske polnitve varnostnih vsebnikov z uporabo recikliranih jeklenih vlaken

Erih Štefanec, Slavko Mlinarič, Tomaž Planinšič, Bojan Osojnik

18.

RC Simit, razvojni center za sodobne materiale in tehnologije, d.o.o.

Odstranjevanje peščenih jeder iz ulitkov

Dejan Lorber

19.

Šolski center Ptuj, Strojna šola

Krmilje za izklop nepotrebnega ogrevanja

Tomi Šafarič, Ferdinand Humski

20.

Talum Servis in Inženiring, d.o.o.

Optimalni režim obratovanja usmerniških skupin

Damjan Kovačič

21.

Tribar, dizajn, inovacije in razvoj, d.o.o.

Mešalna embalaža za farmacijo

Vojko Pogačar, Dušan Pogačar

22.

Viktory, Miran Skok s.p.

Reševalni jopič z inovativno varnostno zaponko

Miran Skok
1. Predlagatelj: AJM okna-vrata-senčila d.o.o.Inovatorji: Danijel Keuc, Darko Murkovič
Opis inovacije: VEČNAMENSKI OKENSKI KRILNI PROFIL

Omenjena rešitev večnamenskega okenskega krilnega profila rešuje problem izdelave in uporabe različnih krilnih profilov potrebnih za izdelavo tako VN okna, balkonskih vrat, oken ki se odpirajo navzven, drsna okna in vhodna vrata.

Opisana rešitev večnamenskega okenskega krilnega profila omogoča izdelavo vseh zgoraj naštetih okenskih ter vratnih konstrukcij z uporabo enega - osnovnega okenskega profila prioritetno izdelanega iz GFK-ja ter z enostavnim dodajanjem enostavnih alu ali pvc adapter profilov tako z ene (notranje) kot druge (zunanje) strani. Rešitev večnamenskega okenskega krila omenjene težave odpravlja, saj je potrebna investicija v osnovni profil ter potrebne adapter profile neprimerno nižja od primerljive investicije v posamezne alu ter pvc krilne profile. Omenjena rešitev ima še nekaj prednosti pred že znanimi rešitvami in sicer višina profila je bistveno nižja od state of the art okna. Zaradi tega je zasteklitvena površina bistveno večja in s tem tudi vnos energije iz naravnega vira sonca, obenem pa nam omogoča nov moderen videz okenskega krila. Okensko krilo ima s tem tudi izredno zvišano toplotno izolativnost.


2. Predlagatelj in inovator: Berdiles, Berdelak David s.p.Inovacija: LESENO NALIVNO PERO


Lesena nalivna peresa in druga pisala so slovenski izdelek. Njihovo unikatnost predstavlja oblika, barva in izbira lesa. Izdelek je narejen ročno. Uporabljen je le les slovenskih drevesnih vrst, ki so za mnoge pozabljene ali nenavadne, kot je les slive, korenina vinske trte, jabolko, hruška. Pisala so namenjena tako starejši populaciji, kot tudi mlajši, ki ceni inovativnost in unikativnost samega pisala. Pisala so primerna tudi za nežnejši spol, saj lahko vsebujejo tudi zelo priljubljene Swarovskega kristale. Ti pisalu dodajo posebno noto in vrednost ter unikatnost izdelka. Izdelek je del živega sistema, zato je primerno, da je prav tako zaščiten z naravnimi zaščitnimi sredstvi, kot sta vosek ter olje. Uporablja se le čebelji vosek ter tikovo olje. Ker je izdelek izdelan po individualnem naročilu, je možno tudi lasersko graviranje kakšne lepe misli ali pa samo imena. K lesenemu pisalu se odlično poda tudi unikatno leseno stojalo ali samo etui. Etui je lahko iz kvalitetnega usnja, ki je unikatno oblikovan in obdelan. Pisala so primerna za promocijska darila, saj močno promovirajo Slovenijo in njene lepote ter danosti. Lepo in dobro oblikovano je lahko le BerdiLes pisalo.3. Predlagateljica in inovatorka: dr. Anita Kovač Kralj
Inovacija: MEDSEBOJNA POVEZAVA FOTOVOLTAIČNIH MODULOV Z MEDIJEM V TOPLOTNI ČRPALKI

V fotovoltaični modul, ki ne potrebuje nobene tehnološke in konstrukcijske spremembe, zamenjamo vodno – kot hladilno sredstvo, z medijem iz toplotne črpalke in tako obe enoti povežemo, v toplotni črpalki, ki tudi ne potrebuje nobene tehnološke in konstrukcijske spremembe, samo speljemo krogotok z medijem skozi modul. Toplotna črpalka ne odvzema toplotni tok okoliškemu zraku, ampak jo segreva fotovoltaični modul, ko mora sam ohlajati.

V medsebojni povezavi medija iz toplotne črpalke s fotovoltaičnim modulom, je delovanje naslednje. Fotovoltaični modul se ohlaja (od povprečnih 30 oC na 20 oC) z nižje temperaturnim medijem (5 oC) kot pri povprečni temparaturi zraka ali vode (15 oC), zato je učinkovitost hlajenja zaradi večje temparaturne razlike večja. Medij (pri5oC in 1 bar) iz toplotne črpalke tako dobi potrebni toplotni tok (1,8 kW) in se segreje na 10 oC, ki se komprimira v kompresorju na 10 bar (tako se temparatura dvigne na višjo temparaturo na 103 oC, kot če bi toplotni tok črpala iz zraka) in tako lahko odda 122 kW toplotnega toka za segrevanje (kar je tudi za 5% več).


Tehnološki postopek je preverjen s simulatorjem Aspen Plun, ki vsebuje realno kemijsko termodinamiko in veliko ravnotežnih enačb, ki omogočajo, da se rezultati simulacij neverjetno približajo realnim vrednostim. Navajam tudi refernco, ki tudi priča o realni primerljivosti rezultatov med simulacijo in dejanskimi parametri in sestavo v industriji.

4. Predlagatelj: DRAVSKE ELEKTRARNE MARIBOR D.O.O.
Inovatorji: Dalibor Kranjčič, Drago Taljan, Alojz Jeznik, Gregor Kebrič, Marko Rebernik
Inovacija: VIRTUALIZACIJA PROCESNIH SISTEMOV DEM – UVAJANJE NAVIDEZNIH OKOLIJ V PROCESNE SISTEME

Vodenje in nadzor hidroelektrarn /HE) Mariborski Otok, Vuzenica, Dravograd in Formin izvaja nenavadna različica »hibridnega« procesnega sistema, sestavljena iz procesnih krmilnikov družine ABB ADVANT in informacijske ravni strežnikov, na katerih je nameščen nadzorni sistem VISPRO (SCADA). Celotna programska oprema je nameščena na zastareli strojni opremi in ni združljiva z novo, kar resno ogroža delovanje procesnega sistema in s tem tudi HE v celoti.

Na Dravskih elektrarnah Maribor se je prilagoditev programske opreme, novi strojni opremi izvedla s postopkom virtualizacije oziroma pretvorbe »starih« fizičnih strežnikov in inženirskih postaj, v navidezne (virtualne) strežnike, neodvisne od hitro spreminjajoče se strojne opreme. Virtualizacija procesnih strežnikov je bila zahtevna naloga, saj za nameščene operacijske sisteme niso na voljo orodja za samodejno pretvorbo v navidezne strežnike.


Testiranje sistema je potekalo na navideznem okrnjenem dvojniku procesnega sistema HE Mariborski otok. Leta 2012 je prvič virtualiziran celotni procesni sistem Mariborsko otok, vendar ta sistem ni nameščen v visoko varno omaro procesnega vodenja. Celotna izvedba virtualizacije procesnega sistema, s hkratnim nameščanjem v sodobne omare procesnega vodenja, je potekala v letu 2013, na HE Formin in Dravograd. Postopek virtualizacije procesnega sistema je samostojna tehnična rešitev zaposlenih na Dravskih elektrarnah Maribor.


5. Predlagatelj: EFORMA D.O.O.
Inovatorji: Gregor Černelč, Martin Pelcl, Matic ŠercInovacija: SISTEM ZA SPLETNI INŽENIRING – Eforma MojMojster.net
Eforma MojMojster.net je sistem, ki na inovativen način povezuje zasebne investitorje, arhitekte, podjetnike in upravnike stavb z zanesljivimi projektanti, gradbeniki in obrtniki. Ponuja orodja za iskanje in primerjavo izvajalcev, primerjavo ponudb in pregledno organizacijo projekta. Izvajalcem ponuja spletno stran, orodje za pisanje ponudb, prijavo na projekte ter povezovanje z drugimi izvajalci. Cilj je poenostavitev, pohitritev in zmanjšanje tveganja investitorjev pri gradnji in napredno oglaševanje za izvajalce. Vizija je postati univerzalna platforma za gradbene projekte (zasebnikov in podjetij).6. Predlagatelj: EVROPSKI INOVACIJSKI CENTER UNIVERZUM MINERVAInovatorji: mag. Peter Cokan, mag. Vanja Jus

Inovacija: MemoHELP – PROGRAM ZA REŠEVANJE PROBLEMA STAROSTNEGA PEŠANJA SPOMINA
Demenca postaja največji zdravstveni problem tako v Sloveniji kot EU zaradi staranja prebivalstva. Samo v letu 2012 so v Sloveniji znašali stroški za zdravljenje cca. 30.000,00 oseb z demenco cca. 200.000.000,00 € (200 milijonov evrov). je inovativen.


Pri inovaciji MemoHELP gre za pilotni preventivni program, ki uvaja nove pristope in tehnike za reševanje problema pešanja spomina in posledično krepi duševno in telesno zdravje med starejšim odraslimi z uporabo popolnoma novih rešitev in pristopov za preprečevanje demece, ki smo jih prinesli iz panoge miselnih športov. Pri snovanju programa MemoHELP je sodelovala cela mavrica strokovnjakov različnih področij, od miselnih atletov, trenerjev spomina, NLP praktikov, psihologov, strojnikov, pravnikov in strokovnjakov s področja IKT... Znanja in izkušnje so se prepletle in oblikovale vrhunski dosežek in predvsem produkt, ki služi samopomoči posamezniku za boljše vsakdanje življenje.

Po navadi posvetimo pozornost reševanju težav s spominom, ko je spomin že tako slab , da govorimo o kronični okvari možganskih funkcij (demenca…). Vendar, če želimo biti učinkoviti, moramo začeti že prej. Znano je, da je pri ljudeh upad spominskih funkcij naravni pojav, vendar sedaj obstajajo tudi znanstvene podlage, da se je temu možno upreti. Težave, ki so povezane s upadom spominskih funkcij, namreč lahko vodijo v depresijo, individualno odtujenost od okolice in v končni fazi bolniki ne morejo niti poskrbeti zase. Posledično to pomeni tudi veliko čustveno in finančno breme za družine, ki skrbijo za starejše s slabim spominom in tudi veliko breme za celotno družbo. Program MemoHELP omogoča starejšim odraslim, da čim dlje uporabljajo svoje možgane in, da zmanjšajo verjetnost pojava demence oziroma se odloži začetek demence na kasnejše obdobje. Program MemoHELP je tako dodatna vrednost za reševanje problema slabega spomina in mentalnih in fizičnih težav, ki nastanejo kot posledica slabitve spominskih funkcij. Samo v Sloveniji imamo cca. 30.000,00 bolnikov z demenco.

7. Predlagatelj: IMPOL R IN R D.O.O.
Sodelujoča podjetja: Alcad d.o.o in Impol d.o.o.

Inovatorji: Varužan Kevorkijan, Branko Hmelak, Lucija Skledar, Boris Hostej, Irena Lesjak, Barbara Hribernik Pigac, Alenka Skrbinek, Martina Krančan, Peter Cvahte


Inovacija: RAZVOJ IN IMPLEMENTACIJA INFORMACIJSKEGA SISTEMA (IS)

Preizkušanje in certificiranje in izdelkov skupine Impol sta ključni za zagotavljanje zadovoljstva kupcev in uspešno poslovanje. Za izvajanje in obvladovanje teh procesov v skladu z zahtevami avtomobilske industrije, je bilo potrebno razviti in implementirati ustrezen informacijski sistem. Ob tem je bilo prepoznano, da zaradi specifičnosti in kompleksnosti procesov na katere se nanaša, nov IS iztopa iz tipskih zasnov IT rešitev za to področje in ga je potrebno razviti kot nov program. IS, ki ustreza zahtevam skupine Impol na področju preizkušanja in certificiranja, združuje 9 modulov, ki komunicirajo med sabo po vertikali in vodoravno, znotraj posameznih modulov. S tovrstno zasnovo IS je na podlagi rezultatov mehanskega preizkušanja, določanja kemijske sestave zlitin ter metalografskimi preiskavami mikrostrukturnih značilnosti, zagotovljena možnost tehnološkega odločanja in procesnega inženiringa ter izvažanja podatkov za potrebe certificiranja. IS zagotavlja tudi funkcijo sprotnega »učenja«, po načelu stalnih izboljšav, kar je odločilno za proces optimiziranja proizvodnje in novih tehnologij. Krovna funkcija IS je, da avtonomno izdela certifikat kakovosti in ga posreduje kupcu. Zagotavlja tudi najvišje standarde pri integralni sledljivosti vzorcev in rezultatov preizkušanja, od vzorčenja, do faze certificiranja, ter omogoča tehnološko odločanje na osnovi statistično obdelanih rezultatov meritev. Za doseganje vseh teh atributov je bilo potrebno ustrezno izboljšati oz. nadgraditi tudi opremo za preizkušanje na način, ki zagotavlja doseganje ustrezne merilne negotovosti in omogoča statistično obdelavo dobljenih rezultatov, kar smo v praski dosegli s celovitim projektom prenove omenjenih tehnik preizkušanja.


8. Predlagatelj: IOS, INSTITUT ZA OKOLJEVARSTVO IN SENZORJE D.O.O.
Inovatorji: prof dr. Aleksandra Lobnik, dr. Špela Korent Urek
Inovacija: RAZVOJ OPTIČNEGA KEMIJSKEGA SENZORJA ZA ZAZNAVANJE ORGANOFOSFATOV
Živčni bojni strupi (ŽBS) predstavljajo stalen in naraščujoč dejavnik ogrožanja nacionalne varnosti. Za razliko od drugih vrst orožja, so ŽBS nepredvidljivi in neobvladljivi. V kratkem času potencialno ogrozijo veliko ljudi in samo v nekaj minutah lahko povzročijo smrt. Hitro odkrivanje, identifikacija in spremljanje ŽBS je nujna za učinkovito zaščito in reševanje. Osnova večini detekcijskih sistemov za določevanje ŽBS so klasične laboratorijske instrumentalne metode, ki pa so drage, časovno potratne, zahtevajo visoko kvalificiranega laboranta in ne omogočajo meritev na licu mesta.

Razvili smo lahek, prenosljiv in majhen optični kemijski senzorski sistemza detekcijo živčnih bojnih srupov iz skupine organofosfatov (Sarin, Soman), ki temelji na merjenju spremembe optičnih lastnosti flourescentnega indikatorja, ob interakciji z organofosfatom. Velika konkurenčna prednost tega sistema je možnost integracije v tekstilne strukture, kar dodaja novo dimenzijo na področju osebne zaščite.9. Predlagatelj: IZOELEKTRO D.O.O.
Inovatorji: Aleksander Jeraj, Simon Supanič, Darko KrnjakInovacija: ISOP – INDIKATOR STANJA ODVODNIKOV PRENAPETOSTI

Indikator stanja ISOP je namenjen za nadzor funkcionalnosti kovinsko oksidnih odvodnikov prenapetosti vgrajenih v distribucijska omrežja. Nadzor nad stanjem kovinsko oksidnih odvodnikov prenapetosti je pogosto otežen zaradi naslednjih dejavnikov: • številčnosti vgrajenih elementov,

 • odročne lokacije vgradnje,

 • okvare vizualno niso očitne,

 • zapletenega ugotavljanje stanja (za meritve je potrebna demontaža),

 • dragega postopka.

Indikator stanja omogoča odpravo navedenih težav, saj je s svojim delovanjem sposoben vizualno prikazati ustreznost delovanja vgrajenega kovinsko oksidnega odvodnika prenapetosti pred njegovim dokončnim uničenjem. Z nekaj dodatnimi modifikacijami pa se lahko ta informacija prenese tudi daljinsko v distribucijske centre, kjer se vodi centralni nadzor nad stanjem kovinsko oksidnih odvodnikov, nad katerimi se izvaja monitoring.

Naprava deluje na osnovi meritve odvodnega toka, ki ga odvodnik ob delovanju odvede v zemljo. Stanje kovinsko oksidnega odvodnika zaznava na podlagi dveh različnih informacij, ki zelo dobro okarakterizirata stanje elementa: 1. Meritev sinusnega toka skozi odvodnik prenapetosti ob manjših in srednje velikih amplitudah udarnega toka.

 2. Meritev amplitude udarnega toka za tokove nad 100 kA in oblike 4/10µs.

Indikator stanja kovinsko oksidnih odvodnikov prenapetosti ne potrebuje zunanjega napajanja, ker za proženje indikatorja uporablja lastni napajalnik. Signal zajema iz ozemljitvenega vodnika brezkontaktno s pomočjo elektromagnetnega polja. To je izvedeno s tokovnim transformatorjem, ki energijo akumulira v kondenzatorjih, iz katerih se napaja vezje in aktuator indikatorja. Indikator stanja kovinsko oksidnih odvodnikov prenapetosti je vgrajen v ohišje iz trpežnega termoplasta, ki mu omogoča odpornost na raznolike vremenske razmere.


10. Predlagatelj: LEDINEK ENGINEERING D.O.O.
inovatorji: Pavel Ledinek, Gregor Ledinek, Ivo Mihalič, Jože Podvinšek, Andrej Holc, Gregor RihtarInovacija: CNC SPAHOVALKA ZA IZDELAVO KRIVULJE DOGE – MODEL 3500v3

Podjetje Ledinek Engineering d.o.o. je razvilo namenski CNC stroj za izdelavo stranskih lokov dog za večje lesene sode t.i. ležake. Skladiščni sodi oz. ležaki so sodi z volumnom 800 litrov ali več.

Proces izdelave stranskega loka doge velja za najpomembnejši proces izdelave soda, od natančnosti bočne krivulje je odvisno dobro tesnjenje soda. Loki dog za ležake so se do sedaj izdelovali ročno ob podpori pomožnih strojev. Novi stroj zmore obdelati doge do dolžine 350 cm in uspešno nadomešča zahtevno ročno delo, za katero so bili potrebni izredno večletno praktično znanje, izkušnje in občutek, da je takrat že sodarski mojster lahko izdelal dogo s pravilnimi stranskimi loki. Ob tem stroj izredno poveča natančnost obdelave in s tem kakovost končnega izdelka, prav tako precej pohitri celoten proces izdelave, ob tem pa še optimalno izrabi surovce in posledično prispeva k boljši ekonomski izrabi izredno dragega lesa.

Stroj je izredno prilagodljiv in ustreže zahtevam operaterja tako glede parametrov za prilagajanje stranskega loka (velikost soda, koničnost soda, dolžna trebušastega dela soda, optimizacija stranskega kota itd.) in glede same izbire stranskih lokov za različne oblike sodov (okrogli, ovalni ali pokončni sod) ob tem je enostaven za uporabo. Pri optimizaciji se stroj uspešno spoprime z raznimi nepravilnostmi, ki izhajajo iz narave sušenja lesa npr. obliko konusa ali obliko loka in omogoča naknadno odpravo skritih napak v lesu.
11. Predlagatelj: LUMAR INŽENIRING D.O.O.Inovatorji: Marko Lukić, Nataša Teraž
Inovacija: KONSTRUKCIJSKI SISTEM - LUMAR PASIV ENERGY
Konstrukcijski sistem Lumar PASIV ENERGY predstavlja nov optimiran konstrukcijski sistem za gradnjo pasivnih hiš. Predstavlja nadgradnjo in optimizacijo predhodno razvitega sistema z bistvenimi dopolnitvami na področju priprave detajlov. Prav detajli so namreč tisti, katerim je pri gradnji pasivnih hiš potrebno nameniti največ pozornosti. Zagotavljanje zrakotesnosti in gradnja brez toplotnih mostov sta ključna elementa, da lahko končni uporabnik koristi vse prednosti, ki jih pasivna hiša ponuja. Za pridobitev certifikata je bila izvedena natančna analiza vseh detajlov, skozi ta proces so se določeni detajli optimirali in dodelali, da ustrezajo strogim pogojem Passivhaus inštituta. V podjetju Lumar smo pred tem na enakem inštitutu pridobili že certifikat za naš konstrukcijski sistem Lumar PASIV EKO.

Kot vodilni ponudnik pasivnih montažnih hiš v Sloveniji smo zaznali potrebo po razvoju še enega certificiranega konstrukcijskega sistema, s katerim je gradnja pasivne hiše dostopna širšemu krogu kupcev, saj je cena ob upoštevanju subvencij Eko sklada še bolj primerljiva s ceno nizkoenergijske hiše.
12. Predlagatelj: MAJA PETEK

Inovatorke: Maja Petek, Simon Tržan, Tina Zidanšek, Urška Skaza, Danica Rzečnik


Inovacija: TISKAJ ZELENO – PRINT GREEN

Projekt je nastal v okviru predmeta intermedijske umetnosti Pedagoške univerze Maribor, katerega nosilec je prof. Dušan Zidar. V skupini so Maja Petek, vodja projekta, Danica Rženičnik, Urška Skaza, Tina Zidanšek in Simon Tržan; slednji je izdelal CNC stroj, ki je osnova projekta. Nina Jeza je kuratorica projekta. Projekt Tiskaj Zeleno združuje umetnost, tehnologijo in naravo. Ustvarjalnost umetnosti, v povezavi s sodobnimi tehnologijami in inovativnimi pristopi, uporablja CNC stroj, ki je je zasnovan kot “zeleni” tiskalnik, ki namesto tiskalniške barve uporablja zmes, sestavljeno iz zemlje, vode in semen trave. Natisnjeni motivi tako ob pravilni negi čez čas ozelenijo. Končni rezultati so torej natisnjeni 3D modeli, ki v daljšem časovnem obdobju ozelenijo..

13. Predlagatelj in inovatorka: MAJA RITONJA
Inovacija: SLOVANKA

www.slovanka.si
Slovanka predstavlja naselbino, ki je čim bolj podobna naselbini iz obdobja Slovanov. V njej se lahko aktivno preživlja prosti čas, se na drugačen način uči zgodovine ter podoživi to obdobje na pristen način. V vasi se lahko prespi in sodeluje pri vseh dejavnostih, ki se v njej odvijajo, ali pa se izbere enodnevni ogled.

Slovanka na prijeten in poučen način vrača ljudi k naravi, ponuja obilico zabave in prijetnega druženja, hkrati pa krepi medsebojno spoštovanje in sodelovanje. Naselbina je trajnostno naravnana, saj spodbuja ohranjanje kmetijskih in gozdnih zemljišč ter varovanje okolja. Spodbuja širjenje ekološkega kmetijstva in zapušča prihodnjim generacijam zeleno okolje. Z gospodarskega in socialnega vidika omogoča nova delovna mesta, prispeva k večji turistični prepoznavnosti prostora, nudi turistične kapacitete (enodnevni ali večdnevni turizem), ekološki turizem, širi znanje naše zgodovine, povečuje prepoznavnost Slovenije, kar bo pozitivno vplivalo tudi na druga turistična območja. Ohranja se obrt, ki je sedaj že redka pri nas (prekrivanje s slamo, izdelava raznih izdelkov iz gline, lesa) in stroke, ki so tako in drugače povezane z lesom. Povečala se bo kvaliteta življenja obiskovalcev (predvsem otrok), ki bodo preživeli oddih v naselbini, ker bodo več časa preživeli v naravi.14. Predlagatelj: MARGENTO R & D D.O.O.

Inovatorji: Amor Chowdhury, Boris Turk

Inovacija: E-MALICA – ELEKTRONSKI BONI ZA MALICE

Elektronski boni E-malica so prijazen, hiter, enostaven, varen, pregleden in zanesljiv sistem plačevanja malic ali kosil. Z nakupom bonov si stranka prihrani iskanje drobiža, neprijetnosti ob morebitni prazni denarnici, z nakupom več bonov pa lahko tudi privarčuje.


Gostje bodo veseli novega načina malicanja, gostinci pa bodo prejeli denar vnaprej, poenostavili poslovni proces, težave z različnimi načini plačevanja skupine gostov bodo preteklost. Za delovanje sistema je potreben le prenosni terminal in pogodba s ponudnikom.15. Predlagatelj: POŠTA SLOVENIJE D.O.O.Inovator: Jože Brčan

Inovacija: ZASNOVA IN IZDELAVA ZAŠČITE ZA TRANSPORT VETROBRANSKIH STEKEL

Avtor je pri pripravi inovacije uporabil materiale, ki nastanejo kot ostanek v okviru vzdrževanja objektov in strojnih naprav. Inovacija na enostaven način rešuje skladiščenje in uvaja učinkovito zaščito proti poškodbam vetrobranskih stekel pri transportu. Specifična oblika, velikost in lomljivost vetrobranskih stekel namreč otežujejo menipulacijo in transport omenjenih stekel. Zaščita je izvedena v dveh različicah in sicer:


 • Zaščita za namene skladiščenja omogoča enostavno hranjenje ter manipulacijo z vetrobranskimi stekli na paleti (slika1)

 • Zaščita za namene transporta omogoča transport vetrobranskih stekel v ustrezno zaščitenem okolju (zunanja zaščita odporna na udarce, izpolnjena z umetno maso za namene blaženja udarcev). Na omenjen način je vpeljana dobra praksa kakovostnega in zanesljivega transporta specifičnega blaga, od dobavitelja do uporabnika (slika2).

16. Predlagatelj: PRIMAT D.D.

Inovatorji: Erih Štefanec, Tomaž Planinšoč, Zvonko Kolar, Vesna Gobec
Inovacija: BANKOMATNE BLAGAJNE S KOMBINIRANO ODPORNOSTJO NA EKSPLOZIJO PLINA IN TRDNEGA EKSPLOZIVA V VARNOSTNI STOPNJI CEN I

Primat d.d. je pred vso svetovno konkurenco razvil, uradno testiral in certificiral bankomatne blagajne v varnostni stopnji CEN I, ki so odporne na eksplozijo plinske mešanice v njihovi notranjosti (GAS) in hkrati tudi na eksplozijo trdnega eksploziva (EX). To je za Primat posledično pomenilo veliko poslovno priložnost in prednost pred drugimi proizvajalci bankomatnih blagajn. S pravilnim oblikovanjem novih zaščitnih elementov in njihovim strateškim pozicioniranjem, smo v razmeroma lahko konstrukciji varnostnega razreda CEN I dosegli, da so blagajne odporne na silovite pritiske, ki nastanejo ob eksplozijah in tako omogočili našim kupcem in seveda tudi končnim uporabnikom bankomatnih blagajn dodatni nivo varnosti.


17. Predlagatelj: PRIMAT D.D.
Inovatorji: Erih Štefanec, Slavko Mlinarič, Tomaž Planinšič, Bojan Osojnik


Inovacija: SPECIALNE BETONSKE POLNITVE VARNOSTNIH VSEBNIKOV Z UPORABO RECIKLIRANIH JEKLENIH VLAKEN

Podjetje Primat d.d. je razvilo in uspešno preizkusilo novo specialno betonsko polnitev, ki se uporablja pri izdelavi varnostne opreme. Najpomembnejša značilnost te nove polnitve je uporaba recikliranih jeklenih vlaken, namesto klasičnih, kar pomeni za končne izdelke varnostne opreme , boljšo ekonomsko ustreznost z nezmanjšano varnostno funkcijo. Zelo pomemben je seveda tudi okoljski vidik inovacije, saj z uporabo recikliranih materialov zmanjšujemo okoljski vpliv produktov.


18. Predlagatelj: RC SIMIT, RAZVOJNI CENTER ZA SODOBNE MATERIALE IN TEHNOLOGIJE, D.O.O.
Inovator: Dejan LorberInovacija: ODSTRANJEVANJE PEŠČENIH JEDER IZ ULITKOV

Na področju gravitacijskega in nizkotlačnega litja aluminijevih ulitkov, smo razvili inovativen način čiščenja peščenih jeder. Inovacija je v postopku pridobivanja mednarodnega patenta. Inovativen postopek vrtanja peščenih jeder: • bistveno skrajša čas obdelave ulitka, saj omogoča obdelavo vročih ulitkov (odpade faza ohlajanja ulitka v za to namenjenem skladišču) in združuje dve fazi obdelave ulitkov (čiščenja jedra in peskanje notranjosti ulitka);

 • bistveno zniža strošek obdelave ulitka; strošek čiščenja jeder se zmanjša za 75% zaradi obdelave vročih ulitkov odpade strošek skladiščenja ulitkov.

Postopek vrtanja peščenih jeder: pri vrtanju uporabljamo namensko votlo orodje, ki z vrtanjem in pomikom v notranjost ulitka drobi sredino peščenega jedra; skozi luknje na orodju priteka zrak pod tlakom in izteka skozi luknje v smeri na keramično ploščico direktno na mesto drobljenja peska; vpihan zrak odnaša presek v smeri izven ulitka, med iztekanjem mešanica zraka in peska odstrani preostanek jedra in očisti površino.

19. Predlagatelj: ŠOLSKI CENTER PTUJ, STROJNA ŠOLAInovatorja: Tomi Šafarič, Ferdinand Humski

Inovacija: KRMILJE ZA IZKLOP NEPOTREBNEGA OGREVANJA

Veliko energije po nepotrebnem izgubimo preprosto zato, ker pozabimo izklopiti ogrevanje.

Dandanes je energija vse bolj cenjena, prav za ogrevanje bivalnih prostorov pa porabimo zelo veliko energije. V dvosobnem stanovanju lahko letno prihranimo do 700 Eur energije s sprotnim izklapljanjem gretja, kadar ga ne bomo potrebovali. Patentirali smo krmilje, ki izklopi grelno telo, ko določen čas ne zazna nobenega gibanja. Tako krmilje omogoča prihranek energije, potrebne za ogrevanje prostorov. Urad RS za intelektualno lastnino je dne 20.9.2011 za to krmilje izdal sklep o podelitvi patenta št. P-201100240.

Fotografija prototipa:
Poenostavljena predstavitev delovanja:


GRETJE NI GRETJA
20. Predlagatelj: TALUM SERVIS IN INŽENIRING D.O.O.Inovator: Damjan Kovačič

Inovacija: OPTIMALNI REŽIM OBRATOVANJA USMERNIŠKIH SKUPIN

Pri proizvodnji primarnega aluminija iz aluminijevega oksida, se porabijo velike količine enosmerne električne energije (cca 14.000 kWh/tono aluminija). Za pretvorbo izmeničnega toka v enosmeren, skrbijo usmerniki, pri večjih porabnikih pa usmerniške skupine. Pri usmerjanju električne energije s pomočjo večjega števila usmerniških skupin nastajajo izgube, ki so odvisne od obremenitve in karakteristik posamezne usmerniške skupine.

V ta namen je bila razvita posebna optimizacijska metoda, s pomočjo katere določimo karakteristike usmerniških skupin (meritve porabe energije na primarni strani 110kV in meritve na sekundarni strani usmerniške skupine) in optimalne obremenitve skupin. Rezultat optimiranja je določitev optimalne točke obratovanja, v kateri dosežemo najnižje izgube usmerjanja. V Talumu je bilo ugotovljeno, da je pri povprečni moči elektrolize C 130 MW, možno z optimiranim sistemom, v primerjavi s klasičnim pristopom regulacije skupin, znižati izgube za 25kW. Na ta način podjetje prihrani ca 220 MWh/letno električne energije.21. Predlagatelj: TRIBAR, DIZAJN, INOVACIJE IN RAZVOJ, D.O.O.

Inovatorja: Vojko Pogačar, Dušan Pogačar

Inovacija: MEŠALNA EMBALAŽA ZA FARMACIJO

Podjetje Tribar d.o.o. se ukvarja z razvojem inteligentne embalaže za farmacevtsko industrijo. Z inovativnim razvojem želimo prispevati k sodobni, preprosti in varni uporabi zdravi. Prvi takšen produkt je Tribar mešalna embalaža za farmacijo, ki omogoča hranjenje zdravila v suhi obliki, ločeno od tekoče oblike. Ob odpiranju se vsebina pomeša, kar omogoča številne nove možnosti aplikacij in poslovnih priložnosti.S Tribar mešalno embalažo rešujemo enega večjih problemov farmacevtske industrije – zelo kratkih rokov trajanja zdravil v obliki oralne suspenzije. Oralne suspenzije predstavljajo eno pogostejših oblik vnosa zdravil pri otrocih, predvsem zaradi lažje komunikacije, kot tudi bistveno večje absorbcije zdravila, napram zdravilom v suhi obliki. Ker embalaža omogoča podaljševanje roka trajanja in možnost hrambe zdravila pri sobni temperaturi, se s tem odpirajo nove možnosti distribucije, tudi v države tretjega sveta in za uporabo zdravil ob naravnih nesrečah. Embalaža omogoča razvoj novih vrst zdravil, kot tudi pijač, npr. zdravila za samozdravljenje, za vitaminske in sadne napitke ter za razne športne in funkcionalne pijače.22. Predlagatelj in inovator: VIKTORY, MIRAN SKOK S.P.Inovacija: REŠEVALNI JOPIČ Z INOVATIVNO VARNOSTNO ZAPONKO

Vodni šport je zagotovo lep hobi. Kdor gre v vodo, želi uživati brezskrbno. Kdo misli na utopitev? Še posebej, če znaš plavati, se čutiš prehitro »varnega«. Najpomembnejši dodatek pri reševalnem jopiču je dodatek z inovativno varnostno zaponko.
Rešilni jopič pomaga pri zaščiti pred potopitvijo, daje telesu dodatno zaščito pred udarci, odrgninami in zaščito pred poškodbami ob dotiku, naslovu, odrivu od skal, ki so v divjih vodah življenjskega pomena. Produkt je bil testiran na valovih divje Soče in s strani kajakašev je požel njihove pohvale.
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət