Ana səhifə

Rk croatia osiguranje zagreb I rk lokomotiva najbolji u 2007


Yüklə 78 Kb.
tarix25.06.2016
ölçüsü78 Kb.
ZAGREBAČKI ŠPORTSKI SAVEZ

SVEČANOST PROGLAŠENJA ŠPORTAŠA GRADA ZAGREBA

LUKA MODRIĆ, SANDRA ŠARIĆ,
RK CROATIA OSIGURANJE ZAGREB I RK LOKOMOTIVA NAJBOLJI U 2007.

Zagrebački športski savez je 18. prosinca, na tradicionalnoj svečanoj priredbi, održanoj u gotovo potpuno ispunjenoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga, po 32. put proglasio  najbolju sportašicu i sportaša, te najuspješniju žensku i mušku sportsku ekipu godine. Središnja gradska sportska institucija je, također, Godišnjim priznanjem, odnosno Trofejem Zagrebačkog športskog saveza kao nagradom za životno djelo, zahvalila dijelu onih koji su postigli vrhunske sportske rezultate u 2007., odnosno dugogodišnjim radom iznimno doprinijeli razvoju i uspjesima zagrebačkog i hrvatskog sporta. Dodijeljena su i posebna priznanja najuspješnijim mladim sportašima i sportašima s invaliditetom, kao i priznanja klubovima i savezima za iznimna sportska postignuća.


Dodijeljene su i zahvalnice članovima Upravnog odbora zagrebačkog športskog saveza za doprinos razvoju zagrebačkog sporta i njegovim rezultatima, kao i gradskim čelnicima, zaslužnima za potporu sportu, za podršku sportskoj politici i programima koji donose ne samo medalje, nego i potiču sve veći broj mladih da se bave sportom.
Nazočnima i TV auditoriju Z1, koja je izravno prenosila priredbu, obratila se, u ime gradonačelnika Milana Bandića, njena zamjenica Ljiljana Kuhta-Jeličić, a u ime Zagrebačkog športskog saveza – predsjednik Tomislav Šepec i glavni tajnik Velimir Bašić, koji su, zajedno sa Duškom Ljuštinom, članom Gradskog poglavarstva Grada Zagreba za obrazovanje, kulturu i šport, te negdašnjim velikim zvijezdama zagrebačkog športa Dragutinom Šurbekom, dr. Zdravkom Hebelom, dr. Sandrom Dubravčić–Šimunjak, Tomislavom Paškvalinom i Draženom Ladićem uručivali nagrade i priznanja.
U efektnom glazbenom dijelu nastupio je ansambl Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija sa songovima iz domaćeg mjuzikla „Ruža na asfaltu“.


PROGLAŠENJE ŠPORTAŠA ZAGREBA ZA 2007. GODINU

DOBITNICI TROFEJA ZAGREBAČKOG ŠPORTSKOG SAVEZA

VIKTOR FIOLIĆ
Viktor Fiolić, 75-godišnji doktor kemijske tehnologije, po mnogo čemu bi mogao naći mjesto u hrvatskoj Guinnessovoj knjizi sportskih rekorda. Uglađeni i energični  poliglot, originalni Zagrepčanec, rođen u Tkalčićevoj, dugogodišnji glavni inženjer i potpredsjednik kemijskog giganta Chromosa, a potom glavni šef razvojnog programa i investicija u INI, svo slobodno vrijeme posvetio je Stolnoteniskom klubu Mladost.
Nedavno je, u povodu proslave 60. obljetnice kluba u kojem je svih 60 godina, proglašen njegovim doživotnim počasnim predsjednikom. Točno pola stoljeća je član najužeg rukovodstva kluba, a 30 godina, do 2003., nenadmašni, trofejni predsjednik. Uz njegov rad vežu se čak 31 ekipni i 102 pojedinačna naslova državnih prvakinja, 66 medalja sa svjetskih i europskih prvenstava, te 7 odličja u europskom Kupu Nancy Evans. Mladostašice su pod njegovim vodstvom 7 puta proglašene najboljom ženskom sportskom ekipom Zagreba.
I danas, kao umirovljenik, vrlo aktivni ekspert Ujedinjenih naroda za kemijsku industriju, nezaobilazni je suorganizator brojnih stolnoteniskih događaja u rodnom gradu. Osobito ističe svoju ulogu inicijatora, projektanta i sufinancijera dogradnje Stolnoteniskog doma „Lovro Ratković“, uoči Univerzijade 1987., nazvanog upravo po stručnjaku i entuzijastu koji je, 40 godina prije toga, mladog stolnoteniskog juniora Fiolića opčinio svojom ljubavlju za ovaj sport.

ZLATKO LUKIĆ
Zlatko Lukić „Luks“ je prije 6 dana ugasio tek 63 rođendanske svijeće, a već 50 godina istinski blješti u zagrebačkom i hrvatskom rukometu. Diplomirani pravnik rođen u Nijemcima kraj Vinkovaca, s ponosom će reći da rukomet njegov život. Igrao je za Jedninstvo iz Trnja, zabijao za Metalac u jakoj prvoj ligi, ali rukometno slavan postao je u svom Medveščaku, u kojem je kao tajnik i tehnički direktor proveo 20 godina i svojim rukopisom ispisao najljepše stranice iz povijesti kluba sa Šalate.
Tri Kupa Jugoslavije su mu najdraži trofeji. No, podjednakim pothvatima smatra fakultetske diplome i njegovih najboljih igrača poput braće Zovko i Vulete, osnivanje Medveščakove rukometne škole „Madi medo“, u kojoj je, među ostalima ponikao i Vlado Šola, kao i dovođenje vrhunskih igrača Mirka Bašića, Saračevića, Smajlagića, Miljka i drugih, koje je kaže, animirao „spikom“, a ne novcima, uz logističku podršku tajnika ondašnjeg USIZ-a za fizičku kulturu, Zdenka Peštića. „Luksu se bezgranično vjerovala, njega se cijenilo i voljelo. Bio je i ostao oličenje briljantnog organizatora velikog rukometnog znanja, poštenja, sposobnosti i dobrote...
Jedan je od glavnih organizatora prve utakmice naše reprezentacije. Od 1993. je profesionalac u Hrvatskom rukometnom savezu. U prvim zlatnim vremenima bio je direktor i glavni logističar svih muških reprezentacija. Prvo europska bronca u Portugalu, prvo svjetsko srebro na Islandu i prvo olimpijsko zlato u Atlanti i Luksova su djela, baš kao i posljednja europska i svjetska odličja mladih reprezentacija, nakon što je postao koordinator programa i natjecanja svih mlađih uzrasta.

JOSIP MARIĆ
Upornost, marljivost i čelična disciplina obilježili su 70 životnih ljeta dr. znanosti Josipa Marića, hrvača Like u najslavnije doba ovog sporta i vrlo popularnog zagrebačkog kluba, trenera i vrsnog pedagoga, te 35 godina profesora hrvanja i predstojnika odjela na Kineziološkom fakultetu.
Prof. Marić je štošta radio na svoj način. Do fanatizma posvećen  ostvarivanju svakog cilja, nerijetko je prkosio godinama, ne opterećujući se snagom i mladošćuonih oko sebe. Nebrojeno puta je dokazao kako godine doista nisu važne. Imao je čak 24 kad je počeo trenirati hrvanje, 29 kao je postao, dakako najstariji, pojedinačni prvak države, 34 kad je sa zlatnom generacijom Like osvojio momčadsko prvenstvo Jugoslavije, a 35 kad je s Ličlanima bio treći u Kupu europskih prvaka.
Čvrst i žilav, pravi asketa, hrvao je do 42., pobjeđujući i dvostruko mlađe u žestokim prvoligaškim borbama, pa stoga ne čudi i što je odmah na početku Domovinskog rata, u 54.-oj, postao, i dvije godine ostao, dozapovjednik pričuvnog sastava čuvenih „Alfi“.
Čestit i samozatajan, prof. Marić već 45 godina, isključivo volonterski, obnaša razne funkcije u hrvačkom sportu. Bio je trener i izbornik reprezentacija, predsjednik komisija, saveza i klubova, a 1972. je sudjelovao u pripremama Josipa Čorka za srebrnu olimpijsku medalju u Muenchenu. Uz brojne nagrade i priznanja, prije 10 godina je odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, a potom i Državnom nagradom športa „Franjo Bučar“ za životno djelo.

MIRKO NOVOSEL
Mirko Novosel, jedan od najvećih trenera u povijesti svjetske košarke, 8. rujna je, u američkom Springfieldu, primljen u Kuću slavnih. Na glamuroznoj svečanosti, 69-godišnji Zagrepčanin je, pred oko tisuću uzvanika okupljenih u košarkaškom hramu, održao petminutni govor i uz ovacije i istinsko divljenje igračkih i trenerskih legendi, ušao u društvo besmrtnih. Iste večeri, iste počasti, ukazane su i najtrofejnijem NBA treneru svih vremena, Philu Jacksonu.
U košarkašku Kuću slavnih je tijekom 49 godina izabrano samo 287 velikana, a među 80 trenera samo sedmorica nisu Amerikanci. Jedan od njih je Novosel. Od 137 igrača i igračica u Kući slavnih, samo šestoro je iz Europe, a trojicu, Ćosića, Petrovića i Dalipagića, vježbao je – Novosel....
Mirko Novosel, diplomirani pravnik i rođeni super-organizator, režirao je nisku najvećih trijumfa Cibone, od prvog naslova prvaka Jugoslavije 1982. do naslova klupskog prvaka Europe 1985. Pod njegovim vodstvom, na klupi ili u direktorskom naslonjaču, „vukovi“ su od 1980. do 1988. uzeli – 14 trofeja!
Novosel je jedan od tek četvorice svjetskih trenera koji su osvojili tri ili više olimpijskih medalja. Reprezentaciju Hrvatske je, kao direktor, odveo na prve „hrvatske“ Olimpijske igre, u Barcelonu '92., do povijesnog finala s originalnim Dream Teamom. Kao glavni trener Hrvatsku je doveo i do prve medalje na europskim prvenstvima, u Njemačkoj '93., a kao direktor reprezentacije znatno je doprinio i jedinom hrvatskom odličju na svjetskim prvenstvima. Reprezentacije Jugoslavije i Hrvatske s njim na klupi ili blizu klupe, kao trenerom, izbornikom i direktorom, ni sa jednog elitnog natjecanja, olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava, nisu se vratile bez medalje!...
Možda više od svega govori kompliment njegovog najljućeg suparnika, pokojnog trenera sovjetske reprezentacije, Aleksandra Gomeljskog i prvog europskog stručnjaka primljenog u Kuću slavnih: Mirko Novosel je prvi europski trener koji je zaslužio voditi klub NBA lige!...

BORIS STEPINAC
Boris Stepinac je atomski motor Atletskog kluba Dinamo-Zrinjevac, čiji su članovi u ovoj godini izborili 6 odličja na svjetskim i europskim prvenstvima mlađih uzrasta, te osvojili  ekipna prvenstva i kupove Hrvatske i u seniorskoj i u juniorskoj konkurenciji.
Već 6 godina umirovljeni ekonomist, rođen u Karlovcu 1939.,a Zagrepčanin od 1955., čitav dan trči maraton za klub koji bez njega ni približno ne bi bio to što jest. Za neke anegdota, a za neke formula uspjeha kluba sa Svetica kaže da dok „dvojka“ prođe 3 zagrebačka kolodvora, Stepinac obiđe 10 sponzora...
Rođeni nećak kardinala Stepinca ima, uz obitelj, dvije ljubavi: atletiku i čitanje. Stvorio je biblioteku od oko 3000, a pročitao desetak tisuća djela. U atletici je intenzivno 30, a u Dinamu 20 godina, od Univerzijade '87. Bio je tajnik, pa predsjednik kluba, s čijeg se čelnog mjesta na neko vrijeme povukao sredinom 90-ih, kao Dinamovac ne prihvaćajući promjenu imena. Kao predsjednik se vratio s povratkom Dinama, pun energije, entuzijazma i ideja. Na prozore ureda je objesio plave zavjese, postavio odličnu organizaciju i uveo savršeni red. To je i donijelo kontinuitet sjajnih pojedinačnih i ekipnih rezultata.
Utemeljio je i organizirao mnoge ulične i cestovne utrke, među kojima i svih 15 Zagrebačkih maratona, sudjelovao je u pripremi maratona na Univerzijadi, a da riječi baš uvijek zna pretočiti u djela, dokazao je i kao trkač: sam je istrčao čak 30 maratona i 2 supermaratona, a prije 20 godina, kao 48-godišnjak, pobijedio je u svojoj kategoriji u utrci na 100 km...


DOBITNICI GODIŠNJIH NAGRADA ZAGREBAČKOG ŠPORTSKOG SAVEZA

ATLETSKI KLUB AGRAM ZA OSOBE S INVALIDITETOM
Atletski klub Agram za osobe s invaliditetom je prije 16 dana proslavio tek treći rođendan, a već je zbog svog modela rada, osobito specifičnosti suradnje s Atletskim klubom Dinamo-Zrinjevac, postao uzor većem broju europskih zemalja. Zlatno odličje Marije Iveković i bronca Marije Mikulić na posljednjem Svjetskom prvenstvu za slijepe i slabovidne u Brazilu, samo je rezultatski vrh kluba s više od 100 atletičara s invaliditetom, s neumornim tajnikom Brankom Omazićem i poduzetnom predsjednicom Božicom Barišić, kluba s puno pozitivne energije, ljubavi i zajedništva, sa sve više podupiratelja i sponzora i nemjerljivih uspjeha.
Što naglasiti iz sportske iskaznice Agrama: da li već 10 sigurnih sudionika Paraolimpijskih igara u Pekingu, ili sjajnu akciju i pridobivanje atletici djece s invaliditetom iz škola širom Hrvatske; da li 28 naslova prvaka na ekipnom Otvorenom prvenstvu Hrvatske, ili pak medicinsko-sportsko čudo mladića s multipla sklerozom, koji je poslije samo dvije godine vježbanja skočio u dalj 5 metara i 40 cm, ostvarivši drugi rezultat u svijetu!?

REA HRASKI
Tek 15-godišnja članica Medveščaka Rea Hraski, osvojila je brončanu medalju u slalomu na 16. zimskim olimpijskim igrama gluhih, održanim u Salt Lake Cityju. Iako najmlađa sudionica natjecanja, Rea je bila nadomak pobjedničkom postolju u još dvije discipline:  u veleslalomi i kombinaciji zauzela je četvrto mjesto. Bile su ovo prve Zimske olimpijske igra gluhih nas kojima su nastupili i naši predstavnici, a talentirana Zagrepčanka je doskijala do bronce na istoj stazi na kojoj je Janica Kostelić postala olimpijska pobjednica 2002.
Rea obožava zimu i snijeg, skija od šeste godine, a zahvaljujući potpunoj predanosti ovom sportu već je jedna od najboljih svjetskih gluhih skijašica. Sezonu ranije, sa samo 14 godina, bila je 10. u Svjetskom skijaškom kupu za gluhe. Velika je to zasluga i njenog oca i trenera, doktora znanosti i predavača sportske gimnastike na Kineziološkom fakultetu, ali i ogromne potpore i strpljenja njenih nastavnika u prvom razredu  Sportske gimnazije. Puni razumijevanja za česte izostanke s nastave i posebne uvjete učenja i prezentiranja znanja simpatične djevojke s teško oštećenim sluhom i ugrađenom umjetnom pužnicom, iskreno se vesele njenim životnim i sportskim pothvatima.

IGOR GOJIĆ I TOMISLAV LEPAN
Kanuisti Končara, 23-godišnji Igor Gojić i 4 godine stariji Tomislav Lepan su osvojili dvije ekipne zlatne medalje na Europskom prvenstvu u kajaku i kanuu na divljim vodama u Bihaću. Slavili su u klasičnoj utrci, potom i u sprintu, i tako nastavili višegodišnji trofejni niz Zagrepčana u sportu koji zahtjeva fanatičnu predanost i istinski životni asketizam.
Dvojica rođenih Zagrepčana dnevno, tijekom dva treninga, preveslaju između 35 i 50 km, tjedno preko 300, a godišnje više od 10.000 km, koliko ne učini ni većina vozača automobila. Zimi odu u Kranjsku Goru i istu kilometražu istrče na skijama, a subotom se redovito mimoiđu sa svojim gradonačelnikom, hitajući Bikčevićevom stazom prema Sljemenu.
Gojić i Lepan, studenti Fakulteta prometnih znanosti, već godinama osvajaju odličja. Igoru je na Uni, ovog ljeta, za samo 6 stotinki izmakla i treće medalja – pojedinačna u sprintu – a četvrti je u ukupnom poretku Svjetskog kupa…
Igor već 7 godina donosi medalje sa svjetskih i europskih prvenstava, a Tomislav, koji vesla već 18 godina i upravo obilježava desetljeće od prve velike kolajne, ne može zamisliti samo jednu stvar – život bez kanua...

MARIO VEKIĆ I HRVOJE JURINA
Mario Vekić i Hrvoje Jurina u poljskom su Poznanu postali vice-prvaci Europe u dvojcu na pariće.  Bio je to istinski pothvat članova Trešnjevke, pogotovo što je odsutnog oksfordskog studenta Antu Kušurina, nakon samo tri tjedna zajedničkih treninga s 25-godišnjim Vekićem, izvrsno zamijenio tek 20-godišnji Jurina.
Europsko prvenstvo je bilo kruna sezone Marija Vekića, apsolventa Fakulteta prometnih znanosti, vjerojatno jedinog našeg veslača koji može uspješno nastupati u svim disciplinama, koji je ove godine trostruki prvak Hrvatske, u dvojcu i četvercu na pariće i osmercu, i koji je samo tri tjedna ranije, veslajući s klupskim kolegom Kušurinom, sedmim mjestom na Svjetskom prvenstvu u Muenchenu, izborio nastup na Igrama u Pekingu.
I ambiciozni Jurina, juniorski vice-prvak svijeta iz 2005., želi u Peking. Pokušat će ući u reprezentativni četverac na pariće, pa se, opet u Poznanu, u svibnju 2008., pokušati kvalificirati za Olimpijske igre...


ŽENSKA EKIPA GODINE

Nominirani:
   Rock’n’roll klub “Rock’n’roll gimnazija”
   Kuglački klub Zagreb
   Atletski klub Dinamo-Zrinjevac
   Rukometni klub Lokomotiva


Ekipa godine:
RUKOMETNI KLUB LOKOMOTIVA
Rukometašice Lokomotive su, u zacijelo najdramatičnijem finalu u povijesti hrvatskog rukometa, u Požegi, nakon dvije serije sedmeraca,. Sa 33:31srušile super-moćnu Podravku i po treći put osvojile Kup Hrvatske.
Borbeni sastav trenera Nenada Zvonareka je slavio zahvaljujući velikom srcu, ogromnom samopouzdanju, sjajnoj igri, odličnoj pripremi utakmice s vježbanjem izvođenja sedmeraca, te efikasnosti Maide Arslanagić i Nikice Pušić sa po 7 golova i briljantnim obranama Jelene Grubišić.
„Lokosice“ su izdržale silan pritisak kudikamo iskusnijih protivnica, ne dozvolivši im ni u jednom trenutku da povredu s više od dva pogotka razlike. Koprivničanke su u 54. minuti imale velikih 27:25, ali do kraja nisu postigle ni gola. Maida Arslanagić je sedmim pogotkom smanjila na 26:27, a Peraica u posljednjoj minuti izborila sedmerce, koji su Jelenu Grubišić prometnuli u junakinju dvoboja. Obranila je 4 sedmerca. Maida je proglašena najboljom igračicom, a Jelena najboljom vratarkom 14. završnice Kupa.Hrvatske.
Zagrepčanke su Koprivničankama prijetile i u prvenstvu. U Zagrebu su im nanijele jedini poraz i osvojile naslov vice-prvakinja.
„Lokosice“ su po peti put najbolja ženska ekipa Zagreba. 1988. su nagrađene za osvajanje Kupa Jugoslavije, '96. i '98. za neočekivane proboje do samog finala Kupa pobjednica kupova, a 2004. za rušenje sa šampionskog trona punih 11 godina nedodirljive Podravke.


MUŠKA EKIPA GODINE

Nominirani:
   Nogometni klub Dinamo
   Šahovski klub Zagreb
   Atletski klub Dinamo-Zrinjevac
   Rukometni klub Croatia osiguranje Zagreb


Ekipa godine:
RUKOMETNI KLUB CROATIA OSIGURANJE ZAGREB
Rukometaši Croatia osiguranja Zagreb po deveti su put najbolja momčad našeg grada. Zagrebaši su u posljednjih 12 mjeseci  igrali polufinale Kupa kupova, 14. put osvojili nacionalni Kup, 16. put postali prvaci Hrvatske, te ušli u drugi krug Lige prvaka.
U četvrt-finalu Kupa kupova dvaput su, sa po dva gola razlike, nadmašili vodeći sastav rumunjskog prvenstva Constantu, a zatim, u Leonu, pogotkom iz sedmerca nakon zvuka sirene, doista nesretno ostali bez finala. Španjolski Ademar je s uvjerljivih 26:20 izgubio u grotlu Doma sportova, dugo se mučio u uzvratu, pa tek u posljednjoj sekundi prvi put ostvario potrebnih +7. Iako se to desilo 1. travnja, takav rasplet nažalost nije bio šala.
Početkom svibnja Zagrebaši su se prošetali Karlovcem i drugom najvećom razlikom u povijesti finalnih utakmica Kupa Hrvatske, uzeli prvi ovogodišnji trofej. Najprije su s +9 preskočili Čakovčane, a nakon 36:22 protiv domaćina, kapetan Zlatko Horvat podigao je pobjednički pehar. Domagoj Duvnjak je proglašen najboljim igračem, a Vjenceslav Somić najboljim vratarom turnira.
Istog mjeseca momčad Croatia osiguranje je produžila i lakoću osvajanja prvenstava Hrvatske. Nakon prvog mjesta u „Ligi 4“, Zagrebaši su se u finalu doigravanja doslovno poigrali s Osijekom. U 3 završna  dvoboja su napravili i za košarkaške kriterije ogromnih +48. U čitavoj sezoni ostvarili su 34 pobjede, uz jedan poraz i dva neodlučena rezultata.
Pedantnim statističarima nije promaknuo jubilarni 30 hrvatski trofej kluba neuništivog, neumornog menedžera Zorana Gopca. U 16 godina hrvatskih rukometnih sezona, samo su Zagrebaš bili državni prvaci, a uz njih samo Metkovčani, dvaput, pobjednici domaćeg Kupa.
Ove sezone Zagreb kod kuće čuva apsolutnu nedodirljivost, a teška iskušenja u nastavku Lige prvaka pokazat će realnost srednjoročnih klupskih ambicija za povratak u sam vrh europske elite.


SPORTAŠICA GODINE

Nominirane:
   Ivana Brkljačić (Atletski klub Dinamo-Zrinjevac)
   Karla Fabrio (Ronilački klub Geronimo)
   Veseljka Klobučarić Pirc (Zrakoplovni centar Croatia)
   Sanja Komar (PGSD Zagreb)
   Sandra Šarić (Taekwondo klub Metalac)


Sportašica godine:
SANDRA ŠARIĆ
23-godišnja zagrebačka Senjanka Sandra Šarić će zacijelo najuspješniju godinu karijere započete još s 9 godina, pamtiti po trećoj uzastopnoj medalji na svjetskim prvenstvima i po plasmanu na Olimpijske igre.
Šarmantna i rezultatski već 6 godina konstantna članica Taekwondo kluba Metalac, najprije je u svibnju, u olimpijskom Pekingu, osvojila broncu, a zatim u rujnu, u nogometnom Manchesteru, pregazila pravo predolimpijsko čistilište, natjecanje jače i od olimpijskog turnira, na kojem su zapeli i brojni svjetski prvaci.
S 4 pobjede u konkurenciji 40 suparnica u kategoriji do 67 kg, Sandra je jedina Hrvatica koja je osigurala Peking, a druga, nakon Nataše Vezmar, koja će po drugi put nastupiti na najvećoj smotri svjetskog sporta.
Bila je najbolja juniorka Europe 2001., druga juniorka svijeta 2002., viceprvakinja svijeta 2003., treća među najboljima na Globusu 2005. i 2007.
Racionalna i smirena, oprezna ali i vrlo iskusna, u potpunosti svjesna svoje vrijednosti, te puna samopouzdanja, olimpijske igre dočekuje kao novi istinski izazov, kao izazov za novo, olimpijsko odličje… Sandra vjeruje u sebe i mi vjerujemo u nju…


SPORTAŠ GODINE

Nominirani:
   Josip Glasnović (Streljačko društvo G.A.J.)
   Filip Grgić (Taekwondo klub Metalac)
   Sandro Gulja (Boćarski klub Zrinjevac)
   Ivica Kostelić (Skijaški klub Zagreb)
   Luka Modrić (Nogometni klub Dinamo)


Sportaš godine:
LUKA MODRIĆ
Reći da je Luka Modrić jedan od najboljih Dinamovih igrača svih vremena nisu novinarsko preuveličavanje. Njegov smisao za igru, pregled, lucidnost, hitrina, izdržljivost u dvobojima, pa čak i skok, atributi su koji ga svrstavaju u najuži krug najprimamljivijih potencijalnih pojačanja najvećih europskih klubova, na čelu s Chelseom i Arsenalom.
Tek 22-godišnji Luka Modrić je ove godine superiorno odveo svoj Dinamo do četvrte dvostruke krune, prve nakon 9 sezona. Po ocjenama novinara Sportskih novosti bio je najbolji igrač hrvatske reprezentacije na briljantnom putu prema završnici Europskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj. Modri iz Maksimira su - predvođeni s nogometnim umjetnikom, kojem svjetska slava i basnoslovna vrijednost ni najmanje nisu promijenili karakter, način života, shvaćanje igre i odnos prema suigračima, klupskim čelnicima i navijačima – osvojili deveti naslov državnih prvaka, zaokruživši prednost pred Hajdukom na točno 20 bodova. Kapetan Modrić je potom, u Koprivnici, podigao i Dinamov osmi trofej kao osvajača domaćeg Kupa. Preko Ajaxa je odveo Ivankovićev sastav do Lige Kupa UEFA.
Ćiro Blažević ga je usporedio s legendarnom francuskom šansonjerkom Edith Piaf, tvrdeći da će, bilo gdje otišao, biti i glavni tenor i šef orkestra, glasoviti Dinamov kroničar Tomislav Židak ga uspoređuje smaksimirskim legendama Lamzom, Mlinarićem, Bobanom i Prosinečkim, a neizostavni pratitelj reprezentacije, uvijek odmjereni i precizni novinar Branko Stipković, sve je rekao u samo nekoliko riječi:
„Nevjerojatni motor i kolosalni graditelj. Njegov nogomet plijeni isključivo pljesak. Puno ga je igralište, čim zgrabi loptu protivnik se mora hvatati za glavu. Izdržao sve u Dinamu i hrvatskoj, promećući se u općeg miljenika. Još je tu, makar ga zovu milijarderi!...


POSEBNA PRIZNANJA NAJUSPJEŠNIJIM MLADIM SPORTAŠIMA

MARIN PREMERU, član AK Dinamo-Zrinjevac, osvojio je srebrne medalje u bacanju kugle i diska na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore i oborio svjetski rekord u bacanju kugle u svom uzrastu.
DANIJELA GRGIĆ je osvojila naslov europske juniorske prvakinje na 400 metara i bila druga na Univerzijadi,
ANTONIJA ŽERAVICA članica TK Oriona, juniorska je prvakinja Europe taekwondou, u kategoriji do 55 kg,
MARTIN SINKOVIĆ član Mladosti, osvojio je brončanu medalju u utrci samaca na Svjetskom juniorskom prvenstvu u veslanju,
SANDRA PERKOVIĆ iz AK Dinamo-Zrinjevac osvojila je srebrne medalje u bacanju diska na Europskom prvenstvu za juniorke i na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniorke, a
MAJA ŠIPRAK, članica TK Maksimir, europska je kadetska prvakinja u taekwondou.


POSEBNA PRIZNANJA NAJUSPJEŠNIJIM SPORTAŠIMA S INVALIDITETOM

Najuspješnija sportašica Zagreba s invaliditetom u 2007. godini je lanjska slavljenica MARIJA IVEKOVIĆ, a najuspješniji sportaš s invaliditetom – KRISTIJAN VINCETIĆ.


Marija je članica Atletskih klubova Agram za osobe s invaliditetom i Dinamo-Zrinjevac, a Kristijan Plivačkog kluba Dubrava. Oboje su svjetski prvaci: Marija u troskoku na Svjetskom prvenstvu za slijepe i slabovidne, a Kristijan u čak četiri plivačke discipline na Svjetskim igrama za osobe s oštećenjem leđne moždine, amputacijama i ostalim dijagnozama (100 m delfin, 100 i 400 m slobodno i 200 m mješovito).


POSEBNA PRIZNANJA KLUBOVIMA I SAVEZIMA

Zagrebački športski savez je na kraju godine zapaženih ekipnih rezultata, odlučio izvanredno dodijeliti priznanja i klubovima za međunarodne i domaće trofeje, te savezima čiji sportaši su doprinijeli naslovima svjetskih prvaka hrvatskih reprezentacija.



Nagrađuju se:

Hrvatski akademski vaterpolo klub Mladost, kojeg predstavlja tajnik kluba Ivo Marković, za izniman igrački i logistički doprinos osvajanju zlatne medalje hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Australiji,

Savez športsko-ribolovnih društava grada Zagreba, kojeg predstavlja predsjednik Alojzije Bonić, za doprinos osvajanju zlatne medalje hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u lovu šarana, održanom u Beogradu,

Zagrebački rukometni savez, kojeg predstavlja predsjednik Marijan Maras,
za izniman doprinos u osvajanju zlatne medalje hrvatske ženske, te srebrne medalje muške reprezentacije na Europskom prvenstvu u rukometu na pijesku, održanom u Italiji,

Boćarski klub Zrinjevac, kojeg predstavlja kapetan ekipe Jure Maglić,
za osvajanje 3. mjesta u Kupu europskih prvaka, održanog u Zagrebu,

Kuglački klub Grmoščica, kojeg predstavlja predsjednik kluba Vladimir Šojat,
za osvajanje 3. mjesta u Europa pokalu, održanom u njemačkom Augsburgu, te

Hrvatski akademski odbojkaški klub Mladost, koje predstavlja predsjednica Vesna Kadić i
Hrvatski akademski stolnoteniski klub Mladost, koje predstavlja predsjednik Željko Glad, za vrijedne trofeje osvojene u domaćim klupskim natjecanjima.


ZAHVALNICE ČLANOVIMA UPRAVNOG ODBORA ZŠS-A

Tomislav Šepec, predsjednik, Dragutin Šurbek, dopredsjednik, te članovi: Branimir Bašić, Mirko Bašić, Erna Hawelka-Rađenović, dr. Zdravko Hebel, dr. Damir Karlović, Ivica Knežević, Marijan Maras, Kruno Sabolić, Pero Šarić, dr. Nikola Švigir i Ante Vrdoljak.


ZAHVALNICE  GRADSKIM ČELNICIMA

Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba
Tatjana Holjevac, predsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
Ljiljana Kuhta-Jeličić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba
Duško Ljuština, član Poglavarstva Grada Zagreba za obrazovanje, kuturu i šport
Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport
Boško Lozica, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət