Ana səhifə

Priredil: Franc Železnik


Yüklə 3.52 Mb.
səhifə9/10
tarix26.06.2016
ölçüsü3.52 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


OPOMBA: vrstni red aktivnosti kot so prižiganje svetilk, aktiviranje naprav za kontrolo gibanja, oddaja ključev naprave, tudi vrstni red priključevanja pljučnih avtomatov je po svobodni izbiri, VAŽNO pljučne avtomate mora priključiti nosilec IDA1 vodji skupine, nosilec IDA 2 nosilcu IDA 1 in vodja skupine nosilcu IDA 2. Preden se skupina odjavi pri vodji enote morajo biti vse opisane aktivnosti popolnoma izvršene.-

Nosilec IDA 1 vzame predpripravljen VT ročnik in roko ukaže » Vodo «. S simbolnim pritiskom na ventil ročnike se preizkusi, ali je voda na razpolago. ( odzračitev cevi )

-

Skupine prenese VT cev preko stopnišča do praga prostora, kjer naj bi bil požar. Cev nosijo vsi člani skupine .( skupina mora biti čimbolj skupaj )

-

Pred vrati prostora, v katerem naj bi bil požar mora vodja skupine preveri tlake v jeklenkah vseh nosilcev in javi vodji enote preko radijske postaje: Doseženo je mesto požara, najnižji tlak v jeklenkah znaša XXX barov, pri katerem tlaku se moramo vrniti «

OPOMBA: vodja skupine javi najnižji tlak. Vodja enote mu odgovori, da je tlak za vrnitev XX barov, ki ga vodja enote izračuna na osnovi razlike med tlakom pri odhodu in tlakom, ki ga vodja skupine javi pri prihodu na mesto požara, ki ga podvoji ( pomnoži z dva ). Če je tlak manjši od tlaka, ki sproži varnostno piščal. ( 55± 5 barov ) javi potreben tlak za vrnitev s pripombo upoštevaj varnostno piščal.


OPOMBA: V polje SOLL na tabli za zunanji nadzor vodja enote vpiše potreben tlak za vrnitev, ki znaša dvojno vrednost razlike med odhodnim tlakom in tlakom, ki ga javi vodja skupine, ko je skupina dosegla prostor, v katerem je pogrešana oseba. Če je tlak manjši od tlaka, ki sproži varnostno piščal. ( 55± 5 barov ) to dopiše z VP ( WS nemško )
Postopek vstopanja v prostor je znan. Najprej preizkusiti toploto vrat z nataknjeno rokavico in nato še s sneto rokavico.
Po vbrizgu vode v prostor ( proti stropu ) počakati deset sekund ( deset udarcev ob tla ) da se voda upari.
V realnih razmerah večkrat oponovimo vbrizg vode in zapremo vrata, tako dolgo, da smo prepričani, da je toplota na stropu tako nizka, da ne more priti do vžiga dima.


-

Nosilec IDA 1 prične z vstopom v prostor v prostoru večkrat » brizgne « proti stropu in se stransko premika v prostoru. ( Ena noga mora biti vedno bolj daleč naprej, da se prepreči morebitno vdrtje ) – glej slike!!! Med premikanjem večkraz prikazovati brizganje z ročnikom, kar pomeni hlajenje dima na stropu.

-

Vodja skupine in nosilec IDA 2 se tesno držita VT cevi ( skupina mora biti zaključena )

-

V sredini prostora s petkratnim udarcem ob tla, ki ga izvede vodja skupine ( pomeni, da je požar pogašen – skupina mora biti skupaj )

-

Po tem vodja skupine javi vodji enote: » Požar pogašen, najnižji tlak v jeklenkah znaša XX barov nastopamo vrnitev «

10


-

Po dosegu vseh vogalov v prostoru se kontrolira rezerva VT cevi. PAZI! Pri vstopanju je treba imeti dovolj dolgo cev. Preverjaj kako delajo druge skupine, ker se tu pišejo napake.

-

Sedaj se prične vračanje. Vrstni red vračajočih ni pomemben. Pomembno je le da je član skupine z ročnikom zadnji. VT cev mora enota pripraviti za naslednjo skupino.

Opazuj kako to delajo druge skupine-

Vodja skupine kontrolira tlak v jeklenkah in javi zaključek intervencije vodji enote najnižji tlak.

-

Vodja enote vpiše v tablo za zunanji nadzor in vrne ključe naprave mirovanja članom skupine.

-

Ko vsi člani enote odpnejo pljučne avtomate in jih zavarujejo ali obesijo na držalo javi vodja enote glavnemu ocenjevalcu: » požar pogašen, najnižji tlak v jeklenkah znaša XX barov «

Tu se preneha merjenje časa.
OPOMBA: Gvorjenje med vajo: Dovoljeno je govorjenje v » ob gašenju požara « in pri izdajanju povelj ni pa dovoljeno govoriti o pravilnostih dela, pomeni, da je dovoljeno le dajanje ustreznih ukazov Glej ocenjevalni list za trejo postajo.

POSTAJA 5 – priprava aparatov za naslednjo intervencijo

Obsega snemanje aparatov, menjavo jeklenke in preizkus tesnosti visokega tlaka. Ob menjavi jeklenke je treba v rabljeno jeklenko priviti vijak.


Ostalo glej opis vaje.


Da bi si lahko podrobneje ogledali delo drugih je odhod od gasilskega doma na Muti ob 10.00 uri.
Prosim posreduj to vodji enote iz PGD Radlje ob Dravi.
Morebitne nejasnosti razčistite v četrtek, ko pridejo kolegi iz Avstrije.

Lep pozdrav

PRAVILNI

odgovori za teoretični test za srebrno značko = 60 vprašanj


Vprašanje

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

ABC


Vprašanje

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

ABC


Vprašanje

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

ABC


Vprašanje

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

ABC


Vprašanje

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

ABC


Vprašanje

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

ABC


PREIZKUS USPEŠNOSTI NOSILCEV DIHALNIH NAPRAV


Postaja 1

TEORETIČNI PREIZKUS


Lista pravilnih odgovorov
N a tem listu sed s prekrižanjem na določenem polju poda pravilen odgovor na postavljeno vprašanje iz izžrebanega svežnja vprašanj. Vsak udeleženec mora list v določenem času oddati ocenjevalcu.
Maksimalno število točk je 120, minimalno število točk je 72, čas je 10 min.


Ime.

Štev. enote
VEN

VSK

ND 1

ND 2
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət