Ana səhifə

Pod milim nebom


Yüklə 24.5 Kb.
tarix18.07.2016
ölçüsü24.5 Kb.
POD MILIM NEBOM

Desa Muck


1.Kratka predstavitev avtorja:
Desa Muck se je rodila 29. avgusta 1955 v Ljubljani v družini slovenskega igralca in profesorja Kristijana Mucka. Prvo zaposlitev je dobila kot varuška v vrtcu Poljane. Danes je svobodna umetnica. Piše predvsem za mladino, otroke, pa tudi za odrasle. Je zelo ustvarjalna, poznamo jo kot filmsko igralko in televizijsko voditeljico, piše pa tudi stripe, podlistke, novele, scenarije, radijske igre in celo besedila oglasov. Desa je napisala več kot 60 del, namenjenih bralcem vseh starosti, tako najmlajšim (zbirka Anica in - velika skrivnost, Jakob, počitnice in še druge) in najstnikom (Sama doma, Lažniva Suzi...) kot tudi starejšim (Panika, Pasti življenja).

2. Obnova dela:
Knjiga Pod milim nebom govori o prijateljicama Vlasti in Taji, ki sta si želeli postati slavni. Zaradi Vlastine ideje, da odpotujeta v Ameriko, sta pobegnili od doma. Njuna prva postaja je bil Ankaran, kamor sta prišli z avtobusom. Tam sta iskali hišo, ki je bila v lasti Vlastine družine, vendar zaklenjena. Kmalu ju je po Ankaranu podil oskrbnik, saj je prepoznal Vlasto in sklepal, da sta punci pobegnili. Kmalu sta se znašli v Kopru, kjer sta obiskali cirkus, in tam spoznali tri mlade delavce v cirkusu – Rasa, Tasa in Vasa. Tisto noč sta prespali pri njih, naslednji dan pa sta se odpravili dalje – v Piran. Tam sta spoznali tri fantiče, ki pa so jima tudi ponudili prenočišče. Seveda sta dekleti sprejeli in niti pomislili na posledice, kajti naslednji dan je bilo drugače. Fantje so v zameno za prenočišče in hrano hoteli denar in ju izsiljevali. Kmalu jima je uspelo pobegniti in že sta bili v Savudriji. Tam sta se zatekli v gostilno. Prijazna natakarica jima je ponudila hrano, punci pa sta ji seveda vse zaupali. Ker natakarica ni želela da se Vlasti in Taji kaj slabega pripeti, je poklicala policijo, onidve pa sta pobegnili do obale. Zaslišali sta sirene. Kmalu so ju rešili dečki, ki so ju potegnili z vrvjo na varno. Prespali sta pri njih, naslednje jutro pri poslavljanju pa sta dobili v dar potovalko umrlega dečka Dietrija. Odpravili sta se naprej in sklenili, da štopata. Ustavil jima je kmet, ki jima se ponudil prenočišče in hrano, ko pa se je zjutraj pri kmetu pojavila policija, ju je rešil. Odločili sta se, da gresta dalje in našli zapuščeno hišo, v kateri sta se nastanili. Kmalu sta dobili sostanovalca – Marjana in Rudija. Vlasti in Taji je bil Marjan takoj všeč, za Rudija pa se nista zmenili, saj je bil na začetku prav zoprn. Ker sta se Vlasta in Rudi kasneje veliko družila, sta se zbližala in zaljubila. Prav tako je bilo z Marjanom in Tajo. Nekega jutra sta policaja potrkala na vrata, jih prepoznala in odpeljala na policijsko postajo. Čez nekaj ur so bili že vsi doma. Tajin oče je bil jezen na Vlasto, ker je Tajo prepričala v pobeg, zato so Tajo prepisali v drugo šolo.
3. Mnenje o delu:
Knjiga Pod milim nebom, ki jo je napisala Desa Muck, mi je bila še kar všeč, saj v njej nastopata dekleti z velikimi željami, ki jih nikakor ne moreta uresničiti. Knjiga se mi je vtisnila v spomin zaradi njene pestrosti. Ob branju mi ni bilo dolgčas, saj se je ves čas nekaj dogajalo. Rada prebiram takšne knjige in upam da bo naslednja knjiga, ki jo bom prebrala, tudi tako zanimiva.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət