Ana səhifə

Öppet brev till Andreas Carlgren, Miljöminister om jakt på varg och främjande av omfattande handel med cites skyddade arter (Canis lupus L.), med diskussion och förslag till åtgärder


Yüklə 61 Kb.
tarix24.06.2016
ölçüsü61 Kb.
Öppet brev till Andreas Carlgren, Miljöminister om jakt på varg och främjande av omfattande handel med CITES skyddade arter (Canis lupus L.), med diskussion och förslag till åtgärder.

Till Andreas Carlgren,

Miljöminister

Svenska Regeringen.


Jag är Julio Ferrer Mariné, Statliga Jordbruksverkets artbestämmare enligt 63 § Artskyddsförordning 2007:845 som har till uppgift att enligt SJVFS 1999:89 bidra med min expertis vid handel och andra åtgärder med exemplar av vilt levande djur- och växter som behöver skydd. Förordnade gäller tills vidare.

Det vill säga jag är en av de sakkunniga som har att se till att ingen handel med CITES (Convention International Trades Endangered species) skyddade arter idkas i riket. Jag är också pensionerad vik. intendent på Naturhistoriska riksmuseet, sekreterare i Entomologiska Föreningen Stockholm och sakkunnig genom ett lång livs studier i den svenska evertebratfaunas, den biologiska biomassa associerad till skogens rovdjur (www.tenebrionidae.net).


Canis lupus L. Vargen i Sverige

Canis lupus L. vargen, är en stark hotad art i Sverige, som skyddas av CITES, Bern konventionen som Sverige har undertecknad. Den har påpekats av t ex Statens Offentliga Utredningar SOU 2007: 89. Canis lupus är också en "rödlistad art" i Artdatabankens lista av akuthotade, rödlistade arter. Av utrdningen Vargens i Västerbottenslän, 2006, samt av så gott so alla vargforskare (se senast Annika Nilsson, DN 2010).

Jag har därför överlämnat en JO-anmälan till Justitieombudsmannenl Jordbruksverket som är den myndighet som måste se till att lagen upprätthålls och till Naturvårdsverkets kundtjänst som enlig email har mottagit det och vidarebefordrat till Jordbruksverket CITES sektionen, för åtgärder, otrolig nog utan att uppmärksamma CITES problem i god tid!

Jag råder också alla jägare som utfört utan succé Naturvårdsverket ”jaktlicens på varg” dels att anmäla denna PYRAMIDSPEL (bondfångeri) med vargen som lockbete till Konsumentombudsmannen och till JO. Synd att Ni inte fattade att Ni hade inte en chans De ädla jägarna, ”The aristodogs” i jägarförbundet åkte gräddfil!

Alla bör också kontakta en advokat, eftersom pälsen av Canis lupus L. classas som grovt häleri i straffskalan (Se t ex om CITES i ”Vargens i Västerbottens län, 2006, utan sidenum.)


Vad kan man göra åt vargen? Vad är hotbilden.

Jag är en medlem av Människan Närmiljö gruppen startat av Prof. Åke Daun, av Instituten för Folklivsforkning, Tekniska Högskolan i Stockholm och Stockholms Universitet. Under 1970-1980 talet.

Efterson du är Miljöminister i ekologisk mening, skall jag uttala mig också som ekolog, läran om djurets miljö. Med miljö anser jag nu den habitat som brukar Homo sapiens L. som tillhör taxonomisk i den zoologiska systematiken samma klass som Canis lupus, vargen, nämligen däggdjur. Som vetenskaplig grund hänvisar jag här till Charles Darwin, Conrad Lorentz, m m och till min egen mångåriga dokumenterad forskning i Human miljö ur en Eco-etnologisk perspektiv, dvs. jämförelse av human och animal beteende enligt etologi, etnologi, social antropologi och andra discipliner med tvär- vetenskapliga metoder som Du som miljöminister säkert känner till.

Denna min forskning belyser marginalisering och stigmatisering av humana "besvärliga" grupper, inklusive dödshjälp (senilicide) av åldringar (Ferrer, 1981). Hat och konflikter som drabbat påstådda social deklasserade element: juden, häxan, tattaren, rackaren, lappen, negern, spagreken, svartskalle och muslimen.

Jag hävdar, som Du skall se, att vargen som jagas nu i skogen, jagas för att det har övertagit rollen som den ultimata främlingen och hatobjekt, på samma grunder som rädslan för vandrande judar eller romer.
Jag har undersökt i åratal aggressionen mellan vuxna och barn och mellan ungdomsgäng (Ferrer, 1983), brottslighet och oönskad human beteende och könssignifikanta skillnader med Eco-zoologiska modeller (Ferrer, 1984).

Jag vill också säga att jag anser hel Ok att skjuta varg, vid nödvärn eller när de är nödvändig. Dock inte i det läget. Och inte med de argument och lögner son Du sprider. Jag vill ur denna metodik ge nu min röst åt den svenska vargen med detta inlägg. Homo homini lupus "människan är en varg för människan", som är en välkänd aforism.


Vargen har både demonisras och humaniseras.

Denna hetsjakt på vargen, som jag fördömer helt och JO-anmäler som en allvarlig brott mot Bern Conventionen och EU: Rådande lagstiftningen om mot svenska jakt lagen, har väckt mycket heta känslor.

Uppskattningsvis hälften av de insändare som fördömde vargjakten i tidningarna använde ständig som argument att det sättet att lösa problemet med vargen, som "licensjakt" innebär, är i grund och botten fascistisk, eller åtminstone fascistoid, inhuman, lika fel och orealistisk som att skjuta bilister, rattfyllerister eller människor som ansågs farliga och avvikande över huvudtaget. Det vill säga de ställde på samma plan människan och vargar. Det är inget tillfällighet. Den enda politikern som fördömde jakten, den unge moderaten Niklas Wyckman döptes genast till ”den ensamme vargen”!.
Ego sum Canis?

Som invandrande politisk flyktning har jag själv upplev mig själv, faktiskt som en jagad varg, eller herrelös hund. Både i mitt hemland och här. Från gipskatt, har jag blivit kallat ballongsäljare, lakristomte och svarte Kalle, svartskalle och sedvänlig utböling, jävla-utlänning, m m. Jag har blivit misshandlat, utsatt för mordhot, oftast i Spanien, men ibland även här. Det är rena barnlek mot min upplevelse av Francos polis och andra fascister och med vistelsen i Francos fängelser 1962. Och även mot min bakgrund i en medel klasskola, där jag med min ljusare hår var ytterst avvikande, en saxisk hund bland ädla normander (jf Robin Hood eller Ivanhoe).

Att bli jagad blev sedan barndomens mitt livsstil.

Från de spanska människojägare till fots vid gränsen till den franska säkerhetstjänsten under Algeria kriget (oh, là, là). Utan giltig pass genom halva Europa till Svedala, där den nitiska Statens Utlänningskommission flåsade mig i naket eftersom jag saknade giltig pass. Dom ville klassa mig som statslös, under nästan ett år. Beundransvärd nit att försvara det svenska reviret. Sedan i periferin av det svenska flock revirerna har jag stämplats hit och dit av Invandrarverket, för att till sist, lämnats helt ifred av Migrationsverket.

Du är så ung och oerfaren att mina upplevelser av denna revirstrid, innan jag tillskansade mig en bra plats i det svenska Reviret, verkar kanske hel otrovärdiga. Men striden mot utlänningshatpågår, fråga gärna din vackra kollega, Integrationsminister, för att förstå bättre vad jag menar.

Men apropå skönheter, minns jag ännu, hur min svenska fru, fick sparken från sitt jobb som expedit 1964 med den utryckliga motiveringen att hon hade sällskap med utlänningar (sic!). Eftersom hon ansvarade för företagskassan, ansågs det 1964 en säkerhets risk att ha sällskap med en spanjor, diverse jag själv! I dåtida Stocholm. Jag ansåg detta då frustrerande, men normal (efter dåvarande normer) och vi vidtog inga åtgärder. Vad skulle vi ha gjort för resten? Gå till polisen?. Efter att ha, gång på gång, fått höra vid förfrågning att "rum hyrs inte till utlänningar" I hel vanlig vänlig ton, hel naturlig, ansåg jag det också som hel normal. Jag var hel ”apartheiserad”. Man tar seden där man kommer, eller hur?. Efter en sen arbetsdag på en restaurant en fredagskväll stannade en raggarbil med sex Elviskopior vid kajen nära Slussen och frågade mig och min arbetskamrat (som var också spanjor) om vi kunde simma. Min vän spelade lindriga syntom på Cerebral Pares och låtsades tala dövstumspråk med mig. Jag spelade utan ansträngning, desorienterad, zombie, hjärndöd. Efter en stund åkte de vidare. Vi kunde knappast vara konkurrentkraftiga hanar, värda en strid.


Min situation var dock som vargen: hatat av några få, älskad av desto fler.

Därför var jag inte ett dugg ledsen.

Jag anser och tycker att Du kan ingenting om vargar, eftersom Du tillåter ett sån skamlig spektakel för att fiska, trodde Du, lite röster i nästa val! Ser Du hur det blev. Det är värre än tjurfäktning, kamp med hundar eller den romerska cirkus. Men dessa var åtminstone lagliga! Jag saknar ord för att utrycka vad jag känner. Jag bara kan upprepa: "Förlåta dom, Herre, för de vet inte vad de gör!." Låter bekant?

Jag talar som sydlänningar gör, med metaforer, liknelser. Drar ständiga paralleller mellan invandrare och vargen. Poängen är att dessa anekdoter visar att attityderna mot vargen, liksom idag och då mot invandrare kan förändras till det bättre. Än så länge är horribla, fördomsfulla, art-racistiska.

Anledningen är ocså att jag vill komma med konstruktiva åtgärder, dels att jag som i grunden är etnolog, ser vargfrågan i Sverige som en kulturfråga i spillrorna av det gamla bondesamhället. En fråga, faktiskt! för integrationsministern och för en kompetent ny miljöminister.

Att integrera arkaiska bönder med moderna människor och anpassa deras tankevärld till verkligheten. Föra Sverige i tiden. Att utnyttja vargen som natural resurs, mer pengar levande än död. Att skapa en RÖR INTE NIN VARG, rörelse!

Ty både vargar och invandrare betraktas som farliga kreatur oftast av samma individer i vissa och samma kretsar!. Men, se: kan massaier och kikuyus lära sig att respektera lejon, och hyenor, och leva på ekoturism, finns det hop för den svenska vargen. Eller tycker Du att respekt för vilda djur enligt Bern Conventionen CITES, inte gäller i ditt land? Från vilket planet kommer Du, egentligen? Tillhör Du den Europeiska Unionen, är Du verkligen en Homo sapiens?
Låt oss hoppa att tiden trots tillfälliga hemska motvindar, arbetar i positiv riktning för oss båda. Attityd mot invandrare i Sverige har blivit i stort sett, positiva, tolerantare, ja, rent av kärleksfula. Xenofobiska krafter backar. Två steg fram, ibland, men bara ibland ett steg bak, är kanske regel.

Se, En dag kommer denna tragiska vargjakt på licens att upplevas lika absurd, barnslig makaber, som den vardags rasism som jag upplevde och som jag inte kunde ta på allvar: Typ, Oj! rakt i nyllet! som invandrare i Sverige för 45 åt sedan.

Hemligheten med toleransen är faktiskt ungänge. Så måste också bli med vargen. Lyssna noga, Åtminstone om Du vill tillhöra de civiliserade nationernas gemenskap i den moderna Europa. Vill Du verkligen det? Om Du inte vill utvecklas retroaktiv till en Homo stupidus i en av Darwin inte förutsett contraevolution, något nytt? Kanske.

Och Du, Andreas, Licensjakt, bortsett CITES problem, skall bestämmas av sakkunniga, inte av oseriösa vapenlobbyster med Rödluva syndromen.
Offer för din kulturkrets

Vi måste helt enkelt bli stolta över vargen. En kristen föreställning kräver att vi skall behandla andra så som Vi själva vill bli bemöta, så också Broder vargen. De gamla Romare, stolta ansåg sig härstamma från ett tvillingpar som hade adopterats av en varghona och vuxit i en vargflock ledd av en Lupa Romana. Denna myten för att impränta i bönderna att VARG TAR INTE LEVANDE BARN! DE ADOPTERAR NOG DOM. De gör hunden, som är en betydlig mindre intelligent än sin vilda bror. I dag ökar vargen i Spanien och Italien, eftersom den äter pasta från soptunnor och tolereras. Den anses på sina håll, liksom i Spanien, som en stor turist attraktion, en tillgång, värd att skyddas, så även i Sverige, redan på många håll.

Och Du, om jag kan acceptera risken av min rattfulle granne eller icke granne kör på mina barn, utan att ta och skjuta honom på väg till bilen, för säkerhets skull i förväg, kan jag som fader av tre barn och en katt hel acceptera den hypotetiska och föga sannolika obefintliga risken att en räv eller en varg tar dom!

En varg blev påkörd ca 15 kilometer från mitt radhus. Den måste avlivas. I månader sökte jag förgäves i skogen efter vargspår. Jag längtade efter att få se spår helst av en gravid hona. Sånt tur har jag inte ännu.

Som sagt: Romarna, för att skydda vargen, skapade legenden om Romulus och Remus adoption. De ville skydda vargen, eftersom deras pälsar var värdefulla, standarbärarens uniform!

Jag tror att vargen skulle adoptera ett barn, inte äta upp den. Ty Vargen tar hand om skadade vargar. Man har hittat åtskilliga varg skelett i La Brea, hel tandlösa och med käkarna söndersparkade, krossade, som hade överlevt i åratal. De måste ha fått mat av flocket och blivit mattade med regurgiterat kött, som de andra valpar. Du sprider lögner om defekta vargar och tamboskap. Tror Du på trollskott också?

Den katolske helgon Franciscus av Assisi redan på medeltiden, talade i sina predikan om Broder Varg i samma anda som de gamla romare. I den nordiska kultursfären härskar tyvärr den hemska tyska arvet: Perrault via Brödernas Grimm: Sagan om Rödluvan. Men denna hemska historia handlar i själva verket om en varulv, dvs. om pedofiler som en varning till barnen, enligt modern sagoforskning. Synd för Dig, Du måste bli vuxen. Du måste stiga ur din lilla falska sagovärld.
Vargens ovärdeliga roll i naturen

Vet Du vilket nytta gör en varg?. 2005 tittade jag i Dalarna på en as. En stor älg som dödats förmodligen av varg, på vinter. Jag uppskattade den biomassa som kadaver genererade till samma volym son den levande älgens halva enorma kropp. Mest fluglarver. Hemma kläckte jag på ströbröd och ost, tre vackra olika flugor. Lucilia, Calliphora, Sarcophaga. Den svärm som representerar om de kläcktes samtidigt skulle förmodliga täcka hela Dalarna och Värmlands yta. Med det sker inte, ty flugorna går åt: det är biomassan, naturens matförråd från den minsta myra till de älgar som kommer att suga kalk för att bygga sin skelett, ur den absolut rena skeletten. Du får väldiga klena älg med osteoporos i skelett utan varg. Du har i strid och överträdelse mot CITES, låtit dessa leverantörer av kadaver i naturen dö en sorlig död. Grattis! Din insats för biodiversiteten i skogen motsvarar en pyroman som kunde på några timmar lyckas med att sätta eld på flera hundra matbutiker i glesbygden.

Och Du... Cirka 200 vargar? På vilka grunder? Bröderna Grimm eller Perrault? I ett land som tillhör Europa? Har Du själv hört talat om Europa rådet, Bern Konventionen? CITES, Rioprincipen? Du måste skoja! Läs min JO-anmälan om underlag för att jaga varg Statens egna offentliga utredningar, 2007, m m., vargen i Västerbottens län, m f. Ja, det står i min Jo anmälan svart på vitt.

Du har också begått ett förfärlig ETISKT brott mot CITES och låtit miljoner av digitala souvenirer i form av foto med copy right spridas världen även! För att inte tala om troféerna, själva pälsar och kranier, ja, till o med spillning är enlig Europa konventionen i princip fredat för Canis lupus är en endangered species! Tyvärr för dig!.

Mot denna bakgrund profilerar sig med Dig i spetsen alla de jägare och politiker som kräver "skyddsjakt" och utökad jakt på hela revirområdet, som små otidsenliga trofée tjuvar och tjuvskyttar. Eller gäller CITES bara för mindre värda folkraser? Du är en levande anakronism med facklor i natten, som statisterna från en svartvitt Frankenstein kultförklarat film. Du och medlemmarna i ditt…vet inte vad skall jag kalla det"? har i insändare utpekas som stollar,.populister, och "djurfascister", "Skogens sverigedemokrater".

Det är faktisk hel sann. De flesta av dessa varghatare lider av ignorans, är bara onödig rädda, manipulerade, vilseledda, i botten snälla, välmenande, naiva simpla, människor, precis som Du själv.

Men precis som i vargflocket kommer du att hamna i omega gruppen, Du har deklasserats, dreven är efter Dig (Aftonbladet, 3.01.2010). Du måste ”ta semester”. Jag ser Dig som en jagad varg, gå med din svans mellan benen, dina ögon verkar grina. Dina testiklar hamnar allt längre upp, in i magen, hamnar i halsen som ett slags inre slips. Ja, "Rannsaka" Dig, själv, Du!
Ökad tolerans genom att döda?

Och Du!! Argumenten som Du använder för att tillåta jakt av varg på licens, är hur som helst, absurd. Det är så som att t ex säga i den amerikanska Senaten: "Om vi tillåter några kuklusklanare lyncha några färgade då att då, kommer acceptansen av svarta att öka i hela Södern". Nej, det är osannolik. Det är inte lösningen. Det är rädslan som talar, inte förnuftet.

Du har vilselett jägarna att begå brott mot CITES. Be om förlåtelse till hela folket!. Du är en general generator av dumhet i miljöfrågor. Till exempel: själva ordförande i Sveriges Lantbruksorganisation gratulerat "Naturvårdsverket" för denna "lyckad jakt". Det är sorglig och pinsam. Men jag förstår hans lilla synpunkt. Att se rivna får är ytterst traumatisk. Det måste dock avvägas med köttindustri och djurtransporter. Samt det faktum att bönderna har dödat själva sedan urminnes tid, alla "aggressiva" får och fått fram genom avel ett livsoduglig djur som inte länge kan försvara sig. Men Vargen river flera får åt gången om det kan!. Jösses! Ja, vargen planerar. Vi köper också mer mat än vi behöver.

Hur som helst, att ge stöd åt grovt häleri brottslingar är oetisk om inte olaglig. Lantbrukaren i frågan borde ha ägnat lite tid att studera problemet, så att han förstod det och kunde gratulera och tacka Rovdjursförening och Naturskyddsförening, som fixar med sina volontärer grattis stängsel till de människor som kräver det. Otrolig, men sann!.

För att komma till saken, vad jag vill säga här är att Naturskyddsförening och andra djurvänliga organisationer betonar med all rätt, vikten av konstruktiva åtgärder som volontärarbete, stängsel, utbildning, studiecirklar, ekoturism, trevliga souvenirer från äkta naturupplevelser, osv. detta framkomliga väg i rovdjurspolitiken har ignorerats hel av Regeringen.

Det är dock, den ofrånkomliga vägen som Sveriges regeringen och Naturvårdsverket, måste gå. Finns det pengar för att påtvinga vuxna till oftast onödiga och förnedrande kurser för "arbetslösa" och tvinga döende och dödlig sjuka att läsa platsjournalen, borde finnas pengar för att upplysa dessa "skjutglada" bybor om vargen och dess ovärderliga roll i naturen och i dessa kurser borde lilla, rädda, okunniga omega-hanen Andreas Carlgren få sitta obligatoriskt främst i bänkarna.


Avskedansökan

Jordbruksverket; taget på sängen i Jultider, Naturvårdsverket, har fått en kopia av min Anmälan och jag funderar på att lämna min plats som artbestämmare till förfogande, i protest, eftersom det känns horribel att ha som uppgift att se till att ingen CITES handel äger rum i riket och å andra sidan, bevittna denna häpnadsväckande massiva och tunga grovt häleri lagbrott mot Bern Konventionen, och mot CITES, med miljöminister Andreas Carlgren som primus motor och Maria Ågren som spindel i nätet i denna brottsliga och avskyvärda jakthärvan. All inför ögonen på en Stats minister som beskådar himmelska klimat frågor medan vargar offras i en Animal holocaustt vid hans fötter! Därför är det dock inte jag som bör lämna sin avskedsansökan. En vargtass av bibliska dimensioner skriver redan på vägen i många tjänste rum: ”Dina dagar är räknade...”


Referenser :

Ferrer, J. 1981. I väntan på döden. En etnologisk studie om åldringarnas situation på en långvårdsavdelning. Akademilitteratur, Stockholm.


Ferrer, J. 1983. Punkare och skinheads. Socialisering i gäng. Norstedts, Stockholm.
Ferrer, J. 1984. Moderna myter och gamla brott, En studie i kvinnobrottslighetens vilkor. Norstedts, Stockholm.
Ferrer, J., Gomy, Y, Snäll, S. & Whitehead, P., 2004, Zoosaprophagous coleoptera from a death cat in a Swedish forest. A comparative perspective. Entomologist´s Gazette. 2004; 55: 185-2006.
Ferrer, J., Whitehead, F. Collingwood, C, Gomy, Y. & Snäll, S. 2007. Zoosaprophagous coleoptera from a death badger (Meles meles L.), in a Swedish forest. Entomologist´s Gazette. 2007: 57: 237-248.
Ferrer, J. Whitehead, F. Bonet, J. 2009. Coleoptera, Diptera and other invertebrates at a dead blackbird (Turdus merula L.). Entomologist´s Gazette, 2009: 60: 259.268.
Ménier, J. J. 2002. Thyreophora cyanophila (Diptera) has disapeared from France. What the police doing?. Proceedings of the First European Forensic entomology Seminar, May. 20-.28,2002. Rosny-sous-Bois.
Statens offentliga utredningar. SOU, 2007, 89. Rovdjurets och deras förvaltning.
Länsstyrelsen. Canis lupus L. Vargens i Västerbottens län

Utredning, 2006


JULIO FERRER MARINÈ

Artbestämmare
e-mail: julio_ferrer@hotmail.com www.tenebrionidae.net

telefon 08/777 99 82Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət