Ana səhifə

Nota de premsa 14 de juliol de 2010


Yüklə 4.75 Mb.
tarix25.06.2016
ölçüsü4.75 Mb.



Nota de premsa

14 de juliol de 2010




Barcelona incrementa la presència de flors a la ciutat amb criteris de sostenibilitat

L’objectiu és potenciar el color i embellir la ciutat tot acostant els beneficis de la natura i augmentant el reconfort i gaudi dels ciutadans

Aquest projecte es presentarà avui a la Comissió de Sostenibilitat, Serveis Urbans i Medi Ambient
L’Ajuntament de Barcelona té en marxa un projecte per augmentar les floracions a la ciutat amb la plantació de rosers, planta vivaç, així com arbust i arbrat amb flor, que se sumaran als espais amb flors que actualment embelleixen la ciutat. Es tracta d’una de les línies incloses en el projecte municipal per incrementar la presència de flor per a la millora estètica i gaudi del patrimoni verd a la ciutat, dotant-la de més color i diversitat botànica. Actualment la superfície amb flor a la ciutat de Barcelona és de 62.249 m2, 54.314 m2 corresponents a rosers i planta vivaç i 7.935m2 corresponents a flor de temporada.
Amb aquestes noves plantacions es configura el nou mapa cromàtic de flor, que recull les floracions predominants als 73 barris de Barcelona i a la muntanya de Montjuïc, determinant les zones a plantar i les espècies. Les noves plantacions segueixen els criteris de sostenibilitat ambiental que regeix avui la jardineria urbana de Barcelona, a fi d’adaptant-se a la climatologia i característiques de la ciutat i potenciar la biodiversitat a partir de 175 noves espècies introduïdes. Es tracta d’espècies de clima mediterrani a potenciar o reintroduir amb amplia capacitat d’adaptació a la ciutat.

Espècies de planta vivaç introduïdes a Barcelona
D’entre les espècies de planta vivaç reintroduïdes recentment hi ha el camedris (Teucrium chamaedrys), el bec de colom (lotus berthelotii) i la milenrama groga (Achillea tomentosa). Com a exemple de noves espècies d’arbustos destaquen la bursaria (Bursaria spinosa) o la duranta (Duranta repens). Pel que fa a les noves espècies de rosers que s’estan plantant a la ciutat destaquen les varietats La Sevillana, Pink Knork, White Meidiland, Tequila, Bonica o Cumbaya.


Espècies de rosers introduïts a Barcelona

Els grups de flor de planta de temporada requereixen un manteniment intensiu i elevats recursos hídrics sobretot durant la seva implantació, a més del constant esforç de plantació i retirada de planta. En canvi, les plantacions de rosers, arbusts de flor i planta vivaç ofereixen major resistència als períodes de sequera, a la salinitat i a les altes temperatures, presenten una floració intensa i llarga tenint en compte els colors i l’aroma, i requereixen un nivell més baix de manteniment (per les poques necessitats de poda, el seu caràcter permanent i no de temporada, menys necessitats de nutrients – adobs, etc.).



Barcelona disposa històricament d’espais verds on al llarg de l’any llueixen espècies de floració que aporten cromatisme, embelleixen la ciutat i acosten els beneficis de la natura amb el consegüent reconfort als ciutadans. Aquest és el cas dels parcs temàtics (com el Roserar del Parc de Cervantes, on hi ha més de 2.000 varietats de roses o els Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer on llueixen les col·leccions de bulboses). Un altre exemple són els jardins amb floracions destacades (com el Parc de Diagonal Mar, amb una disposició colorista d’espècies de clima mediterrani, com ara les plantes vivaces Gazania hybrida, Hemerocallis fulva, o Cistus salvifolius, o els Jardins del Teatre Grec, amb diferents varietats de rosers). També s’ha potenciat la superfície de flor a partir de l’extensió de 282 grups de flor als 73 barris de la ciutat, que es renoven tres cops l’any (maig, setembre i novembre).


Arbrat viari amb floració destacada
En aquest context, l’Ajuntament també potencia les espècies d’arbrat viari que floreixen als carrers i places de la ciutat, incrementant així el cromatisme a l’espai públic. D’entre les espècies d’arbrat viari destaca la tabebuia (Tabebuia heptaphylla), el perer de flor (Pyrus calleryana “Chanticleer”), un cultivar amb floració en vermell de l’arç blanc (Crataegus laevigata “Paul’sScarlet”), un cultivar de fotinia (Photiniax fraseri “Red Robin”) amb una vistosa floració blanca i les seves fulles vermelles en el moment de la brotació, o la eritrina (Erythrina corallodendron) entre d’altres. L’objectiu és diversificar les espècies d’arbrat viari en la ciutat de Barcelona, potenciant espècies poc usades i algunes de noves. El criteris de selecció tenen en compte aspectes com la resistència al medi urbà i a la sequera, el creixement lent, i els criteris paisatgístics (com ara la floració vistosa i duradera).
Una primera experiència reeixida d’ introducció d’arbrat de flor als barris de Barcelona va ser el projecte de plantació d’arbrat als xamfrans de l’Eixample en substitució del plàtan, pel qual els diferents barris tenen una espècie diferent que li aporta color i identitat, com ara la xicranda ( Jacaranda mimosifolia) al barri de Fort Pienc, el til·ler (Tilia sp.) al barri de la Dreta de l’Eixample o l’arbre de l’amor (Cercis siliquatrum) al barri de l’Esquerre de l’Eixample.



Tabebuia heptaphylla Pyrus calleryana “Chanticleer”
Espècies d’arbrat amb flor introduïts a Barcelona




www.bcn.cat/media








Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət