Ana səhifə

Nisan 2007 tarihlerinde Vilnius’da yapılan Yolcu ve Eşya Taşımacılığına ilişkin


Yüklə 46.5 Kb.
tarix24.06.2016
ölçüsü46.5 Kb.
11-12 Nisan 2007 tarihlerinde Vilnius’da yapılan

Yolcu ve Eşya Taşımacılığına ilişkin

Türk-Litvanya Karma Komisyon Toplantısı

PROTOKOLÜ
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Litvanya Cumhuriyeti Hükümeti arasında Ankara’da 10 Şubat 1994 tarihinde imzalanan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Anlaşması gereğince, 11-12 Nisan 2007 tarihinde Vilnius’ta Yolcu ve Eşya Taşımacılığı üzerine Litvanya-Türk Karma Komisyon Toplantısı gerçekleşmiştir.
İki heyetin üyelerinin listesi bu Protokolde Ek II olarak verilmiştir.
İki Heyet aşağıdaki gündem konusunda mutabakata varmıştır:


  1. Litvanya ve Türkiye arasında ticaretin gelişimi ve kara ulaştırması konusunda istatistiki veri teatisi

  2. Eşya taşımacılığı ve transit dokümanları. 2007 yılı için taşımacılık izin belgeleri kotasını ve 2008 yılı için geçici izin belgesi kotasını tespit etmek.

  3. Yolcu Taşımacılığı

  4. Karayoluyla yolcu ve eşya taşımacılığına ilişkin diğer konular



  1. Litvanya ve Türkiye arasında ticaretin gelişimi ve kara ulaştırması konusunda istatistiki veri teatisi

İki heyet, iki ülke arasında dış ticaretin gelişimi ile Litvanya ve Türkiye arasında karayoluyla eşya taşımacılığının gelişiminin yanı sıra kendi ülkelerinden transit taşımalar hakkında bilgi teati etmişlerdir.


Her iki heyet, Türkiye Cumhuriyeti ve Litvanya Cumhuriyeti arasında ticarete ilişkin istatistiki verilerin yanı sıra karayolu taşımacılığına ilişkin ilgili istatistiki veriyi de teati etmişlerdir.
Litvanya heyeti, Litvanya İstatistik Bölümünün verilerine göre Litvanya ve Türkiye arasındaki ticaretin artan bir eğilimde olduğunu bildirmiştir. 2006 yılında Litvanya’nın Türkiye’ye ihracatı 107.04 milyon Avro tutarındadır ve Türkiye’den ithalatı 2006 yılında 106.9 milyon Avro tutarındadır. Litvanya’nın Türkiye’ye ihracatı 2005 yılında 120.5 milyon Avro tutarındadır ve ithalatı 89.4 Avro tutarındadır.
Türk heyeti Litvanya heyeti tarafından sağlanan 2005 ve 2006 yılına yönelik istatistikî veriyi, Türkiye’den Litvanya’ya yapılan ihracattaki cüzi farklılığı da belirterek, prensipte teyit etmiştir.
Türk tarafı iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2000 yılında 95.45 milyon ABD Doları iken 2006 yılında 172 milyon ABD Doları tutarında olduğunu, bunun da son 5 yılda 3.2 kat artış oranına denk geldiğini belirtmiştir.
Her iki heyet, Litvanya ve Türkiye arasındaki ticaret hacmindeki artış eğiliminin gelecekte de sürdürülmesi konusunda mutabık kalmışlardır.


  1. Eşya taşımacılığı ve transit dokümanlar. 2007 yılı için taşımacılık izin belgeleri kotasını ve 2008 yılı için geçici izin belgesi kotasını tespit etmek.

Litvanya tarafı boş araçlar için izin belgesinin kaldırılmasını önermiştir. Türk tarafı Anlaşmanın 9. maddesinin bu tür taşımalar için özel bir izin belgesini öngörmesinden ötürü şu an için izin belgelerinin kaldırılması imkanının bulunmadığını ifade etmiştir.


Litvanya heyeti 2007 yılı için 25 adet üçüncü ülke ve 150 adet boş araçlar için ek izin belgesi talep etmiştir.
Türk heyeti mevcut ticaret ve taşımacılık hacmi dikkate alındığında izin belgesi kotasının yeterli olduğunu bildirmiştir.
Heyetler, etraflıca yapılan görüşmeler sonrasında, her iki taraf için 2007 yılı nihai izin belgesi kotasını ve 2008 yılı geçici izin belgesi kotasını aşağıdaki gibi belirlemişlerdir:
800 adet ikili ve transit izin belgesi

125 adet üçüncü ülke izin belgesi

300 adet boş araçlar için izin belgesi
Türk Heyeti 2007 yılı için ek izin belgelerinin mümkün olan en kısa zamanda gönderileceğini bildirmiştir.
Taraflar, ihtiyaç olduğu takdirde, izin belgesi kotasının artırılması konusundaki görüşmelerin bir sonraki Karma Komisyon Toplantısında veya yazışma yoluyla devam edilmesini kararlaştırmışlardır.
Her iki heyet, üçüncü ülke izin belgelerinin bir Akit taraf ülkeden üçüncü ülkenin topraklarına veya üçüncü ülkeden Akit taraf ülkeye eşya taşımacılığı için geçerli olması gerektiğini kararlaştırmıştır.
Türk tarafı ulaştırma politikasının değişmesi nedeniyle ikili ve transit izin belgelerinin serbestleştirilmesi imkanının değerlendirilmesini önermiştir. Litvanya tarafı bu hususu inceleyecektir.
Heyetler gelecek yıl için olan izin belgelerini 15 Kasım 2007 tarihine kadar teati etmeyi kararlaştırmışlardır.
Heyetler ayrıca mevcut yılın izin belgelerinin gelecek yılın 31 Ocak tarihine kadar geçerli olmasını kararlaştırmışlardır.



  1. Yolcu Taşımacılığı

Her iki heyet yolcu taşımacılığı konusunda bilgi teati etmiştir.


Litvanya ve Türkiye arasında hiçbir düzenli yolcu taşıma hattının bulunmadığı kaydedilmiştir.
Türk heyeti INETRBUS Anlaşmasının 1 Temmuz 2006 tarihinden beri yürürlükte olduğunu ve arızi seferlerin INTERBUS Anlaşmasına göre düzenlendiğini bildirmiştir.
Her iki heyet yolcu taşımacılığında her hangi bir sorunun bulunmadığını ifade etmişlerdir.



  1. Karayoluyla yolcu ve eşya taşımacılığına ilişkin diğer konular

Litvanya Heyeti, Türk Gümrük yetkilileri tarafından araçların standart yakıt tanklarında depolanan 500 litreden fazla miktarda yakıt taşımacılığının yasaklanması konusunda Litvanyalı kara taşımacılığı firmalarından şikayetler aldıklarını bildirmiştir. Denetim esnasında, yakıt miktarının normali aştığı takdirde gümrük vergisinin ödenmesi veya aşan yakıt miktarının boşaltılması gerekmektedir. Bununla birlikte, 10 Şubat 1994 tarihinde imzalanan Litvanya Cumhuriyeti Hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasındaki Anlaşmanın 18. maddesine göre araçların standart yakıt depolarında bulundurulan yakıtın gümrük vergisi ve harçlarından ve diğer ücretlendirmelerden muaf olduğu belirlenmiştir.


Türk tarafı bunun ayırımcı bir tedbir olmadığı ancak hem ulusal hem de uluslararası karayolu taşımacılık operatörlerine uygulanan bir uygulama olduğu, Türkiye’deki sıkı yakıt ücreti politikasının düzgün işlemesine hizmet ettiği ancak transit taşımalar için bu prosedürün uygulanmadığı konusunda bilgi vermiştir. Türk tarafı yetkili makamlara bu talebi iletecekleri konusunda söz vermiştir.
JSC ‘‘Lietuvos Gelezinkeliai’’ ve feribot hatları temsilcileri, Klaipeda’dan veya Klaipeda’ya işleyen çok-modlu ‘‘Viking’’ treni ve Baltık denizindeki Ro-Ro hatları konusunda bir sunuş yapmışlardır.
Litvanya tarafı transit politikaları ve farklı ülkelerden yük toplayan ve dağıtan lojistik merkezlerinin geliştirilmesi konusunda bilgi vermiştir.
Türk heyeti, Türk profesyonel sürücüleri için Litvanya Cumhuriyetinden vize alımı durumu konusunda bilgi vermiş ve Litvanya heyetinden davet mektubu talep edilmeksizin profesyonel sürücüler için vize verilmesi sürecinin kolaylaştırılması konusunda yardımlarını talep etmiş ve bu taleplerini ilgili yetkili makamlara bildirmesini istemiştir. Dışişleri Bakanlığı temsilcisi profesyonel sürücüleri de içeren Türk vatandaşlara uygulanan vize prosedürü hakkında mevcut bilgileri sunmuştur.
Her iki heyet, her iki ülkede uygulanan karayoluyla yolcu ve eşya taşımacılığı sistemi konusunda diğer bilgileri teati etmişlerdir.
Türk Heyeti, karayolu taşımacılığı alanındaki yasal mevzuatlarının ilgili AB mevzuatıyla uyumlu olduğunu bildirmiştir.
Litvanya heyeti, 1 Temmuz 2005 tarihi itibarıyla devlet yolları üzerinde anormal yüklerle taşımacılık izin belgelerinin Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığındaki Devlet Karayolları Müfettişliği tarafından düzenlenmekte olduğunu bildirmiştir.
Litvanya Heyeti ayrıca Topluluk Alanında Dolaşımda bulunan Ticari Araçların Karayollarında Kontrolleri konusundaki Avrupa Parlamentosu’nun 6 Haziran 2000 tarihli 2000/30EC Konsey Direktifinin uygulanmasına istinaden, karayollarında araçların teknik muayenelerinin kontrolü polis ve Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı Devlet Karayolları Müfettişliği tarafından yürütüleceğini bildirmiştir.
2000/30/EC Direktifine göre araçların teknik muayenelerinin kontrolleri gerçekleştirilirken Litvanya operatörlerine ait araçların teknik durumu hakkındaki ciddi düzeydeki kusurlara ilişkin raporlar Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı Devlet Karayolları Müfettişliğine yönlendirilecektir:
State Road Transport Inspectorate

At the Ministry of Transport and Communications Svitrigailos str. 42/31

L T-03209 Vilnius

Lithuania

Tel: +(370 5) 278 5601

Fax: +(370 5) 213 2270

e.mail: vkti@vkti.gov.lt
Her iki heyet toplantının dostane ve yapıcı bir atmosferde gerçekleştirildiğini ifade etmiştir.
Vilnius’ta 12 Nisan 2007 tarihinde İngilizce dilinde iki nüsha halinde imzalanmıştır.

Türk Heyeti adına Litvanya Heyeti adına




İzzet Işık Sarunas Baublys


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət