Ana səhifə

Mehmet Alì Agça


Yüklə 22.5 Kb.
tarix27.06.2016
ölçüsü22.5 Kb.

Mehmet Alì Agça

'''Mehmet Alì Agça''' (født tyrkisk militant høyreaktivist og dømt terrorist, som er mest kjent for at han skjøt pave Johannes Paul II på Petersplassen 13. mai 1981.


I ungdommen kom han inn i gategjenger i hjembyen i Tyrkia. Etterhvert ble han innblandet i smugling mellom Tyrkia og Bulgaria, og han ble opplært i våpenbruk i Syria. Dette har han senere hevdet at den bulgarske regjeringen betalte for. Etter denne opplæringen knyttet han seg til De grå ulvene, en tyrkisk høyreekstrem gruppering. I 1979 drepte han avisredaktøren Abdi İpekçi i Istanbul. Han ble tatt etter at noen tystet, og fikk en livstidsdom. Agça rømte etter kort tid, med hjelp fra De grå ulvene.
Etter flukten dro han til Sofia, der han hevder at han ble rekruttert av den bulgarske sikkerhetstjenesten, som betalte ham for å drepe paven. Man har ikke festet lit til denne historien, og det er fortsatt uklart hvorfor han utførte attentatforsøket. Etter å ha avfyrt to skudd mot paven ble han overmannet av folk i mengden på Petersplassen. Hans medhjelpere, som skulle ha utløst en bombe og skutt flere skudd mot paven, flyktet i panikk.
Ved juletider i 1983 besøkte paven Agça i fengselet i Roma, og gjorde det klart at han hadde tilgitt ham. Agça på sin side var mest opptatt av å forklare Paven at det var ham ubegripelig at han overlevde; han var overbevist om at skuddene var velrettede. I 2005 utgav Paven en bok der han og hans privatsekretær i et appendiks minnes attentatet: Paven skal ha tilgitt attentatsmannen allerede før han beavimte i sykebilen på vei til Gemelli-sykehuset.
Agça ble dømt til livstids fengsel i Italia, men ble benådet av president Carlo Azeglio Ciampi i juni 2000, etter å ha blitt oppfordret til dette av paven. Han ble deretter utvist fra Italia, og ved ankomst til Tyrkia ble han fengslet for mordet på İpekçi.
Tyrkiske myndigheter bestemte i november 2004 at Agça kan løslates tidligst i 2010.
Agça, Mehmet Alì

Agça, Mehmet Alì

Agça, Mehmet Alì
id:Mehmet Ali Agca

da:Mehmet Ali Ağca

de:Mehmet Ali Ağca

en:Mehmet Ali Ağca

es:Mehmet Ali Ağca

gl:Mehmet Ali Ağca

it:Mehmet Ali Agca

nl:Mehmet Ali Ağca

ja:メフメト・アリ・アジャ

pl:Mehmet Ali Ağcasv:Mehmet Ali Agca

zh:莫梅特·阿里·阿加


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət