Ana səhifə

Masdevallia pteroglossa Schltr. 1920 Synoniem


Yüklə 70.5 Kb.
tarix26.06.2016
ölçüsü70.5 Kb.Nederlandse Orchideeën Vereniging – Orchitheek

Uitgave: Nederlandse Orchideeën Vereniging. Auteursrechten voorbehouden


Masdevallia pteroglossa Schltr. 1920
Synoniem

Masdevallia wageneriana var. columbiana.

Vindplaats


Schlechter vermeldt als vindplaats: een boomstronk bij Urrao (Columbia, provincie Antioquia) op 1800 m hoogte. Ik zelf kocht mijn plantje bij Wubben die het in Venezuela verzameld had. Bij de aankoop vond ongeveer het volgende gesprek plaats. "Dit is toch een wat ander plantje dan de wageneriana". "Nou dat geloof ik niet, het groeide op dezelfde boom als de andere wagenerianás." Ik vond het echter een aantrekkelijk plantje, kocht het en toen bleek het toch een andere soort te zijn (soms moet je eigenwijs zijn!).
Beschrijving

De plant is slechts 2,5-3,5 cm hoog en daarmee iets compacter groeiend dan wageneriana. Zij heeft aantrekkelijke ovale, donker groene bladeren. De bloemen staan even boven de bladeren uit. De bloemen zijn net zo groot als die van wageneriana en ook cup-vormig. Ze zijn lichtgeel met veel paarse puntjes die overgaan in paarse strepen in het hart van de bloem. Het uiteinde van de lip is helder rood en beweegt bij de geringste aanraking.


Cultuur

Masdevallia pteroglossa is een makkelijk te kweken miniatuurtje, vermoedelijk omdat het op 1800 m hoogte groeit en dus niet al te lage temperaturen vraagt. Gekweekt in een kas waar ook de andere Masdevallia's zich thuis voelen kan deze soort zich ontwikkelen tot een heel aantrekkelijk specimen, vooral omdat de blaadjes zeker 5 jaar op de plant blijven en een ouder exemplaar dan geen kaal midden krijgt.

Om de twee jaar verpotten houdt de groei in het plantje. Nieuwe compost (ik gebruik een mengsel van osmunda en sphagnum in de verhouding 1: 1) om het oude kluitje leggen; dat verstoort de groei zo min mogelijk en de nieuwe actieve wortels vinden de verse compost. Het plantje kan rijk bloeienWetenswaardigheden


Het geslacht Masdevallia is groot en er worden nog steeds nieuwe soorten gevonden en beschreven. Een groot geslacht wordt meestal in secties verdeeld. Deze Masdevallia behoort tot de sectie Oscillantes, omdat de lip van de bloem bewegen kan (in het Nederlands zou je de bloem waarschijnlijk loslippig noemen). De bekendste soort in deze sectie is Masdevallia wageneriana. Masdevallia pteroglossa stond vroeger ook wel (abusievelijk) benoemd als Masdevallia wageneriana var. columbiana.

Schlechter beschreef in 1920 deze plant.

De naam pteroglossa (gevleugeld-tongig) zal wel op deze lip slaan.
Bron:

Orchiteek N.O.V.

Bijlage van Orchideeën feb 1990

Tekst: H.G. KronenbergFoto: H.G. Kronenberg


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət