Ana səhifə

Masdevallia caudata Ldl. 1833 Synoniemen: fM. shuttleworthii Rchb. F. 1875. M. expansa Rchb. F. 1878. Herkomst


Yüklə 107 Kb.
tarix26.06.2016
ölçüsü107 Kb.Nederlandse Orchideeën Vereniging – Orchitheek

Uitgave: Nederlandse Orchideeën Vereniging. Auteursrechten voorbehouden


Masdevallia caudata Ldl. 1833

Synoniemen:

fM. shuttleworthii Rchb.F. 1875. M. expansa Rchb. F. 1878.


Herkomst:

Masdevallia caudata komt voor in Colombia en Venezuela. Groeit daar in nevelbossen op hoogten die liggen tussen de 1800 en 2700 meter.


Beschrijving:

Masdevallia caudata is evenals de meeste Masdevallia-soorten een zodenvormend plant, van gemiddelde grootte. De bladeren zijn tot 12 cm lang en tot 2,5 cm breed. De bloem is één van de mooiste en elegantste onder de Masdevallia's. De bloem staat op een stengel van ongeveer 9 cm en is zelf tot 14 cm groot. De kleur van de bovenste sepaal is geel met paarse stippen, die streepvormig gerangschikt zijn. De twee onderste sepalen zijn harmoniërend met de bovenste en zijn geheel voorzien van paarse stippen. De petalen zijn zoals bij de meeste Masdevallia-soorten klein en wit gekleurd. De lip staat omhoog en is wit met paarse stipjes. De kleurintensiteit kan nogal variëren per plant: van licht tot donker gekleurde exemplaren.

De onder synoniem vermelde M. expansa is een variëteit die veel kleinere bloemen voortbrengt die bleker gekleurd zijn.
Cultuur:

Deze Masdevallia kan men het best gematigd verzorgen, potkluit altijd vochtig houden, niet nat. Licht bemesten doet de plant goed, met enige zorg is deze plant op de vensterbank van een slaapkamer met succes te kweken.


Bloeitijd:

Deze Masdevallia is éénbloemig en de bloeitijd valt meestal in het voorjaar, de houdbaarheid per bloem is ongeveer 2,5 week.Wetenswaardigheden:

Deze plant werd voor het eerst gevonden door een Franse botanicus M. Justin Goudot rond 1831 in Colombia en wel in de omgeving van Bogota. Masdevallia caudata is één van de eerste Masdevallia-soorten die beschreven is na Masdevallia uniflora. Masdevallia caudata is voor velen herkenbaar als dé Masdevallia-bloem. Masdevallia caudata werd en wordt nog dikwijls gebruikt om grootbloemige hybriden te verkrijgen, een bijkomstigheid daarbij is dat de bloem boven de plant uitgroeit.


Etymologie:

caudatus komt uit het Latijn en betekent met staarten, hiermede bedoelt men de lange sepalen.


Jan A.C. Schoonen

Hogebergdreef 274645 ET Putte
december 1991


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət