Ana səhifə

Malawi berlin büYÜkelçİSİ’NİN İZMİr ziyareti


Yüklə 3.93 Mb.
tarix26.06.2016
ölçüsü3.93 Mb.
MALAWİ BERLİN BÜYÜKELÇİSİ’NİN İZMİR ZİYARETİ
Malawi’nin Türkiye’ye akredite Berlin Büyükelçisi Prof. Dr. Isaac Lamba ve Malawi İzmir Fahri Konsolosu İbrahim Oktay Üstüngör 23 - 25 Ağustos 2011 tarihleri arasında Odamızın daveti üzerine İzmir’e bir ziyaret gerçekleştirmiştir.
23 AĞUSTOS 2011
Akşam Yemeği
Heyet 23 Ağustos akşamı İzmir’e varmış, aynı gece Yönetim Kurulu Başkanımız ve Üyelerinin katılımı ile heyet onuruna Deniz Restaurantta akşam yemeği verilmiştir.
Büyükelçi, İzmir’de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Malawi Dışişleri Bakanlığı’ndan EXPO 2020 için İzmir’e destek verecekleri bilgisini aldığını belirtmiştir. Malawi’nin EXPO oylamasında yer alabilmesi için gerekli BIE (Uluslararası Sergiler Bürosu) üyeliği işlemlerini en hızlı biçimde tamamlayacaklarını açıklamıştır.
Yönetim Kurulu Başkanımız Demirtaş, Malawi’nin BIE üyeliği kapsamında Büyükelçi Lamba’nın delege olması önerisinde bulunarak, ancak bu şekilde oy ve destek sözünün bir anlamı olacağına vurgu yapmıştır. Üyelik işlemlerinin tamamlanmasının ardından, Malawi Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’ye gelişi ile ilgili hemen harekete geçeceklerini ve konu ile ilgili mektubu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ileteceklerini belirtmiştir.
Aynı zamanda, daha önce Fahri Konsolos’un Odamızı ziyareti sırasında gündeme gelen Malawi’den gelecek bir öğrenci için İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde tam burs verilmesi teklifinin hala geçerli olduğunu açıklamıştır.
Büyükelçi burs teklifi için memnuniyeti dile getirerek, Malawi Dışişleri Bakanlığı’nı arayarak en kısa sürede BIE üyeliği ile ilgili işlemlerde kendisinin yetkilendirilmesini talep edeceğini belirtmiştir.

Karşılıklı konuşmalar sonucunda, iki ülke arasında pamuk, tütün ve balık işleme tesisleri kurulumu konusunda işbirliği yapılabileceği, aynı zamanda Türkiye’nin okul ve hastane projelerinde de Malawi’ye destek olabileceği kararlaştırılmıştır.



24 AĞUSTOS 2011




Makam Ziyareti
24 Ağustos günü Malawi Heyeti Odamızı ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanımız Ekrem Demirtaş ile makamında bir görüşme gerçekleştirmiş, Meclis Başkanımız Selami Özpoyraz ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Akın Kazançoğlu da toplantıya katılmıştır.
Basın mensuplarının da yer aldığı görüşmede, Büyükelçi, Malawi Dışişleri Bakanı’nın EXPO 2020’de İzmir’e destek olmaktan memnuniyet duyacağını ve Malawi’nin BIE (Uluslararası Sergiler Bürosu) üyeliği için işlemlerin hemen başlatılacağını ifade ederek konuşmasına başlamıştır.
Büyükelçi, Malawi’nin tarıma dayalı bir ekonomisi olduğunu, tütün, mısır, çay ve şeker kamışı ihraç ettiklerini açıklamış ve Türkiye’nin tarım endüstrisi ve gıda işleme alanlarında Malawi’ye yatırım yapabileceğini belirtmiştir.
Malavi’nin ithalatının ihracatından fazla olduğunu, ekonomisinin gelişmesi için bunun değişmesi gerektiği, bu nedenle de sanayileşme konusunda adımlar atacaklarını söyleyerek, ham tütün ihracı yerine sigara, pamuk yerine tekstil ürünleri ihraç edebilecekleri örneklerini sıralamıştır. Türkiye’nin bu anlarda oldukça deneyimli bir ülke olduğunu ve Malawi’ye yardımcı olabileceğini ifade eden Büyükelçi, ikili ilişkileri daha da sağlamlaştırmak adına kardeş Oda/kardeş şehir antlaşmaları imzalanması önerisinde bulunmuştur.
Büyükelçi, İzmir’de olmaktan mutluluk duyduğunu aynı şekilde İzmir’den de Malawi’ye bir ticaret heyeti organize edilmesinin ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağını düşündüğünü, düzenlenen heyetin Malawi’deki iş ortamını ve olanaklarını yerinde görmesinin daha doğru olacağını belirtmiştir.
Yönetim Kurulu Başkanımız Demirtaş, Malawi’ye yönelik iş ve inceleme gezisinin bu sene içinde olmasa bile 2012 yılının başında düzenlenebileceğini ve heyette çeşitli meslek komitelerinden sektör temsilcilerinin yer alabileceğini açıklamıştır. Aynı zamanda Malawi Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı’nı İzmir’de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacaklarını belirten Demirtaş, İzmir Ticaret Odası olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını ifade etmiştir.
Malawi Tanıtım Toplantısı

Makam görüşmesinin ardından, Odamız 2. Kat Toplantı Salonu’nda, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Akın Kazançoğlu’nun başkanlığını yaptığı “Malawi Tanıtım Toplantısı”na geçilmiştir.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kazançoğlu, Afrika ülkelerindeki Türk yatırımcı ve girişimci sayısında son yıllarda önemli bir artış olduğunu ve Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 2010 yılında 15 milyar doları aştığını belirtmiştir.
Sadece Kuzey Afrika ülkeleri ile sınırlı kalmamak gerektiğini vurgulayarak sözlerine devam eden Kazançoğlu, Malawi’nin tekstil, ulaşım araçları, enerji, inşaat, iş makinaları, bilişim sistemleri ve turizm gibi birçok sektörde de eşsiz fırsatlara sahip olduğundan bahsetmiştir.

Başkan Yardımcımız Güzel İzmir’imizin EXPO 2020 adaylığı sürecinde Afrika ülkelerinin öneminden söz ederek, Malawi’nin BIE’ye üyeliği ile ilgili işlemlerin en kısa sürede tamamlanacağını belirtmiştir.


Büyükelçi konuşmasına Malawi’de sektörleri ve fırsatları anlatarak başlamıştır. Tütün, pamuk, çay, kahve, balıkçılık gibi çok çeşitli sektörlerde eşsiz fırsatları barındırdığını, aynı zamanda Malawi’de yatırım yapmayı planlayan girişimcilerin üretim için gerekli ekipmanların vergisinden muaf olduğunu, hükümetin yabancı yatırımcılara yönelik birçok teşvik sunduğunu açıklamıştır.
Malawi’de turizm sektörünün son yıllarda hızla gelişmekte olduğunu belirten Büyükelçi, turistik tesislerin ve otellerin inşasında büyük fırsatların bulunduğunu vurgulamıştır. Ülke topraklarının %25’lik kısmını kaplayan Malawi Gölü’nün etrafına turistik tesisler yapılabileceğini ifade etmiştir.

Büyükelçi, Malawi’de iş yapmanın herhangi bir riski bulunmadığını, ülkeye gelen tüccarların hükümet tarafından desteklendiklerini ve koruma altında olduklarını vurgulayarak, ikili ilişkilerin karşılıklı kazanç doğrultusunda şekillenebileceğini belirtmiştir.


Toplantı soru-cevap kısmı ile son bulmuştur.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Ziyareti – Şehir Turu

İzmir Konağı’nda yenen öğle yemeğinin ardından, İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne geçilmiştir.
Öncelikle, Üniversite’nin Mütevelli Heyeti Toplantı Salonu’nda, Rektör Prof .Dr. Atilla Sezgin’in de katıldığı bir toplantı gerçekleştirilerek heyete üniversite hakkında genel bilgi verilmiş, ardından üniversiteyi tanıtmak amacıyla fakülteler gezilmiştir.
Üniversite ziyareti sonrasında güzel İzmir’imizi tanıtıcı kısa bir şehir turu yapılmış ve heyet akşam yemeğinde buluşmak üzere otele bırakılmıştır.
Akşam Yemeği
Tike Restaurant’ta yenen akşam yemeğinde heyete Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Necmi Çalışkan eşlik etmiştir.
Malawi’nin öncelikle uluslararası tanınırlığını arttırması gerektiğini ifade eden Çalışkan, öncelikle turizme ağırlık verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Kendisinin Belize Fahri Konsolosu olarak üstlendiği projelerden bahsederek, aynı tip uygulamaların Malawi için de mümkün olabileceğini bu konuda dilerse Fahri Konsolos Üstüngör’e destek olabileceğini ifade etmiştir. Antalya’ya da bir Fahri Konsolos atanmasının iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine çok faydalı olacağını düşündüğünü ve bu konuda kendilerine etkin, özverili çalışmalarda bulunabilecek bir isim önerebileceğini belirtmiştir.
Büyükelçi Antalya Fahri Konsolosu atanmasının çok faydalı olacağını, konu ile ilgili en kısa zamanda harekete geçeceklerini açıklamıştır.

25 AĞUSTOS 2011
Heyet İzmir’de olmaktan duydukları memnuniyeti ve teşekkürlerini ileterek İzmir’den ayrılmıştır.



Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət