Ana səhifə

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara


Yüklə 1.08 Mb.
tarix26.06.2016
ölçüsü1.08 Mb.


Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2014. évi 3. levél
Megérkeztek a károsítók. A tavalyi évhez képest 2-3 héttel korábban. Dr. Princzinger Gábor kollégám már e hónap 4-én levéltetűt talált rózsán. Rózsán fényképeztem én is kb. két hete az araszoló lepke hernyóját, a levéltetű kolóniát pedig most pénteken. Ugyanekkor találtam rá egy zöldjuharon pihenő szárnyas egyedre is.

Rovarölő szerekből van választékunk. Decis Mega, Mospilan 20 SP (SG) más néven Gazelle SP (SG) illetve Spilan SP és a Vektafid A (0,5-1%-ban) engedélyezett közterületen, amelyek levéltetvek ellen is hatásosak.A héten fotóztam a Malus Hopa díszalma egészséges és a tavaly, lisztharmattal fertőzött virágrügyeiből kibújó beteg bimbóit. A felületükön látható lisztesfehér bevonat a gomba lefűződő konídiumai, melyek máris terjesztik a kórokozót. A mahóniarozsda telepei a leveleken teleltek át. A kiporzó spórák máris fertőzőképesek.

A Topas 100 EC, jelenleg az egyetlen közterületi engedéllyel rendelkező gombaölő szer. Felszívódó, elsősorban lisztharmat elleni készítmény, de a rozsda elleni hatását is megemlíti az engedélyokirata. Mindenképpen próbálkozzunk a vegyszermentes megoldásokkal is. Az almánál a beteg vesszők lemetszésével, a mahónia esetében a tünetes levelek összegyűjtésével, sőt a bokor teljes visszavágással is gyéríthetjük a kórokozókat.Az idén már április 1-én felszereljük a vadgesztenyelevél-aknázómoly csapdáinkat. Az ország 12 pontján követjük a moly rajzását, keddenként ellenőrizzük az előrejelző eszközöket. Az adatokat hetente feltesszük a www.magyarnovenyorvos.hu-ra illetve a www.zsigogyorgy.hu-ra. Érdemes követni a táblázatot. A molyok rajzáskezdete és a levelek kiterülése után meg kell indulni a permetezésekkel. Lehet, hogy már április közepén védekezni kell? (Erre még visszatérünk…)
Budapest, 2014. március 29.

Üdvözlettel: Zsigó György, NMNKSzékhely: 1112 Budapest, Budaörsi út 141-145.

e-mail: novkamara@t-online.hutel./fax: (1) 246-2946


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət