Ana səhifə

Lærerveiledning Nuart/ Digital kunst


Yüklə 409 Kb.
tarix26.06.2016
ölçüsü409 Kb.
Lærerveiledning Nuart/

Digital kunst
I forbindelse med høstens samarbeid med Rogaland fylkeskommune og Den kulturelle skolesekken, tilbyr Rogaland Kunstmuseum en ”museumsdag” for ungdomstrinnet, der elevene får møte ulike former for samtidskunst. Noen stikkord for dagen: innføring i ulike uttrykksformer og teknikk, urban kunst og workshop i digital kunst.
Nuart

Nuart festivalen ble initiert i 2001 og er et medium for synliggjøring av nasjonale og internasjonale kunstnere, som arbeider utenfor det tradisjonelle gallerisystemet. Utstillingene stimulerer til debatt rundt et hyppig debattert tema; hva er kunst? Fokuset er rettet mot urban samtidskunst og street culture. Årets utstilling er den mest ambisiøse i Nuart-sammenheng. En rekke internasjonale og høyt respekterte pionerer som Blek Le Rat og Charles Crafft, og nykommere som Slinkachu og Wordtomother, er representert i utstillingen på Rogaland Kunstmuseum i høst.


Kunstnerne uttrykker seg gjennom et stort spenn av ulike medier: skulptur, installasjoner, maleri, graffiti og stencil art sprayet og malt direkte på vegg, er bare noen av uttrykksformene elevene vil møte i utstillingen. Denne type kunst er relativt ny i museums- sammenheng. Tradisjonelt produserer disse kunstnerne lovlige og ulovlige temporære verk i det offentlige rom. Utgangspunktet er den tradisjonelle graffitien som oppstod i New York på 1970-tallet, og som raskt spredte seg til resten av den vestlige verdens byer og undergrunnsbaner, i form av fargerike tags og pieces.
E
Rogaland Kunstmuseum, tlf: 51 53 09 00, e-post: post@rogaland-kunst.museum.no, hjemmeside: www.rkm.no

levene vil få en dialogbasert omvisning i utstillingen, der graffitiens historie, dens ulike teknikker, samt forholdet til kunstens verden, vil bli vektlagt.

Nick Walker (UK). Nuart kunstner 2007.


Digital kunst

Opp gjennom historien har teknologiske nyvinninger påvirket måten vi ser på og måten vi lager bilder på. Helt siden fotografiets inntog til vår tids digitale verktøy. Fotografiet har mistet sin funksjon som bærer av sannheten. Dette på grunn av vår tids nyvinninger og allmenne tilgang på ulike fotoredigeringsprogrammer og manipulasjon.


Den oppvoksende generasjonen vil ikke umiddelbart kunne stole på fotografiet sin sannhetsgehalt. Det er derfor viktig å øke bevisstheten om hvordan vi leser, tolker og bruker fotografier. Kunstnere bruker fotografiet til å utforske samfunnstema, historie, menneskerelasjoner og fiktive virkeligheter –for å nevne noe. Ved å se på hvordan kunstnere bruker og leker med de konvensjoner som finnes innen det fotografiske mediet, kan vi bli bedre kjent med vår måte å lese bilder på.
Elevene vil i denne delen av museumsbesøket få en innføring i digitale bilder og billedbehandling. I den praktiske delen jobber elevene sammen to og to på museets datamaskiner med billedmanipulasjon.

Museumsbesøket

09.00-13.00: Besøkets varighet
Gruppen (maks 60 stk) deles i to.
Gruppe 1:

09.00-10.45: Digital kunst (workshop)

11.00-11.45: mat/ut

12.00-12.45: Nuart


Gruppe 2:

09.00-09.45: Nuart

10.00-10.45: mat/ut

11.00-12.45: Digital kunst (workshop)


Begge gruppene:

12.45-13.00: felles visning i auditoriet av elevarbeid gjort i digital kunst.



Litteratur

Cecilie Høigård, Gategallerier, 2002.

Tristan Manco, Street Logos, 2004.

9 nordiske graffitimalere, Overground, 2003.



Links

http://WWW.NUART.NO

http://www.antiquesatoz.com/artatoz/krafft/

http://www.m-city.org

http://www.arofish.co.uk

http://www.renegagnonfineart.com/

http://www.workhorsevisuals.com

http://www.dface.co.uk

http://www.apishangel.com

http://www.kngee.com

http://www.stencilrevolution.com

http://www.herakut.de

http://bleklerat.free.fr/

http://little-people.blogspot.com/

http://www.c6.org>

http://www.flightphase.com/about.html

http://www.numusic.no

Kontakt

Elin Lillebråten, museumspedagog v/ Rogaland Kunstmuseum.



post@rogaland-kunst.museum.no

Tlf: 51 53 09 00




Rogaland Kunstmuseum, tlf: 51 53 09 00, e-post: post@rogaland-kunst.museum.no, hjemmeside: www.rkm.no


Forarbeid/Etterarbeid

Dokumentasjon av graffiti i ditt nærmiljø: Ved bruk av kamera, mobilkamera e.l. dokumenterer elevene graffiti og annen type urban kunst. Etterpå bruker elevene internet for å finne de riktige faguttrykkene på den ulike graffitien de finner ute, samt eksempler på kunstnere som bruker samme type teknikk som uttrykksform i sin kunst.
Billedmaterialet lastes over på data. Elevene lager et dokument med oversikt over det de har funnet i nærmiljøet, plasserer disse arbeidene i sammenheng med informasjonen på nettet, og skriver en informativ og forklarende tekst til materialet.


Karolina Sobecka (USA) Nuart kunstner 2007.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət