Ana səhifə

Lokalt InformationsSystem om A


Yüklə 0.78 Mb.
tarix24.06.2016
ölçüsü0.78 Mb.



Lisa, Lokalt InformationsSystem om Arbetsskador samt tillbud

Kortmanual, Lisa för arbetsledare

Version 8.xx

2014-10-06 @F

Manualen ger vägledning hur man i Lisa/Elevlisa


- hanterar de olika funktionerna
- anger åtgärder för registrerade skador och tillbud
- samt hur man kan ta ut aktuell statistik för sitt ansvarsområde.

Tillgång till Lisa sker genom en dator som är ansluten till Internet, hemma eller på arbetet. För att läsa, lägga in eller delge åtgärd, redigera, avsluta och ta ut statistik krävs att man har inloggningsuppgifter.


Tillsvidare måste Internet Explorer användas.

Inloggning sker via Hint/ Mina verktyg/ Verksamhetssystem/ Arbetsskade-anmälan eller via direktlänken:


http://webprog.hudiksvall.se/lisa

Användning av Lisa

Registrering av händelse kan ske utan krav på inloggning.


(Se manualerna för registrering av skada eller tillbud.)

I Hudiksvalls kommun ska den personal som råkat ut för skada eller tillbud i första hand själv skriva in händelsen i Lisa. Det genererar ett e-post meddelande till ansvarig arbetsledare som ska utreda händelsen.

För att du som ansvarig arbetsledare ska kunna läsa, lägga in åtgärd, delge åtgärd, redigera, avsluta och ta ut statistik krävs inloggningsuppgifter. Nytillkomna arbetsledare kontaktar Personalavdelningen för inloggningsuppgifter.

Börja med att klicka på ”Logga in”.








Fliken Händelseöversikt

Efter inloggningen visas funktionen/fliken ”händelseöversikt”, med en lista över alla inträffade händelser som är under utredning eller inte påbörjats på just ditt ansvarsområde:



Längst upp ser du flikar som är funktioner du kan välja mellan. En del flikar har även underflikar.


I Händelseöversikten visas en händelse per rad, de olika händelsetyperna är markerade med olika färger (se fyrkanterna längst ut till vänster)

Den kolumnrubrik som är markerad med pil är vald sortering (som Datum i bilden ovan). Du kan ändra sortering genom att klicka på valfri kolumn, då sorteras Händelseöversikten efter den kolumn du klickade på.


Status på skadorna visas också som en färgmarkerad fyrkant:
- Ej påbörjade är händelser utan åtgärder

- Under utredning är händelser med registrerade åtgärder som ännu inte slutförts

- Avslutade är händelser som markerats som avslutade i Handlingsplanen

- Efterkontrollerade är händelser som markerats som efterkontrollerade i Handlingsplanen.



Fliken Handlingsplan

För att öppna en anmäld händelse så dubbelklickar du på en händelse i händelseöversikten och kommer då till fliken Händelsestatus och underfliken Handlingsplan. Behöver du redigera en tidigare registrerad händelse kan du här i fliken ”Handlingsplan” välja fliken ”Redigera händelse”. Du kommer då till registreringsunderlaget för händelsen och kan där göra de ändringar eller kompletteringar som behövs.


Kom ihåg att spara innan du lämnar registreringsunderlaget!



Lägg till åtgärd

  • ”Lägg till åtgärd” som visas i fliken ”Handlingsplan” används för att öppna en dialogruta där man noterar åtgärd för att händelsen inte ska upprepas.



  • Upprepa ”Lägg till åtgärd” för varje åtgärd om det är flera.



  • Möjlighet finns att i dialogrutan lägga till annan enhet i organisationen (kommunen) för information, hjälp eller kommentar i den aktuella åtgärden.



  • Eftersträva alltid delaktighet av skyddsombudet i riskbedömningen efter inträffade händelser.



  • Återkoppla alltid vidtagna åtgärder till den medarbetare som registrerat händelsen.


På nästa sida beskrivs i detalj de olika delarna i dialogrutan för åtgärd.

Lägg till åtgärd





Åtgärd/skada/bevakning


* Planerat färdigdatum. Ange datum då åtgärden beräknas vara genomförd.
Det angivna datumet förs automatiskt över till datum-rutan under bevakning längre ner i dialogrutan. Det innebär att påminnelse sker till arbetsledaren via
e-post om åtgärden inte markerats vara utförd.
* Åtgärd. Välj passande åtgärdsrubrik från föreslagna alternativ.


* Anteckning. Beskriv åtgärd för att motverka att händelsen upprepas.


Uppföljning

* Utförd, efterkontroll. Markera rutan för utförd när åtgärd har genomförts.
Efterkontroll markeras om man efter en tid kontrollerat att beslutad åtgärd efterlevs.

* På anmälan. Bock i rutan innebär att åtgärden automatiskt förs över till blanketterna arbetsskadeanmälan och AFA-blankett.

* Timmar/belopp. Har man haft en kostnad för åtgärden kan den anges här.

Bevakning

* Delgivning. Vid delgivning till annan enhet i organisationen (exempelvis Tekniska om åtgärder med en fastighet behövs) ska den delgivne lämna förslag till åtgärd och/eller när åtgärd kan genomföras inom tre arbetsdagar.
* Åter till delgivaren. För att skicka tillbaka ett meddelande till ansvarig för organisationsenheten som har delgivit dig, kryssa i ’Åter till delgivaren’. Då sätts bevakningsdatum till dagens datum och mail skickas till den E-postmottagare på den organisationsenhet som delgav händelsen.

Fyll i uppgifterna i dialogrutan ”Åtgärd” och klicka på ”Spara”.

När du sparat åtgärden visas den längst ner på handlingsplanen för händelsen. Du kan dubbelklicka på en åtgärd för att redigera eller klarmarkera (utförd/efterkontrollera) åtgärden.





Skriv ut arbetsskadeanmälan och AFA blankett

VIKTIGT! Läs igenom registreringen noga innan utskrift av blanketter. Se till att uppgifter är ifyllda, gör eventuella ändringar och spara. Skriv sedan ut blankett för anmälan till Försäkringskassan och AFA.
Fk-blankett – Blankett för arbetsskadeanmälan. Hämtar automatiskt uppgifterna från registrerade data och ev. inlagda åtgärder.
Skriv ut blanketten.

AFA-blankett – Blankett för anmälan till AFA. Hämtar automatiskt uppgifterna från registrerade data. Komplettera därefter tillsammans med den det berör resterande uppgifter som efterfrågas i blankettens grå fält. Spara och skriv ut.

Undertecknad arbetsskadeanmälan kopieras i två exemplar, ett till medarbetaren och ett som bilaga till AFA-blanketten. Original skickas till Försäkringskassan på den adress som anges uppe till vänster på blankettens första sida.

Medarbetaren undertecknar AFA-blanketten.
Bifoga kopia av eventuella läkarintyg/polisanmälan samt kopia av arbetsskadeanmälan. Skicka detta till Personalavdelningen, Lilianne Wester eller Monica Lindblom som postar efter att ha fyllt i sidan två på AFA-blanketten.

Markera händelsens status

Efterhand att planerade åtgärder genomförts går man in och klar-markerar respektive åtgärd. När åtgärden/åtgärderna är utförda avslutas händelsen genom att kryssa i rutan avslutad under rubriken ”Aktiviteter”. Lika gäller för anmälan till Försäkringskassan/AFA.

Detta anger även status för händelsen när du sedan tittar på statistik).
Har du angett ett planerat färdigdatum och detta överskrids i tid utan att åtgärden blivit utförd, visas datumet i rött.

Klicka alltid på ”Spara” efter klarmarkering av någon ”Aktivitet”.



Avsluta Lisa genom att klicka på knappen ”Avsluta” längst upp till höger.

På nästa sida kan du läsa hur du gör för att se statistik över arbetsskador och tillbud inom ditt ansvarsområde.

Se statistik för dina händelser

Titta på Snabbstatistik för enklare statistik genom att välja fliken ”Statistik”


och underfliken Snabbstatistik. Detta ger en snabb översikt med siffror och grafer över t ex antal skador och eller hur många som befinner sig under utredning. Du kan styra urvalet genom att ställa in datum, välja skadetyp, antalstatistik eller händelsestatistik utifrån dina önskemål.

Du kan också få en utskrift av vald statistik, uppföljningsrapporter med eller utan persondata, månadsrapporter samt kostnadsrapporter.


De flesta kan skrivas ut i Pdf-, Word- eller Excelformat.

Klicka på staplarna när du gjort ett urval så får du mer information om


de enskilda händelserna.

Tips!

Under fliken ’Statistik’ finns även en kostnadsberäkning.



Under fliken ’Övriga funktioner’ kan du byta lösenord.
(
Observera att man då byter lösenord till både Lisa och Adato!)

Under fliken ’Hjälp’ får du mer hjälp om vad du kan göra i Lisa och hur du hittar funktioner.

Systematisk uppföljning av arbetsmiljön

Lisa är en förkortning av Lokalt InformationsSystem om Arbetsskador samt tillbud. Lisa har ursprungligen utvecklats av Miljödata i samarbete med Arbetsmiljöverket och introducerades 1991. Det är ett dataprogram som är konstruerat för registrering och uppföljning av arbetsskador, tillbud och avvikelser inom företag och organisationer.

Lisa underlättar rapportering över kommunens skadebild för ledningen. Materialet kan i Lisa redovisas på ett snabbt, åskådligt och informativt sätt. Sammanställningar och uppföljningar av arbetsskador inom kommunen är viktiga för att kartlägga och inventera risker i arbetsmiljön. Statistiken är även värdefull vid planering av kommunens resurser och insatser. En klar fördel i en större kommun är att informationen samlas in centralt och på ett enhetligt sätt. Kommunen kan göra jämförelser med t ex andra kommuner.

Vid registrering av arbetsskador följer Lisa samma metodik som används vid produktion av officiell statistik med hjälp av Informationssystemet om arbetsskador (ISA). Detta innebär bl.a. detaljerad registrering av skadeförlopp vid arbetsolycka eller orsak till arbetssjukdom. Samma metodik möjliggör jämförelser med officiell branschstatistik. Registreringsformuläret i Lisa följer Försäkringskassans blankett FK 9210 för registrering av arbetsskador.



Varför arbeta med Lisa?

I AFS 2001:1 om systematiskt arbetsmiljöarbete står det att arbetsgivaren är skyldig att utreda orsaker till ohälsa och olyckor (även mindre allvarliga) samt allvarliga tillbud i arbetet. Vissa förebyggande åtgärder måste genomföras omedelbart. Andra kan kanske vänta, men ska riskbedömas och tas upp i en skriftlig handlingsplan med uppgift om när de ska vara genomförda och vem som ansvarar för dem. Det som står i handlingsplanen ska genomföras så snart det är praktiskt möjligt.

De åtgärder som har genomförts skall efterkontrolleras. Tillbud och händelser med våld eller hot om våld ska dokumenteras och utredas, vare sig de är allvarliga eller inte. Arbetsgivaren gör varje år en skriftlig sammanställning av olycksfall och allvarliga tillbud som inträffat i arbetet vilket kan skötas på ett effektivt sätt med Lisa.
Med Lisa får man:


  • Stöd för att samla nödvändig information om händelsen



  • Automatisk redovisning av alla åtgärder och aktiviteter i en handlingsplan



  • Rutin att informera skyddsombud



  • Utskrift av arbetsskadeanmälan till Försäkringskassan


  • Hjälp att hålla reda på aktuella händelser och åtgärder


  • All statistik och redovisning som behövs


  • Utskrift av blankett till AFA

Instruktion om hantering av blanketter för arbetsskadeanmälan och anmälan till AFA.

Blanketten arbetsskada



  1. Kryssa i aktuell form av anställning (tillsvidare, tidsbegränsad anställning?) på sidan 1.

  2. Underskrift på sista sidan av arbetsledare, den skadade samt ev. skyddsombud.

  3. Kopiera i två ex. varav en kopia till den skadade och en kopia som ska följa med anmälan till AFA.

  4. Skicka original av arbetsskadeanmälan till adressen som anges i rutan uppe till vänster sid 1.

Blanketten anmälan till AFA

Det finns två alternativa sätt att anmäla till AFA, via blankett eller via deras kundwebb. Snabbare handläggning om anmälan görs via kundwebb!

Alt. 1. Anmälan till AFA via kundwebb:


http://www.afaforsakring.se/Forsakringar/Arbetsskada/Anmal-arbetsskada/

Alt. 2. Anmälan till AFA via blankett:



  1. Den skadade ska läsa igenom hela sida 1. Speciellt viktigt att den skadade tar del av vad som står i punkt 4 och därefter daterar och signerar.

  2. Bifoga kopia av ev. läkarintyg eller polisanmälan.

  3. Bifoga även kopia av arbetsskadeanmälan.

  4. Skicka blanketten anmälan AFA inkl. kopior till Lilianne Wester eller Monica Lindblom, Personalavdelningen. Lilianne/Monica fyller i arbetsgivaruppgifter på sidan 2 och skickar handlingarna till AFA.

Notera i Lisa (Arbetsledarens uppgift)

  1. På handlingsplanen i Lisa ”kryssar" arbetsledaren i att man skickat in handlingar till F-kassa samt AFA.

  2. Arbetsledarens förslag på åtgärd med syfte att förebygga att liknande händelse sker igen, noteras i "Lägg till åtgärd" i handlingsplan. Ange åtgärd och om den är utförd eller inte.

  3. Spara!

  4. Anser arbetsledaren att händelsen kan avslutas i Lisa så kryssa i rutan "Avslutad".
    D.v.s. efter att alla föreslagna åtgärder är utförda. 

  5. Spara!

  6. Klar!

 

Lisa 8.xx Kortmanual för AL, Lisa Sida



Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət