Ana səhifə

Linden Metoda Charles Linden


Yüklə 0.71 Mb.
səhifə5/12
tarix25.06.2016
ölçüsü0.71 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12

Diverzione taktike


Ovde je nekoliko primera diverzionih taktika koje koristite u toku napada. Primenjujte ih jer zaista deluju.

1. Pljusnite lice hladnom vodom-ovo podstice vas mozak da telu posalje poruku da uspori.

2. Skretanje paznje - brojte unazad od 100 sto brze mozete i ponavljajte to. Resavajte matematicke probleme, ili bilo sta drugo sto vam okupira um.

3. Slusajte glasno omiljenu muziku i pevajte uz nju.

4. Recite sebi “Ovo me nikada nije povredilo, nikada nije bilo koga povredilo i nikada nece. Znam sta je to i to ne predstavlja nista.” - oslabljivanje napada.

5. Recite sebi da je to samo osecaj, taj osecaj nije nikada nikog povredio.

6. Gledajte smesni video na TV-u i smejte se glasno.

7. Ne gledajte se u ogledalu.

8. Drzite jabuke u frizideru. Pojedite jednu, a zatim jos jednu ako zelite.

9. Nezno se lupite po obrazu i zaplesite, zbunite svoje misli kao biste ih preusmerili.

10. Nocu, ustanite iz kreveta, ukljucite TV, popijte nesto, pojedite jabuku, i preusmerite misli.

11. Pricajte sa nekim, ili nazovite nekog telefonom, ne pricajte o svojoj anksioznosti.

Mozete koristiti bilo sta sto ce vam potpuno okupirati misli kao diverzionu taktiku. Pokusajte da izaberete neke aktivnosti koje ukljucuju kretanje kako biste poboljsali disanje i cirkulaciju.

12. Radite nesto fizicki, ako mozete.

13. NEMOJTE SEDETI! Nastavite da se krecete. Radite nesto od ovoga istovremeno, ako je moguce.


5. SKRETANJE (PAŽNJE)

SKRETANJE (PAŽNJE) – prvi dio Svetog Grala zdravlja

Morate učiniti sljedeće


 1. Odustanite od potrage za drugim tretmanima vašeg stanja

 2. Trudite se ne slušati svoje anksiozne misli. Učinite to pomoću nekih taktika skretanja pažnje

 3. Ponovno naučite 'normalnu' životnu praksu i držite je se bez obzira kako se osjećali

 4. Sve činite bez pripreme. Ne dajte si vremena da razmišljate o posljedicama

 5. Izbjegavajte razbijati glavu negativnim osjećajima. Spavajte da bi izbjegli negativne misli noću.

 6. Suzdržite se od posjeta doktoru

 7. Prestanite s terapijom (učinite to postepeno i uz medicinski nadzor)

 8. Prestanite tražiti načine liječenja, tretmane i medikamente za svoje stanje

Ovaj dio, zajedno s dijelom o pravilnom disanju i držanju tijela, bit će najvažniji dio informacija koje ćete ikad čuti o liječenju trajnog paničnog i anksioznog stanja.

Gore spomenuta pravila su od VITALNOG značenja. Ona stoje između vas i zdravlja – TO JE ČINJENICA!

Kad zaglavimo u navikama i ritualima kao što su fobije, panika i anksioznost, promijeni se naš doživljaj sebe, drugih i svijeta oko nas. Činimo to podsvjesno, kao obrambeni mehanizam od fizičke i emocionalne prijetnje. Ali činimo to i svjesno, povlačeći se od opasnosti i koncentrirajući se na to što nam se događa i što se događa u nama. Konstantno nadziranje svake emocije, osjećaja i simptoma postaje opsesivno, preuzima 'normalni' život i tjera nas da se iznutra fokusiramo na svoju situaciju. Ta negativna opsesija, koja nam je prešla u naviku, raste i iscrpljuje nas.
Jeste li ikada primijetili kako ponekad činite neke stvari zbog kojih privremeno zaboravite kako se osjećate? To je zato što ste privremeno prevarili podsvijest da vaše opsesivne, anksiozne misli ne postoje. Vaš svjesni um je, kroz to što radite, skrenuo pažnju podsvjesnom umu dajući mu da se skoncentrira na nešto puno zanimljivije i udobnije. U redu, s vremenom ćete se opet SVJESNO vratiti na svoju anksioznost… učinili ste si to sami, ali dok vam je pažnja bila na nečem drugom, osjećali ste se bolje. To je slično iskustvu putovanja od točke 'a' do točke 'b' a da se uopće ne sjećate puta, bili ste sasvim budni cijelo vrijeme, razgledali naoko svjesno, ali ipak niste ništa upamtili. Možete se naučiti taktike skretanja (pažnje) kako biste odvratili pažnju svom svjesnom umu, koji onda odvraća pažnju podsvijesti. Uz vježbu će stara anksiozna ponašanja biti zamijenjena zdravim, zanimljivim, odmorenim, pomlađenim mislima… novi vi, oslobođeni anksioznosti. Trebao mi je otprilike tjedan da shvatim kako promijeniti svoje negativno ponašanje a za dva tjedna moji su panični napadi prestali!

NE MOGU VAM DOVLJNO SNAŽNO IZRAZITI KAKO JE OVO DJELOTVORNO I KAKO BRZO DJELUJE!

Ovo stvarno djeluje, vjerujte mi! Ja sam tako radio a i mnogi, mnogi drugi koji su imali hrabrosti i želju da budu opet zdravi. Treba vremena i odlučnosti, ali ako izabereš pravu taktiku skretanja (pažnje) za sebe, vrlo brzo ćeš uvidjeti poboljšanja.

Siguran sam da mislite kako ovo zvuči predobro da bi bilo istinito, ali morate shvatiti da tako samo popravljate ono što ste učinili svojoj psihi.

OPUŠTANJE

Opuštanje može imati razne oblike i ne znači samo sjedenje ispred televizora kao vreća soli. Opuštanje je čin bijega od svakodnevnog stresa i napetosti, tako što ćemo tijelu omogućiti da se opusti a um lišiti svih životnih briga i stresova. Opuštanje može uključivati i vježbanje i razne aktivnosti; ono ne znači da morate biti u nekom meditativnom ili hipnotičkom stanju. Bilo koja aktivnost kojom se može odvratiti pažnja s vaših briga može biti opuštajuća. Većina onih koji pate od anksioznosti reći će da se ne mogu opustiti, ali to je uglavnom zbog njihove nesposobnosti da se oslobode, i rezultat je njihove stalne brige da imaju kontrolu. Mnogi će se opustiti sudjelujući u aktivnostima koje im tako zaokupe misli da u potpunosti skreću pažnju s njihovih problema; hobiji su dobar primjer za to. Neki će pak morati više poraditi da postignu tu razinu opuštenosti pohađajući tečajeve relaksacije, joge ili meditacije. Neki se ljudi boje opustiti u potpunosti zato što im je njihova napetost neka vrsta maske ili zapreke iza koje se kriju pa smatraju da bi se opuštanjem izložili svojim strahovima. Drugi pak misle kako opuštanje u misli dovodi uznemirujuće tjelesne osjete: slušati kucanje srca ili disanje, nekima može biti vrlo uznemirujuće u početku.

Ovdje sam nabrojao nekoliko dobrih metoda opuštanja, a koju ćete izabrati vaš je osobni izbor. Najbolje ih je sve iskušati i otkriti koja vam najviše odgovara.

MEDITACIJA

Meditacija se prakticira tisućama godina u cijelom svijetu. Uglavnom se prepoznaje kao dio budizma i sasvim sigurno potječe iz dalekoistočne prakse. Postoji mnogo oblika meditacije, uključujući religiozne napjeve i mantre. Poput molitve, te se mantre neprestano ponavljaju kako bi usmjerile um dalje od nasrtljivih i destruktivnih misli. Meditacija je izuzetno korisna; podrazumijeva vrlo udobno sjedenje, obično na podu, ispravnih leđa te ritmično i polagano disanje. Ovo ima vrlo blagotvoran utjecaj na razinu vašeg stresa, pomaže da se ispravi nenormalni način disanja koji se događa u anksioznih te isteže umorne i bolne mišiće i proširuje prsni koš. Tečajevi meditacije organiziraju se posvuda po svijetu, pa tako i u vašem lokalnom budističkom centru se neće protiviti tome da pohađate samo tečajeve meditacije i neće vas nagovarati da promijenite vjeru.

Često i Tai Chi i joga učitelji vježbanje započinju s meditacijom, iako su i jedno i drugo malo naporniji, oboje je vrlo ugodno.

JOGA

Također dolazi s Dalekog istoka i uključuje prilično naporne vježbe smišljene tako da stvaraju prostor između mišića i kostiju, omogućujući tako tijelu da djelotvornije diše i krvi da pravilno cirkulira. Teorija kaže da ove vježbe pomažu prirodnu sposobnost tijela da se samo iscijeli. Joga se prakticira u više oblika, ali osnovni principi su isti bilo koji oblik da izaberete. Joga uključuje i neke tehnike meditacije i odlična je za istezanje tijela i vježbanje pravilnog disanja.Ponekad je potrebno više vremena da se joga nauči i da postanete dovoljno fleksibilni da bi izvodili sve vježbe. Ako ste dobra zdravlja i ne patite od ozbiljnih problema s leđima i vratom, joga je odličan način opuštanja, postizanja mišićnog tonusa, fleksibilnosti, dobrog držanja i djelotvornog disanja.

TAI CHI I QI (CHI) KUNG

Tai Chi sam počeo učiti vrlo brzo nakon što sam prestao uzimati diazepame. Vidio sam da su mi polagane vježbe i meditacije jako pomogle. Ako ste imali prilike na televiziji vidjeti grupe Kineza kako u parkovima izvode nešto poput vrlo sporog karatea, to je Tai chi. Izvorno potječe opet s Dalekog istoka i drevna je ratnička vještina koja se dana koristi u terapeutske svrhe, kao oblik relaksacije, meditacije i vježbe. Polagani pokreti istežu mišiće i šire prsni koš dok mijenjanje položaja omogućuje tijelu da postigne bolji mišićni tonus. Qi Kung (Qi se izgovara kao 'Či') je slična ratnička vještina. Izvorno je smišljena za treniranje kineskih vojnika, a danas se uglavnom koristi kao vježba zagrijavanja i uključuje vrlo nježno pokretanje mišića lica i glave te pospješuje opuštanje tijela.

Tai Chi majstori također podučavaju meditaciju kao način opuštanja na kraju vježbi.

Tai Chi je odličan oblik vježbanja i vrlo opuštajući i ugodan. Moj program uključuje i videovrpce s jednostavnim ali efikasnim Qi Kung vježbama. Taj je video napravljen prema tehnikama kojima me naučio moj učitelj Bill Dancock, Tai Chi majstor, koji je i prikazan na videu.

AROMATERAPIJSKE MASAŽE I INDIJSKA MASAŽA GLAVE

Masaža je stoljećima smatrana najuspješnijim načinom pobjeđivanja tjelesnih simptoma stresa. I aromaterapijska i indijska masaža koriste eterična ulja koja se masiraju u meko tkivo kako bi poboljšala opuštanje, detoksikaciju i cirkulaciju. Aromaterapija se temelji na principu da razne arome mogu duboko djelovati na središnji živčani sistem. Miješanje i stapanje pravih kombinacija ulja može imati vrlo umirujući efekt, a uz prigušeno svjetlo i laganu glazbu koja se koristi u aromaterapiji, tijelo se može dovesti u gotovo hipnotičko ili meditativno stanje.

Ako se redovite koriste, obje masaže mogu biti vrlo učinkovit način borbe sa stresom. Međutim, one ipak ne mogu zamijeniti konvencionalne metode smanjenja stresa, nisu čarobni štapić i trebaju se koristit samo uz druga, više fizička, tretiranja anksioznosti.

Ja sam neko vrijem išao na aromaterapije redovito i pri tom imao neodoljiv osjećaj zdravlja. Iskreno vam preporučujem redovite posjete kako bi olakšali i umanjili anksiozne bolove.

REIKI


Reiki je oblik vjerskog izlječenja a ima podrijetlo u Dalekom istoku. Podrazumijeva vrlo malo dodira i zahtijeva od pacijenta da leži ili sjedi vrlo mirno dok Reiki praktičar polaže ruke na ili iznad određenih dijelova tijela. Ja sam za vrijeme reikija doživio izuzetnu opuštenost i neobičan osjećaj topline i zdravlja. Neki pacijenti kažu kako doživljavaju intenzivan osjećaj topline u tretiranim područjima, koji uglavnom smatraju umirujućim i blagotvornim. Ako želite naučiti kako postati Reiki majstor ili liječiti sebe, tečajevi su dostupni posvuda, a mogu biti i dio nekog dobrog homeopatskog centra.

Oko reikija je među konvencionalnim medicinarima mnogo skepticizma, međutim ja mislim da ako nešto pomaže, zašto to ne bi i učinili.

REFLEKSOLOGIJA

Refleksologija radi na principu da svi unutarnji organi imaju živce koji završavaju u stopalima. Manipuliranjem završecima živaca uklanja istrošen chi (životnu energiju), što se može osjetiti kao sitne granule na tabanima, omogućujući tako učinkovitiji protok energije kroz živce. Iskušajte je, vidjet ćete da dobar će refleksiolog ne samo pomoći u izlječenju, nego će masirajući vaša stopala utvrditi gdje leži problem.

Refleksologija je dostupna u većini alternativnih centara i može se naučiti na tečajevima.

KASETE ZA OPUŠTANJE I SAMOHIPNOZA

Mnogima sam govorio o tome koja je tehnika opuštanja najbolja za njih. Ja sam skombinirao sve pozitivne aspekte vizualizacije, samohipnoze i relaksacije u jednu vježbu na cd-u 2 ovog programa. Vježba će potpomoći dublju relaksaciju i san, ako je potrebno. Kao i sve druge tehnike, ova vježba zahtijeva praksu da bi bila u potpunosti uspješna.

FOTOGRAFIJA

Fotografiju je lako naučiti i čak oni koji žele napraviti tek nekoliko fotografija svoje djece mogu se naći u jednom novom i zadivljujućem svijetu. Ne mislim pri tom na svijet tehničkih specifikacija, mjerenja i matematike, već na mogućnost da se izgubite u svijetu koji ste zaboravili i koji ste uvijek uzimali zdravo za gotovo. Kad pogledate kroz leću fotoaparata, kao da gledate kroz kaleidoskop. Vidite kako različiti svjetlosni uvjeti mogu promijeniti scenu, kako nestaju oblaci kad promijenite filtar. Najbolje od svega su lica vaše obitelji kad im pokažete fotografiju koju ste vi napravili, koja je tako lijepa i dobro izvedena da su očarani. Fotografiranje daje jednu sasvim novu perspektivu svijetu oko vas; ono čini da sebične, introvertirane misli napuste područje vašeg uma. Fotografija će vas navesti da cijenite svijet oko sebe, od najvećeg oblaka do najmanjeg lista. Pomaže vam da shvatite da je biti živ i zdrav najvažnija stvar na svijetu i čini vas sretnim što ste dio toga.

Tečajevi fotografije uključuju fotografiranje, razvijanje fotografija i izradu.

Osjećaj da ste nešto postigli fotografiranjem, razvijanjem i onda izradom fotke je fantastičan.

Fotografiju možete učiti i na raznim tečajevima. Obećavam vam da nećete požaliti.

Kako sam objasnio u uvodu ove knjige, fotografiranje također omogućava podsvijesti da se oporavi dok se svjesni um koncentrira na nešto drugo. Ovo je vrlo uspješna tehnika odvraćanja pažnje.

Ja sam naučio fotografirati i toliko mi se to sviđa da sad slikam ljude po cijeloj Britaniji. To je zaista bio moj Sveti gral.

Pokušajte i pronađite svoj Sveti gral, razmislite o stvarima koje su vam najzanimljivije ili koje ste uvijek htjeli raditi i krenite! Ne razmišljajte o tome, samo učinite!
Razmislite:

Ove natuknice vrlo su bitne za brz i trajan oporavak. One su ključ kojim zamjenjujete svoje stare navike novima, ne-anksioznima.Savjet

Pokušajte s meditacijom na kraju videa koji ide s ovim programom.Savjet

Možete kupiti i joga video, pa će tako učitelji joge doći u vaš dom.Vježba

Vježbajte uz moj Qi Kung video
Savjet

Vrlo, vrlo je opuštajuća i dobra za migrene, bolove u vratu, ukočenost lica i dr.Savjet

Zaista vrlo opuštajuće.Dobra ideja

Fotografiranje je samo primjer hobija koji okupira svjesni um. Kombinacija učenja tehničkih elemenata i kompozicije fotografije prava je stvar za odvraćanje pažnje. razmislite o drugim razbibrigama kojima to možete postići ili se iskušajte u fotografiji.6. DISANJE

Drugi element “svetog grala” ponovnog ozdravljenja

Kao svaka dobro podmazana masina, ljudsko telo zahteva gorivo da bi funkcionisalo i ono unosimo u dva oblika: hranom i vazduhom. Kasnije cu raspraviti o ulozi hrane u anksioznom poremecaju. Kao sto svi znamo, kvalitet vazduha je od vitalnog znacaja za zdravlje ljudskog tela; zagadjen, zadimljen ili ustajao vazduh moze dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Pluca i respiratorni putevi su sposobni da prociste cestice necistoce iz vazduha koji udisemo, ali ne mogu uticati na tehnike disanja.

Moramo zapamtiti da respiratorni sistem ima dve funkcije, ne samo da udise svez vazduh, vec i da izbaci nusprodukt disanja, ugljen-dioksid.

Cesto se desava da zanemarimo pravilno disanje kad smo pod stresom. Nesvesno, nas autonomni nervni sistem- deo nervnog sistema odgovoran za automatske reakcije tela kao sto su disanje, probava i mozdana aktivnost, pogodjen misicnom napetoscu i drugim reakcijama na stres, menja nacin disanja, koji uzimamo zdravo za gotovo.

Ove promene nisu opasne, ali su dovoljne da poremete hemijsku ravnotezu u telu, koja je povezana sa dobrim zdravljem.

Nivoi kiseonika i ugljen-dioksida u krvi variraju pod uticajem stresa, izazivajuci ponekad prilicno teske i uznemirujuce simptome, sto je vidljivo kao panika, anksioznost i stres.

Pravilno disanje moze: • Smanjiti broj otkucaja srca

 • Sniziti krvni pritisak

 • Usporiti metabolizam

 • Umanjiti bolove u misicima

Osecaj gusenja i stezanja u grlu je bezopasan. Zapamtite da su to samo osecaji, nikoga jos nisu povredili osecaji.

Brojni simptomi su povezani sa nepravilnim disanjem: vrtoglavice, zadihanost, trnci u sakama, stopalima i misicima, bol u predelu srca i drhtanje.

Ne mogu dovoljno da naglasim vaznost pravilnog disanja; ono je sveti gral fizioloskog aspekta anksioznosti i panicnog poremecaja, uvezbajte ga i pobedicete simptome.

Autonomni nervni sistem je potpuno nesvesni skup nervnih impulsa, koji regulise mnoge telesne funkcije, bez ucesca svesnog uma. Sve vreme, dok ste budni, ili spavate, vase telo nastavlja sa ovim funkcijama. Pod stresom, vasi telesni mehanizmi su uznemireni, izmenjeni su kao sat koji ide prebrzo. Dah postaje plitak, to je prepoznatljivo kao kratki dah, zbog cega se grudi sire iznad dijafragme (misicna poluga koja lezi na dnu rebara, popreko na grudni kos), ali stomak se ne pomera, ovo se naziva hiperventiliranjem. Udisaji postaju brzi i u kombinaciji sa plitkim udisanjem izazivaju disbalans nivoa kiseonika i ugljen-dioksida u krvi. Ono sto moramo uciniti je da uvezbamo da ponovo disemo pravilno. To nije tesko koliko zvuci, tokom pravilnog disanja, nesvesni um uci novo ponasanje i usvaja nove navike.

Tokom hiperventiliranja, mozete osetiti prilicno zastrasujuce simptome, koji se razbuktati u panicni napad. Ovde se nalazi brz i efikasan nacin za sprecavanje napada. Treba vam papirna vrecica; nemojte koristiti plasticnu. Duboko udahnite i stavite vrecicu preko nosa i usta. Lagano udisite i izdisite, vec izdahnuti vazduh koji ponovo udisete je bogat ugljen-dioksidom. Ovo ce normalizovati nivo ugljen-dioksida u krvi i spreciti simptome anksioznosti da se dalje razvijaju. Ova tehnika postaje ucinkovitija sto je vise vezbate.

Kroz redovnu, laganu vezbu, relaksaciju i vezbe disanja, mozete preuzeti kontrolu nad svojim telom, povratiti ravnotezu, osloboditi se anksioznosti.

U mnogim bolnicama uce se Aleksandrova tehnika i mnoge slicne tehnike i vezbe disanja. Tai-Chi, Yoga i meditacija ukljucuju pravilno disanje uz vezbe istezanja i ucvrscivanja misica. Ako provodite mnogo vremena sedeci, vodite racuna da prosetate sto je cesce moguce. Sedenje za stolom cesto uzrokuje lose drzanje, lose drzanje pritiska organe u trbusnoj supljini i grudnom kosu, srce i pluca su stegnuti a probavni trakt se usporava. Krecite se sto je vise moguce, bez napora.

Neki ljudi savetuju da duboko udahnete kako biste se smirili u toku napada panike ili anksioznosti- pogresan savet! To ce vas uciniti samo jos vise anksioznima i napetima.

Pravila su jednostavna:


 • Produzeni udah relaksira

 • Produzeni izdah stimulise

Ucinkovit nacin ublazavanja anksioznosti i panike. Veoma vazno!

Kada zelite da se relaksirate, udahnite potpuno, ali ostanite opusteni i onda, bez pauze, lagano izdahnite. Ovo ponavljajte dogod je potrebno.

Pripremite se unapred za stresne dogadjaje, koliko je god moguce. To cete uciniti vezbanjem ovih jednostavnih vezbi disanja koliko je dugo potrebno pre samog dogadjaja.

1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət