Ana səhifə

Kirgizistan-tüRKİye manas üNİversitesi YÜksek lisans / doktora tezi yazim ve basim yönergesi


Yüklə 390.5 Kb.
səhifə1/8
tarix26.06.2016
ölçüsü390.5 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8

KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ

YÜKSEK LİSANS / DOKTORA TEZİ YAZIM VE BASIM YÖNERGESİ




BİRİNCİ BÖLÜM

AMAÇ, KAPSAM ve DAYANAK

Amaç

Madde 1


Yönergenin amacı, KTMÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı tüm Anabilim/ Anasanat ve Bilim/ Sanat dallarında ve diğer birimlerde yapılacak Yüksek Lisans ve Doktora/ Sanatta Yeterlik tezleri ile araştırma raporları ve seminer çalışmalarının yazımında standartlaşmayı sağlayacak ilke ve kuralları belirlemektir.

Kapsam

Madde 2


Yönerge metninde tezler için geçerli sayılan şekil esaslarının tamamı diğer seminer çalışmaları ve araştırma raporlarını da kapsar.

Dayanak

Madde 3


Bu Yönerge, KTMÜ Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Sınav Yönetmeliği esas alınarak hazırlanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

YAZIM DİLİ




Anlatım Ve Üslup

Madde 4


Türkçe ve Kırgızca yazılarda Türkçe ve Kırgızca imlâ kurallarına uyulmalıdır. Çalışmada, anlatılmak istenilen şey net ifade edilmeli, uzun ve karışık cümlelerden kaçınılmalı, cümleler imlâ bakımından düzgün olmalı ve kelimeler yerinde kullanılmalıdır. Cümleler gramer ve fikirce doğru, sade, açık ve uyumlu olmalı, sözcükler iyi seçilmelidir. Cümleler ve paragraflar arasında bağlantı iyi yapılmalı, konu dışı ifadelerle bu bağlantı koparılmamalı ve bölümden bölüme geçişlerde de gerekli bağlantıların kurulmasına özen gösterilmelidir. Türkçe’ye ve Kırgızca’ya yerleşmemiş yabancı sözcüklere fazla yer verilmemelidir. İyelik ifade eden sözcükler (yaptım, gördüm, buldum, çalışmamızda, araştırmamızda, bilim dalımızda, vb.) kullanılmamalıdır. Bunların yerine üçüncü şahıs ve edilgenlik ifade eden sözcükler (yapıldı, çalışmada, bilim dalında vb.) tercih edilmelidir.

Tezlerde bir veya birden fazla kaynaktan yapılan aktarma veya alıntılar, birbiri ardı sıra bir sayfa veya daha fazla yer tutacak şekilde verilmemelidir. Bunun yerine ya alıntı/aktarmalar arasında tezi hazırlayanın eleştiri, yorum veya açıklamaları da yer almalı veya bu tür uzun aktarmalar tezin ekler kısmında gösterilmelidir.



İmlâ ve Noktalama

Madde 5


Tezlerde imlâ ve noktalama yönünden Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlük ve İmlâ Kılavuzu’na uyulmalıdır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

TEKNİK UNSURLAR




Kağıt Gramajı ve Boyutları

Madde 6


Tez, normal olarak en az 70 gr. birinci hamur beyaz kâğıdın tek yüzüne yazılır.

Tezlerde, A4 boyutunda beyaz kâğıt kullanılır. Ancak tablo, grafik, şekil vb. için ciltlemede A4 boyutuna uygun katlanacak farklı kâğıt kullanılabilir.



Sayfa Düzeni

Madde 7


Yazımda, her sayfada üstten 4 cm, soldan 3.5 cm, alttan 3 cm ve sağdan 2.5 cm kenar boşluğu bırakılır ve bu boşluk çerçevesi dışına kesinlikle çıkılmaz.

Tez metninde satırlar “iki yana yaslı” (justified) biçiminde ve 1.5 aralıklı yazılmalıdır. Ancak kısaltmalar, tablo, şekil ve sembol listeleri, önsöz, özetler, kaynaklar, ekler, özgeçmiş, metin içindeki tablo ve şekillerin isim ve açıklamaları ve dipnotlar tek aralıklı (single) yazılır.

Önsöz, içindekiler, giriş, kaynaklar ve özet gibi ana başlıklar ile bölüm başlıkları sayfa üst kenarından 4 veya 5 cm aşağıdan başlatılır ve bu tür başlıklardan sonra 24 nokta (pt) boşluk bırakılır.

Bölümler daima yeni bir sayfadan başlar. Alt bölüm başlıklarından önce (before) 3 nokta (pt) boşluk bırakılır.

Paragraflardan önce 6 nokta (6 pt) boşluk bırakılır, paragraflar arasına boş satır konmaz. Alt başlıklar sayfanın son satırı olarak yazılamaz; en azından 2 satır daha sığdırılamıyorsa başlık da sonraki sayfada yer alır.

Yazımda kelime aralarında, virgül ve noktadan sonra 1 vuruşluk ara verilir.

Önsöz, içindekiler, kısaltmalar ve varsa şekiller ve çizelgeler gibi tezin ön kısmının sayfaları küçük Romen rakamlarıyla (i, ii, iii, ...), giriş bölümü ile başlayan tezin metin ve kaynaklar kısmı ise ek(ler) kısmının (doktora tezlerinde tezi hazırlayana ait özgeçmişin) sonuna kadar normal rakamlarla (1,2,3, ...) numaralandırılır.

Numaralandırma, iç kapaktan başlatılır; ancak, hem iç kapak, hem de tez onay sayfasında numara gösterilmez.

Numaraların gösterildiği ilk sayfa, özet-abstract sayfasıdır. Bu sayfanın numarası, Romen rakamıyla (iii)’dür. (Bkz. Ek. 1)

Numaralar, birbirini izleyecek biçimde, sayfaların sağ alt kenarına son metin satırı veya dipnot satırından 1.5 satır aralığı aşağıya konulur. Sayfa numaralarının önüne ve arkasına çizgi vb. bir karakter konulmaz.

Tezde kullanılan tablo, şekil, grafik, resim, plân, harita vb.’nin numaralandırılmasında, Romen rakamları (I, II, III, ...) veya normal rakamlar (1, 2, 3, ...) kullanılır.

Tezler tablolar, şekiller ve formüller de dahil olmak üzere bilgisayar ortamında hazırlanır. Ancak bu yolla oluşturulamayan şekiller teknik resim ilkelerine göre çizilir, yazı ve semboller de şablonla yazılır. Tezin hiçbir bölümünde daktilo ya da el ile düzeltme, silinti ve kazıntı yapılmaz.

Çıktılar lazer ya da mürekkep püskürtmeli yazıcılardan alınır. Daktilo veya nokta vuruşlu yazıcı çıktıları kabul edilmez.

Ana ve alt başlıklar dahil tez metni için Times New Roman 12 (açıklama dipnotları 9 ) punto yazı karakteri kullanılır. Geniş ve/veya uzun çizelgelerin tek sayfaya sığdırılması istendiğinde, sadece çizelgelerde metinden 3 veya 4 punto daha küçük harfler kullanılabilir. Ancak bu punto düzeni, tezin bütününde tutarlı bir biçimde uygulanmalıdır.

Metin, vurgulama gibi özel amaçlar dışında dik ve normal harflerle yazılır.

Tezde yer alan tüm tablo ve şekillere metin içerisinde atıf yapılır.

Ana başlıklar ile alt başlıklar arasında konuyu açıklayıcı veya bağlantı sağlayıcı paragrafların bulunmasına dikkat edilir.

Giriş ve sonuç dışındaki bölüm ve alt bölüm başlıklarında aşağıdaki sistem kullanılmalıdır (Bkz. Ek. 5):

Bölüm ve alt bölümler, normal rakamlarla numaralandırılır. Bu düzenlemede, bölümler sırasıyla 1, 2, 3, ... şeklinde numaralandırılırken, alt bölümler ve onların da altındakiler için normal rakamlar 1.1., 1.2., 1.3., ..., 1.1.1., 1.1.2., 1.1.3., ..., 1.1.1.1., 1.1.1.2., 1.1.1.3. ... gibi birden çok haneli olacak şekilde verilir.

Birinci derecede bölüm başlıkları büyük harf ile, ikinci derecede alt bölüm başlıkları da her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde yazılır. Üçüncü derece ve daha sonraki alt bölüm başlıklarında ilk kelimenin ilk harfi dışında tüm kelimeler küçük harfle başlatılır.

Özet-abstract, anahtar kelimeler, önsöz, içindekiler, tablolar, şekiller, semboller, kısaltmalar, giriş, sonuç, kaynaklar, ekler ve özgeçmiş gibi ana başlıklar büyük harf ile ve sayfa ortasına gelecek şekilde yazılır.

Paragraflara (first line) 1.25 cm boşluk verilerek başlanır.



  1   2   3   4   5   6   7   8


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət