Ana səhifə

Kazalo preglednic


Yüklə 191.24 Kb.
səhifə9/11
tarix18.07.2016
ölçüsü191.24 Kb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11

Druga violina

V filmu spremljamo življenje ATIFE in njenega fanta BRANKA. Oba z motnjo v duševnem razvoju, imata skupno partnersko življenje v bivalni enoti Grosuplje, kjer biva še 10 varovancev CUDV DOLFKE BOŠTJANČIČ , Draga. Skozi njuna vsakdanja opravila spoznavamo njihove želje, pričakovanja, način razmišljanja (ki načeloma ovrže predsodke o nesposobnosti teh oseb); Branko čez dan skrbi za okolico hiše, Atifa rada ureja vrt in pospravlja po hiši, vsako jutro pa se uredita in odpravita na delo – v Drugo violino, kjer pomagata v strežbi: sprejemata naročila gostov, strežeta, pomivata, pomagata za šankom … pri svojem delu sta zanesljiva in zelo odgovorna. Izjemno sta ponosna, da si sama lahko zaslužita “plačo”; Atifa v filmu večkrat poudari kako veliko ji pomeni občutek, da je koristna, da lahko pomaga in je njeno delo vredno! Oba sta pridobila na samozavesti in pozitivni samopodobi, kar pa je pogoj za pozitiven razvoj in doseganje rezultatov v življenju.

Oddaja še ni bila objavljena. 1. Od Soče do Sočija (portret Gala Jakiča)

Gal je pri 13 letih doživel infarkt hrbtenjače.’‘S prijatelji smo na pikniku igrali nogomet ... prišel sem domov in utrujen zaspal... naslednje jutro sem se zbudil od pasu navzdol hrom. Vendar ni izgubil volje do življenja – dokončal je osnovno šolo, gimnazijo in kot prvi invalid na vozičku postal redni študent na fakulteti za šport. Šport pa ni njegova edina strast, ukvarja se tudi s fotografijo, ki je njegova velika ljubezen.

Kot edini predstavnik Slovenije ‘‘nas’‘ je v letu 2014 zastopal v slalomu in veleslalomu na paraolimpijskih igrah v Sočiju – Rusija. Gal vsak dan dokazuje, da se da življenje, ne le živeti, ampak Živeti.

Oddaja še ni bila objavljena.


 1. Živim lepše (portret Nine Wabra Jakič)

Živim Lepše je zgodba Nine Wabra Jakič, ki govori o ‘‘dekletu’‘, ki se je rodila kar dvakrat. Moje prvo življenje je bilo izredno hitro, v bistvu pa nisem vedela kam me vodi in kaj si pravzaprav želim’‘. Maja 2010 Nina doživi hudo prometno nesrečo. Zlomila si je vratno hrbtenico, dobila hud udarec v srce, pljuča in glavo – dihala je lahko samo s pomočjo aparata. Na rehabilitaciji v Soči se je začelo ‘‘drugo’‘ Ninino življenje, ki je prepleteno s plesom, brez katerega si ne zna več predstavljati svojega življenja. Nina s svojo neverjetno energijo in optimizmom ‘‘pleše in skače’‘ skozi življenje in kot pravi ne dela načrtov za daljno prihodnost, saj ve, kako izmuzljiva je.

‘‘Mogoče se čudno sliši, ampak, zdaj živim veliko lepše in bolj polno, znam ceniti drobne stvari in uživati v neštetih čudovitih barvah življenja. Zavedam se vsakega trenutka posebej’‘.

Oddaja še ni bila objavljena.

AVDIODESKRIPCIJE

Pripravili in objavili smo zvočne opise različnih slovenskih celovečernih filmov, to so filmi Oda Prešernu, ponovili film Gremo mi po svoje 1. del, film Delo osvobaja, Kruha in iger, Hit poletja, Sfinga, Plan B, Vaja zbora, Duhec, ter objavili igrano nanizanko za otroke z naslovom Anica v 10 delih na spletu. Pripravljene imamo tudi filme Kandidatka in šofer, Bankirke, Panika, Zapelji me, Božična zgodba in Trst je naš!, ki bodo na sporedu v letu 2015.

Pri oblikovanju zvočnih opisov posebno pozornost posvečamo kakovostni rabi slovenskega jezika ter vrhunski interpretaciji zvočnih opisov. Filme opisujejo in interpretirajo Maja Šumej, Carmen L. Oven in Miha Zor.

Prvi Filmski dan za slepe in slabovidne

Za osveščanje javnosti o tehnikah, prilagojenih slepim in slabovidnim ter omogočanje slepim in slabovidnim dostopnost do ogledov filmov na velikem platnu, smo organizirali Filmski dan za slepe in slabovidne.

Na Filmskem dnevu za slepe in slabovidne, ki ga je ponedeljek, 3. 11. 2014, v sodelovanju s Kinom Šiška in z založbo Beletrina organizirala RTV Slovenija, so bili na ogled trije sodobni slovenski filmi z zvočnim opisom, ki so nastali v koprodukciji oziroma v produkciji RTV Slovenija. Filmsko druženje smo začeli z ogledom kratkega igranega filma Trst je naš! režiserja Žige Virca, nadaljevali z romantično komedijo Barbare Zemljič Panika in zaključili z ljubezensko dramo režiserja Marka Šantića Zapelji me.

Kratki igrani film Trst je naš!

Trst je naš! je diplomsko delo režiserja Žige Virca. Zgodba je postavljena v leto 2009 in govori o Francu, zagrenjenemu Primorcu srednjih let, ki ga igra Gojmir Lešnjak. Franc je razočaran nad odnosom mladine ter celotne družbe do dogodkov med drugo svetovno vojno in vloge slovenskih partizanov v njej. V prostem času se ukvarja z uprizarjanjem zgodovinskih bitk, pri čemer naleti na nerazumevanje žene Marije, v vlogi katere boste videli Silvo Čušin, opraviti pa mora tudi s policijo, ki ne dovoljuje uprizarjanja bitk. Film je bil leta 2009 nominiran za študentskega tujejezičnega oskarja.Romantična komedija Panika

Režiserka Barbara Zemljič je scenarij za film Panika napisala po knjižni predlogi Dese Muck. Panika je komično-melodramski film o "paniki" ženske v zrelih letih, ki želi pobegniti vlogi zgolj matere, žene in gospodinje. Vero, zatrto, v rutino ujeto štiridesetletnico, obsede misel, da nikoli več ne bo zaljubljena. V iskanju rešitve ji napoved iz kavne usedline, da bo srečala pravega moškega, spremeni življenje. V uresničevanju prerokovanega zlahka podleže čarom družinskega prijatelja Mitje. Za Vero je ljubezen usodna. Spusti se v vročo afero, na kocko postavi svoje odnose z bližnjimi in ko se je Mitja naveliča, se ji sesuje svet. Spremljamo čustveno preobrazbo ženske, ki je nihče ne opazi, v žensko, ki je opazila samo sebe. Glavno vlogo, nesrečno Vero, je odlično upodobila igralka Janja Majzelj.Ljubezenska drama Zapelji me

Režiser Marko Šantić si je s svojim celovečernim prvencem Zapelji me prislužil nominacijo za tujejezičnega oskarja. Zgodba pripoveduje o devetnajstletnem Luku, ki zapušča mladinski dom. To je bilo njegovo edino zatočišče, odkar ga je pred devetimi leti zapustila mama in tudi vsi drugi sorodniki. Njegova želja je, da bi odkril, kje je pokopan njegov oče. V službi se zaljubi v živahno Ajdo in se z njo zaplete v razmerje. Pri iskanju odgovorov iz preteklosti izve za družinsko skrivnost, ki ga močno pretrese. Luka spozna, da je trenutno njegovo edino pribežališče ljubezen do Ajde, ki pa pred njim skriva svoje prave občutke. Kmalu ugotovi, da ima tudi ona svojo družinsko skrivnost. Film Zapelji me je portret mladih ljudi, ki edino zavetje najdejo drug v drugem, vendar jih usoda pogosto vleče na nasprotne strani. V filmu glavni vlogi odlično odigrata Janko Mandić kot Luka in Nina Rakovec kot Ajda.

Vse tri filme so na Filmskem dnevu za slepe in slabovidne predstavili njihovi ustvarjalci. Pridružili so se nam režiser kratkega igranega filma Trst je naš! Žiga Virc, režiserka celovečernega filma Panika Barbara Zemljič in režiser filma Zapelji me Marko Šantić ter člani njihovih ustvarjalnih ekip.

Spremljevalni program na Filmskem dnevu

O pomembnosti vpeljevanja novih tehnologij, ki lahko vizualni svet, predvsem televizijski, filmski in tudi knjižni, približajo slepim in slabovidnim, so spregovorili generalni direktor RTV Slovenija mag. Marko Filli, predstavnik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Marko Mikulin, direktor in urednik založbe Beletrina Mitja Čander in dr. Marko Prpić, začetnik opremljanja televizijskih vsebin z zvočnim opisom za slepe in slabovidne na TV Slovenija.

Filmski dan za slepe in slabovidne smo zaključili s sproščenim druženjem in pogostitvijo, ki so jo pripravili slepi in slabovidni iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica skupaj z Zavodom GOST na Planoti.

Pripravili: Andraž Poeschl in uredniki KUPINFORMATIVNI PROGRAM

Oddaja TEDNIK

Varčevanje pri zdravju otrok46

Ko otrok zboli za hudo boleznijo, se starši pogosto znajdejo pred nerešljivimi problemi. V želji pomagati otroku iščejo  dodatno zdravljenje,terapije in nego. To pa stane. Družine otrok s cerebralno paralizo opozarjajo, da zdravniške komisije  vse bolj varčujejo na plečih malih bolnikov. In tako ste, v  državi, ki sebe razglaša za socialno,  gledalci Tednika že ničkolikokrat zbirali dobrodelna sredstva za otroke s posebnimi potrebami.

Datum predvajanja: 6.10.2014

Tudi invalide odpuščajo, mar ne?47

Dolžina: 7.40 minut

Delodajalci bi morali, tako veleva zakonodaja, spoštovati in posebej ščititi pravice invalidov. V resnici pa se delavca, ki postane invalid, najraje čim hitreje znebijo. Tako so letos z odobritvijo posebne komisije ministrstva za delo odpustili že 330 invalidov. Od leta 2006 že skoraj 5500.

Datum predvajanja: 13. 10. 2014Pomagajmo družini Štritof - Zalar48

Sledi zgodba družine, ene izmed tistih, ki so jo v življenju doletele vse mogoče težave.   Bernardi in Romanu iz Cerknice se pred tremi leti, ko se jima je rodila hči Nikita,  še sanjalo ni, kaj jima namenja usoda. Če sta starša svojo bolezen, artritis in hud diabetes,  še nekako sprejela, pa ju je hčerkina prirojena srčna napaka spravila na kolena. Bolezni, ki so se naselile v družino, so neizprosno poslabšale tudi njihov socialni  položaj,  in njihova stiska je postala nepredstavljiva.

Datum predvajanja: 27.10. 2014

Zakon s slepo osebo (naslov: Ljubezen ni slepa)49

Dolžina: 7 minut

Družina Kos Trelc se je predstavila. Žena Tjaša je slepa od svojega 24 leta. Po tem si je ustvarila družino in z dvema sinovoma ter partnerjem živijo kljub slepoti aktivno življenje.

Datum objave: 14.12.2014Oddaja POLNOČNI KLUB

V oddajah Polnočnega kluba smo v preteklih letih namenili veliko časa tudi težavam invalidom in drugim kakorkoli drugače prizadetim ljudem.

19. september:

Glas v meni – stiske ljudi z motnjami prehranjevanja……  

Anoreksija, bulimija, prenajedanje, ortoreksija in bigoreskija ter s tem povezani stradanje, bruhanje, uporaba odvajal, pretiravanje z zdravim prehranjevanjem, težnja k mišičastemu telesu, so sopotniki ujetosti v kletko življenja mnogih deklet in fantov. Med njimi so tudi otroci. O tem, kaj jih vodi k trpinčenju lastnega telesa, kakšno praznino zapolnjujejo z motnjami hranjenja, kako je s pomočjo in kako pravočasno prepoznati simptome vsega tega, bodo v Polnočnem klubu spregovorili Sandra Kocijančič, Štefan Fartek, Danaja Lorenčič in dr. Karin Sernec. Pogovor bo vodila Danica Lorenčič.

10. oktober:

Vključevanje ljudi s posebnimi potrebami v vsakdanje življenje

Ljudi s posebnimi potrebami je v sodobni družbi veliko, zaradi starajoče populacije celo vse več. Z novimi znanji, kako se jim lahko pomaga, je marsikdo, ki je bil še nekaj let nazaj odrinjen v izolacijo, lahko vključen tako v redne šole, službo in tudi stanuje v neizoliranem okolju. V družbi je seveda še vedno veliko odpora, ki pa praviloma izhaja iz neznanja in napačnih informacij iz preteklosti. O vključevanju ljudi s posebnimi potrebami v vsakdanje življenje se bodo z Zvezdanom Martičem pogovarjali gostje: Jurij Marusigg, Valerija Bužan, Loredana Sajovic in Vojko Veršnik. Nastopila pa bo tudi glasbena skupina Navihanci.

24. oktober:

Pogodba za življenje- žalovanje po samomoru v primerjavi z žalovanjem po naravni smrti50

Vsak dan slišimo, vidimo in beremo, koliko ljudi izgubi življenje zaradi bolezni, naravnih in prometnih nesreč, vojn in sovraštva. Kaj pa , če si človek sam vzame življenje? Kaj to pomeni za prizadeto družino, kdo danes pomaga ljudem v stiski, kako poteka žalovanje po samomoru v primerjavi z žalovanjem po naravni smrti? O vsem tem bodo v Polnočnem klubu spregovorili Anja Klančar, Vesna Rečnik-Šiško, Jože Likar, Jasmina Bolterštein , bolniški duhovnik Toni Brinjovc in dr. Vita Poštuvan. Pogovor bo vodila Danica Lorenčič.

INFORMATIVNE ODDAJE

SEPTEMBER

29.9. Otroci s posebnimi potrebami- tema z gostom v PTVD51

OKTOBER


15.10.2014 Gluhi in požarna varnost/ PTVD52 25.10. Varčevanje pri terapijah/ TVD53

15.10. Knjižnica za slepe/ TVD54

3.10. Akcija za slepe/ TVD55

POROČILA OB 17:00

1.10. Marko Planinc: Tek in hoja za upanje56, 1:28 

8.10. Lea Vornšek: Zaključek Igraj se z mano57, 1:17 

11.10. Marko Planinc: Slepi pesniki58, 1:22 

NOVEMBER


14.11.2014- TVD 28’‘+1:18’‘ Znakovni jezik in gluhi59

14.11. 2014 TVD- 33’‘ Protest bele rokavice60

3.11.2014 TVD 22’‘+!:18’‘ Filmi za slepe61

SLOVENSKA KRONIKA:

19.11. Marjeta Klemenc: Đurić dobil nove noge62, 1:35 

POROČILA OB 22.00:

8.11. Miro Štebe: Cirius, dan odprtih vrat63, 1:34 

POROČILA OB 17:00

20.11. Barbara Renčof: VDC-jevci iz Idrije pri košarkarjih Barcelone64, 1:27 

POROČILA OB 15:00

7.11. Lea Vornšek: Specialna olimpijada v bazenu65, 1:20 

17.11. Boštjan Rous: Otroci s posebnimi potrebami v novih prostorih66, 1:28

25.11. Goran Rovan: Para olimpijski dan67, 1.17 

DECEMBER


SLOVENSKA KRONIKA.

15.12. Franja Pižmoht: Varčevanje pri invalidih68, 1:35 

17.12. Lea Vornšek: CUDV Črna in težave z varovancem69, 1: 19:12. Lea Vornšek: Uspehi para olimpijcev, 1:28 

POROČILA OB 15:00

17.12. Saška Jazbec: Sonček zbral za streho70, 1:31 

POROČILA OB 17:00

7.12. Mojca Dumančič: VDC Solkan71, 1:31 

8.12. Cirila Sever: 50 let šole s prilagojenim programom72, 1:28 


Pripravili: mag. Ksenija Horvat Petrovčič in uredniki IP
ŠPORTNI PROGRAM

INFORMATIVNE ODDAJE

OKTOBER


2.10.     Š2, slepi in slabovidni golbal po zmagi na EP, avtor David Jakopič73, dolžina 1:37

28.10.   Š2, praznovanje 52-letnice Zveze za šport invalidov – Paraolimpijski komite, avtorica  Meta Zoran74, dolžina 1:33

DECEMBER

8.12.     Š2, invalid športnik leta, avtorica Andreja Okorn75, dolžina 1:48

11.12.   Š2, strelci invalidi, junaki letošnjega leta, zgodba, avtorica Andreja Okorn76, dolžina 1.48
Pripravil: Mile Jovanović

TV SLO3

TV DNEVNIK IN SLOVENSKA KRONIKA V ZNAKOVNEM JEZIKU

Tudi v letu 2014 nadaljujemo s predvajanjem TV Dnevnika in Slovenske kronike s tolmačem v slovenski znakovni jezik77.

Poleg tega smo s tolmačem v slovenski znakovni jezik uvrstili vsa predvolilna soočenja kandidatov na evropskih volitvah, vse državne proslave ter poslanice največjih verskih skupnosti pri nas.
ODDAJA DOBRO JUTRO

SEPTEMBER

Letovanje članov mariborskega društva Sonček na Debelem rtiču, reportaža78, dolžina: 5.28

OKTOBER


24.10. Zgodba družine otroka s cerebralno paralizo, gosta v studiu: mama Marina Pignar in sin Miha Pignar, intervju 8.00  ( 2.del oddaje)

24.10. VDC Polž izdelal dva cajona ( boben, izg. ‘‘kahon’‘) za OŠ, kjer potrebujejo glasbila v okviru projekta bobnarja marka Soršaka Sokija.  RP, dolžina 3.34 (3.del oddaje)

27. oktober: MOVE.ING, plesna predstava Društva študentov invalidov Slovenije, gostovanje v studiu;

NOVEMBER

14. november: Svetovni dan znakovnega jezika, gosta: Mladen Veršič, predsednik ZDGNS in Ljubica Podboršek, tolmačica, gostovanje v studiu;

DECEMBER


3. december: MEDNARODNI DAN INVALIDOV, vklop v živo, sogovornik: Sašo Rink, predsednik Sveta za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir, MOL;

31. december: predstavitev projekta restavracije Druga violina (pri strežbi pomagajo osebe s posebnimi potrebami iz Centra za usposabljanje Dolfke Boštjančič), vklop v živo;

NOVEMBER, DECEMBER

V akciji TV-POROKA so gledalci za par, ki se bo poročil pred televizijskimi kamerami izbrali Nino in Primoža. Primož Jeralič je paraplegik in športnik invalid.


Pripravili: Dr. Ljerka Bizilj in uredniki TVS 3

RAZVEDRILNI PROGRAM

21.12.2014 smo v oddaji gostili pevko Neisho, ki je za obeležitev Prvega dneva slovenskega znakovnega jezika pripravila posebno pesem Visoko nad oblaki z namenom osveščanja o pomembnosti slovenskega znakovnega jezika79.

Pripravil: Aleksander Radić

RTV CENTER KOPER

REGIONALNI TELEVIZIJSKI PROGRAM

V Regionalnem Televizijskem programu invalidske vsebine uvrščamo v vse naše oddaje, še posebej pa v informativne, kjer sledimo aktualnim dogodkom in temam, povezanim z invalidi. Posebni poudarek dajemo tovrstnim dogodkom v primorski regiji kot tudi v zamejstvu.

SEPTEMBER


 • 10.9. Zaposlovanje invalidov Šentprima – prispevek v Primorski kroniki

 • 25.9. Invalidom prijaznejša in dostopnejša koprska knjižnica – prispevek v Primorski kronik

 • 26.9. Zeleni program Varstveno delovnega centra Koper – zaposlovanje invalidov – prispevek v Primorski kroniki

 • 30.9. Likovna kolonija invalidnih oseb in oseb s težavami v duševnem zdravju v Štanjelu – prispevek v Primorski kroniki

 • 30.9. Ovire, s katerimi se dnevno soočajo invalidi in primer dobre prakse odpravljanja administrativnih ovir – oddaja Dobro jutro – pogovor v studiu – gosta: Benjamin Žnidaršič. Društvo paraplegikov Istre in Krasa in Tanja Prelovšek Pajer, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper

OKTOBER

 • 10.10 Okrogla miza o zaposlovanju invalidov in oseb s težavami v duševnem zdravju v Ilirski Bistrici – prispevek v Primorski kroniki

NOVEMBER

 • 13.11. Oddaja Izostritev na temo gradnje Centra za osebe s posebnimi potrebami na Debelem rtiču (30 minut) ; v oddaji dve reportaži: izkušnja mame z otrokom, ki potrebuje 24 urno nego in je doma – kaj bi obema pomenil tovrstni center in kronologija 13 let dolgega prizadevanja za izgradnjo Centra na Debelem rtiču

 • 13.11. Zaposlovanje invalidov – oddaja Dobro jutro, rubrika Vrtinec – pogovor v studi z gosti: Ksenja Bratuž Albreht, Šentprima, Slađana Grdjan, invalidka na vozičku, Petja Kužel, uporabnik storitev VDC

 • 15.11. Tipne slikanice za slepe otroke in pripomočki prilagojeni slepim in slabovidnim – gostja v Oddaji Primorska kronika – 3 min. pogovor

DECEMBER

 • 3. 12. Otvoritev novih prostorov VDC Solkan – prispevek v oddaji Primorska kronika

 • 27.12. Dobrodelni tek Goricatlon za VDC Nova Gorica – prispevek v Primorski kroniki

Pripravila: Barbara Kampos

REGIONALNI RADIJSKI PROGRAM

Seznam prispevkov in pogovorov v živo v zvezi z invalidi - od septembra do decembra 2014 v Dopoldnevu in pol.

17.9. Od stresa do ravnovesja- kako nakopičen stres pripelje do

invalidnosti- psihoterapevtka Mirjana Palčič Bubnič / 20 min./ v arhivu

23.9. Nevidni svet žrtev prometnih nesreč- predstavitev knjige- avt.

dr.Damjana Žišt / 20 min. / v arhivu

15.10. Od nepravilne prehrane do trajnih težav-dietologinja Maja Mahne ob Svetovnem Dnevu hrane / 15 min. / v arhivu

11.11. Dobrodelna plesna predstava Rdeči čeveljčki z otroki invalidi

10 minut – ni v arhivu

12.11. Mesec boja proti odvisnostim / Žanin Čopi iz društva Svit Koper. Dnevni center Šent, Skupnost Srečanja Kostanjevica pri Mirnu / 15 min., v arhivu

12.12. Odejica za Varstveno delovni center v Novi Gorici ( Aktiv mestnih žena Nova Gorica) 7 minut / ni v arhivu
Informativne oddaje

9.9.: Jutranjik: Fizioterapija

Ob 7.00, trajanje 1:44 min
25.9. Mednarodni dan gluhih

Ob 17.30., trajanje 1: 36 min

4.11.: Center Debeli rtič

Ob 12.30, trajanje 1:57 min

3.12.: 35 letnica VDC Nova Gorica

Ob 17.30, dolžina: 1:20 min

Pripravil: mag. Andrej Šavko
RTV CENTER MARIBOR

REGIONALNI TELEVIZIJSKI PROGRAM

V Regionalnem Televizijskem programu invalidske vsebine uvrščamo v vse naše oddaje, še posebej pa v informativne, kjer sledimo aktualnim dogodkom in temam,

Dnevnik televizije Maribor

25.11.2014  Glasnik (oddaja o kulturi)  reportaža, ki jo je pripravila Karmen Podlesnik Marčič,  o fotografu Mateju Peljhanu in njegovi razstavi Od tod do večnosti.  Matej Peljhan  je fotograf, po poklicu  klinični psiholog, tudi sam invalid brez desne roke in eden prvih, ki približuje fotografijo tistim,ki  jim je pravica do umetnosti tako ali drugače omejena. Je tudi ustanovitelj  Zavoda za fotografsko terapijo. Njegova serija Mali princ je doživela izjemen odziv po vsem svetu, razstava  Od tod do večnosti  v mariborski Fotogaleriji Stolp pa presega stereotipe o invalidnih.

27. 10. 2014  V oddajah Tele M - Zdravstveni nasvet ( samo za TV Maribor) smo se  večkrat posredno dotaknili bolnikov oz. invalidov in večkrat so bili slednji ujeti tudi na prekrivnih posnetkih. Izpostavili bi oddajo 27. oktobra – govorili smo o delovni terapiji in o različnih pripomočkih za invalide, ki so izdelani po meri in temeljijo na individualnem pristopu, za lajšanje njihovega vsakdana, pa tudi pomoč pri rehabilitaciji - gostje so nekaj tovrstnih pripomočkov prinesle tudi v studio, da so si jih gledalci doma lažje predstavljali.
Poleg tega smo v sklopu tematskega tedna objavili še dve dokumentarni oddaji, vsaka v dolžini 30 minut in sicer:


 • PRAVLJICA O POVODNEM MOŽU: torek, 4.11.2014 ob 21:05

 • VDIH DRUGEGA: nedelja, 9.11.2014 ob 18:20

Pripravili: dr. Polona Pivec in Eva Stavbar

REGIONALNI RADIJSKI PROGRAM

Vsebine za invalide so bile tudi v letu 2014 integrirane v informativni in dnevni program Radia Maribor, s posameznimi invalidskimi organizacijami pa smo sodelovali tudi pri načrtovanju in izvedbi posameznih skupnih prireditev. Kronološko navajam nekaj ključnih in obsežnejših radijskih prispevkov, ki so nastali in bili predvajani zadnjem delu leta 2014.September 2014

Problematika azbestnih bolnikov

O sofinanciranju tehničnih pripomočkov in prilagoditve vozil osebam s statusom invalida.

Oktober 2014

Tematska oddaja ob svetovnem dnevu cerebralne paralize.

Delovanje Društva študentov invalidov Maribor.

November 2014

Predstavitev delovanja Zveze delovnih invalidov Slovenije.

Slovenska Bistrica pripravlja listino Občina po meri invalidov.

December 2014

Ukrepi mariborske mestne občine, ki bodo nedvomno prizadeli invalide.

45 let delovanja Društva invalidov Dravograd.

Oddaja ‘‘Radijska tribuna’‘ ob mednarodnem dnevu invalidov s poudarkom na reševanju zaprek za invalidne osebe v Mestni občini Maribor.

Oddaja ‘‘Radijska delavnica znancev’‘ o vključevanju invalidnih oseb v delovne procese in mednarodno izmenjavo ter predstavitvijo projekta ERGO WORK.
Pripravil: Stane Kocutar, odgovorni urednik UPE Radio Maribor

MMC RTVSLO80

V oddelku podnaslavljanja za gluhe in naglušne preko teleteksta mesečno podnaslovimo preko 600 televizijskih oddaj domače in tuje produkcije, vključno z informativnimi oddajami, ki jih podnaslavljajo v živo. Oddaje je mogoče na TV-sprejemnikih spremljati s podnapisi z uporabo teleteksta. Ta možnost, ki jo RTV Slovenija zagotavlja že dobrih dvajset let, je namenjena predvsem gluhim in naglušnim, prav lahko pride tudi drugim, na primer starejšim uporabnikom in otrokom.

V omenjenem oddelku so v letu 2014 pričeli z dnevnim nalaganjem podnapisov v spletni arhiv. Vanj mesečno dodajo prek 150 oddaj s podnapisi.

Ta pomembna novost je bila predstavljena na spletni strani81 ter v glasilu gluhih in naglušnih, za lažjo uporabo je MMC pripravil tudi posebna video-navodila82. • Za predvajanje na teletekstu mesečno podnaslovimo več sto oddaj (preko 90% vse lastne produkcije), dnevno več kot 10 informativnih oddaj v živo, ostale oddaje (izobraževalne, mladinske, otroške …) pa za ponovitve in objavo v spletnem in mobilnem arhivu

 • Trenutno je v arhivu na voljo že preko 5000 oddaj s podnapisi, kot rečeno vsak mesec dodamo preko 150 novih oddaj .

 • Pripravili smo novo spletno stran Dostopno, ki je na voljo uporabnikom od oktobra 2014.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət