Ana səhifə

Joakim Berg, Marimba / Slagverk och Per Friman


Yüklə 25 Kb.
tarix26.06.2016
ölçüsü25 Kb.
duo FriBerg bildades 2003 under den pågående tävlingen Smålandssolistens finalvecka. De båda musikerna i duon ville se vad man kunde göra i en duo för slagverk och saxofon, och upptäckte att det inte fanns några begränsningar. Kombinationen marimba och saxofon har visat sig vara alldeles utmärkt.
duon består av Joakim Berg, Marimba / Slagverk och Per Friman, Saxofoner.
duon vill utveckla musiken för marimba alt. slagverk och saxofoner, främst för att de båda unga musikerna tycker att det är roligt, men förhoppningsvis också som en del i det yrkesverksamma livet. Kombinationen marimba och saxofon har visat sig vara alldeles utmärkt. Båda instrumenten har stor potential i så väl tonhöjd som nyans, både uppåt och neråt, och de kompletterar varandra på ett mycket behagligt sätt.
duon har under åren genomfört en rad konserter. Responsen från sommarturnéerna 2005 och 2006 i kyrkor runt om i Södra Sverige var entydigt positiv, liksom konserten i Christina Nilsson salen i Växjö konserthus 2005 som direktsändes av Sveriges Radio P2. Kommentarer som ”spännande”, ”roligt”, ”nyanserat” och ”nyskapande” kunde höras. 
duo FriBerg blev i Maj 2007 inbjudna att delta i Svenska Kammarmusikförbunds lanseringbiennal ”Ung och Lovande 2007”, som ägde rum i Västerås helgen 4-6 maj 2007. Ung och Lovande innebar att duo FriBerg bl.a. genomförde en konsert och presenterades för Sveriges alla kammarmusikföreningar. De fick ett väldigt positiv gensvar efter framförandet och kanske var detta duo FriBergs genombrott på den Svenska kammarmusikscenen. Tidigare deltagare i Ung och Lovande  har bl.a. varit mezzosopranen Malena Ernman och klarinettisten Martin Fröst.
duon vill bjuda Er åhörare på ett färgstarkt fyrverkeri både musikaliskt och visuellt som Ni troligtvis inte upplevt tidigare. Så tveka inte att besöka en av duo FriBerg´s konserter eller höra av er om ni vill boka duo FriBerg.


Joakim Berg (född i Alvesta 1981); har ägnat hela sitt liv till slagverket i alla dess former. Han började som sexåring på Alvesta musikskola och fortsatte sedan på Växjö kulturskola. Efter gymnasiestudier vid det estetiska programmet i Växjö blev han direkt antagen till Musikhögskolan i Malmö där studier väntade för slagverkspedagogen Lennart Gruvstedt. 2006 erhöll han sin musikerexamen.

Joakim är sedan 2006 anställd som Slagverkare i Marinens Musikkår i Karlskrona där han arbetar parallellt med sin solo och kammarmusik karriär.


2003 vann han tävlingen Smålandssolisten som arrangerades av Smålands musik och teater. 2006 fick Joakim mottaga Andra pris i Ljunggrenska Tävlingen för Unga Musiker.
Soloframträdanden har bl.a. gjorts med stråkensemblen Musica Vitaé, Jönköpings sinfonietta och Musikhögskolan i Malmö´s Symfoniorkester. Han har även uppträtt på världens största Slagverksfestival PASIC i USA samt hörts och setts i Sveriges Radio P2, Radio Blekinge, SVT och TV4.
Förutom solokarriären har han också blivit en mycket efterfrågad kammar- och orkestermusiker. Han har vikarierat i Malmö Symfoniorkester, Malmö Operaorkester, Gävle Symfoniorkester, Malmö Barockorkester och ensemble Ars Nova.

Han har även tilldelats en rad stipendium, däribland Alvesta Kommuns Kulturstipendium, Landstinget Kronobergs Kulturstipendium, stipendium ur Anders Sandrews Stiftelse, Växjö Kommuns Kulturstipendium samt från Kungliga Musikaliska Akademin.Per Friman (född i Växjö 1984); började spela saxofon när han var 9 år på Växjö Kulturskola för den kände saxofonpedagogen och musikern Ronny Stensson. Han blev tidigt intresserad av klassisk musik och när han var 17 år kom han in på Kungliga Musikhögskolan i Stockholms musikerlinje. Per har studerat på doktorandnivå för prof. Christer Johnsson sedan hösten 2005.

Nu jobbar Per som musiker och instruktör vid Arméns Musikkår, som har anställt 15 st. professionella musiker.

Som solist har Per gjort ett stort antal konserter med både professionella orkestrar och amatörorkestrar runt om i Sverige och utomlands. Nämnas kan att han 2004 var solist med stråkensemblen Musica Vitae i en turné runt om i Småland.

En rad stipendier och utmärkelser har tilldelats Per bl.a. från Kungl. Musikaliska Akademien, Kammarmusikfestivalen i Båstad, Växjö kommun, Landstinget i Kronoberg och nu senast Stora Ensos Bruksstipendium genom en konsert under Musik vid Siljan.Utöver solistkarriären är Per en mycket anlitad kammar- och orkestermusiker och är en utav medlemmarna i Svenska Saxofonkvartetten.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət