Ana səhifə

İlimizde, aile hekimliği uygulamasında gezici sağlık hizmetleri aşağıdaki usul ve esaslara göre yürütülecektir


Yüklə 203 Kb.
tarix24.06.2016
ölçüsü203 Kb.
BİNGÖL AİLE HEKİMLİĞİ

GEZİCİ SAĞLIK HİZMETLERİ UYGULAMASI


İlimizde, aile hekimliği uygulamasında gezici sağlık hizmetleri aşağıdaki usul ve esaslara göre yürütülecektir.


  1. Yeni “ Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği” 25.01.2013 tarih ve 28539 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

  2. Aile Hekimi tarafından verilmekte olan gezici ve yerinde sağlık hizmetleri Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nin 6. maddesi ile düzenlenmektedir.

  3. Yönetmeliğin 6. Maddesinin 2. fıkrasında, “Cezaevi, çocuk ıslahevi, huzurevi, korunmaya muhtaç çocukların barındığı çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları gibi kişilerin kayıtlı oldukları aile hekimlerine doğrudan başvuru imkânlarının olmadığı ya da aile hekimlerini serbestçe seçme imkânının bulunmadığı toplu olarak yaşanılan ancak tabibi olmayan kurumların talepleri üzerine bir ya da birden çok aile hekimi yerinde sağlık hizmeti vermekle yükümlü kılınabilir. Bu kurumlarda yerinde sağlık hizmeti veren aile hekimleri, kurumlarda ikamet eden kişileri kayıt ederler. Yerinde sağlık hizmet bölgesi olarak ilan edilen kurumlar, aile hekimlerinin sunacağı sağlık hizmeti için asgari şartları sağlamakla yükümlüdür. Bu yerlerde her 100 kişi için ayda üç saatten az olmamak üzere; 750 kayıtlı kişiye kadar haftada en az bir kez, 750 ve üzeri kayıtlı kişiye ise haftada en az iki kez yerinde sağlık hizmeti verilir. Cezaevi ve çocuk ıslahevi için bu süre iki kat olarak uygulanır” denilmektedir.

  4. Yönetmeliğin 6. maddesinin 3. Fıkrasında “Aile hekimlerinin gezici sağlık hizmeti sunacakları bölgelerdeki yerleşim birimlerine bir plan dâhilinde periyodik aralıklarla ulaşmaları ve hizmet vermeleri esastır. Gezici sağlık hizmetine ilişkin planlama; coğrafi durum, iklim ve ulaşım şartları ile kendisine bağlı yerleşim birimlerinin sayısı dikkate alınarak ve gezici sağlık hizmeti sunulacak yerleşim yerine ulaşmak amacıyla yolda geçen süreler hariç olmak üzere her 100 kişi için ayda iki saatten az olmamak kaydıyla o yerleşim yerinde aile hekimi tarafından yapılır. Nüfusu 250 kişiye kadar olan yerleşim yerlerine en az ayda bir kez, 250 ile 500 kişi arasında olan yerleşim yerleri için en az ayda iki kez, nüfusu 500 ve üzeri olan yerleşim yerlerine ise en az haftada bir kez gezici sağlık hizmeti verilir. Gezici sağlık hizmeti bölgesinde Bakanlığa ait sağlık tesisi var ise bu tesisler hizmet için kullanılabilir” denilmektedir.

  5. Yönetmeliğin 6. maddesinin 4. fıkrasında ise, “Gezici sağlık hizmeti planlaması yapılırken, istatistikî olarak aile hekimliği birimine müracaat eden hasta yoğunluğunun en az olduğu günler için planlama yapılır. Aile hekimi gezici ve/veya yerinde sağlık hizmeti planını sözleşme döneminin ilk ayında aylık olarak yapar ve toplum sağlığı merkezine bildirir. Bu plan sözleşme döneminin sonuna kadar her ay uygulanır. Her ayın sonunda gezici/yerinde hizmet faaliyet raporunu toplum sağlığı merkezine bildirir. Zorunlu hallerde aile hekimi her türlü gezici hizmet planı değişikliğini hizmeti aksatmayacak şekilde bölgesindeki toplum sağlığı merkezine önceden bildirir. Aile hekimi; köy ve mahalle muhtarları ile kurum yetkilileri vasıtasıyla en geç bir önceki ayın son iş günü saat 12.00 ye kadar programının duyurulmasını sağlar. Aile sağlığı elemanının görev yetki ve sorumlulukları çerçevesinde, gezici/yerinde sağlık hizmetlerinin ilgili kısmı ulaşım ve tıbbi donanım imkânlarının aile hekimince sağlanması kaydıyla aile sağlığı elemanı tarafından da yapılabilir. Aile sağlığı elemanınca yapılan gezici/yerinde sağlık hizmeti süresi aile hekiminin gezici/yerinde sağlık hizmeti süresinden sayılmaz” denilmektedir.

  6. Gezici Sağlık Hizmetleri Planı (Program) Formu’nun Aile Hekimi tarafından yıllık olarak düzenlenmesi ve her düzenlenen evrakın iki nüshasıyla birlikte bağlı bulunulan toplum sağlığı merkezine ulaştırılması gerekmektedir. Toplum sağlığı merkezleri ise kendine bağlı ASM’lerin tamamından gönderilen formları onayladıktan sonra, TSM formun bir suretini muhafaza ederek, bir suretini Aile Hekimine, bir nüshasında Halk Sağlığı Müdürlüğü Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Şubesi’ne gönderecektir.

  7. Biten aya ait, Gezici Sağlık Hizmetleri ve Poliklinik Oda Sayıları Aylık Faaliyet Raporu Formu, aile hekimi tarafından 2 nüsha olarak düzenlenmesi, bir nüshasının kendisi tarafından muhafaza edilmesi, 1 nüshasının ise her ayın ilk üç günü içerisinde bağlı bulunduğu toplum sağlığı merkezine ulaştırılması gerekmektedir. TSM ise, kendisine bağlı tüm aile hekimleri tarafından gönderilen Gezici Sağlık Hizmetleri Aylık Faaliyet Raporu Formlarını her ayın ilk beş günü içerisinde, Halk Sağlığı Müdürlüğü Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Şubesi’ne gönderecektir.

  8. Bildirimlerin zamanında yapılmaması halinde 30/12/2010 tarih ve 27801 sayılı Aile Hekimliği Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler İle Sözleşme Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin  EK 2’deki Aile Hekimliği Uygulamasında Uygulanacak İhtar Puanı Cetveli dikkate alınarak ihtar puanı verilecektir.

  9. Planlama, mümkün olduğunca aynı yerleşim yerlerine her ayın aynı günü ve aynı saatlerinde gidilecek şekilde yapılmalıdır. Zorunlu hallerde, aile hekimi her türlü gezici hizmet planı değişikliğini, hizmeti aksatmayacak şekilde bölgesindeki toplum sağlığı merkezine önceden bildirir.

  10. Onaylanmış gezici hizmet programında yapılacak her türlü değişiklik bağlı bulunulan toplum sağlığı merkezi aracılığı ile Halk Sağlığı Müdürlüğü Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Şubesi’ne ivedilikle bildirilmeli.

  11. Birden fazla aile hekiminin görev yaptığı aile sağlığı merkezlerinde geziye çıkacak olan aile hekimi, kendisine bağlı diğer bölgelerden gelen hastaların mağduriyetini engellemek için geziye çıktığında yerine hangi hekimin bakacağını bağlı bulunulan toplum sağlığı merkezine önceden bildirecek ve kendisine kayıtlı hastaların görebileceği şekilde ilan edecektir.

  12. Aile Hekimleri, aile sağlığı elemanları ile birlikte ekip anlayışı içinde gezici/yerinde sağlık hizmeti vermekle yükümlü oldukları bölgelerindeki kendisine kayıtlı kişilerin yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına yönelik izlem ve taramaları (kanser, kronik hastalıklar, gebe, lohusa, yenidoğan, bebek, çocuk sağlığı, adölesan (ergen), erişkin, yaşlı sağlığı ve benzeri) yapmak ve evde takibi zorunlu olan engelli, yaşlı, yatalak ve benzeri durumdaki kendisine kayıtlı kişilere evde veya gezici/yerinde sağlık hizmetlerinin yürütülmesi sırasında kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerini vermekle mükelleftir.

  13. Gezici sağlık hizmeti için gidilecek yere ait yolun kar, heyelan vb. nedenlerle kapanması gibi mülki idare amirinin takdir edeceği mücbir sebeplerle gezici sağlık hizmetlerinin verilememesi hariç, gezici sağlık hizmeti yapılmadığı zaman performans kesintisi yapılacaktır.

  14. Gezici sağlık hizmeti uygulamasında ulaşım giderleri (araç, yakıt vb.) aile hekimlerince karşılanacaktır.

  15. İhtiyaç halinde veya yayınlanan usul ve esaslar dahilinde bu yukarıdaki maddelerde değişiklik yapılabilir.

Dr. Vedat SÖYİLER



Halk Sağlığı Müdürü


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət