Ana səhifə

Fraternitas ita. Vol. XLIII. N


Yüklə 84 Kb.
tarix26.06.2016
ölçüsü84 Kb.
FRATERNITAS
Ita. Vol. XLIII. Nr. 167 - OFM Roma - Email: fraternitas@ofm.org - 1. 7. 2010Susret Generalnoga definitorija sa COMPI

Prvi susret Generalnoga definitorija u ovom šestogodištu s nekom konferencijom bio je u Asizu od 7. do 10. lipnja, susret s COMPI. Konferencija provincijalnih ministara Italije i Albanije (COMPI) prihvatila je Generalnoga ministra s njegovim Definitorijem u kući “Leonori”, u sjedištu Konferencije. Fra Francesco Patton predstavio je stanje Konferencije slijedeći tri glavna aspekta koja je program predvidio: unutarnji život i formaciju, evangelizaciju i misije, suradnju na različitim razinama. Zatim je Generalni ministar izložio svoj doprinos usredotočen na neke bitne linije animiranja uprave. Nakon toga je slijedio rad na produbljivanju u skupinama u kojima su bili provincijalni ministri i generalnih definitori. Razmišljalo se o evanđeoskoj kvaliteti života u bratstvu, o novim bratstvima za novu evangelizaciju, o braći u poteškoćama i o međuprovincijalnosti. Prijedlozi proizašli iz skupina smješteni su u stvarnost i pretvoreni u prijedloge i usmjerenja koja su si provincijalni ministri zadali za skoru budućnost, u skladu s “Projektom Compi” koji je već zacrtan za trogodište 2010. - 2012. godine.

Na skupštini su svoje iskustvo iznijela braća triju novih bratstava koja su u Italiji prisutna među drugim bratstvima, a to su bratstvo iz Celle Ligure (“obiteljsko” i međuprovincijsko bratstvo za prihvaćanja manjina), iz Prata (prisutnost inter gentes među kineskim useljenicima), iz Marcianise (prihvaćanje i uzajamno dijeljenje s najmanjima kao manja braća).

Susret se događao u veoma bratskom ozračju pružajući svim generalnim definitorima priliku da upoznaju provincijale i Konferenciju, da se također i oni daju upoznati i da podijele iskustva i razmišljanja o aspektima zajedničkoga interesa.

Zadnji dan je bilo službeno otvorenje “Cenacolo Francescano”, gradske uprave i svega osoblja “Cenacola”. Generalni ministar je blagoslovio prostore, osoblje i prisutne.
Rumunjska – Hodočašće u Csiksomlyo

Na poziv provincijalnog ministra Rumunjske, fra Szabolcsa Orbana, generalni ministar fra José R. Carballo, u pratnji generalnoga definitora fra Rogera Marchala, pošao je u Rumunjsku da sudjeluje u hodočašću u svetište Naše Gospe iz Csiksomlyoja, na sjeveroistoku Rumunjske.

Veliki događaj bio je 22. svibnja, na uočnicu Duhova. Na taj dan silno mnoštvo naroda, između 400.000 i 500.000, pješice se, unatoč kiši i blatu, popelo na brdo da počasti Gospu. U hodočašću su sudjelovali Nadbiskup biskupije Alba Julia, Pomoćni biskup, Apostolski nuncij, Generalni ministar i Generalni definitor. Sabranost i gorljivost tih brojnih vjernika bili su uistinu dojmljivi. Poslijepodne je Generalni ministar susreo braću Provincije Svetoga Stjepana Kralja.

Na Duhove, 23. svibnja, fra Szabolcs, provincijalni ministar, presjedao je euharistijskom slavlju u Marijanskom svetištu, uz sudjelovanje mnoštva, dok je Generalni ministar imao homiliju koju su prevodili na mađarski. Osim toga fra José je poslijepodne prije euharistijskoga slavlja susreo mladu braću u formaciji i članove Franjevačke obitelji (klarise, sestre franjevke i FSR).

Dana 24. svibnja fra José i fra Roger, dok ih je Provincijalni ministar vozio na uzletište, na kratko su se zaustavili u sjedištu Provincije, u ulici Emil Zola gdje petorica braće, koja čine to bratstvo, žive u malim prostorima jer još uvijek jedna glazbena škola zauzima najveći dio samostana.
Južnoslavenska konferencija za formaciju misije

Na inicijativu fra Lovre Gavrana, provincijalnog ministra Bosne Srebrene, bio je u Sarajevu susret provincijskih tajnika za formaciju i studije i za misije i evangelizaciju. Bilo je prisutno 20 braće iz šest provincija Južnoslavenske konferencije koju sačinjavaju provincije Bosne i Hercegovine, Slovenije i tri provincije iz Hrvatske. Na poziv Provincijalnoga ministra bili su prisutni i dvojica generalnih tajnika, fra Vidal Rodríguez i fra Massimo Tedoldi. Sastanak je bio u drevnom samostanu sv. Ante u Sarajevu (Bistrik) 25. - 27. svibnja. Istovremena nazočnost dvaju tajništava podsjetila je kako je potrebna uska suradnja između dvaju glavnih područja našega života i kako je uzajamni susret obogaćujući. Doista, formaciji je potreban misijski zanos da izgrađuje istinsku manju braću, jednako kao što misijska evangelizacija treba solidnu pripremu da oblikuje srce okrenuto Gospodinu i otvoreno potrebama braće. Na završetku susreta sudionici su mogli susresti pedesetak mlade braće u klerikatu bl. Ivana Duns Škota u Nedžarićima (Sarajevo) i tridesetak sjemeništaraca s grupom mladih postulanata u malom sjemeništu sv. Bonaventure u Visokom.


Poljska - Otac Euzebije J. Huchracki OFM, mučenik iz Dachaua – prema proglašenju blaženim

U srijedu 5. svibnja 2010. godine, u samostanu Goruszki u Miejska Górka (Poljska), proslavljeno je svečano zatvaranje dijecezanskoga procesa za proglašenje blaženim sluge Božjega fra Euzebija J. Huchrackija, OFM. Brižan rad posljednjih godina doveo je do zaključivanja dijecezanskog procesa kojem je predsjedao nadbiskup Poznańa, mons. Stanisław Gądecki. “Nadamo se da će fra Euzebio Huchracki postati znak obnove u ovim teškim vremenima i povijesnim događajima Crkve, naše domovine i cijeloga svijeta” – rekao je Metropolit u homiliji za vrijeme mise završetka dijecezanskog procesa, zahvaljujući Franjevačkom redu što je rodio čovjeka koji svojim životom pokazuju put prema svetosti za sve ne koji pripadaju Provinciji i za sve koji će u nju doći u budućnosti.

Proces je započeo prije sedam godina, 10. prosinca 2003. godine, u Kuriji Nadbiskupije u Poznanu. U nazočnosti vicepostulatora procesa iz Provincije Uznesenja BDN (Katowice) fra Lucjusza Wojtowicza i promicatelja pravde don Rafala Pajszczyka, ispitano je devet svjedoka o životu i krepostima fra Euzebija, od kojih su dvojica očevici. Fra Euzebije je dio brojnoga mnoštva svećenika i redovnika koji su našem vremenu posvjedočili vjeru u Krista darom vlastitoga života.
Susret Stalnog vijeća UFME s Generalnim definitorijem

Deveta skupština unije Manje braće Europe (UFME) zatražila je od Stalnog vijeća da uzme animiranje u koordinaciju “Projekta Europa” što ga je htio Generalni kapitul 2009. godine (nalozi 26. i 27.) u suradnji s generalnim definitorima Europe. Prvi susret je bio u Rimu, u Generalnoj kuriji 21. – 22. svibnja, uz sudjelovanje Generalnoga ministra i Generalnoga tajništva za misije i evangelizaciju. U prvom dijelu podsjetili su se na stvarnost koja je već u događanju: nova bratstva prisutna u različitim zemljama, smjernice koje su izišle iz dvaju seminara u Asizu (2006.) i u Frascattiu (2009.) o “novim franjevačkim putovima u Europi”, smjernice Generalnoga kapitula o Duhovima 2009. godine. Zatim su proučeni prijedlozi Skupštine UFME iz veljače 2010. godine koje se sve odnose na novu prisutnost Manje braće u Europi, s osobitom pozornošću na prisutnost na putu Santiaga i na doprinos bratstva iz Palestrine rođenoga kao misionarskoga bratstva za Europu. Razmišljanje se je zatim proširilo na “franjevačku viziju” Projekta Europa, pronalazeći neka nadahniteljska načela. Prvi nacrt Projekta bit će poslan sudionicima i onda konferencijama na provjeravanje i daljnje promišljanje, da bi se na kraju vratio Stalnom vijeću s ciljem da se tekst upotpuni kako bi se mogao predstaviti sljedećoj skupštini UFME koja je predviđena u listopadu 2011. godine.


Italija, Bari – 3. Međunarodni kongres fenomenologije

Treći međunarodni kongres fenomenologije na temu: “Fenomenologija osobe, života i zajednice Edith Stein, Hedwig Conrad-Martius, Gerda Walther” bio je od 27. do 28. svibnja 2010. godine u Velikoj dvorani “Aldo Cossu” Sveučilišta u Bariju. Pokrenuli su ga i organizirali Talijanski centar fenomenoloških istraživanja, Sveučilište iz Barija i Akademija humanističkih i društvenih znanosti iz rima, a imao je pristanak Predsjednika Republike i bio je pod pokroviteljstvom Senata Republike, Narodne skupštine, Ministra školstva, znanosti i istraživanja, poslanstava Savezne republike Njemačke i Pakistana, Papinskog vijeća za kulturu, Bavarske državne biblioteke, Pokrajine Pulje, Provincije i općine iz Barija

Organiziran s namjerom da promiče poznavanje fenomenologije i da ostvari susret studija i istraživanja sveučilišnih profesora i istraživača, Kongres se je okoristio izlaganjima koje su imali znanstvenici svjetskoga glasa: Angela Ales Bello, Anna M. Pezzella i Patrizia Manganaro s Lateranskog papinskog sveučlišta; Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz s Tehničkog sveučilišta iz Drezdena; Michele D’Ambra, Maria Pia Pellegrino, Anselmo Caputo i Francesco Alfieri, OFM, (koji je bio i organizator) iz Talijanskoga centra fenomenoloških istraživanja.
Meksiko – Izvanredni kapitul o evangelizaciji

Od 24. do 29. svibnja 2010. godine, u Moroleónu, Provincija sv. Petra i Pavla, u Meksiku, slavila je izvanredni kapitul o evangelizaciji. S geslom “Poslani kao bratstvo da naviještamo Evanđelje”, naumili su “razlučiti i ponovno usmjeriti svoju evangelizatorsku praksu u svjetlu naše karizme i izazova našega kulturalnog konteksta da bi se raslo kao kontemplativno bratstvo u poslanju u službi Kraljevstva”. Četrdeset i četvorici kapitularaca pridružilo se i 11 druge braće. Sudjelovali su kao pozvani fra Arturo Rios, generalni tajnik za evangelizaciju, fra Nestor Inácio Schwerz, generalni definitor, fra Ramiro de la Sierna, argentinski franjevac založen u radu s mladima.

Temu, “Pastoralno obraćenje u franjevačkoj perspektivi”, pripravilo je povjerenstvo s potporom provincijskog definitorija i uz pomoć skupine stručnjaka iz sociologije. Produbljeno je doprinosom razmišljanja i podjele iskustava sa strane fra Nestora, fra Ramira, mons. Francisco Barròna, Benjamina Bravo, laika i redovnica.

Završen je s nekoliko prijedloga: pripraviti kvalitetno formativno bratstvo; stvoriti provincijski centar za formaciju misionara laika; evangelizirati svijet mladih s grupom četvorice braće. Cijeli Kapitul, komu je predsjedao provincijalni ministar fra Eulalio Gomez, življen je u ozračju bratstva, zajedništva, molitve, razlučivanja i dobrog sudjelovanja svih prisutnih.Malta – Bratski i pastoralni pohod i slavlje Nacionalnog izbornog kapitula FSR-a
Generalna ministrica FSR-a, Encarnación del Pozo i fra Ivan Matić, generalni asistent FSR-a – Frame, bili su na Malti (2. – 6. lipnja 2010.) u bratskom i pastoralnom pohodu i istovremeno su sudjelovali u slavlju Nacionalnoga izbornog kapitula FSR-a na Malti. U tijeku pohoda susreli se vodstvo Nacionalnog vijeća, nacionalne asistente, mons. Paula Cremona, OP, nadbiskupa Malte i provincijalne ministre Prvoga reda. Uz to, pokazao se lijepim susret s vijećima mjesnih bratstava i članovima FSR-a na Malti koji je bio u kući “Rivo Torto” franjevaca konventualaca. Na istom mjestu, 4. lipnja, počelo je Nacionalni kapitul s temom “Biti svjedoci.” Prvi dan Kapitula bio je posvećen izlaganju dosadašnjega Vijeća, bratskom dijalogu i uzajamnom dijeljenju o životu i poslanju FSR-a na Malti. Na 5. lipnja bili su izbori novog Izvršnog vijeća. Kapitul je završio svečanim euharistijskim slavljem za vrijeme kojega je bilo službeno potvrđeno novo Vijeće. Nacionalno bratstvo Malte ima 10 mjesnih bratstava s gotovo 360 članova.
Knjige o franjevaštvu

  • The Early Franciscan Movement (1205–1239). History, Sources and Hermeneutics (Počeci Franjevačkog pokreta (1025. – 1239.). Povijest, izvori ihermeneutike), Michael F. Cusato, Spoleto 2009., str. 458.

U srcu borbi i napetosti unutar prvotnoga Franjevačkog pokreta borbe i napetosti suprotstavljene pripovijesti su se međusobno otimale za to da ih se posluša i slijedi u srednjovjekovnoj franjevačkoj povijesti.

Borba se vodila bitno između dvije različite vizije franjevačkoga života. Prvotna vizija franjevačkoga života bijaše pozorna i kritička na društveno – gospodarske stvarnosti na djelu u Spoletskoj dolini na početku 13. stoljeća; ta su braća željela živjeti zajedno s manjima (minores) svoga vremena i biti im na službu. Druga vizija je više voljela oblik institucionaliziranije karizme, ističući apostolsku korist (poglavito kleričku) Franjevačkoga reda za Crkvu i za društvo kroz izvrsnost svoga propovijedanja, pronicavost nauka i radikalnost svoje ascetike. Te dvije verzije franjevačke karizme, premda su komplementarni izričaji Franjine vizije, nisu bile lako pomirljive i kompatibilne među sobom. Obadvije su predstavljale duhovne vizije, ali formacija i društveni položaj franjevaca, od kojih je proizašla svaka od tih vizija, nisu bili isti. Na taj način su uvjetovane njihove suprotstavljene perspektive na formam vitae i mogu se protumačiti barem neke od različitosti i susljedne borbe.Ovaj svezak sabire i posadašnjuje prijašnje članke o argumentima koji se odnose na prijepornu povijest prvih stoljeća franjevaštva (1205. - 1239.), obrađujući sadržaje kao što su franjevački pristup moći i autoritetu, stav Franje prema islamu i križarskim ratovima, Povlastica siromaštva, povezanost između dviju verzija Pismu vjernicima, odnos između chartula (pergamena) bratu Leonu i rana sv. Franje, središnjost Sacrum commercium, i pad u nemilost brata Ilije iz Cortone.

  • Milost rada, ur. Alvaro Cacciotti i Maria Melli, Edizioni Biblioteca Francescana Milano, 2010., str.. 198.

Svezak donosi izlaganja VII. Kongresa iz Greccia u svibnju 2009. godine koja istražuju temu od temeljne važnosti za franjevački pokret: temu rada. Ako je istina da su franjevci od početka svoga služenja oblikovali svoje pastoralno djelovanje imajući na umu odlučnu smjernicu Franje Asiškoga da rade neki posao koji znaju, ne može se prešutjeti problematika koju je taj propis (usp. NPr VII i PPr, V) uvijek izazivala kako u razmišljanju tako i u djelovanju. Sva izlaganja nastoje, na način dostojan pohvale, razumjeti povijest te tematike proizašle iz one početne zapovijedi i mjere ponovne padove u istovremenosti između izbora i potreba, između ekonomskog svijeta i produktivnosti, između uhodanosti i kreativnosti, bez da zaboravljaju značajno zajedništvo koje se kreće iz dimenzije “milosti rada” koja označuje služenje Franjevačkoga reda.

Velike/male vijesti


  • Simpozij o sv. Klari u Grazu, Austrija: U pripremanju za slavlje 800. obljetnice obraćenja Klare Asiške, bratstvo Manje braće iz Graza (Austrija), organizirat će od 12. do 13. studenoga 2010. Simpozij: “Lebendiger Spiegel des Lichtes: Klara von Assisi” (“Živo ogledalo Svjetla: Klara Asiška”). Sudjelovat će stručnjaci i specijalisti njemačkog jezičnog područja (Paul Zahner, OFM, Martina Kreidler-Kos, Irenäus Toczydlowski, OFM, Theresia Heimerl, Niklaus Kuster, OFMcap, Johannes Schneider, OFM, Oliver Ruggenthaler, OFM), stručnjaci o Klari Asiškoj i o srednjovjekovnom kontekstu te Svetice. Posebno će Institut Musica Sacra iz Graza izvesti gregorijansku liturgiju za svetkovinu sv. Klare, koja je pronađena u rukopisu biblioteke samostana Manje braće.

  • Združena skupština Asiške i Sardinijske provincije: Na 31. svibnja 2010. bila je u Asizu združena skupština braće Asiške i Sardinijske provincije. Tema je bila “strukturalna suradnja između dvije provincije”. Nakon obilnog razmišljanja odlučeno je da se osnuje povjerenstvo sastavljeno od petorice braće dviju provincija da izradi projekt Statuta koji će biti predloženi na odobrenje skorog provincijskog kapitula obiju provincija. Iz Generalne kurije sudjelovali su Generalni ministar, generalni definitor fra Vincenzo Brocanelli, i fra Aidan McGrath, kao predsjednik Pravnog povjerenstva Reda. Bilo je više od 150 braće koja su sudjelovala na Skupštini. Dvojica provincijalnih ministara izložili su korake koji su učinjeni da bi se došlo do strukturalne suradnje između dviju jedinica. Generalni ministar je imao izlaganje prije podne i poslijepodne je učinio sažetak rasprave toga dana. On je također predsjedao euharistijskom slavlju i Večernjoj. Braća dviju provincija su radila u skupinama o tome kako ostvariti strukturalnu suradnju i s kojim kriterijima.

  • Indija – Treći kongres FSR-a – Frame Azije i Oceanije. Između 8. i 13. svibnja 2010. fra Ivan Matić, generalni asistent FSR-a - Frame, sudjelovao je na 3. kongresu FSR-a - Frame Azije i Oceanije, koji je bio u Karukuttyu u Kerali. Na kongresu je, zajedno s članovima Predsjedništva CIOFS, sudjelovalo oko 100 predstavnika iz različitih zemalja Azije i Oceanije sa svojim dhovnim asistentima. Glavna tema Kongresa bila je “FSR za Crkvu i za svijet”. Za vrijeme Kongresa bilo je različitih momenata formacije i uzajamnog bratskog dijeljenja s razmišljanjem o stvarnosti FSR-a – Frame u različitim zemljama Azije i Oceanije. Treba istaknuti također znakovite trenutke liturgijskih i kulturalnih slavlja i hodočašće na grob utemeljitelja FSR-a u Indiji Puthen Parampil Thommachan.

  • Hong Kong – Tajvan – Tečajevi formacije: Na poziv provincijalnoga ministra fra Claudia Pegoraro, generalni asistent FSR-a – Frame, fra Ivan Matić, sudjelovao je u Tečajevima formacije organiziranima za franjevačke svjetovnjake, za franjevce i časne sestre Hong Konga i Tajvana. Predstavljena je i knjiga Priručnik za duhovnu i pastoralnu asistenciju FSR-a i Frame, koja je nedavno prevedena i tiskana na kineskom jeziku. U Hong Kongu je Tečaj bio od 21. do 24. travnja 2010., a u danima od 1. – 5. svibnja bio je Tečaj u Tajvanu. Glavne teme Tečaja odnosile su se na povijest, identitet, sekularnost i poslanje FSR-a u Crkvi i u društvu. Uz to se je razmišljalo također o franjevačkoj mladeži i o glavnim temama koje se odnose na ulogu duhovne i pastoralne asistencije FSR-a i Frame.

  • Studijski dan u Terniu – Italia: Od franjevačkih prvomučenika do sv. Antuna Padovanskoga: Dana 11. lipnja 2010. godine bio je, u Dijecezanskom muzeju u Terniu, studijski dan koji se uključio u slavlje 790. obljetnice mučeništva manje braće svetih Berarda iz Calvia, Petra iz San Geminia i Otona iz Stronconea, Accursia i Adiuta (1220. – 2010.).

Biskupija Terni-Narni-Amelia je tako na dostojan način počastila ove svoje svece koje je Franjo nazvao “istinskom manjom braćom”. Ponovno je otkrila njihovo kršćansko iskustvo ostvarujući istovremeno zahtjevan projekt da upozna i vrednuje svoje vlastite franjevačke korijene, pomoću ponovnog otkrića onoga što se postepeno pokazuje bitnim poglavljem njezine kršćanske povijesti. Čini to kroz studij i posvješćivanje guste mreže sjećanja i svjedočenja svetih, blaženih i jednostavnih laika, s područja koje je bilo osobito drago sv. Franji, koje je Gospodin pozvao da potpuno žive vlastitu “malenost” i zahvaljujući kojima je danas moguće s punim pravom ovaj komadić umbrijske zemlje, optočene između Spoletske doline, toliko drage Asiškom Svecu, i Svete rijetske doline, nazvati “Dolinom prvomučenika”. U toj prigodi je mjesna crkva sv. Antuna, koja pripada Manjoj braći, proglašena "Antunovskim svetištem franjevačkih prvomučenika" i u nju se postavljene njihove relikvije.

  • Prvi međunarodni festival svete glazbe – Rim: Kulturalni centar Aracoeli Manje braće, općina Rim i Glazbeno udruženje Vocalia Consort organizirali su Međunarodni festival svete glazbe koji je bio u Rimu od 4. do 6. lipnja u Bazilici Svete Marije u Aracoeli, s nakanom da skrenu pozornost na baštinu glasovne svete glazbe, od gregorijanskog razdoblja do sadašnjeg doba. Povezujuća nit manifestacije izražena je u naravi sastava koji su pozvani, Consortium Vocale di Oslo, koga vodi Alexander M. Schweitzer, i Vokalna Akademija Ljubljana, koju vodi Stojan Kuret, dva muška zbora čiji repertoar daje puno prostora izvođenju svete glazbe, kako u njezinom drevnom izvođenju – gregorijanskom pjevanju – tako i u sve rjeđim i meditativnim oblicima suvremene glazbe.

  • Izložba sv. Franje: kultura i duhovnost Svetog zaštitnika Italije (Kulturalni centar Aracoeli – Rim, od 14. lipnja do 18. srpnja 2010.), osmišljena je smotra likova, situacija, motiva, svjedočenja, materijala, izabranih vrlo brižno unutar bogate dokumentacije kulturne baštine koja se ukorjenjuje u vrlo precizno područje sačinjavajući mu integralni i nezaobilazni dio. Otvoreno: 9.00 - 12.30 h; 15.30 -18.30h. Vidi: www.centroculturalearacoeli.it/

  • Susret o pastoralnim himnima i liturgijskoj formaciji bit će ponuđen u župi “Svete Klare” u Petropolisu, RJ, Brazil, od 10. do 12. rujna 2010. godine. Pozvani su zainteresirani iz biskupija Petropolis, “Baixada Fluminense” i Rio de Janeiro. Sadržaji će biti: specifični himni vremena kroz godinu, melodije Oče naša, cjelovite mise ili isječci, Salve Regina, mise za slavlje apostola, himni pohvala i zahvala, karakter himana u različitim liturgijskim vremenima, itd. Naša braća fra Josè Luiz Prim i fra Alberto Beckhäuser bit će predavači.

Vidi: http://www.franciscanos.org.br/v3/fraternidades/especiais/2010/curso_0910/
Obveze Generalnoga ministra
1. –2. srpnja: Osnivanje nove Provincije sv. Elizabete (München - Njemačka).

3. –5. srpnja: Jako vrijeme: duhovne vježbe Generalnoga ministra s Generalnim definitorijem u Camerinu, sa sestrama klarisama.

6. – 13. srpnja: Jako vrijeme Generalnoga definitorija (Rim).

14. – 20. srpnja: Sudjelovanje na Izbornom kapitulu i na Kapitulskom kongresu Kustodije Svete Zemlje.
FRATERNITAS - OFM – Roma

Redattore: Robert Bahčič

Internet: http://www.ofm.org/fraternitas Email: rbahcic@ofm.org­­­­­­­­­___________________________________________________________________________________________________

Regula et vita Minorum Fratrum haec est, scilicet Domini nostri Jesu Christi sanctum Evangelium observare (RB I,1)
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət