Ana səhifə

FÉNYÍRÓk fesztiválja – another connection”


Yüklə 37 Kb.
tarix26.06.2016
ölçüsü37 Kb.
MEDIAWAVE’2008

Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál

FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA – ANOTHER CONNECTION”(Győr, 2008. április 26 – május 3.)
A MEDIAWAVE mára már közép-kelet-európai jelentőségű, kultfesztiválnak számító esemény. Egyrészt egy nemzetközi filmverseny, másrészt jazz, ethno, népzenei, valamint kísérletező alternatív és elektronikus zenei koncertek, ifjúsági és felnőtt alkotóműhelyek - workshopok színtere. E fő művészeti gerincet kiállítások, színházi- és táncprodukciók, valamint kulináris és természetközpontú programok egészítik ki, foglalják keretbe. Mindez több száz különböző kulturális és szabadidős programot jelent a MEDIAWAVE-en. Mindemellett a rendezvény egyediségéhez tartozik, hogy a fesztivál 20 cseh, lengyel és szlovák várost is érintő programjával, a még meglévő szellemi országhatárokat is bontogatni szándékozó konstrukció, amely természetes, civil emberi együttműködésre alapszik.
A győri központi program 2008-ban is rendkívül sokszínűnek ígérkezik. A nemzetközi filmversenyre 1025 nevezés érkezett a világ 60 országából. Ebből válogatta ki az előzsűrizést végző szakmai csoport a színvonalas nemzetközi versenyprogramot. 2008-ban a Fesztivál a MEDIAWAVE-en hagyományosnak számító versenyfilmes kategóriák mellett (animációs, kísérleti, dokumentum- és kisjátékfilmek) a nagyjátékfilmeket is megméretteti – köszönhetően a nagy számú színvonalas egész estés játékfilmes nevezéseknek.
A nemzetközi zsűri tagjai:

- KŐRÖSI Zoltán, József Attila-díjas író

- TÖRÖK Ferenc, filmrendező

- Ella DAVLETSINA, orosz dokumentumfilm rendező

- Samira SINAI iráni színésznő, rendező, képzőművész, díszlet- és jelmeztervező

- Mike HOOLBOOM kanadai kísérleti filmes.

A verseny- és panorámafilmek mellett az idei fesztivál is tartogat egyéb filmes ínyencségeket a közönségnek: lesz retrospektív vetítéssorozat, amiben Gaál István, a magyar újhullám tavaly elhunyt legendás alakja előtt tisztelegnek a szervezők.

A 2008-as MEDIAWAVE Fesztivál több programját is az 1968-as események (francia diáklázadások, prágai tavasz, a vietnámi háború ellenes tüntetések) 40. évfordulója ihleti.


A fesztivál egyik díszvendége lesz Jiři Menzel, aki előtt az 1968-ban Oscar-díjjal jutalmazott Szigorúan ellenőrzött vonatok c. filmjének levetítésével, illetve konferencia beszélgetéssel tisztelegnek a szervezők. Fellép a TEN YEARS AFTER zenekar, az 1969-es woodstocki fesztivál legendás együttese. (Ingyenes koncert április 27-én!)
A zenei részre a Ten Years After mellett olyan világsztárokat várnak a szervezők, mint az amerikai fekete jazz nagyágyúja, DAVID MURRAY Black Saint Quartetje, az amerikai fekete népzenét a blues-zal és a templomi, vallási zenével elegyítő világhírű amerikai CAMPBELL BROTHERS, vagy a RUDRESH MAHANTHAPPA & VIJAY IYER Duó. A feltörekvő európai sztárok közül fellép a különleges hangú norvég énekesnő, KRISTIN ASBJORNSEN, aki északi mélységgel szövi át az amerikai spirituálékat, és a francia LE TIGRES DES PLATANES nevű csapat Eténèsh WASSIÉ etióp énekesnővel, a DJABE együttes JOHN NUGENT kanadai szaxofonos sztárral és MALIK MANSUROV azerbajdzsáni gitárvirtuózzal… Ez utóbbi speciális formáció is jelzi azon különleges, egyedi produkciók sorát, amelyek csak a MEDIAWAVE Fesztiválon lépnek közönség elé.

A MEDIAWAVE’2008 BEMUTATJA:

PASSPORT CONTROL Nemzetközi Film, Fotó és Kritikaíró Workshop 5.


A MEDIAWAVE 2006-os fesztiváljának legnagyobb újítása volt az első PASSPORT CONTROL Nemzetközi Film, Fotó, Kritikaíró Műhely, melyben tíz országból (Hong-Kongtól Olaszországig) 60 fiatal vett részt. A workshop és résztvevői azóta kétszer is külföldre vándoroltak: a PASSPORT CONTROL 3-nak 2007. szeptemberben a szibériai, „MEETINGS IN SIBERIA” Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a PASSPORT CONTROL 4-nek 2007. novemberben a „FESTIVAL OF EUROPEAN FILMS ON WHEELS” törökországi filmfesztivál adott otthont. A 2008-as PASSPORT CONTROL 5 Nemzetközi Film, Fotó és Kritikaíró Műhely résztvevőit Iványi Marcell és Steve Sanguedolce (kanadai filmrendező) fogja a filmkészítés rejtelmeibe kalauzolni, a fotós szekció vezetője, Szabó Péter lesz, a kritikaírásé pedig Bérczes László és Báron György.

A 2008-as PASSPORT CONTROL 5. Nemzetközi Film, Fotó és Kritikaíró Műhely a MEDIAWAVE és az olaszországi CORTO MODA együttműködésével idén először indít divatfotós-, filmes szekciót a workshopban, amelynek vezetői az olasz Simone Zoppi (olasz fotós) Alessandro Salomone filmrendező, Talos Buccellati divat- és reklámfotós lesznek.


Program és információ:

www.mediawave.hu


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət