Ana səhifə

Divizii 21 noiembrie 2009 runda I


Yüklə 0.59 Mb.
tarix18.07.2016
ölçüsü0.59 Mb.
Divizii

21 noiembrie 2009
RUNDA I


 1. Atenţie! În întrebare a fost făcută o înlocuire. Macedonienii antici ridicau suliţele în acest scop, dar acest fapt nu i-a ajutat în „dansul” cu romanii, care au avut grijă să nu rămână nici un „dansator”. În acelaşi scop romanii făceau altceva şi datorită ariei mari de acoperire a Imperiului Roman, acesta din urmă a devenit universal. Într-un minut, scrieţi în două cuvinte, ce făceau în acest scop romanii?


Răspuns: Ridicau mâinile

Comentarii: ridicau mâinile în semn de predare

Sursa:http://globusks.wordpress.com/tag/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8/

Autor: Veronica Vragaleva, ACORD
 1. Vă îndemnăm să nu ridicaţi mâinile, ci să continuaţi jocul. La începutul carierei ştiinţifice a lui Einstein, un ziarist o întrebă pe soţia învăţatului ce crede aceasta despre soţul său. “O, soţul meu este un geniu. El poate face absolut totul, înafară de…” Continuaţi citatul.


Răspuns: Bani

Autor: Alina Cazachevici, Extazy
 1. Probabil aţi întâlnit uneori acronimul: INRI . Se consideră că iniţial această inscripţie a fost alcatuită de unul dintre cei mai cunoscuţi judecători din istorie şi se referea la un rege.

Cine era acest Rege?
Răspuns: Isus Hristos

Comentariu:  IESVS·NAZARENVS·REX·IVDÆORVM (Jesus Nazarenus, Rex Judaeorum) [Isus din nazaret regele iudeilor] [judecatorul este Pontius Pilate]

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/INRI

Autor: Apeiron
 1. Lucian Blaga scria că “a face asta înseamnă să dai răspunsuri supermature la întrebări copilăreşti”. Nu vă întrebăm ce este asta, dar ce iubesc oamenii care fac asta ?


Răspuns: filosofia

Comentariu: Ea este înţelepciunea

Sursa: www.citatecelebre.com

Autor: Sergiu Gherghelijiu, WTH
Atenţie!!! Material distributiv.
 1. Într-un articol denumit “Dupa criză. Parodia a 15 logo-uri”, au fost modificate logo-urile unor companii mari, în calitate de gluma. Câteva din ele le puteţi vedea în faţa voastră. Peste 1 minut, vă rugăm să scrieţi exact cum a fost schimbat logo-ul companiei Yahoo!.


Răspuns: Yahoo?

Autor: Vitalie Ţapcov, Extazy
 1. Sergiu Cunescu, Franklin Delano Roosevelt Jr., Henry I – regele Portugaliei, Elizabeta de York, posibil şi William Shakespeare etc. Toate aceste persoane au primit de ziua lor un cadou mai puţin plăcut dar şi unul foarte rar conform statisticilor. Numiţi evenimentul care a avut loc în viaţa fiecaruia din ei în aceasta zi.


Răspuns: moartea

Comentariu: toţi aceşti oameni s-au născut şi au murit în aceeaşi zi. (probabilitatea=0.27%)

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_who_died_on_their_birthdays

Autor: Apeiron
 1. Atenţie, în intrebare este o înlocuie.

Prototipul şorţului a fost pomenit pentru prima oară în tratatul juridic asirian în sec 13 i.d.H care îl restricţiona pentru doamnele nobile şi prostituatele. În decursul mai multor secole, până în jurul anului 1175, toate femeile anglo-saxone si anglo-normande, cu exceptia fetelor necăsătorite purtau acest obiect. La întrebarea de unde vine ideea şorţului, scriitorul Mohamed Kacimi răspunde că este vorba despre o foarte veche credinţă semită care considera partea, ce trebuie ascunsă cu şorţ, ca fiind o reflexie a părului pubian. Modelul modern al şorţului în traducere din engleză ar suna drept “şorţul văduvei” sau “şorţul colivie”.

Ce cuvânt a fost înlocuit prin şorţ?


Răspuns: Văl, voal sau dup sens.


Atenţie!!! Material distributiv.
 1. Ce profesie are personajul din pictura lu Antoine Watteau, dacă un indiciu semnificativ al ocupaţiei respective este un obiect rotund, roşu si uneori moale.


Răspuns: Clovn

Autor: Alina Timotin, Extazy
 1. Din observatiile umoristului M. Zadornov, într-un deşert din Egipt, pe marginea drumului, puteau fi văzute 3 staţii de alimentare cu benzina, situate una lingă alta. Interesant, ca pe prima dintre ele era o inscripţie, care facea apel la concurenţa neloială: “Alimentaţi-vă cu benzina la aceasta statie, celelalte doua sunt un EXTAZY”. Un pic de atenţie vă va ajuta să răspundeţi ce am înlocuit prin cuvîntul EXTAZY.


Răspuns: Miraj.

Comentariu: Doar era vorba despre deşert...

Autor: Eugen Zolotco, ACORD
Atenţie!!! Material distributiv doar în calitate de răspuns.
 1. Pe site-ul www.likeness.ru sunt afişate imaginile lucrurilor, oamenilor şi personajelor care se aseamănă. Personajul asociat cu Nina din filmul "Prizoniera din Caucaz" (Кавказская пленница), este un blond cu păr pufos, însă puţini ştiu despre acest fapt. Peste un minut scrieţi numele acestui personaj.

Răspuns: Kenny

Sursa: http://ru.wikipedia.org/wiki/Кенни_Маккормик

Autor: Grigori Alhazov, ACORD

RUNDA II


 1. Compania “Fratii Z”, întemeiată în 1917 de către unul din 7 fraţi emigranţi din Italia fabrica iniţial elice pentru aeronave, apoi a trecut la producţia de pompe hidraulice pentru uz agricol. În 1968 compania a început să producă Z. De atunci sloganul ei suna astfel : “Z: Water that moves you.” sau “Z: Apa care vă mişcă.” Intr-un minut, numiţi acest Z.


Răspuns: Jacuzzi

Criteriu de acceptare: cu greşeli gramaticale.

Sursa:http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B7%D0%B8

Autor: Vitalie Ţapcov, Extazy


 1. X au apărut cu 26 de ani în urmă, sunt nelipsite din viata fiecăruia, nu sunt biodegradabile şi au la bază o resursă neregenerabilă-petrolul. Ce sunt X, dacă de ceva timp a fost iniţiată o luptă mondială împotriva acestora?


Răspuns: Pungile de plastic

Autor: Irina Trocin, ACORD
 1. Chinook este vântul cald şi uscat care coboară pe versanţii estici ai Munţilor Stâncoşi, în special în timpul iernii. Vânturi similare se întâlnesc şi în alte parţi ale lumii şi sunt, în general, cunoscute sub numele de X.

Întrebarea: Ce este X, dacă majoritatea dintre noi are cel puţin un X acasă?
Răspuns: Foehn

Comentariu: Foehnul la fel creează un jet de aer cald şi uscat, care se aseamănă cu Chinook-ul.

Sursa: Ghid de cultură generală” Encyclopedia Britannica

Autor: Apeiron

Atenţie!!! Material distributiv.
 1. Analizând atent imaginea, crieţi cele 2 cuvinte acoperite. (Inscriptia este: Prohibited beyond this point, sau accesul 2 cuvinte acoperite este interzis mai departe după acest punct).Răspuns: Fat Chiks sau dupa sens.

Autor: Alina Timotin, Extazy
 1. Atenţie! În întrebare a fost făcută o înlocuire. Când bărbatului îi apar mustăţi, de regulă apar şi riduri. Cum apar ridurile, îi dispar mustăţile. Dacă dispar mustăţile, dispar şi ridurile. Iar când dispar ridurile, încep să îi apară din nou mustăţi. Ce s-a înlocuit prin mustăţi şi riduri dacă într-un mod ironic s-ar putea spune că bărbaţii fără riduri au şanse mai mari să devină putred de bogaţi?

RS: Mustăţi – Bani, riduri – femei.

Autor: Adrian Doncenco, WTH.
 1. Citat de Norman Thomas, un cunoscut socialist şi pacifist american: „Dacă doriţi să faceţi un gest simbolic, nu-L ardeţi pe EL, ci spălaţi-L”. Cine sau ce este EL?


Răspuns: Steagul

Autor: Alina Cazachevici, Extazy
 1. Blitz triplu.

Se spune că viaţa unei femei este un joc constant, alcătuit din 3 etape.

1. Cui îi joacă pe nervi femeia în prima etapă?

2. Cui îi joacă pe nervi în a doua etapă?

3. Cui îi joacă pe nervi în a treia etapă a vieţii?Răspuns: 1. Tatălui. 2. Soţului. 3. Ginerelui.

Autor: Adrian Doncenco, WTH.
 1. Ea este deţinută de către o fundaţie olandeză, fiind fondată la mijlocul secolului 20 de un baiat-vânzător si controlată până în prezent de familia acestuia. Denumirea reprezinta un acronim alcatuit din iniţialele fondatorului, ferma unde a crescut şi satul de baştina. Este prezentă în 34 de ţări din Europa, Statele Unite, Canada, Asia şi Australia. Catalogul care conţine aproximativ 12.000 de produse este tipărit în 180 de milioane de exemplare în toată lumea, şi este distribuit gratuit prin intermediul poştei şi magazinelor.

Numiţi-o.
Răspuns: IKEA

Autor: Olga Briceag, Extazy
 1. Arthur TUBORG şi-a deschis afacerea în anul 1759, afacere ce peste o perioadă va deveni celebra companie TUBORG. Odată, unul dintre managerii companiei TUBORG a participat la o dezbatere înflăcărată cu societatea vînătorilor, în cadrul căreia încerca să demonstreze că prepeliţa este cea mai rapidă pasăre din Europa. Cineva a propus să fie creată o sursă de informaţie veridică, care să poată fi utilizată ca dovadă în asemenea dezbateri. Ştiind că TUBORG este o înlocuire, scrieţi ce a apărut în anul 1955 la iniţiativa companiei TUBORG?


Răspuns: Cartea Recordurilor Guiness.

Comentariu: Nu degeaba s-a înlocuit prin TUBORG, Cartea a început de la berea Guiness.

Autor: Eugen Zolotco, ACORD
 1. X era interzis în unele ţări din Orientul Antic, aşa cum era considerat o activitate păcătoasă şi excitantă. Pteronofobia este teama de a fi X. Conform unei glume, culmea rasului este să X becul şi să rîdă ăia de la centrală. Scrieţi peste un minut ce este X.

RS: Gîdilitul

Surse:http://www.ziare.com/lifeshow/fun/06-21-2008/cele-mai-ciudate-fobii-frica-de-munca-erectie-sau-gadilat-337695

http://news.ru.msn.com/world/gallery.aspx?cp-documentid=150787672&page=11

Autor: Veronica Vragaleva, ACORD


RUNDA III


 1. Gabriel Garcia Marques scria că problema acesteia este că „se termină în fiecare seară după ce faci dragoste şi trebuie să o reconstitui în fiecare dimineaţă înainte de micul dejun”. Nu vă întrebăm ce este aceasta, dar care este procedura prin care aceasta dispare dintr-un anumit punct de vedere?


Răspuns: Divorţul

Comentariu: ea este căsătoria

Sursa: www.citatecelebre.com/sport

Autor: Sergiu Gherghelijiu, WTH
 1. Acest produs a apărut în timpul celui de-al doilea război mondial. Conform unei teorii originea denumirii lui o putem depista uşor dacă analizăm menirea lui: “Pentru uz general” sau “În scopurile guvernului”. La momentul actual acest produs, folosit atât in scopuri militare, cât si civile, este un nume propriu, folosit pe larg în toata lumea.

Numiţi produsul.
Răspuns: Jeep.

Comentariu: (GP – general purpose, sau uz general. Government purposes – In scopurile guvernului. Evident guvernul SUA)

Sursa: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%B8%D0%BF

Autor: Vitalie Ţapcov, Extazy
 1. Atenţie, în întrebare este o înlocuire. Iala de sticlă, inventată de Benjamin Franklin, este un instrument muzical format dintr-un set de pahare de sticlă gradate şi acordate, care produc sunete prin frecarea marginilor lor cu degetele umezite. FILiala din Chişinău poate fi găsită pe strada Mitropolit Varlaam.

Ce am înlocuit prin „ială”?
Răspuns: Armonica

Comentariu: Armonica este un instrument muzical, iar Filarmonica Naţională din RM se alfă la adresa Mitropolit Varlaam 78.

Sursa: „Ghid de cultură generală” Encyclopedia Britannica, http://www.infocompanies.com/Filarmonica-Nationala-Chisinau-94601.htm

Autor: Apeiron
 1. Născută într-o familie numeroasă la scurt timp după ziua femeii, ea a trebuit să aibă grijă de 5 surori în timp ce îşi construia cariera. În 1992 a participat în operaţiunea „Furtună în Deşert” în calitate de asistentă medicală. Doi ani mai târziu vizitează Mexicul. După cum vedeţi, este o adevărată carieristă, ce a trezit ambiţiile multor generaţii de tineri. Peste 1 minut scrieţi cum îl chema pe nefericitul pe care l-a părăsit cu 5 ani în urmă.


Răspuns: KEN.

Comentarii: Despre cariera ei, detalii pe adresa:http://en.wikipedia.org/wiki/Barbie%27s_careers Barbie se „desparte” de KEN în 2004, îl părăseşte pentru Blaine, un surfer australian.

http://www.smh.com.au/articles/2004/02/13/1076548186425.html

Autor: Adrian Doncenco, WTH.
 1. Blitz triplu:

Legea lui Murphy este o maximă care are următorul enunţ: „Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost”. Pornind de la aceasta, au derivat un şir de afirmaţii anecdotice numite Legile lui Murphy. În continuare vă vom ruga să completaţi enunţurile unor 3 astfel de legi.


1. Nimic nu este atît de rău, încît să....ce?

2. Dacă un experiment reuşeşte din prima, înseamnă că ...ce?

3. Probabilitatea de a cîştiga la loterie este un pic mai mare dacă... ?
Răspuns: 1. Nu devină şi mai rău

2. Ceva nu ai făcut bine/ ai greşit ceva

3. Cumperi un bilet

Autor: Apeiron
Atenţie!!! Material distributiv.
 1. Acesta este steagul naţional al LOR. El a fost adoptat în 1971 la Congresul Mondial al LOR, desfăşurat la Londra. Partea de sus este albastră, partea de joc vedre, iar elementul central este roşu. Charlie Chaplin este unul dintre EI. Peste un minut, spuneţi, cine sunt EI.


Răspuns: ţigani, romi

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_the_Romani_people

Autor: Alina Cazachevici, Extazy


 1. Eleanor Roosevelt spunea: ”Minţile strălucite discută idei. Minţile luminate discută evenimente.” Dar ce, conform citatului, discută minţile scurte?


Răspuns: Oamenii

Autor: Apeiron
Atenţie!!! Material distributiv: întrebare + răspuns!!!


Nu vă întrebăm cum se numeşte desenul animat prezentat în imagine, şi nici numele personajelor, spuneţi însă care ar fi trăsătura distinctivă, extrem de actuală, care îi uneşte pe aceştia?

Răspuns: Măşti de protecţie împotriva gripei porcine.

Comentarii: Toţi cei de rămaşi pe mal poartă măşti pentru a se proteja de gripa porcină.

Autori: WTH.


 1. Atenţie, blitz dublu. Pentru a veni în întâmpinarea şi ajutorul turiştilor străini ce vizitează România, s-a decis să se traducă în engleză denumirile unor localităţi din diferite zone ale ţării, având însemnate numele localităţii în ambele limbi: româna şi engleza. De exemplu :

Adunaţii Copăceni - Gathered Tree People

Afumaţi - Neversober

Buzău -Really Fat Lip
a) dar ce sat se traducea ca : Town of Unpaid Assistants

b) dar ce sat se traducea ca : The Aesthetically Pleasing Bazaar


Răspuns: Voluntari, Targu Frumos

Autor: Ivan Boaghi, ACOR
 1. Marcel Achard a spus: Femeile sunt pasionate de matematică. Îşi împart vîrsta la 2, dublează preţul hainelor şi adaugă întotdeauna 5 ani...La ce adaugă femeile 5 ani?


Răspuns: la vârsta prietenei celei mai bune

Autor: Apeiron


RUNDA IV


 1. Recent X a lansat o formă nestandartă şi oarecum principial diferită de propria sa invenţie. Aceasta se numeşte “360 al lui X”. Deşi se pare că nu va avea faima predecesorului său, 360 al lui X are totuşi aceleaşi caracteristici generale: este adecvată pentru toate vîrstele iar cei care deja au încercat-o spun că este molipsitoare şi captivantă. Nu vă rugăm să-l numiţi pe X însă spuneţi care a fost invenţia ce l-a făcut cunoscut.


Răspuns: Cubul Rubik

Comentariu: Rubik’s 360 are forma unei sfere

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Rubik's_360

Autor: Apeiron
Atenţie!!! Material distributiv: întrebare + răspuns!!!
 1. Laboratorul de design Substitute Materials a creat un pat vertical ce încape într-o servietă, susţine şi suportă întreaga greutate a corpului. Este vândut cu două accesorii. Primul are menirea de a atenua zgomotul. Peste un minut scrieţi care este cel de-al doilea accesoriu ce intră în set ştiind că fără el utilitatea patului ar fi aproape nulă.Răspuns: ochelari de protecţie împotriva luminii.

Criteriu: să conţină cuvîntul „ochelari”

Autor: Iulia Sîrghi, ACORD


 1. Ea era cunoscută în China încă din sec.VIII d.Hr. Eschimoşii o fabricau din piele de focă încă înainte de contactul cu civilizaţia occidentală. Conform Dictionarului Explicativ Român, ea este utilizată la fasonarea unor materiale. Majoritatea dintre noi, însă, cunosc cuvântul care o desemnează pe ea datorită denumirii în limba rusă a unui film lansat la 31 martie 1999.

Ce este ea?
Răspuns: Matriţa

Comentariu: Matriţa este o unealtă cu o cavitate interioară, alcătuită din unul sau mai multe elemente, folosită la fasonarea, prin deformare plastică sub presiune, a unor materiale. Filmul: Matrix.

Sursa: „Ghid de cultură generală” Encyclopedia Britannica, http://www.imdb.com/title/tt0133093/

Autor: Apeiron
 1. După Malcolm Bradbury, daca Dumnezeu ar fi fost liberal nu am fi avut cele 10 porunci, ci am avea 10 ... ce?


Răspuns: sfaturi, sugestii, recomandări (sau alte sinonime)

Autor: Vitalie Ţapcov, Extazy
 1. Atenţie, în întrebare este o înlocuire: Mihai Muridae s-a născut în 1928. În 1929 şi-a creat propriul club. Deşi poartă pantaloni roşii, asta nu a fost o piedică în fraudarea listelor alegătorilor prin introducerea numelui Mihai Muridae în acestea la voturile preşedintelui S.U.A. Cine este Mihai Muridae ?


Răspuns: Mickey Mouse.

Comentariu: Muridae este familia de rozatoare din care face parte soarecele. A fost creat de Walt Disney in 1928 clubul lui Mickey Mouse a fost format in 1929. Poarta pantaloni rosii, care desi e culoarea aparent specifica comunismului aceasta nu i-a impedicat pe americani sa ii puna numele pe listele alegatorilor.

Autor: Apeiron


 1. Odată Paganini întârzia la un concert. Oprind un birjar, îl rugă să-l ducă cât mai urgent la teatru.

 • Cât mă va costa? – întrebă vestitul mizicant.

 • Zece franci.

 • Glumiţi?

 • Nicidecum. Dumneavoastră luaţi doar zece franci de la fiecare ce vine să vă asculte cum cântaţi pe o strună.

 • Bine, - răspunse Paganini, - vă plătesc cât cereţi, dar cu condiţia...

Ce condiţie absolut justă a pus Paganini?
Răspuns: Să fie dus pe o singură roată.

Autor: Alina Cazachevici, Extazy
 1. Y este nascut in 1930 şi a castigat 4 oscaruri. Unul dintre filmele regizate de Y este Marele X, X fiind un oraş din N-V Italiei, unde pană în epoca romană locuiau taurinii. Numiţi cine este Y, dacă acesta este şi numele unui cântec în care 4 membri ai unei formaţii se simt bine.


Răspuns: Clint Eastwood.

Autor: Alina Timotin, Extazy
Atenţie!!! Material distributiv.Conform unui articol din Wikipedia absurdă, aşa ar trebui să arate drapelul EI naţional (vedeţi imaginea). Conform aceleiaşi surse, „pionierul” EI la prima atingere de EA ar fi exclamat: „...Ce? Unde?”. În noiembrie 2009, o nouă EA promite să creeze mare agitaţie în sălile de cinema. Nu vă rugăm s-o numiţi pe EA, peste un minut scrieţi numele persoanei care, conform textului întrebării, a fost „pionierul” EI.
Răspuns: Neil Armstrong.

Comentariu: EA – Luna. În noiembrie 2009 pe ecranele cinematografelor apare filmul „Twilight. New Moon” – „Lună nouă”.

Autor: Eugen Zolotco, ACORD
 1. Atenţie! În întrebare este o înlocuire. A scris despre “natura şi cauzele avantajului”. Are legatură directă cu ceva ce nu se vede. El a predat morala, iar tatăl său, la fel avea, avantaj.

Numiti-l pe el.

Răspuns: Adam Smith

Autor: Alexandru Fală, ACORD

 1. Zlango este o limbă artificială compusă din pictograme. Pentru un verb englez în această limbă se utilizează imaginea cu scheletul unui peşte. Scrieţi acest verb.

Răspuns: finish

Comentariu: se utilizează jocul de cuvinte "finish" (a termina) şi "fish" (peşte).Sursa: http://www.mactel.ru/mobilenews371.html

Autor: Grigori Alhazov, ACORD


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət