Ana səhifə

Cupa Asachi 2010 Actul 1


Yüklə 255 Kb.
tarix18.07.2016
ölçüsü255 Kb.
Cupa Asachi 2010
Actul 1
1. Atunci când colonizatorul spaniol Hernan Cortez a ajuns pe peninsula Yukatan, acesta a făcut un gest benevol, care ar putea părea necugetat, dar ce avea ca scop înlăturarea oricăror gânduri de retragere.

Î: Dar ce a făcut Cortez?


Răspuns: A ars corabiile

Autor: Alina Dolghier, Echipa Asachi

2. Acum 1-2 secole, aristocraţii luau cu ei tineri la meciurile de tenis, care îi ajutau să facă o anumită acţiune. Chiar şi în prezent, multor jucători de tenis începători nu le prea reuşeşte această acţiune.

Î: Ce s-a inventat pentru a nu mai fi necesari aceşti tineri?


Răspuns: A doua servire.

Comentariu: În trecut, de multe ori aristocraţii nu serveau, ci erau ajutaţi de tineri.

Autor: Octavian Sireţeanu, echipa Asachi.

3. Atunci când compania X a început o campanie activă de rebranding la sfârşitul anilor 1990, unul din sloganurile propuse, dar neacceptate, a fost „X renovată”.

Î: Vă rog să scrieţi compania X, dacă unii consideră producţia acesteia – drept cea mai mare deschizătoare de bere din lume.
Răspuns: Dacia

Comentariu: În 1999, uzina Dacia a fost achiziţionată de compania Renault, de aici şi sloganul „Dacia renovată”. Datorită logo-ului care seamănă cu o deschizătoare de bere, automobilele Dacia sunt numite în glumă „cele mai mari deschizătoare de bere”.

Autor: Octavian Sireţeanu, echipa Asachi.

4. Cele mai răspândite forme ale acesteia sunt cea olandeză şi cea engleză. Cea olandeză se deplasează în jos şi se termină atunci când există primul. Cea engleză, în schimb, se deplasează invers, şi se termină atunci când există ultimul.

Î: Despre ce este vorba?
Răspuns: Licitaţie

Comentariu: În cazul licitaţiei olandeze – se stabileşte preţul maxim al vânzătorului, după care acesta se scade până când cineva este de acord să plătească un anumit preţ. La licitaţia engleză, desfăşurarea este inversă.

5. Turiştii ce ajung în aeroportul din Veneţia sunt întâmpinaţi de publicitatea unui cazino local. În decurs de ceva timp ei pot vedea o „ruletă” enormă.

Î: Vă rugăm să răspundeţi ce se află pe unele numere ale acestei „rulete”.


Răspuns: genţi, bagaje, etc.

Comentariu:

Sursă: http://www.idea-sandbox.com/blog/2008/05/italian-roulette

Autor: Alina Dolghier, Echipa Asachi

6. În Malaiezia exista o lege cu privire la fidelitatea soţilor. Astfel, această lege prevede că la comiterea adulterului de către soţie, aceasta să fie iertată prima dată, iar consecinţele să fie suportate de către amantul ei. Prinsă în flagrant a doua oară, soţia este deja pedepsită şi risca să fie pusă după gratii.

Î: Ce prevede această lege în cazul unui al treilea adulter?


Răspuns: Este pedepsit soţul femeii

Sursa: P. Taranov „ Prijomi vlijania na liudei”. Moscova 2000.

Autor: Ana Bordian, Echipa Asachi

7. [Întrebare cu premiu]

În cartea „Hronicul Găinarilor” de Aureliu Busuioc, un proprietar de cârciumă îi arată consăteanului său averea pe care a acumulat-o de-a lungul anilor. Uimit peste măsură, prietenul îl întreabă dacă a fost posibil să strângă atâţia bani doar pe rachiu. Drept răspuns, cârciumarul s-a confesat râzând că averea se datora şi unui alt lichid.

Î: Dar căruia?


Răspuns: apă

Premiu – O sticlă cu apă

Comentariu: dilua vinul cu apă

Autor: Alina Dolghier, Echipa Asachi

8. Molecula de apă este formată dintr-un atom de oxigen şi doi atomi de hidrogen amplasaţi în modul următor: atomul de oxigen, mai mare, este amplasat în mijloc, iar cei doi atomi de hidrogen sunt amplasaţi simetric, dar nu în linie dreaptă, ci formând un unghi de aproximativ 105 grade faţă de centrul atomului de oxigen. Pentru a simplifica înţelegerea şi memorizarea acestei structuri, profesorii din statele occidentale au atribuit moleculei un nume foarte apropiat micuţilor elevi.

Î: Vă rugăm să răspundeţi prin două cuvinte, care este acest nume?


Răspuns: Mickey Mouse

Autor: Alina Dolghier, Echipa Asachi

9. Franklin Delano Roosevelt a primit o diplomă de gradul 5, Johann Sebastian Bach a primit o diplomă de gradul 2, Herbert Wells a primit o diplomă de gradul 1 iar Albert Einstein a primit o diplomă de gradul 2. Dacă pe aceştia îi putem înţelege, atunci e mai greu să-l înţelegem pe Charles Darwin, care a acceptat să primească o diplomă de gradul 1.

Î: Vă rog să scrieţi cu maximă exactitate ce am înlocuit cu „a primi o diplomă”.


Răspuns: A se căsători cu o verişoară.

Nu se acceptă: A se căsători cu o rudă (verişorii sunt consideraţi rude de gradul 4)

Sursă: http://listverse.com/2008/07/20/10-famous-people-who-married-their-cousins/

Autor: Octavian Sireţeanu, echipa Asachi.

10. Această operă de artă a fost tirajată în mas-media drept un simbol al unei noi epoci pline de pace, dragoste şi speranţă. Este mai puţin cunoscut faptul că protagoniştii nu se cunosc între ei, iar momentul a fost urmat de o lovitură de palmă pe obraz.

Î: Vă rugăm să numiţi opera printr-un cuvânt în limba română.


Răspuns: Sărutul

Comentariu: Este vorba de celebra poză în care sunt imortalizaţi un marinar şi o domnişoară sărutându-se în Times Square în timpul sărbătorii dedicate victoriei asupra Japoniei.

Autor: Alina Dolghier, Echipa Asachi

11. În timpul epocii victoriene, arta fotografiatului era nouă şi costisitoare. Majoritatea englezilor erau fotografiaţi o singură dată, toţi cu aceeaşi ocazie.

Î: Ştiind că pozele erau redactate prin adăugarea unor puncte negre şi cu ajutorul unei nuanţe roz, vă rugăm să spuneţi ce trebuiau să facă victorienii pentru a ajunge fotografiaţi.
Răspuns: Să moară

Autor: Alina Dolghier, Echipa Asachi

12. Exteriorul clădirii principale a Parlamentului European din Strasbourg simbolizează faptul că unificarea europeană este nefinisată. Descriind clădirea, gurile rele fac referință la o operă de artă ce datează din secolul al XVI-lea.

Î: Vă rugăm să scrieţi titlul acestei opere de artă.


Răspuns: Turnul Babel

Comentariu:

Surse:

http://en.wikipedia.org/wiki/Seat_of_the_European_Parliament_in_Strasbourg#Tower



http://www.albatrus.org/english/living/ourtimes/images/Eu%20Parliament%20Strasburg.jpg

http://ru.wikipedia.org/wiki/Вавилонская_башня_(картина)

Autor: Владислав Говердовский (Тель-Авив, Израиль)

13. Acest neologism desemnează senzaţia că există o conspiraţie care intenţionează să ne ajute, precum şi o filozofie în conformitate cu care lumea este orientată spre beneficiul oamenilor. Neologismul este atât antonim, cât şi paronim al cuvântului ce poate fi tradus din greacă ca „dincolo de minte”.

Î: Numiţi acest neologism, gândindu-vă şi la o societate de distribuţie a cărţii de la noi.
Răspuns: Pronoia

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Pronoia_(psychology), http://www.etymonline.com/index.php?search=paranoia, http://www.pronoi.md/.

Autor: Doina Leca, Echipa Asachi

14. Atenţie, în întrebare a fost făcută o înlocuire!

Într-un articol intitulat „În apărarea lui Dolly” Ion Coja face o paralelă dintre comportamentul acestui personaj cu cel al lui Iisus în Evanghelie sau cu al lui Socrate în Phaidon. Astfel, el afirmă că „atât Iisus, cât şi Socrate, adică atât omul cel mai curat din câţi au existat, cât şi omul cel mai înţelept, puşi în faţa morţii, au avut un comportament dollic”.

Î: Nu vă întreb ce am substituit cu „Dolly”, dar scrieţi la ce personaj se referă autorul.


Răspuns: Ciobanul din Mioriţa

Sursa: http://limbaromana.md/index.php?go=articole&n=845

Autor: Doina Leca, Echipa Asachi

15. [Întrebare cu melodie]

X este prenumele primului savant care în anul 1778 a izolat metanul. Y este simbolul unei unităţi a Sistemului internaţional de unităţi, iar XY a câştigat premiul pentru „Cea mai bună prestaţie a unei trupe româneşti“ la MTV Europe Music Awards în anul 2005.

Î: Numiţi trupa.


Răspuns: Voltaj

Comentariu: X - Volta , Y – J.

Sursa: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2005-11-05/trupa-voltaj-castigatoare-la-mtv-europe-music-awards.html

http://ro.wikipedia.org/wiki/Alessandro_Volta

Autor: Andrian Macari, Echipa Asachi


Actul 2

16. Un articol din New York Times din 1910 descrie principiul de lucru al oalei mexicane, un vas din lut poros. El este simplu şi se bazează pe acţiunea soarelui şi a aerului tropical uscat.

Î: În ce scop oala umplută cu apă este suspendată la soare pe câteva ore?
Răspuns: Pentru a răci apa

Comentariu: Apa penetrează pereţii poroşi ai vasului şi se evaporă de pe suprafaţa lor. Această evaporare determină răcirea ei.

Autor: Doina Leca, Echipa Asachi

17.


Blitz triplu.

Imaginile date fac parte dintr-o serie de peste 200 elemente.

Î: Scrieţi numele propriu ascuns de sub fiecare grafic.
Răspuns: China, Columbia, Norvegia.

Comentariu: Graficele reprezintă cantitatea de culoare din drapelul naţional.



Autor: Octavian Sireţeanu, echipa Asachi.

18. Atenţie, în întrebare este o înlocuire!

Filmele „Pământul liniştit”, „Terminator 4”, „Poştaşul” şi chiar desenul animat „Wall-e” sunt preistorice. Putem spune că toate filmele regizate de Francis Ford Coppola după 1979 sunt preistorice.

Î: Ce am înlocuit prin „preistorice”?
Răspuns: Post-apocaliptice.

Comentariu: Filmele din şir sunt atribuite genului post-apocaliptic, iar Francis Ford Coppola a regizat în 1979 filmul „Apocalipsul acum”.

19. Un episod din viaţa domnişoarei Charlotte de Corday, revoluţionară din Franţa secolului al XVIII-lea. Înaintea propriei execuţii, Charlotte adresă o scrisoare unui deputat în care declara că îi este atât de profund îndatorată şi simte atâta recunoştinţă faţă de ajutorul onest cu care o onorat-o domnia sa, încât, în semn de gratitudine, îi permite SĂ-I ÎNDREPTE TOATE PĂCATELE. Nu vă întrebăm ce am înlocuit prin a îndrepta păcatele, vă rugăm să numiţi statul european ce declara în aprilie 1989 că şi-a îndreptat, în sfârşit, toate păcatele.
Răspuns: România

Comentariu: a plăti toate datoriile

Autor: Alina Dolghier, Echipa Asachi

20. Odată cu apariţia sa în anii 20 ai secolului al XX-lea, fizica cuantică a întâlnit mulţi oponenţi. Unii au întrevăzut în indeterminismul cuantic semnul existenţei unui fel de libertate a electronilor, ceea ce permitea, în teorie, un acord mai uşor între PRIMA şi A DOUA. Albert Einstein spunea că PRIMA fără A DOUA e neputincioasă, iar A DOUA fără PRIMA e oarbă.

Î: Numiţi-le pe ambele.
Răspuns: Ştiinţa şi religia

Autor: Alina Dolghier, Echipa Asachi

21. În cadrul marilor expoziţii internaţionale, în jurul exponatelor de preţ sau al pieselor de mobilier de valoare sunt plantate flori decorative, sau sunt puse podele din sticlă subţire colorată, sau sunt înşirate pe podea numeroase bile mici de sticlă sau metal.

Î: Care este scopul acestor „amenajări”?


Răspuns: De a interzice accesul către exponate

Comentariu: Nimeni nu va dori să calce florile. Podeaua de sticla dacă este călcată - poate crăpa cu uşurinţa şi chiar să se spargă, iar pe bile vizitatorii pot uşor aluneca şi cădea .

Sursa: P. Taranov „ Prijomi vlijania na liudei”. Moscova 2000.

Autor: Ana Bordian, Echipa Asachi

22. [Întrebare cu premiu]

Atenţie! În întrebare au fost făcute înlocuiri.

Lu Tong este un poet chinez cunoscut mai degrabă pentru o anumită preferinţă decât pentru poezia sa. În lucrarea intitulată „Şapte zile ale săptămânii”, el scrie că a doua zi îi sparge singurătatea, a patra zi îi face bolile să iasă prin pori, a cincea îi face muşchii şi oasele să se simtă uşoare, iar a şasea îl leagă cu cerul.

Î: Ce am înlocuit prin „zi a săptămânii”?


Răspuns: Cană cu ceai

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Lu_Tong

Autor: Doina Leca, Echipa Asachi

23. Acest termen a apărut în Anglia în anul 1842, iar ceea ce desemnează acest termen exista în Egiptul şi Grecia antică, unde purta o formă religioasă, fiind răspândit şi chiar încurajat în rândurile participanţilor la olimpiadele antice. Referiri la ceea ce desemnează acest termen pot fi găsite în Biblie şi Coran. La hinduşi partea sa etică o cuprinde cuvântul „Ahisma”, care se traduce ca „ceea ce nu aduce rău”, totodată având în trecut promotori ca: Pitagora, Platon, Lev Tolstoi, Voltaire, Shopenhauer şi mulţi alţii.

Î: Numiţi termenul.
Răspuns: Vegetarianism / vegetarian

Sursa: I. Medkova „Veghetarianstvo o zdrorvije, dobrote, krasote”. Moscova 1992.

Autor: Ana Bordian, Echipa Asachi

24. Poezie de Lao Tse


Treizeci de spiţe se unesc în butuc,

Dar ... ...

este esenţa roţii.
Ulcioarele sunt făcute din lut

Dar ... ...

este esenţa ulciorului.
Pereţi cu ferestre şi uşi dau forma casei

Dar ... ...

este esenţa casei.
Î: Completaţi spaţiul gol cu două cuvinte.
Răspuns: Spaţiul gol

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Ma_(negative_space)

Autor: Doina Leca, Echipa Asachi

25.


1776: atac surpriză din partea generalului Washington, rezultat în 900 de captivi

1953: erupţia unui vulcan în Noua Zeelandă

1974: vizită dezastruoasă din partea lui Tracy

1989: câteva versuri din „Internaţionala” intonate pentru ultima dată

1990: dezamăgire pentru fanii unei saga cinematografice

2009: neplăceri pentru un tigru

Î: Dacă v-aţi dat seama ce au în comun aceste evenimente, vă rugăm să scrieţi pe foiţe numele unui omagiat.
Răspuns: Iisus Hristos

Comentariu: evenimentele au avut loc de Crăciun

Autor: Alina Dolghier, Echipa Asachi

26. Amicul său spunea: cunoştinţele sale în literatură, filozofie şi astronomie erau nule, cele din politică erau slabe, iar în botanică variabile - nu cunoştea nimic despre grădinărit. În schimb cunoştinţele în chimie erau profunde, iar în anatomie exacte, dar nesistematice. În zilele când era predispus către discuţii mai mult decât către meditaţie, prefera lemnul de vişin, în loc de lut.

Î: Cine este această persoană?
Răspuns: Sherock Holmes.

Comentariu : Descrierea a fost preluată din povestirea „A story in scarlet”, ea fiind făcută de prietenul său doctorul Watson. Lemnul de cireş şi lutul amintiţi în întrebare desemnau materialul din care erau făcute pipele acestuia.

Sursa: “The adventures of Sherlock Holmes” , Sir Arthur Conan Doyle. Wordsworth Classics . 1995.

Autor: Andrian Macari, Echipa Asachi

27. Iată un fragment dintr-un roman de-al lui Albert Robida, datând din anii 1892: „SCLAVA pe care am forţat-o să ne ofere servicii atât de multe şi de variate încă nu ne este suficient de supusă, nu este suficient de bine prinsă în lanţurile noastre ca să nu se revolte uneori. Cu ea, trebuie să veghezi, întotdeauna să veghezi pentru că cea mai mică eroare, cea mai întâmplătoare neglijenţă sau neatenţie, poate să-i ofere o ocazie de atac viclean pe care ea nu o va rata sau acea bruscă trezire ce face să izbucnească dezastrele”.

Î: Despre ce sclavă este vorba?


Răspuns: Electricitatea

Autor: Alina Dolghier, Echipa Asachi

28. Theodore Robert Bundy, supranumit “Prădătorul din Seattle” a fost cel mai căutat criminal al S.U.A. al anilor 80 ai secolului trecut. Între anii 1974 şi 1978, a parcurs cinci state nord-americane, violând şi omorând între 23 şi 36 de fete. Pe 25 ianuarie 1989, în ziua când Bundy a fost executat, posturile de radio locale şi-au rugat ascultătorii să facă un anumit lucru pentru a fi siguri că acesta nu va supravieţui acelei zile.

Î: În ce a constat rugămintea?


Răspuns: Să scoată din priză toate aparatele electro-casnice.

Se acceptă: Să deconecteze electricitatea, să nu folosească energie electrică, etc.

Comentariu: Bundy a fost executat prin electrocutare pe scaunul electric. Posturile de radio locale şi-au rugat ascultătorii să scoată din priză toate aparatele electro-casnice pentru a fi siguri că există suficient curent spre a-l „prăji” pe Bundy. Moartea acestuia a atras atenţia opiniei publice, mai mult de 1000 de persoane au cerut să asiste la execuţia care a avut loc într-o închisoare din Florida. După executarea pedepsei capitale, mii de persoane au aplaudat şi s-au lansat artificii în tot statul. Legea americană care protejează victimele pornografiei se numeşte legea „Ted Bundy” .

Sursa: „Psihokilleri. Portretele celor mai cunoscuţi criminali” Juan Antonio Cebrian. Litera Internaţional, 2008.

Autor: Andrian Macari, Echipa Asachi

29.

O caracteristică a scrisului DEVANAGARI este linia orizontală de sus, la care sunt lipite literele „suspendate”. Conform unor versiuni, cuvântul DEVANAGARI se traduce ca „limba X-lor divini”.

Î: Cine sau ce sunt X-şii?


Răspuns: Şerpi

Comentariu: Nag – în sanscrită este „şarpe”.

Surse: http://lah.ru/text/kamenev/deva.htm

http://ru.wikipedia.org/wiki/Деванагари

http://ru.wikipedia.org/wiki/Наг

Autor: Ярослав Домб (Беер-Шева, Израиль)

30. [Întrebare cu melodie]

Atât o parte a unei clădiri, cât şi o parte a unui corp ceresc produse de acest grup sunt menţionate în Cartea Recordurilor.

Î: Nu vă întrebăm numele grupului, ci prenumele domnului Anderson şi domnului Council, care au inspirat numele grupului.
Răspuns: Pink şi Floyd.

Comentariu: Interpreţii de blues Pink Anderson și Floyd Council i-au inspirat pe membrii formaţiei pentru a o numi Pink Floyd. The Wall este cel mai bine vândut album de rock conceptual, iar Dark Side of the Moon – albumul care s-a aflat cel mai mult timp în chart, din 1973 până în 1988.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Dark_Side_of_the_Moon

http://ro.wikipedia.org/wiki/Pink_Floyd

Autor: Octavian Sireţeanu, echipa Asachi.




Actul 3
31. În anul 1942, nava militară americană USS Juneau a fost scufundată de un submarin japonez. Dintre cei 820 membri ai echipajului, doar 10 au supravieţuit, însă printre aceştia nu se afla nici-unul dintre cei 5 fraţi Sullivan aflaţi la bordul navei. Acest eveniment a inspirat un film apărut în anul 1998.

Î: Numiţi filmul.


Răspuns: Saving Private Ryan

Comentariu: În film este căutat ultimul băiat al familiei Ryan – James Ryan, restul fiind ucişi în război.

Sursă: http://listverse.com/2010/05/27/55-survivors-from-10-notable-ship-sinkings/

Autor: Octavian Sireţeanu, echipa Asachi.

32. O serie de asasinate şi atentate au fost asociate cu acest roman care între anii 1961 şi 1982 a fost cea mai cenzurată carte în liceele şi bibliotecile din S.U.A. Astfel, ucigaşul lui John Lenon după ce l-a omorât pe cântăreţ a deschis o copie a acestui roman şi a citit-o până la venirea poliţiei. Acest roman este şi una dintre puţinele cărţi pe care le-a citit Erick Cartman - personaj al serialului american South Park.

Î: Dându-vă seama despre ce roman este vorba, vă rog să scrieţi numele autorului acestui roman.


Răspuns: Jerome David Salinger

Comentariu : Era vorba de cunoscutul său roman „De veghe în lanul de secară”

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Mark_David_Chapman . http://www.nytimes.com/interactive/2010/01/28/nyregion/20100128-salinger-map.html

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Catcher_in_the_Rye

Autor: Andrian Macari, Echipa Asachi

33.

Aveţi în faţă un fragment din afişul unui festival muzical dedicat jubileului sărbătorit în anul curent, chiar şi la Chişinău.

Î: Numiţi persoana din partea dreaptă a imaginii.


Răspuns: Frederic Chopin

Comentariu: În stânga e George Sand cu care a avut o relaţie de 10 ani.

Surse: http://www.follejournee.fr/

http://il-canone.livejournal.com/2396.html?mode=reply

Autor: Vasile Troţiuc, Echipa Asachi

34. Atenţie! În întrebare au fost făcute înlocuiri.

După moartea lui Andy Warhol, familia sa a dat în judecată administraţia spitalului afirmând că decesul său a fost provocat de hipotermie din cauza neglijenţei personalului medical. Principalul argument al avocaţilor a fost faptul că masa corpului lui Warhol a crescut cu aproximativ 10 kg în timpul îngrijirilor medicale.

Î: Ce am înlocuit prin hipotermie?


Răspuns: Hiperhidratare

Sursa: http://www.nytimes.com/1991/12/05/nyregion/care-faulted-in-the-death-of-warhol.html

Autor: Doina Leca, Echipa Asachi

35. A avut 2 fraţi mai mari. A plecat de acasă la 19 ani. A fost ţinut în sclavie timp de 2 ani, iar apoi a fost plantator în Brazilia. Făcea vase din lut grosolan lucrate şi nu îi plăcea carnea de pisică iar într-o zi s-a speriat când a văzut o urmă de picior. A avut doi fii şi o fiică.

Î: Despre cine este vorba?
Răspuns: Robinson Crusoe.

Sursa: Romanul “Robinson Crusoe” de Daniel Dafoe. Ediţia romanului din care autorul a cules informaţia pentru întrebare: “Robinson Crusoe” Daniel Dafoe. Editura Herra. 2003.

Autor: Andrian Macari, Echipa Asachi

36. Banc-blitz triplu. În anii 80, un client comandă pelmeni într-un restaurant sovietic. După ce şi-a primit comanda, acesta puse, uimit, trei întrebări, la fiecare primind drept răspuns câte un termen adoptat în toate limbile lumii în forma lor iniţială. Vă rugăm să le scrieţi.

a) De ce colţunaşii sunt pătraţi?

b) Dar de ce sunt pe jumătate cruzi?

c) Dar de ce vorbiţi aşa de degajat despre asta?
Răspuns: a) perestroika b) uskorenie c) glasnosti

Autor: Alina Dolghier, Echipa Asachi

37. [Întrebare cu premiu]

Conform unui raport realizat în anul 1995, peste 5 ani, în SUA ar fi trebuit să crească numărul crimelor săvârşite de adolescenţi cu 15% - 100%. Însă necătând la toate prognozele pesimiste, în anul 2000, crimele comise de adolescenţi s-au redus cu circa 50%. S-a dovedit că acest fapt se datorează în mare parte unei oarecare Norma McCorvey, mare amatoare de alcool şi droguri.

Î: Ce decizie a luat Curtea Supremă de Justiţie a SUA în legătură cu cazul doamnei McCorvey în anul 1973?
Răspuns: Legalizarea avorturilor

Comentariu: S-a determinat că majoritatea crimelor juvenile sunt comise de adolescenţii din familiile social-vulnerabile. Odată cu legalizarea avorturilor, numărul acestora a scăzut considerabil.

Surse: http://mi3ch.livejournal.com/1658685.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Norma_McCorvey

Autor: Octavian Sireţeanu, echipa Asachi.

38. În romanul „Hobbitul” de JRR Tolkien, naratorul povesteşte un caz din viaţa strămoşului protagonistului. Odată, acesta a atacat armata goblinilor din Mount-Gram şi i-a dezbătut cu buzduganul de lemn capul împăratului lor. Capul a zburat 100 m prin aer şi a aterizat într-o vizuină de iepure. Evenimentul a desemnat nu doar câştigarea luptei.

Î: Vă rugăm să numiţi primele patru litere din numele împăratului goblinilor.
Răspuns: Golf

Comentariu: Legenda lui Tolkien despre inventarea golfului. Numele personajului este Golfimbul.

Autor: Alina Dolghier, Echipa Asachi

39. Pe blogul său, David Friedman povesteşte un caz relatat de un ziar din 1890: un operator de telegraf din Albany, New York, certându-se cu colegul său din Syracuse şi văzând că acesta este dispus să continue cearta pe parcursul întregii nopţi, îşi conectează în circuit ceasul cu pendul şi pleacă acasă. În dimineaţa următoare, întorcându-se la serviciu, constată că colegul său nu încetase disputa, ba mai mult - şi-a anunţat triumful imediat după deconectarea ceasului.

Î: Scrieţi numele britanicului născut în 1912 pe care Friedman îl menţionează în legătură cu acest caz.
Răspuns: Alan Turing

Comentariu: Friedman afirmă că ceasul cu pendul a trecut testul Turing chiar cu 22 de ani înainte de naşterea acestuia.

Autor: Doina Leca, Echipa Asachi

40. În cadrul unei întrevederi petrecute pe data de 16 iulie, o mic bileţel codificat primit de unul din participanţi a schimbat radical cursul conversaţiei, destinatarul bileţelului devenind ferm şi agresiv. Textul bileţelului spunea: „Bebeluşii s-au născut, naşterea a decurs normal”.

Î: În ce an au avut loc aceste evenimente?
Răspuns: 1945

Comentariu: Întâlnirea a avut loc între liderii Marii Britanii, SUA şi URSS în Potsdam pentru a decide viitorul Germaniei. Mesajul „Bebeluşii s-au născut, naşterea a decurs normal” se referea la testarea reuşită a bombei atomice lângă New Mexico în cadrul „Proiectului Manhattan”.

Autor: Alina Dolghier, Echipa Asachi

41. Într-o povestire SF, Terra urmează să fie inclusă într-o listă prestigioasă de planete cu locuitori ce au trecut la nivelul superior de dezvoltare. Criteriul pe care trebuia să-l îndeplinească planeta era să fi descoperit bomba atomică. În timp ce scria numele Terrei în registru, responsabilul a pus o întrebare, la care se aştepta să audă drept răspuns numele unei planete. Auzind răspunsul la întrebare, care a fost „Terra”, domnul a şters imediat Pământul din listă.

Î: Dar care a fost întrebarea?
Răspuns: Pe ce planetă au testat bomba

Autor: Alina Dolghier, Echipa Asachi

42. Fanii unui anumit roman şi ai ecranizării sale au căutat timp îndelungat descifrarea semnificaţiei lui X. Iată cum a comentat chiar autorul alegerea sa: „Răspunsul este foarte simplu. A fost o glumă. /.../ Reprezentări binare, baza treisprezece, călugări tibetani – toate sunt nonsens complet. Stăteam la masa mea, mă uitam spre grădină şi m-am gândit „X e potrivit”. Am tipărit aşa. Poveste încheiată.”

Î: Dar ce am înlocuit prin X?


Răspuns: 42

Comentariu: The number 42 is in the novel The Hitchhiker's Guide to the Galaxy by Douglas Adams. The Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe, and Everything is calculated by an enormous supercomputer over a period of 7.5 million years to be 42.

Autor: Alina Dolghier, Echipa Asachi

43. Pentru prima dată această eroare s-a înregistrat pe dispozitivele GPS la 21 august 1999. Problema a fost rezolvată şi nu se va repeta până în 2137. O problemă similară nerezolvată este prognozată pentru 19 ianuarie 2038, la ora 03:14:07. Alte probleme posibile, dar care nu ne vor afecta sunt cele ale anilor 2.9*10^11 (292 277 026 296) şi 5.8*10^11.

Î: Numiţi cu doar 3 simboluri cea mai cunoscută problemă din această categorie.
Răspuns: Y2K

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Year_2000_problem, http://en.wikipedia.org/wiki/Time_formatting_and_storage_bugs

Autor: Doina Leca, Echipa Asachi

44.

Aveţi în faţă o caricatură de pe un site umoristic.

Î: Restabiliţi inscripţia de pe pancarta din dreapta.


Răspuns: The End / Sfârşit

Comentariu: Este ultima întrebare.

Sursă: http://www.cartoonstock.com/cartoonview.asp?catref=daln59

Autor: Vasile Troţiuc, Echipa Asachi

45. [Întrebare cu melodie]

În limba română, acest cuvânt din 4 litere vine din franceză sau italiană. În franceză, cuvântul este forma eliptică a expresiei „Te las în grija lui Dumnezeu”.

Î: Scrieţi acest cuvânt.
Răspuns: Adio (adieu)

Sursa: http://fr.wiktionary.org/wiki/adieu



Autor: Doina Leca, Echipa Asachi





Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət