Ana səhifə

Bo- og levebeskrivelse for sjømannskirken, gran canaria


Yüklə 32 Kb.
tarix24.06.2016
ölçüsü32 Kb.

BO- OG LEVEBESKRIVELSE FOR SJØMANNSKIRKEN, GRAN CANARIA




1. SJØMANNSKIRKEN OG ANSVARSOMRÅDE

Sjømannskirken på Gran Canaria ligger i turist- og fiskerlandsbyen Arguineguin sør på Gran Canaria.

I år er det 28 år siden Sjømannskirken startet arbeidet på øya. Sjømannskirken åpnet nye lokaler i 2008, og har nå en innbydende og moderne stasjon, sentralt plassert like ved strandpromenaden og bystranda i Arguineguin. I høysesongen fra oktober til og med påske, er kirkesenteret åpent fra mandag til lørdag. Mandag, tirsdag og fredag kl 11.00-18.00. Onsdag, torsdag og lørdag kl 11.00-15.00. De fleste kveldene i uka foregår det forskjellige arrangement, fra barne- og ungdomsarbeid, kor, fester og andre møter. Søndag kl 18.00 er det gudstjeneste i den katolske kirken i Arguineguin. I sommertiden med lavere besøk er åpningstiden noe redusert.

Kirkesenteret består av moderne kjøkken, kafeteria/leseværelse, bibliotek, aktivitetsrom og kirkerom.

Vertskap har kontor ved siden av kjøkkenet. Øvrige faste ansatte har kontor i 2. etasje. Det meste av kirkens arbeid er knyttet til stasjonen, men diakonen driver også et utstrakt oppsøkende arbeid i sjukehus, fengsel og i leiligheter rundt omkring på øya. I tillegg besøker kirken båter som anløper Las Palmas.
2. BOLIG

Det vil bli stilt egnet bolig til disposisjon.



3. BESKRIVELSE AV KOLONIEN/MENIGHETEN

Det er en stor koloni av nordmenn sør på Gran Canaria. I Mogan kommune, der kirken ligger, er det ca. 2 800 fastboende nordmenn. På hele øya kanskje så mange som 4000 norske. I vintersesongen dobler dette antallet seg. I løpet av 2015, var det 215 436 nordmenn som besøkte øya. Av de fastboende er den største gruppen pensjonister, men også en god del barnefamilier i Arguineguin. Her finner vi også Den norske skolen ligger her med omtrent 200 elever i barnehage og skole. I tillegg finnes det ulike norske tilbud for helseopphold, deriblant helsesenteret Valle Marina som ligger ved Den norske skolen i Arguineguin. Mange av de som kommer hit er helseflyktninger som har stor gevinst av å sleppe vinteren hjemme i Norge.

En del andre norske virksomheter er etablert i området, spesielt innen eiendomsforvaltning,- salg og utleie. I tillegg er det en god del bedrifter i Las Palmas- området og ellers, som retter seg mot den maritime miljø, særlig knyttet opp mot olje-relatert virksomhet.

Til sammen fører dette til stor virksomhet på Sjømannskirken i vinterhalvåret. I 2015 ble det registrert 84 754 besøkende på kirka. På tirsdager, som er markedsdagen i Arguineguin, har vi hatt over 1000 besøkende på en dag. Dette krever stor evne til organisering og logistikk.

Det er mange vielser, i 2015 var det 132 og det er ikke uvanlig med gudstjenester i vintersesongen med over 400 deltagere.

4. STAB

Den faste staben består av Sjømannsprest/daglig leder, sjømannsprest/kapellan, diakon, kateket, barne- og ungdomsarbeider, vertskap, kjøkkenmedarbeider (50%), regnskapsmedarbeider, kirkemusiker (75%), fire ektefellestillinger i deltids- stillinger, sekretær, informasjonsmedarbeider, diakonal medarbeider og barne- og ungdomsarbeider. På grunn av den store tilstrømningen øker vi antall ansatte med to til tre par med vinterassistenter, samt vinterdiakon og vinterprest.


5. FRIVILLIG ENGASJEMENT

Det er et stort frivillig engasjement hos oss, og vi er helt avhengige av våre frivillige for å drive kirken på det nivå vi har. I løpet av uka kan det vere 50 vakter med frivillige knyttet til kjøkken/kafeteriaen og vertskapsarbeid. I tillegg deltar på det meste 60 personer i to ulike handarbeidsgrupper og 10-12 menn er med i dugnadsgruppa. Kirkekoret har på det meste 60 sangere. Dessuten deltar frivillige i Kirkerådet, diakoniutvalget og andre komitéer knyttet til kirken.


6. AMBASSADE/KONSULAT

Vi har et utmerket samarbeid med konsulatet i Las Palmas. Ved større saker er det åpne linjer til ambassaden i Madrid.


7. OFFENTLIG KOMMUNIKASJON

Arguineguin har gode bussforbindelser med resten av øya. Det går direktebuss til flyplassen (ca 40 min) og til Las Palmas (ca 1 time) hver time. Las Palmas har gode flyforbindelser med Norge og resten av Europa.

Taxier det mange av, og det er rimelig og greit.

8. SKOLE OG BARNEHAGE

Den Norske Skolen på Gran Canaria ligger ca 3 km fra kirken. Her er det for tiden ca. 200 elever, fordelt på barnetrinn, ungdoms- og videregående og barnehagen «Firfisla».


9. FRITIDSMULIGHETER

Gran Canaria har mye å by på av fritidsmuligheter. Sol og strand,- og alt som hører med,- båtliv, surfing, dykking, sportsfiske er kanskje mest kjent. I tillegg er her gode muligheter for fotturer hele året. Mulighetene for sykling er populære og gode. Elles har øya mange byer og landsbyer som er vel verdt et besøk.

For barn og unge finnes det ulike slags kulturtilbud, tilbud innen fotball og annen idrett, kommunal spansk musikkskole, foruten kirkas tilbud med barneklubb, ungdomsklubb, og KRIK.

Øya har også en fin storby, Las Palmas, (50 min. unna med bil; 1t med buss) Her finnes alt å få kjøpt som man finner i større byer. Her er også et flott kulturliv med blant annet fine konserter i konserthuset Alfredo Kraus.

Den Norske Klubben som holder til i egne lokaler i Arguineguin, arrangerer en rekke felles fotturer.
10. KLIMA

Gran Canaria har et av verdens beste klima med en middel dagtemperatur som varierer fra ca 20 grader om vinteren til ca 30 grader på sommeren.

Øya har 4 klimasoner med mest skyer og nedbør nord på øya. I sør er det sol de aller fleste av årets dager. Dette gjør at jordsmonnet er karrig i sør, mens det er frodigere i høyden og nord på øya.

Midt inne på øya stiger fjellene til 1800-1900 meter. Øya har omvendt skoggrense i forhold til Norge. Over 900 – 1000 m vokser skogen, med flotte turmuligheter.


11. LEVEKOSTNAD

Det er noe rimeligere å leve her enn i Norge. Matinnkjøp er ca 30% rimeligere. Det er også billigere å spise på restaurant. En kan få en god middag med drikke for under 200 kr.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət