Ana səhifə

Basin bülteni I B; bakanlar kurulu karari ile 1961 yilinda miLLİ park ilan edilen


Yüklə 0.75 Mb.
tarix18.07.2016
ölçüsü0.75 Mb.

BASIN BÜLTENİ
i B;


  • BAKANLAR KURULU KARARI İLE 1961 YILINDA MİLLİ PARK İLAN EDİLEN ULUDAĞ MİLLİ PARKI 1/25.000 ÖLÇEKLİ UZUN DEVRELİ GELİŞME PLANI ÇALIŞMALARINA 15.10.2007 TARİHİNDE BAŞLANILMIŞ, 2009 YILI İÇERİSİNDE TAMAMLANARAK 10.12.2009 TARİHİNDE ÇEVRE VE ORMAN BAKANIMIZ SAYIN PROF. DR. VEYSEL EROĞLU TARAFINDAN ONAYLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlatılan ve Uzun Devreli Gelişme Planı onaylanan Uludağ Milli Parkı, Marmara Bölgesi’nde, Bursa ili Osmangazi ilçesi sınırları içerisinde kalmaktadır. Bursa’ya 22 km., İstanbul’a 265 km., İzmir’e 342 km., Ankara’ya ise 404 km. dir. Milli Park’a ayrıca Bursa kent merkezinden teleferikle ve hava yoluyla da ulaşmak mümkündür.
Uludağ, 2543 metreye ulaşan zirve tepesiyle Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağıdır. Uludağ Göknarı, jeolojik oluşumlar, göller Milli Parkın ana kaynak değerleri arasında olup alanın büyüklüğü 12.762 ha’dır.
2543 metre yükseklikte Uludağ Tepe altında buzul aşındırması sonucu oluşmuş göller bulunmaktadır. Bunlar Kara Göl, Kilimli Göl, Buzlu Göl, Aynalı Göl, Heybeli Gölü, Çayırlıdere ve Koğukdere Gölleridir.
Uludağ Milli Parkı’nın en önemli ekosistemini ormanlar oluşturmaktadır. Ayrıca alpin çayırlar ve dağ stebi formasyonlarından oluşan otsu ekosistem de barındırdığı canlı çeşitliliği açısından önemli bir ekosistem tipidir. Alan sınırları içerisinde bu iki önemli ekosistemin yanı sıra, karasal ekosisteme ait çalılık ve kayalık ekosistemleri ile sucul ekosistem de yayılış göstermektedir.
Uludağ’da rastlanan orman kuşakları belirgin, karakteristik ve örnek bir bütünlük arz etmektedir. Uludağ’ın, yükseklik-bitki ilişkileri Alman Botanikçi Mayr’ın Orman Bitki Kuşakları sınıflandırmasıyla Castaneum, Fagetum, Abietum ve Alpinetum şeklinde basamaklanmaktadır.
Alanın Flora tür zenginliği; 52 familya, 172 cins, 309 tür, 37 alt tür, 6 varyete tespit edilmiştir. Fauna Tür Zenginliği ise; 9 iki yaşamlı türü, 17 sürüngen türü, 37 memeli türü, 111 kuş türü, 15 balık türü tespit edilmiştir.
Milli Park özellikle kış turizm faaliyetleri açısından da önemli bir alandır. Bu faaliyetler I. ve II. Gelişim Bölgesi olarak adlandırılan iki bölgede odaklanmıştır. Ayrıca rekreasyonel faaliyetler Karabelen, Kirazlıyayla, Sarıalan ve Çobankaya olmak üzere 4 alanda yoğunlaşmıştır.
UZUN DEVRELİ GELİŞME PLANI
Plan Kararları kapsamında Milli Park 3 koruma bölgesine ayrılmıştır; Mutlak Koruma Alanı, Sınırlı Kullanım Alanı, Kontrollü Kullanım Alanı.
Milli Park içerisinde;

    • 1 adet İdare-Ziyaretçi ve Tanıtım Merkezi

    • 2 adet giriş kontrol noktası,

    • 5 adet manzara seyir noktası,

    • 8 adet tur güzergâhı,

    • 4 adet mola noktası,

    • 2 adet günübirlik kullanım alanı,

    • 2 adet kamp ve günübirlik kullanım alanı

    • 1 adet tanıtım birimi önerilmiştir.

Uzun Devreli Gelişme Planıyla;

Uludağ’ı, tabii değerlerle uyumlu her mevsim tercih edilen bir dünya markası haline getirmek,

Ekosistemin devamlılığı esasıyla aktivite çeşitliliğinin sağlanması,

I. ve II. Gelişim Bölgeleri’nin entegre yönetimi,

Planın uygulanmasında koordinasyon sağlanması,

Türkiye’de bir Milli Park’ta ilk defa “Kayak Alanı Ana Planı” ve “Su Kaynakları Yönetim Planı”na öncülük edilmesi

Yöresel ürünlerin teşviki



Yapılaşma alanlarının hazırlanacak alt ölçekli planlarla yönetilmesinin sağlanması, hedeflenmektedir.




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət