Ana səhifə

Az esterházy kastély kápolna alapíTVÁny 2012. ÉVi beszámolója éS 2013. ÉVi tervei


Yüklə 48.5 Kb.
tarix25.06.2016
ölçüsü48.5 Kb.
AZ ESTERHÁZY KASTÉLY KÁPOLNA ALAPÍTVÁNY

2012. ÉVI BESZÁMOLÓJA ÉS 2013. ÉVI TERVEI

(Készült a Kuratórium és a nyilvánosság számára)

A 2012. év az Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány életében rendkívül mozgalmas és – álszerénység nélkül mondhatjuk – sikeres volt. Mindenekelőtt megemlítendő, hogy az Alapítvány ismertsége megnőtt, nem csak a régióban, hanem általánosságban is, s ez a támogatói kör tágulását eredményezte. A végzett munka minden tekintetben megfelelt az alapító okiratban foglaltaknak, a korábban rögzített kuratóriumi határozatoknak, vagy akár úgy is fogalmazhatunk, hogy az Alapítvány küldetésének. A fő célok teljesültek, a kastély életének segítése, azon belül is a családi- és gyermekprogramok támogatása szinte erőn felül történt. Az alábbiakban főbb témákra bontottan és pontokba szedve számolunk be az elmúlt esztendő fontosabb történéseiről, majd rögzítjük a 2013. év főbb terveit.


1. A működés fontosabb jellemzői:
● Az Alapítvány kuratóriuma és tisztségviselői, valamint az Esterházy–kastély segítő munkatársai 2012-ben is térítés nélkül, a felvállalt célok elérése érdekében önkéntes alapon végezték munkájukat. (Ehelyütt is megköszönjük az Esterházy–kastély két munkatársának, Balázsné Kiss Angélának és Folyi Csabáné Etinek az év során végzett csöndes, de nélkülözhetetlen munkáját, mellyel az Alapítvány ügyes-bajos dolgainak elintézésében segítettek! Szakértelmüket dicséri az Alapítvány 2012. évi mérlege is.) A működés feltételei adottak voltak, mind adminisztratív vonatkozásban, mind pedig az infrastruktúrát illetően. Az Alapítvány továbbra is az alapító Bak Jolán egykori, a kastély múzeumpedagógiai tevékenységét is szolgáló irodáját használja.
● Minden törvényben előírt kötelezettségünknek (a pénzmozgások szabályossága, adóügyek, közhasznúsági jelentés, az ún. 1% fogadásának való megfelelés, elektronikus ügyfélkapu nyitása) eleget tettünk.
● A 2010 előtti dokumentumok alapján teljes leltárt készítettünk, úgy az alapítványi tulajdonnak minősülő műtárgyak, műtárgymásolatok, mint a különféle bútorok és eszközök tételes áttekintésével. Hiányt nem tapasztaltunk. Az Alapítvány újjászervezése óta vásárolt értékesebb, a múzeumpedagógiai munkában nem fogyóeszköznek minősülő darabokat szintén beleltároztuk és az alapítványi tulajdont mutató kis matricákkal láttuk el.
● A FEKI WEBSTÚDIÓ KFT jóvoltából az Alapítvány honlapja 2011 szeptembere óta él és a kuratóriumi elnök által rendszeresen összeállított információkkal folyamatosan gazdagodott 2012-ben is. Köszönet illeti Fekete Attilát, a Kft vezetőjét a honlap színvonalas arculatáért és mindennapi működtetéséért!
2. Támogatások, együttműködések
● A 2011-ben hozott kuratóriumi határozat értelmében évente 2 tehetséges zenész diák továbbképzésének költségeit fedezzük, maximum 80–80 ezer forint keretben. 2012-ben – a fertődi Joseph Haydn Zeneiskola javaslatára – a két kedvezményezett diák Solymosi Fanni (blockföte) és Várhelyi Luca (blockflöte) volt. A támogatások eredményesek voltak, az elszámolások megtörténtek, a diákok beszámolóját az Alapítvány honlapján tettük közzé.
● Ma már hagyományosnak mondhatjuk a kastély családi- és gyermekrendezvényeinek, múzeumpedagógiai munkájának a támogatását. 2012-ben is – összességében közel egy millió forinttal – hozzájárultunk anyagilag a Miklós nap, a Húsvét, a Kishercegi Bál, a Múzeumok Éjszakája és a diák régésztábor, valamint különféle alkalmi kézműves foglalkozások, sőt a város által szervezett gyermekprogramok költségeihez is.
● Az esztendő egyik önálló alapítványi vállalkozása volt az „ŐK IS VOLTAK GYEREKEK… ARISZTOKRATA GYERMEKPORTRÉK A 17–19. SZÁZADBÓL” című kiállítás létrehozása, amely digitális másolatban mintegy 40 gyermekábrázolást – közöttük Esterházyakat is – vonultatott fel. A kollekcióból a kastély nyári ebédlőjében rendeztünk kiállítást, amely 2012. május 9-től szeptember 30-ig volt megtekinthető.
● A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kérésére támogattuk két 19. századi Esterházy–metszet megvásárlását, a kastély információs tábláinak kivitelezését, a szállodai szárny falaira került műemlékfotók elkészíttetését, a diák régésztábor kis kiállításának költségeit és néhány kisebb technikai eszköz megvételét.
● Az uniós pályázatok között kiírt „Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program – Múzeumok és levéltárak iskolabarát fejlesztése és oktatási–képzési szerepének infrastrukturális erősítése”

című pályázati felhívásra (TIOP–1.2.2–11/1) az Alapítvány által kidolgozott „Eszterházi Tündérkert” tervekkel a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának volt lehetősége pályamunkát beadni. Baliga Kornél belsőépítészeti tervei 2011 szeptemberében elkészültek és a honoráriumot kifizettük. (A tervek látványosabb részét a honlapunkon tettük közzé.) A pályázat beadásra került és eredményes volt, a megvalósítás 2013 őszére fejeződhet be.


● Együttműködtünk a Műemlékek Nemzeti Gondnokságával a 2012. évi Múzeumok Éjszakája megszervezésében, amikor a Szépművészeti Múzeumból Raffaello Santi: Esterházy Madonna című alkotása került kiállításra az Esterházy–kastélyban.
3. Támogatóink
Az elmúlt esztendő egyik fontos eredménye a támogatói kör bővülése. A korábbi segítők (FEKI Webstúdió, Czifra Kft, Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, S–Biotech Kft) támogatása folyamatos volt, ugyanakkor új szponzorokra is számíthattunk (Gránátosház Kft, PGUP Kft, Fertőd Város Önkormányzata, Fertődért Egyesület). Támogatóinkat az alapítványi honlap főoldalán tüntetjük fel.
4. Pénzügyek, alapítványi vagyon
Az Alapítvány OTP-nél vezetett folyószámláján a 2011-es esztendőt 4.074.000 Ft-tal zártuk, vagyis a 2012. évet ezzel az összeggel nyitottuk. A korábbi időszakhoz hasonlóan működtetésre egyáltalán nem, támogatásokra viszont a tavalyi évhez hasonlóan nagyon sokat fordítottunk, összesen 3.958.885 Ft-ot. Mint a 3. pont felsorolásai mutatják, a támogatási skála rendkívül széles volt, a kastély életében jelentős szponzorként léptünk föl. 2011-hez képest nagyságrendileg meg tudtuk növelni a bevételi oldalt is, azaz összességében 1.081.879 Ft érkezett az Alapítvány számlájára. Ha ehhez hozzászámítjuk a létrehozott és beleltározott értékeket (kiállítási anyagok, vitrinek, eszközök, stb.) az alapítvány pénz és tárgyi vagyona meghaladja az 5 millió Ft-ot. Ebből a 2013. évi nyitó pénzkeretünk 1.024.009 Ft. Az utóbbi szám azt mutatja, hogy a pénzvagyon – tekintettel a sok támogatásra – alaposan lecsökkent, s ez a 2013. évi lehetőségeinket erősen korlátozni fogja.

A 2012. év értékelésének összefoglalójaként elmondhatjuk, hogy egyrészt a működés minden tekintetben megfelelt a törvényi előírásoknak, másrészt pedig Alapítványunk a céloknak megfelelően már „nagyüzemként” működött és javarészt teljesítette a kitűzött feladatokat. A tehetséges muzsikus diákoknak, a kastély gyermekrendezvényeihez és a gyermekmúzeumi program megvalósításához nyújtott támogatások elérték céljukat, de sikerült erősíteni az alapítványt szponzorálók táborát is. Ugyanakkor a változatlan pénzügyi stabilitás mellett a pénzvagyon erősen megfogyatkozott, ami a támogatási intenzitásban a 2013. évben szerénységre kell intsen bennünket.

5. Főbb terveink a 2013-as esztendőben
● A civil szervezetekre vonatkozó szabályozásoknak eleget téve az előírt határidőkre elkészítjük az Alapítvány működésével kapcsolatos beszámolókat és adatszolgáltatásokat (adó, mérleg, közhasznúsági jelentés, 1%-kal elszámolás).
● A 2012. év sok támogatása révén az Alapítvány pénzvagyona lecsökkent, ezért kiemelt és fontos cél ennek növelése. A gyarapodás érdekében előre megtervezett akciót indítunk, melynek főbb elemei:

• A számlán lévő összeget a legkedvezőbb konstrukcióban lekötjük.

• Mind a vállalkozók, mind a magánszemélyek jövedelemadójának 1%-ért mi

is „harcba szállunk”.

• A szponzori kör további, személyes megkereséssel történő bővítése.

• Továbbra is fenntartjuk az adományládát.


● A 2011-ben hozott kuratóriumi határozat (2011/8.) értelmében idén is támogatjuk két tehetséges zeneiskolai diák továbbképzését hazai vagy külföldi helyszínen. A támogatási összeget a diákok családjának előre átutaljuk, természetesen elszámolási kötelezettséggel. A képzés végeztével a diákok rövid beszámolót készítenek, melyet a honlapunkon teszünk közzé.
● A 2011-es 9. határozat alapján ebben az évben is támogatjuk a kastély családi- és gyermekrendezvényeit (Húsvét, Miklós nap, Kishercegi Bál, Múzeumok Éjszakája, diák régésztábor, stb.), jóllehet a korábbiakhoz képest szerényebb eszközökkel.
● Az Alapítvány továbbra nyitott arra, hogy a céljaihoz illeszkedő, támogatáskérés formájában beérkező kezdeményezéseket mérlegelje és döntsön azok támogatásáról vagy elutasításáról. Ilyen kérelmek esetén a kuratóriumi elnök, illetve a titkár tájékoztatja a Kuratóriumot és kéri döntését.
Fertőd–Eszterháza, 2013. január 29.

Dr. Varga Kálmán

kuratóriumi elnök


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət