Ana səhifə

Apiterapia sau terapia pe calea mierii si a produselor de stup


Yüklə 49 Kb.
tarix27.06.2016
ölçüsü49 Kb.

APITERAPIA SAU TERAPIA PE CALEA MIERII SI A PRODUSELOR DE STUP


MOTTO: "Această tainică primăvară izvorăste din mierea miraculoasă care nu este altceva decât o rază de căldură transformată odinioară si care acum, îsi recapătă forma cea dintâi... Ea tine loc de soare si flori până când fratele ei mai vârstnic, soarele... strecurândusi prin portile întredeschise primele mângâieri căldute, va trezi la viată violetele si anemonele si va scoate din toropeală si lucrătoarele (albinele) spunându-le că ozonul a pus din nou stăpânire pe lume si că cercul neîntrerupt ce leagă moartea de viată a mai făcut un ocol în jurul său si iar a înviat."

MAURICE MAETERLINCK

 

     Produsele albinei s-au înscris de la începutul preistoriei în rândul elementelor naturale folosite pentru completarea si ameliorarea hranei si apoi pentru combaterea si prevenirea durerii si a suferintelor omului. Practica traditională a apiterapiei datează din vremurile imemoriale ale istoriei umane. Primele comunităti mai dense de oameni au apărut pe valea Indului, cam prin jurul anului 3000 Î.H.În cea mai veche carte din India, RIG-VEDA, scrisă între anii 3000-2000 Î.H., atât mierea cât si albinele sunt amintite de mai multe ori. Trecând la o altă antică civilizatie, la cea egipteană, încă din timpul primei dinastii, anul 3200 Î.H., albina reprezenta simbolul regelui. Civilizatia elenă a evoluat si ea în spiritul credintei că mierea reprezintă un aliment, dar si un remediu de prim rang. Ea este mentionată în Iliada si Odiseea, de mai multe ori.

Apiterapia este terapia traditională care foloseste mierea, polenul, ceara, lăptisorul de matcă, propolisul, veninul albinelor si alte produse ce tin de complexa alchimie a stupului, în vederea mentinerii sănătătii corpului omenesc.


Astfel, mierea de salcâm obisnuită este calmantă; cea de castan decongestionează ficatul si prostata, favorizând circulatia sanguină; mierea de măr este tonică si antidiareică; cea de tei este calmantă si sedativă; cea de păpădie este depurativă si uso laxativă; mierea de rapită este indicată în tratamentul local al ulcerelor varicoase; mierea de mure este tonică si antidiareică; cea de salcâm galben japonez este antihemoragică, micsorând timpul de coagulare si reglează menstruatia, influentează de asemenea functiile digestive; mierea de cimbrisor este antiseptică, pectorală si afrodisiacă.

Un kilogram de miere este echivalent sub raport caloric cu 1,680 kg carne de vacă, cu 50 de ouă, cu 5,675 l lapte si cu aproximativ 40 de portocale. Mierea este un aliment delicios si foarte util sănătătii. Ea se poate consuma ca atare, sau ca adaos la ceai, lapte, alte băuturi, sub formă de tartine. Cu ajutorul mierii se pot prepara prăjituri perfect tolerabile, care, după opinia nutritionistilor, pot înlocui prăjiturile obisnuite, care sunt în general stimulatoare ale aciditătii.


Produse apicole


Dacă în trecut, milenii de-a rândul, mierea a fost folosită ca atare în terapeutică, astăzi stau la dispozitie în afara acesteia si alte produse apicole. Acestea pot fi împărtite în două categorii:

1. Produse apicole naturale, directe • mierea

 • ceara

 • propolisul

 • polenul

 • lăptisorul de matcă

 • veninul de albine

2. Produse apicole indirecte naturale sau produse derivate.

 • hidromelul

 • otetul de miere

 • turtele si prăjiturile din miere

 • cremele de ceară

 • preparatele cosmetice pe bază de produse apicole

 • diversele sortimente vitalizante alcătuite pe bază de produse apicole.

În domeniul sănătătii un rol deosebit îl ocupă combinatiile de miere, polen si lăptisor de matcă, dozate corespunzător. Se folosesc pentru ocrotirea mamei si copilului, a sănătătii adultului, în convalescente, avitaminoze, diverse afectiuni ale tubului digestiv si a ficatului, în afectiuni ale căilor respiratorii, nevroze, astenii, senilitate.
Gama produselor apiterapice cu afectiuni medicamentoase si nutritive, fabricate la noi este foarte largă, cuprinzând drajeuri de lăptisor de matcă, comprimate de lăptisor de matcă sau granule de lăptisor de matcă cu miere si calciu, omogenizat în miere.

La noi în tară se fabrică si un larg sortiment de produse cosmetice si de îngrijire igienică cum ar fi: cremele de fată cu lăptisor de matcă, cu propolis, cu miere, lotiuni nutritive, demachiante, apă de gură si altele. În medicină se foloseste un spray cu propolis pentru tratarea afectiunilor dermatologice, a escarelor, rănilor care nu se mai închid si care apar pe părtile dorsale ale bolnavilor care stau mult timp în pat. 


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət