Ana səhifə

Anwb/vvv toeristische Auto/Motorroute


Yüklə 1.36 Mb.
tarix27.06.2016
ölçüsü1.36 Mb.

ANWB/VVV Toeristische Auto/Motorroute

Mergelland




ANWB-bewegwijzerde route: lengte circa 110 km



Algemene informatie:

In het Zuid-Limburgse heuvelland waant u zich in het buitenland. Steile hellingbossen, gevarieerde flora en fauna, idyllische oude dorpjes met zwart-witte vakwerkhuizen, kastelen en talloze bouwwerken opgetrokken uit mergel geven dit deel van ons land een heel eigen karakter. Tel daarbij op de Bourgondische sfeer en u bent verzekerd van een geslaagd dagje uit. Mergel, zo bepalend voor de vorming van het Zuid-Limburgse landschap, wordt hier in grote hoeveelheden gewonnen. Het is miljoenen jaren geleden ontstaan toen Zuid-Limburg deel uitmaakte van een zee. Op de bodem vormde zich een dikke laag van kalk en klei. Toen de zee zich terugtrok, kwam de aldus gevormde mergelbodem als een plateau boven de zeespiegel te liggen. Rivieren en beken sleten de mergel uit en gaven het gebied haar heuvelachtig karakter. De hoogteverschillen zijn aanzienlijk. Het hoogste punt van Nederland ligt bij Vaals, vlak bij het Drielandenpunt: 322,5 m.


De akkers, boomgaarden en bossen met hun rijke variatie aan boomsoorten, struiken, planten en bloemen dankt Zuid-Limburg aan de aanwezigheid van loss. Deze vruchtbare grond is hier terechtgekomen in de laatste ijstijd. Uniek in Nederland zijn de orchideeën in bijvoorbeeld het Gulpdal. U zult onderweg de in vakwerkstijl gebouwde huizen en hofsteden zien. De statige, carré-vormige en goed verdedigbare (hard nodig in de roerige 17e eeuw) Limburgse hoeve neemt daarbij een aparte plaats in. Andere bijzonderheden zijn wegkruisen en Mariakapelletjes. De vele kastelen op de route werden ooit bewoond door strijdlustige ridders en vanaf de 17e eeuw door de rijke Limburgse adel. Het is aan te raden om onderweg uit te stappen. Genieten van de natuur kan bijvoorbeeld in Boswachterij Vaals of het Bunderbos. Voor het proeven van cultuur (en voor sfeerrijke terrassen) moet u natuurlijk in Maastricht gaan kijken.
Het verzamelpunt:

McDonald’s / McDrive in Maastricht.

Verzamelen tussen 11.00 > 11.30, dan hebben we nog de gelegenheid een bakkie koffie te drinken.
Routebeschrijving naar verzamelpunt:

Volg op het knooppunt Kerensheide de A2, E25 richting Maastricht A2/E25

Ga na 15 km linksaf de Terblijterweg op richting Luik

Sla na 300 m linksaf

Ga na 120 m rechtsaf de Stadionplein op

U bent gearriveerd (Stadionplein Maastricht)



Het startpunt:

Het startpunt (voor de evt. laatkomers) is bij de ijssalon in Bunde

Starttijd is ± 11.45 uur
Routebeschrijving naar startpunt:

De A2 richting Maastricht volgen tot de afslag



Meerssen / Valkenburg / Bunde / Beatrix-haven.

Bij de rotonde rechts af, de weg volgen tot de T-spitsing waar de ijssalon ligt.



Hotel

Een aantal leden wil op zaterdag al vertrekken naar Limburg, voor diegene die dat willen hebben we een hotel gevonden in Elsloo, waar je een standaard

1-persoons hotelkamer kan krijgen incl. ontbijt voor € 27,50.

Dit is inclusief BTW en toeristenbelasting.


Deelnemers moeten zelf boeken, dit wordt niet gedaan door de XT6 Club!

Info: Hotel Iwan (http://www.hotel-iwan.nl)

Raadhuisstraat 46, 6181 HB Elsloo, tel.nr: 046-437 29 16

De routebeschrijving van de Mergellandroute:
Bunde 1

Meerssen

Borgharen

Limmel

Maastricht 2

Eijsden 3

Mesch

Sint Geertruid 5

Mheer

Noorbeek 6

Slenaken
Epen 7

Vaals 8

Mechelen

Wittem

Eys

Simpelveld 9

Klimmen

Schimmert

Elsloo 10


Toeristische informatie:

(Cijfers corresponderen met de cijfers op de kaart)



1 Bunde


Bunde telt twee aardige landhuizen: Huis Heiligen en Huis Rustenburg, beide uit de 18e eeuw. Even buiten het plaatsje ligt het witgepleisterde kasteel Meerssenhove.

• Het natuurreservaat Bunderbos (1 10 ha) is een steil hellingbos, met in de hogere delen loofbomen als eik en berk en in de lagere (nattere en vruchtbaardere) delen hazelaar, beuk, es en esdoorn. In het bos - met vooral in het voorjaar een rijke ondergroei - ontspringen verschillende kalkrijke bronnen en beekjes. De speciale trappenroute overbrugt de grote hoogteverschillen (tot 80 m).



Meerssen


• Hoe belangrijk het aan de Geul gelegen plaatsje Meerssen ooit was, bewijst de mooie - in Maasgotiek opgetrokken - Basiliek van het H. Sacrament (1 4e eeuw). Zowel aan de buiten- als aan de binnenkant is veel te zien. In het langgerekte koor staat links van het altaar een twaalf meter hoog, laatgotisch sacramentshuis. In de dwarsbeuk vallen de grote gebrandschilderde ramen op . Het zijaltaar aan de zuidkant draagt een mooi beeld (ca. 1500) van de H. Barbara.

• Op de Markt bevindt zich eveneens het Natuurhistorisch en Heemkunde Centrum. De afdeling heemkunde behandelt mijnbouw, de afdeling geologie de vorming van gesteenten (u kunt er zelf stenen slijpen), de afdeling biologie informeert u over vlinders, vogels, schelpen, enz. (open: zo.middag; jul - aug ook wo.middag).



Borgharen


• Bij Borgharen valt het hoger gelegen Slot Borgharen - gelegen aan de Maas onmiddellijk op. Van zijn 13e-eeuwse afkomst is niet veel meer over.

De gedrongen vierkante zijtorens zijn van 1485.



Limmel


In Limmel, nu een buitenwijk van Maastricht, kunt u de resten van Kasteel Betlehem, bekijken. De ronde hoektoren van het huidige complex is van de 13e eeuw.

2 Maastricht


Maastricht behoort tot de oudste en mooiste steden van ons land. De stad staat bekend om zijn gemoedelijke sfeer, zijn talrijke monumentale gebouwen en vele cafés. U kunt uw auto op meerdere plaatsen kwijt in het centrum (o.m. parkeergarage Vrijthof en parkeerplaats Markt, bij het stadhuis).

• Wie Vrijthof zegt, zegt terrasjes. Als u neerstrijkt op dit gezellige plein met zijn platanen, hebt u uitzicht op het bekendste monument van Maastricht: de St. Servaas. De imposante basiliek dateert van ca. 1000 en heeft crypten uit de 6e, 11 e en 12e eeuw. Mooi is de met beelden versierde ingang Het Bergportaal. In de kerk vindt u onder meer het graf van de H. Servaas, de eerste bisschop van Maastricht, en een standbeeld van Karel de Grote. In de kerkschatkamer vindt u de reliekschrijn of kist van St. Servaas, overdekt met goud en edelstenen. Pal naast de St. Servaas staat de gotische St. Janskerk (ca.1200). U kunt de toren beklimmen en hebt dan een schitterend uitzicht over de stad.

• Het O.L.Vrouweplein is iets intiemer dan het Vrijthof en minstens zo gezellig. Het plein wordt gedomineerd door de westgevel (een machtige muur van kolenzandsteen) van de O.L. Vrouwebasiliek (12e eeuw).

• Tal van historische verrassingen vindt u in het middeleeuwse Stokstraatkwartier, even ten westen van de St. Servaasbrug. Let vooral op de opvallende gevelstenen. In de Plankstraat kunnen in de Museumkelder Derlon Romeinse overblijfselen worden bekeken, waaronder een waterput uit de 3e eeuw, een poort en een Romeinse maaskeienweg (zo. 12.00- 14.00 uur).

• De resten van de middeleeuwse omwalling zijn gelegen in een prachtig stukje groen aan de zuidrand van het stadscentrum. U vindt er onder meer de Helpoort, de oudste stadspoort van Nederland.
• Het ultramodern vormgegeven Bonnefantenmuseum ligt in de Maastrichtse wijk Céramique, het voormalige terrein van de Sfinx-fabrieken. De collectie bestaat:uit archeologische vondsten uit Limburg, oude en hedendaagse kunst (grand-café met terrassen aan de Maas; di.-zo.11.00-17.00 uur).

• Ten zuiden van de stad liggen de grotten van de St Petersberg, een in de loop der eeuwen ontstaan labyrint van 20.000 door mergelsteenhouwers uitgehakte gangen. De muren dragen interessante opschriften en werken van kunstenaars (rondleiding ca.1 uur, via VVV).



3 Eijsden


• De oude kern van het aan de Maas gelegen Eijsden is een beschermd dorpsgezicht met o.a. de vierkante mergelstenen toren (14e eeuw) van de Christinakerk.

• In de Molenstraat staat een 19e-eeuwse waterradmolen en in de Voerstraat de Muggemolen, een korenmolen uit 1886.

• De tuinen van het in Maaslandse renaissancestijl gebouwde, omgrachte kasteel Eijsden (17e eeuw) zijn vrij toegankelijk.

4 Mesch


• Het in visgraatverband gemetselde deel in de noordmuur van de St Pancratiuskerk is waarschijnlijk 11e eeuws of ouder. Het mergelstenen laatgotische koor dateert van de 13e eeuw.

• Het bevrijdingsmonument herinnert eraan dat Mesch de eerst bevrijde plaats in Nederland was aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

• Het natuurreservaat Savelsbos (175 ha) ligt op de helling van het Maasdal. Het heeft een naam op het gebied van bijzondere bomen, planten en vogels. Niet minder interessant zijn de ruim vijfduizend jaar oude vuursteenmijnen.

5 Sint Geertruid


• De heilige Gertrudis van Nijvel gaf haar naam zowel aan het dorp als aan de van mergel- en vuursteen gebouwde gotische kerk. In het schip bevinden zich de resten van een kleine 11e-eeuwe basiliek.

• Het laatgotische herenhuis ‘t Stenen Huis werd zo genoemd om het te onderscheiden van de gebruikelijke vakwerkhuizen.

• In Limburg in Miniatuur ziet u de karakteristieke gebouwen van Limburg op schaal 1:25 (Schoolstraat 5, dagelijks open).

Mheer


• Het hooggelegen kasteel van Mheer (17e eeuw) is gebouwd op de natuurstenen fundamenten van een 11e-eeuws slot.

6 Noorbeek


• Of de St Brigitta de mooiste dorpskerk van Limburg is, zoals de VVV beweert, moet u zelf beoordelen. Sinds 1632 wordt er jaarlijks een den voor de kerk geplaatst (2e za. na Pasen).

Slenaken


• Het Gulpdal is 124 ha groot, met hellingbossen, orchideeën en kalkgrasland. Het Grote Bos (51 ha) bestaat uit loofhout.

7 Epen


De mooie omgeving van Epen is rijk aan vakwerkhuizen en -boerderijen. Ook De Volmolen, een waterradmolen, is bezienswaardig.
De door Epen, Vaals en Mechelen begrensde Boswachterij Vaals (621 ha, met hoogten van 120 - 322 meter) staat bekend om de variatie in loofboomsoorten en bezit een rijke kleinwild- en vogelstand. In het Vijlenerbos zijn grafheuvels uit de bronstijd en een vuursteengroeve.

8 Vaals


• 250 meter van de top van de Vaalserberg (322,5 m) ligt het Drielandenpunt (321 m). Het Drielandenlabyrint is de grootste doolhof van Europa (open: apr - okt, elke dag).

Mechelen


Twee waterradmolens uit de 18e eeuw, de Heerenhof (gemeentehuis) en tal van vakwerkhuizen verlenen charme aan Mechelen.

Wittem


De rijksheerlijkheid Wittem bestond uit een aantal dorpjes in de omgeving. Nog steeds dragen zeven daarvan Wittem als gemeentenaam. Kasteel Wittem is tegenwoordig hotel-restaurant.

Eys


• Kasteel Goedenraad (1 8e eeuw), omgeven door een fraai park, ligt even buiten Eys.

9 Simpelveld


Een aanrader in Simpelveld is een rit op het stoomtreintraject Schin op Geul - Kerkrade (opstappen kan vanaf het oude station Simpelveld of de andere stations. In bedrijf: apr - dec. zo. jul - aug ook wo. en do. sep - okt ook wo.

Klimmen


• De romaanse kruisbasiliek St Remigius (12e eeuw; gotische wijzigingen) is gebouwd van kunradersteen.

Schimmert


• Kasteel Bockhof heeft een mergelstenen schuur gesierd door een fraaie krulgevel.

10 Elsloo


• In het plaatsje (iets van de route af) is het Streekmuseum Schippersbeurs met oude gebruiksvoorwerpen. (Op den Berg 4 - 6; open di.-, wo.-, do.- en zo.middag).

• Bij het kasteel EIsloo. in gebruik als hotel-restaurant. is een wandelpark en heemtuin.





Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət