Ana səhifə

Andre kjøretøyer på Merkava-chassis


Yüklə 21.5 Kb.
tarix27.06.2016
ölçüsü21.5 Kb.

Merkava

right|thumb|Merkava II


'''Merkava''' en en serie israelske stridsvogner, utviklet siden 1960-tallet for det Israelske forsvar, IDF. Den er mest kjent for å være laget med stor vekt på å beskytte mannskapet. Blant annet er den tungt pansret, motoren er plassert foran i skroget og det er store luker bak som kan brukes til evakuering.

Historie


Etter seksdagerskrigen og fransk boikott av Israel ble Storbritannia og Israel enige om en avtale om å utvikle en ny stridsvogn, kalt Chieftain. I 1969 kansellerte britene avtalen, etter arabisk politisk press. Israel innså at de ikke kunne være avhengig av andre nasjoner når det gjaldt leveranser av våpensystemer. Alternativet Israel valget var å produsere egne stridsvogner – en av de mest vitale komponentene i moderne bakkestrid.
Selv om de hadde fått en amerikansk leveranse av pansrede kampkjøretøyer i siste liten under Yom Kippur-krigen i 1973 bidro denne krigen til å understreke at Israel ikke hadde råd til store tap av personell. Merkava ble derfor utviklet for å minske risikoen for tap.
General Israel Tal ble satt til å lede Merkava-prosjektet. De tok hensyn til de spesifike forholdene på den lokale slagmarken. Merkava-prosjektet ble kjent for offentligheten 13. mai 1977.

Andre kjøretøyer på Merkava-chassis


  • Nammer - bergepanser på Merkava-chassi. Navnet betyr ''tiger'' på hebraisk.

  • Nemmera - pansret personellkjøretøy. Navnet betyr ''hunntiger'' på hebraisk, men kan også tolkes som et akronym for ''nagmash'' (bærer) og ''Merkava''.

{{commons|Merkava tank}}


Kategori:Stridsvogner
de:Merkava

en:Merkava

he:מרכבה (טנק)

ja:メルカバ_(戦車)

nl:Merkava

pl:Merkavazh:以色列梅瓦卡主战坦克


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət