Ana səhifə

1/ Marsel Prust


Yüklə 367.5 Kb.
səhifə2/8
tarix26.06.2016
ölçüsü367.5 Kb.
1   2   3   4   5   6   7   8

MEKOUSNA (Salmothymus obtusirostris)

Slika preuzeta sa poljskog sajta © "Riblje Oko"

Lokalni nazivi: jadranski losos

Max. dužina:

Max. težina: 4 kg.

Vreme mresta: Mekousna pastrmka se mresti u aprilu i maju mesecu.


Opis i građa:


Karakteristična osobina mekousne pastrmke je da joj visina glave naglo opada ispred nosnih otvora pa joj je njuška zaobljena. Usta su joj manja nego kod drugih vrsta salmonida, mesnata i meka, zubi su skoro pokriveni zubnim mesom (po toj osobini je i dobila narodno ime). Na bokovima tela postoje crne pege, nepravolno raspoređene, kao i manji broj crvenih ili narandžastih pega, koje se poklapaju sa crvenim pegama. Ova vrsta je politipska i ima četiri podvrste.

Navike, stanište, rasprostranjenost:


Kao endemska vrsta živi u rekama Zeti u Crnoj Gori i Buni u Bosni.

Razmnožavanje:

Mamci i pribor za lov:


Lov dozvoljen samo musičarskim priborom.
Barbus plebejus Mren Adriatic Barbel, Italian Barbel, Po Barbel Südbarbe

MRENA (Barbus barbus)

Slika preuzeta sa poljskog sajta © "Riblje Oko"

Lokalni nazivi:

Max. dužina 1m.

Max. težina: 9 kg.

Vreme mresta: od maja do juna.

Opis i građa:


Telo joj je vretenastog oblika sa naglašenim i jakim perajima. Leđa su joj sivomaslinasta, a prema stomaku je srebrnasta prekrivena gustom sitnom krljušti. Usta su joj mesnata i žilava ukrašena sa dva para malih brkova. Raste do težine od 10 kilograma mada se takvi primerci nisu videli već duže vreme. Najčešće se viđaju primerci od 500 grama do jednog kilograma, a primerci od 5 kilograma se smatraju kapitalnim ulovima. životni vek mrene je 9 godina.

Navike, stanište, rasprostranjenost:


Mrena je zasigurno jedna od najznačajnijih riba naših voda i njen lov nam pruža veliki izazov i zadovoljstvo. Može se loviti preko cele godine dok je s jeseni udarni termin. Najviše se zadržava u srednjem toku reke, na peskovitom i šljunkovitom dnu. Zimi se okupljaju u jata i miruju na dnu u dubljim i mirnijim delovima reke. Leti ih nalazimo u bržim i plićim delovima reke na prelivima u samim brzacima i na mestima gde po dnu ima krupnijeg kamenja i manjih stena koje omogućavaju brže strujanje vode. Početak dobrog lova mrene počinje već u proleće kada je više hrane u vodi i mrena je aktivnija nego zimi. Uzima hleb, gliste, crviće, rovce, kukuruz i dud (ređe) a neretko i sitnu ribu. Ne smemo da zaboravimo da je mrena oprezna i pametna riba. U ponudi mamaca prilično je izbirljiva. Ugleda li nas - pobeći će. Učini li joj se mamac ili deo pribora sumljivim nestaće iz našeg vidokruga. Mrena se može pecati na više načina: na plovak, varalicu, kotrljanje i na zastavicu.

Razmnožavanje:


Mresti se kao i klen, od kraja aprila do kraja juna i u to vreme ona slabije uzima ponuđenu hranu jer se hrani larvama koje joj donosi voda ili ih sama traži ispod kamenja. Izleže 3000-8000 jajašaca krupne narandžaste ikre, koja se razviju u 14 dana. Mleč mužjaka je crvenkasta. Polno je zrela sa 4 godine kad je duga 30-40cm. Za razvoj ikre potrebna je temperatura 10-12ºC. Mlađ se izvali za dve nedelje, brzo raste i za 4 meseca dostigne veličinu krupnije krkuše. Ikra mrene je otrovna i izaziva kolerične napade (povraćanje, proliv), pa ih ne treba jesti. Poznati ihtiolog Blih, pak, potpuno negira otrovnost te ikre. Useljenu ikru mrene mnogi ribolovci, nakon nekoliko dana, koriste za primamljivanje i lov skobalja.

Mamci i pribor za lov:


Lov mrene na plovak se ne razlikuje mnogo od lova ostale ribe na plovak, osim što se mamac vodi po dnu da skakuće ili tik iznad samog dna. Prilikom vođenja plovka najlon treba da je stalno zategnut kako bi lakše kontrirali i usmeravali plovak. Dok vodimo plovak treba povlačiti nazad kako bi se mamac dizao i skakutao po dnu što mrenu može primamiti smešom od nakvašenog bajatog hleba, sa crvićima, glistama i kukuruzom. Za ovaj način pecanja, štap treba da je tanak i osetljiv i ne kraći od 3 metra. Pošto se govori o izuzetnom lovcu mreni,; najlon može biti debljine do 0,30mm, a udice kovanice od broja 6 do broja 10.

Prilikom pecanja na dubinku pribor treba da je jači i teži. Na kraju najlona stavlja se veće olovo kako voda ne bi mogla da ga pomeri. Na 25-30cm postavlja se jedna udica, a na 15-20cm od nje i druga. Od štapova najbolji su dvodelni, a najlon debljine do 0,40mm, jer se često umesto mrene zakači i poneki som. Udice bi trebalo da su veće i jednokrake ali mogu i manje trokrake. Od mamaca za dubinku nezamenljivi su rovac i glista. Ako je na udici rovac najbolje je špricom i iglom u njega ubrizgati jod, kojeg rovac u vodi ispušta i privlači mrenu i druge ribe: (klena, soma).

Lov mrene na varalicu je posebno zadovoljstvo.Varalicu ne vodimo na klasičan način već moramo da je plasiramo po samom dnu. To ćemo postići pomoću klizećeg olova. Klizeće olovo stavljamo na osnovni najlon. Iza njega vezujemo vrtilicu, a iza toga na 25-35cm varalicu. Prilikom zabacivanja, varalicu zabacujemo poprečno u odnosu na vodeni tok. Uz stalno zategnut najlon puštamo da je nosi vodena struja. Kada varalica dospe nizvodno od nas, držimo je u mestu i po nekoliko sekundi, a zatim vrhom štapa povlačimo ka sebi. Povlačenje treba da je sporo. Od varalica najefikasniji su vobleri od 2-5 cm. Nisu loše ni male cikade i kašikare dok su se leptiri pokazali najlošije. Za lov varalicom štap treba da je dug, osetljiv i lagan a najlon debljine do 0,25mm.

Za ovaj ribolov treba da na dubinku montiramo okruglo olovo i karabinjerom pričvrstimo udičnjak da ne bi dolazilo do usukavanja najlona. Pri pecanju postupak je sledeći: zabacite sistem uzvodno i kad olovo zastane laganim zatezanjem najlona pokrenite sistem sve dok ga vodena struja ne odnese skroz nizvodno. Tako ponavljati više puta sve dok se na pretraži ceo teren. Pošto se štap svo vreme drži u ruci i prati kretanje najlona lako se uočava zatezanja kad riba zagrize i tada se kontrira.

Za lov na zastavicu potreban je nešto duži lagani štap stim da se mašinica montira na sam kraj štapa. Na kraju najlona veže se malo okruglo olovo težine od 1,5-4 grama, što zavisi od brzine i dubine vode. Na 10-30 cm od olova vežu se dve udice a iznad udica veže se zastavica, odnosno komadić drečavo obojenog vunenog konca. Zastavica ima funkciju da pokazuje smer i dubinu kretanja mamca. Sistem se vodi kao i kod kotrljanja. Mrena je izuzetan borac na udici zbog čega je ribolovci i vole. Uhvaćena na udici očajnički se trudi da se oslobodi koristeći svu svoju snagu, bodući glavom po dnu uz energične trzaje. Kad se zakači teško se otkačinje, jer su joj usta mesnata. Meso joj je ukusno i veoma je rado viđena riba na trpezi.
Gambusia affinis Gambuzija Eastern Mosquito Fish Gambuse, Koboldkärpfling

gambuzija


Leuciscus cephalus Klen Chub, Common Chub Döbel, Aitel, Dickkopf, Alet

Squalius illyricus (Heckel et Kner, 1858)Sin. Leuciscus illyricus

Hrvatsko ime: Ilirski klen


Englesko ime: Illyric Dace
Njemačko ime: Jugoslawischer Döbel

Pictures=> ilirski klen
 


Klasifikacija:

Red: Cypriniformes
Porodica: Cyprinidea


Morfologija:

Leđna peraja: 3 tvrde šipćice / 8 mekih šipćica;
Podrepna peraja: 3 tvrde šipćice / 8-9 mekih šipćica;
Trbušne peraje: 2 tvrde šipćice / 8 mekih šipćica;
Prsne peraje: 1 tvrda šipćica / 15-17 mekih šipćica;
Broj ljusaka u bočnoj pruzi: 46-48;
Broj ljusaka iznad bočne pruge: 8-9
Broj ljusaka ispod bočne pruge: 4
Glava je uska. Usta su relativno malena, a usne su mesnate. Glava je nešto duža nego kod dunavske forme, ali je znatno uža. Tijelo je vretenastog oblika. Donja usna je kraća i prekrivena gornjom usnom. Duljina glave stane 5 puta u totalnu duljinu tijela. Promjer oka stane 5,5-6 puta u duljinu glave.. Usni otvor ne doseže do ispod oka. Prsne peraje su uvijek tupe i natrag zaobljene. Ljuske su sitne i imaju puno kratkih radija, što je posebna karakteristika ove vrste.

Max veličina:

25.0 cm

Biologija:

Naseljava sporije nizinske vodene tokove. Hrani se vodenim beskralježnjacima. Zbog onečišćenja, unosa alohtonih ( stranih ) vrsta i uništavanja prirodnog staništa dosta je ugrožen.

Distribucija:

Hrvatska i Albanija (rijeke Soča, Krka i Zrmanja) Endemska vrsta

Ugroženost:

Nalazi se u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta Hrvatske kao rizična vrsta.
1   2   3   4   5   6   7   8


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət