Ana səhifə

1. Fjalë të thjeshta Fjalë jo të thjeshta


Yüklə 65.5 Kb.
tarix25.06.2016
ölçüsü65.5 Kb.


Mësim i hartuar për ciklin 2-3 të SHSHMP në diasporë

FJALA DHE PËRBËRËSIT E SAJ

Fjala është të shprehurit tonë me gojë ose me shkrim. Ajo është njësia më e vogël e gjuhës.

Për nga ana gjuhësore fjalët i ndajmë në dy grupe :1.Fjalë të thjeshta

2
. Fjalë jo të thjeshta


FJALËT JO TË THJESHTA*
Fjalët e përbëra* Fjalët e prejardhuraFJALA DHE FORMIMI I SAJ
Fjalët që nuk kanë parashtesa as prapashtesa janë fjalë të thjeshta.
Fjalët në gjuhën shqipe formohen duke i shtuar rrënjës së fjalës parashtesë, prapashtesë ose parashtesë dhe prapashtesë.

për + dorë = përdorë ; dorë + zim = dorëzim ;
parashtesa rrënja fjalë me parashtesë rrënja prapashtesa fjalë me prapashtesë

për + dorë + im = përdorimparashtesa rrënja prapashtesa fjalë me parashtesë dhe prapashtesë


FJALË TË FORMUARA ME PARASHTESËN PA


Kjo parashtesë u jep fjalëve kuptim mohor, kjo parashtesë formon emra dhe mbiemra. Shembuj :
Pa + barazi = pabarazi ; pa + pjekuri = papjekuri ; pa + siguri = pasiguri ; pa + ndershmëri = pandershmëri ;
Pa + aftësi = paaftësi ; pa + fajësi = pafajësi ; pa + dritësi = padrejtësi etj…
FJALË TË FORMUARA ME PARASHTESËN PËR –
Kjo parashtesë u jep fjalëve një kuptim përforcues, intensiv. Kjo parashtesë formon folje të ndryshme.
Për + caktoj = përcaktoj ; për + jetoj = përjetoj ; për + kujtoj = përkujtoj ; për + mbaj = përmbaj
Ushtrimi 1*.

Formo këto fjalë me parashtesën pa-


Siguri, kënaqësi, ndryshueshmëri, qartësi, pajtueshmëri, mundësi, qëndrueshmëri, zotësi, saktësi
__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________


Formo fjalët me parashtesën për-
punoj, qesh, dredh, fshij, kthej, forcoj, hap, lyej, pjek, ndjek, puth, plas, sos, ballë, jargë, buzë, dorë.

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

Formoni fjalët me parashtesën MOS –


besim ; plotësim ; pajtim ; pranim ; veprim ; ardhje ; bindje ; marrëveshje ; mirënjohje ; qenie ; përulje ; lindje ; afrim ; afirmim ; përfillje.

______________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Formoni fjalët me parashtesën MBI –


natyror ; kalim ; lëkurë ; shkrim ; shtresë ; vlerë ; lodhje ; ngarkesë ; njeri ; prodhim ; vlerësim.
__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________
Formoni fjalët me parashtesën NËN -

lëkurë ; shtresë ; tokë ; drejtor ; kryetar ; oficer ; kolonel ; çmim ; shkruaj ; shtroj ; qeshje.

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________
K
° fitim

° anshmëri

° qeshje

° punim,

° i mësuar

° kryetar

° fill

° rregullsi

° plasje

° shtrim

° ulje

° jetoj

° ngjaj

° mundësi

° shkrim

° vlerë

° jetesë

° natyror

° mall

° barazi

° kënaqësi

° burrëri

° forcim

UJDES !
këto parashtesa ; për, pa, nën, mbi duhet ti bashkosh me fjalët në krahun e djathtë duke mos ua humbur kuptimin gjuhësor.FORMIMI I FJALËVE

Formoni fjalë me kuptim, duke i bashkuar këto parashtesa me rrënjët fjalëve.

Kujdes ! Parashtesat dhe rrënjët janë të përziera. Gjeje ti, se cila parashtesë lidhet me rrënjën ku do të formosh fjalë me kuptim.


Parashtesat


pa

mos

ndër

shpër

për
mbi

shpër

përRrënjët e fjalës


shkrim

marrje

barazi

pajtim

ndarje
vlerësim

buzë

larje


___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________


___________________________________________________________________________

Formoni fjalët me kuptim, duke i bashkuar prapashtesat me rrënjët e fjalëve në tabelë.Kujdes ! Prapashtesat dhe rrënjët janë të përziera.

Prapashtesat


tar

zim

pjekës

keq

zi

tar

tar

sor

mirëRrënjët e fjalës


mal

krye

zemër

shkrim

buk

sy

dije

dorë

fat

__________________________________________________________________________________________


_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

° Të gjitha mësimet janë hartuar nga Sylë Baftiu, mësues i SHSHMP në Monthey – ZvicërLejohet kopjimi dhe përdorimi në këtë formë.
Nuk autorizohet asnjë përmbledhje e veçantë në formë fletoreje pune pa pëlqimin e autorit!


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət