Ana səhifə

Üst Kretase Çatak Formasyonu’nun (Maçka, Trabzon) Planktonik Foraminifer Biyostratigrafisi


Yüklə 34 Kb.
tarix27.06.2016
ölçüsü34 Kb.
Üst Kretase Çatak Formasyonu’nun (Maçka, Trabzon)

Planktonik Foraminifer Biyostratigrafisi
Emine Türk, Şenol Çapkınoğlu ve İsmet Gedik
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, 61080 Trabzon

(E-posta: eminemineturk@hotmail.com)




Maçka (Trabzon) yöresinde gri renkli marn, kireçtaşı, kireçli kumtaşı, silttaşı, kiltaşı ve kırmızı renkli mikritik kireçtaşlarından oluşan ve yer yer bazaltik-andezitik ara katkılar içeren Geç Kretase yaşlı birim, Çatak formasyonu olarak bilinir. Formasyonun içerdiği gri renkli marn ve kireçtaşı katmanlarından, Turoniyen–Koniasiyen’i karakterize eden planktonik foraminiferler elde edilmiş ve bu fauna yardımıyla biyostratigrafik zonlaması yapılmıştır.


Whiteinella, Helvetoglobotruncana, Marginotruncana, Dicarinella, Hedbergella cinslerine ait toplam 10 tür tanımlanmış ve Whiteinella archaeocretacea (Alt Turoniyen), Helvetoglobotruncana helvetica (Orta Turoniyen), Marginotruncana sigali (Üst Turoniyen) ve Dicarinella primitiva (Alt Koniasiyen) Zonları belirlenmiştir.
Sedimantolojik özellikleri ve içerdiği pelajik foraminifer faunası, Çatak formasyonu’nun Turoniyen –Koniasiyen aralığında, yay önü bir havzanın kıta yamacında çökeldiğini göstermektedir.
Anahtar Sözcükler: planktonik foraminifer, biyostratigrafi, TuroniyenKoniasiyen, Çatak formasyonu

Planktonic Foraminiferal Biostratigraphy of the Upper Cretaceous

Çatak Formation (Maçka, Trabzon)
Emine Türk, Şenol Çapkınoğlu & İsmet Gedik
Karadeniz Technical University, Department of Geological Engineering,

TR61080 Trabzon, Türkiye (E-mail: eminemineturk@hotmail.com)




The Upper Cretaceous unit consisting of sandstone, siltstone, red micritic limestone and marl strata with andesitic and basaltic interbeds are known as the Çatak Formation. The Turonian-Coniacian planktonic foraminifera were obtained from the gray marls and limestone strata in the formation, and its biostratigraphic zonation was established by this fauna.


Ten species of Whiteinella, Helvetoglobotruncana, Marginotruncana, Dicarinella, Hedbergella are defined, and Whiteinella archaeocretacea (lower Turonian), Helvetoglobotruncana helvetica (middle Turonian), Marginotruncana sigali (upper Turonian) ve Dicarinella primitiva (Lower Coniacian) Zones are determined.
Sedimentological features and faunal content of the Çatak Formation indicate the depositional setting on a continental slope of a fore-arc basin during Turonian-Coniacian times.
Key Words: planktonic foraminifera, biostratigraphy, TuronianConiacian, Çatak formation


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət