Ana səhifə

Universitatea de stat din moldova aprob


Yüklə 5.38 Mb.
səhifə4/23
tarix24.06.2016
ölçüsü5.38 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   23




Cifru 06.411.038A.

Metodologia cuantificării integrate a rolului funcţional al hidrobionţilor în procesele biologice ale ecosistemelor acvatice

Elena Silitrari, dr.


01.01.2006-31.12.2010

Obiectivele şi scopul:

  • Paşaportizarea obiectelor model pentru menţinerea în condiţii de laborator, în baza cărora au fost perfectate 2 brevete de invenţie (1. AGEPI Hotărâre de acordare a brevetului de invenţie nr.4868 din 14.08.2006; 2. AGEPI Hotărâre de acordare a brevetului de invenţie nr.4810 din 12.06.2006).

  • Dezvoltarea teoriei funcţionării populaţiilor în ecosistemele acvatice şi continentale. Demonstrarea, că pentru peştii din ecosistemele continentale este caracteristic forma intermediară dintre tipul de creştere asimptotic şi parabolic.

  • Cercetarea componentelor ecologiei funcţionale în aspect onto- şi filogenetic la speciile de hidrobionţi reprezentativi din ecosistemele acvatice ale Republicii Moldova.

  • Revizuirea concepţiilor fundamentale privitor la cuantificarea rolului funcţional al organismelor acvatice în procesele trofodinamice.

  • Elaborarea modelelor şi procedeelor empirice privitor la estimarea rolului funcţional al populaţiilor organismelor acvatice în condiţii ecologice modificate şi dirijate.

Etapa 1. Evidenţierea şi paşaportizarea ecologică a speciilor dominante şi reprezentative de hidrobionţi ca model al cercetărilor interdisciplinare aplicative.

A. Botnaru ,

D.,Dumbrăveanu,

I. Croitoru,

A. Silitrari



2006

Au fost paşaportizate obiectele model pentru menţinerea în condiţii de laborator, în baza cărora au fost perfectate 2 brevete de invenţie (1. AGEPI Hotarâre de acordare a brevetului de invenţie nr.4868 din 14.08.2006; 2. AGEPI Hotarâre de acordare a brevetului de invenţie nr.4810 din 12.06.2006).

Etapa 2. Evidenţierea şi paşaportizarea ecologică a speciilor dominante şi reprezentative de hidrobionţi ca model al cercetărilor interdisciplinare aplicative.


A. Botnaru,

D. Dumbrăveanu,

I. Croitoru, A. Breahnă,

E. Arcan, A.Silitrari




2007

A fost dezvoltată teoria funcţionării populaţiilor în ecosistemele acvatice şi continentale. S-a demonstrat, că pentru peştii din ecosistemele continentale este caracteristic forma intermediară dintre tipul de creştere asimptotic şi parabolic.

Etapa 3. Stabilirea interdependenţei componentelor fundamentale ale estimării rolului funcţional al animalelor acvatice în procesele biologice.



A. Botnaru,

D. Dumbrăveanu,

I. Croitoru,

A. Breahnă, O.Moraru

E. Arcan, A.Silitrari,


2008

Au fost cercetate componentele ecologiei funcţionale în aspect onto- şi filogenetic la speciile de hidrobionţi reprezentativi din ecosistemele acvatice ale Republicii Moldova.


Etapa 4. Fundamentarea conceptuală şi elaborarea algoritmului de estimare integrată a rolului funcţional al zoohidrobionţilor în procesele trofodinamice ale ecosistemelor acvatice.

D. Dumbrăveanu,

A. Breahnă,

E. Arcan,

A.Silitrari.

Popescu L.


2009-2010

Au fost revizuite concepţiile fundamentale privitor la cuantificarea rolului funcţional al organismelor acvatice în procesele trofodinamice.

S-au elaborat modele şi procedee empirice privitor la estimarea rolului funcţional al populaţiilor organismelor acvatice în condiţii ecologice modificate şi dirijate.





Denumirea proiectului şi a etapelor

Conducător ştiinţific,

Executanţi

Termenii de executare

Rezultate obţinute

Cifru 45.005P

Nanotehnologii de sinteză a compuşilor coordinativi noi ai Fe(III) şi biotehnologii de obţinere a produselor farmaceutice antianemice.

Rudic Valeriu, acad. – cond. proiectului

Bulimaga V.

Chiriac T.

Zosim L.


Ciumac D.

Maxacova S.

Nastas I.

Turtă C.


Lăzărescu A.

Diug E.


Ghindă S.

Ciorchină M.



2006

Obiective şi scop:

Elaborarea tehnologiilor de obţinere pe cale naturală prin sinteză dirijată la cultivarea spirulinei cu utilizarea unor compuşi coordinativi ai Fe(III) atît a bioaditivelor antianemice, cît şi prin extragere şi fracţionare din biomasa de spirulină a biopreparatelor, inclusiv a formelor medicamentoase ce conţin fier legat organic.



Rezultate:

Au fost elaborate tehnologii de obţinere pe cale naturală prin sinteză dirijată la cultivarea spirulinei cu utilizarea unor compuşi coordinativi ai Fe(III) atît a bioaditivelor antianemice, cît şi prin extragere şi fracţionare din biomasa de spirulină a biopreparatelor, inclusiv a formelor medicamentoase ce conţin fier legat organic.






Cifru 06.407.02.04P

Determinarea gradului de hibridare în F1 şi purităţii genetice a liniilor de floarea-soarelui în baza diferitor tehnici fiziologo-biochimice şi moleculare de cercetare.

Maria Duca, membru cor. AŞM


2006-2007

Obiective:

Determinarea purităţii biologice a liniilor cosangvinizate a gradului de hibridizare la seminţele hibrizilor de porumb de prima generaţie prin metoda de electroforeză a proteinelor şi prin construirea matricelor similarităţii genetice. Elaborea spectrelor specifice al heliantininei şi estimarea frecvenţei componentelor polipeptidice.






Etapa 1.

M. Duca

Laptev N.

Homenco T.

Ciobanu L.

Leviţchi A.

Rotaru T.



2006

În cadrul proiectului s-a încercat să se asambleze unele principii ale metodelor existente pentru a elabora un sistem expert mai exact şi mai eficient de determinare a omogenităţii biologice a materialului ameliorativ şi semincier.

S-a efectuat colectarea datelor, referitoare la parametrii morfofiziologici ale seminţelor la 6 linii homozigote de floarea-soarelui, fiind analizate peste 100 de seminţe individual pentru fiecare genotip.






Etapa 2.

M. Duca

Laptev N.

Homenco T.

Ciobanu L.

Leviţchi A.

Rotaru T


2007

S-a perfectat şi s-a adaptat la condiţiile laboratorului metoda de izolare a heliantininei - proteină de rezervă la floarea soarelui, încercând să integrăm şi să combinăm diverse etape expuse în două metode de bază, propuse anterior de alţi autori, astfel încât am reuşit să elaborăm un procedeu nou de izolare a heliantininei, care se caracterizează prin reproductibilitate perfectă.

În continuare s-a efectuat electroforeza proteinelor la 100 de seminţe individuale, pentru fiecare dintre cele şase genotipuri. În total au fost analizate în jur de 600 spectre electroforetice,

În baza rezultatelor obţinute a fost calculată puritatea liniilor prin metoda propusă în Standardul Moldovenesc. A fost determinată puritatea biologică a liniilor cosangvinizate a gradului de hibridizare la seminţele hibrizilor de porumb de prima generaţie prin metoda de electroforeză a proteinelor şi prin construirea matricelor similarităţii genetice, care fiind comparate cu cele obţinute la analiza indicilor morfofiziologici demonstrează un înalt nivel al purităţii genetice a liniei cercetate.





Cifru 08.801.04.02A

Utilizarea izoenzimelor şi marcherilor moleculari în determinarea calităţii seminţelor la floarea-soarelui.

Port Angela, dr. -cond.proiectului

Duca M., Rotaru T.

Căpăţână Gh., Căpăţână A.

Leviţchi A., Organ A.

Laptev N., Croitoru A.


2008-2009

Analiza genotipurilor utilizate cu primerii SSR, care ar demonstra un polimorfism al locilor în funcţie de genotip, fiecare caracterizându-se printr-un set anumit de loci minisateliţi.

Demonstrarea posibilităţii utilizării marcherilor bazaţi pe secvenţele minisatelite în determinare gradului de hibridare la hibrizii F1 şi aplicabilitatea lor în estimarea purităţii biologice la genotipurile de floarea-soarelui.






Cifru 09.814.08. 04A.

Perspectivele evoluţiei oraşelor mici şi mijlocii în Republica Moldova la scară regională, prin prisma priorităţilor dezvoltării durabile.

Lazăr Chirică, dr.

Sochircă V.

Cuciureanu Gh.

Baciu S.,

Revenco M., Castraveţ T.


2009

S-au evaluat condiţiile fizico-geografice ale oraşelor mici şi mijlocii în bazinul r. Prut din Republica Moldova. A fost analizat potenţialul socio-uman şi s-a evidenţiat unele priorităţi de dezvoltare durabilă în localităţile vizate. S-a efectuat clasificarea oraşelor în funcţie de potenţialul uman existent.






  • PROIECTE BILATERALE

Denumirea proiectului şi a etapelor

Conducător ştiinţific,

Executanţi

Termenii de executare

Rezultate obţinute








Cod 06.39CRF

Proiectul bilateral Proteina

leguminică din seminţele de soia:

structura, evoluţia şi valoarea

nutritivă.

AŞM-FCFR, Moldova-Rusia




în cooperarea cu N. Vavilov Institutul de Cercetării a Plantelor,

St.-Peterburg, Rusia


Conducătorul proiectului –

A. Şutov


2006-2007

Cercetarea teoretic şi experimental al componenţei, structurii şi evoluţiei proteinei leguminosimilare din soia. Scopul principal a fost obţinerea preparatului de proteină leguminosimilară (PL) din soia, separarea formelor ei moleculare, cristalizarea şi stabilirea şi descrierea evoluţiei ei.

Impactul ştiinţific, social şi economic. Printre proteinele seminţelor de soia, în general deficiente în cisteină şi metionină, se evidenţiază globulina de tip leguminic, care diferă printr-un conţinut foarte înalt de ambii aminoacizi ce conţin sulf. Cu toate că conţinutul de proteină de tip leguminic în seminţele de soia nu este înalt, cercetarea ei în ce priveşte purificarea, separarea formelor moleculare, cristalizarea şi analiza roentgeno-structurală, precum şi studiul filogeniei structurii primare prezintă interes din punct de vedere a valorii alimentare potenţial înalte.





Etapa 1. Izolarea, purificarea şi

caracterizarea fizico-chimică a

proteinei leguminice din soia (PL).


Şutov A.,

Rudacova A.,

Kahovskaia I.,

Rudacov S.





Iulie-Decembrie

2006



A fost obţinut un preparat al PL cu o puritate nu mai joasă de 80% şi au fost studiate unele caracteristici fizico-chimice ale lui. A fost determinată compoziţia formelor moleculare ale PL. S-a stabilit că în componenţa dimerior PL întră nu mai puţin de patru tipuri de subunităţi, care diferă prin masa moleculară şi sarcină. Globulina bazică 7S prezentă în seminţele uscate de soia (Bg) şi eliberată din seminţe prin imersiunea lor în apa ferbinte (BgH) a fost izolată şi comparată folosind cromatografia pe SP Sefaroză şi SDS-GPAA. Au fost identificate cel puţin patru tipuri de subunităţi Bg care se deosebesc dupa mărime. A fost arătat, că BgH practic nu se deosebeşte de Bg nici prin comportarea cromatografică, nici prin componenţă sau raportul subunităţilor.





Etapa 2. Obţinerea preparatelor PL

pure şi omogene după compoziţia

subunităţilor moleculei care vor vi

potrivite pentru obţinerea

cristalelor. Elaborarea metodei de

cristalizare şi analiză cu raze X a

cristalelor PL.


Şutov A.,

Rudacova A.,

Kahovskaia I.,

Rudacov S.





Iauarie-Iunie

2007



Preparat de homo-dimeri ai subunităţii PL 2, a fost cristalizat şi analiza roentgeno-structurală a cristalelor (rezoluţia 3.5 Å) a fost efectuată. Cristalele pentru analiza roentgeno-structurală prealabilă au fost obţinute în următoarele condiţii: 3 mkl probă+ 3 mкl tampon pentru cristalizare, 13-18 % polietilenglicol 4000, 0.1 М imidazol sau citrat de sodium sau tartrat de sodium sau МЕС tampon рН 5.6-7.0. 0.1-0.5 М sulfat de amoniu; concentraţia proteinei 5-10 mg/ml; 8-20 С.

Cele mai bune cristale cu dimensiunea 1 х 0.1 х 0.08 мм (Fig. 5) au fost obţinute în următoarele condiţii: concentraţia proteinei 10 mg/ml, 0.1 М МЕС tampon рН 6.0б, 0.4 М sulfat de amoniu, 13 % polietilenglicol 4000, 20 С.









Etapa 3. Analiza evolutivă a

structurii PL. Evaluarea valorii

nutritive a PL şi influenţa PL asupra

proprietăţilor alimentare ale

izolatelor proteice din soie.


Şutov A.,

Rudacova A.,

Kahovskaia I.,

Rudacov S.





Ianuarie-Decembrie

2008



Calea evolutivă a Bg, ca membru a superfamiliei de inhibitori ai xilanazei plantelor şi a proteinazelor aspartice a fost urmărită. Cu ajutorul programei BLAST au fost identificate trei grupuri de proteine înrudite cu PL: conglutinina  din seminţele de lupin], inhibitorii xilanazelor din plantele di- şi monocotilidonate şi proteinazele aspartilice de tip pepsinic. În legătură cu provenienţa arhaică şi răspândirea largă a enzimelor de tip pepsinic la procariote şi eurocariote, proteinazele aspartilice din plante pot fi utilizate în calitate de outgroup pentru construirea arborelui filogenetic înrădăcinat. Arborele evoluţionar obţinut este suficient de stabil şi topologia lui rămâne neschimbată la analiza unor regiunl separate ale elainmentului. Inhibitorul xilanazelor din grâu (TAXI-1) reprezintă un interes deosebit, deoarece este stabilită structura lui terţiară {pdb|1T6G). Structura TAXI-I este constituită din două domene, care formează -bareluri şi include un număr redus de segmente spiralate. Structura terţiară Bg , probabil, este construită în mod analogic, cu toate că topologia legăturilor disulfurice poate fi diferită.




Cifru 08.820.08.10 RF.

Elaborarea metodologiei studiului complex al omului.

B. Melnic – cond.proiectului

2008-2009




Etapa 1. Analiza metodelor de cercetare a omului în Republica Moldova.

B. Melnic

A.Roşca,

A. Crivoi

T. Miroliubov

M. Lozanu

N. Negru


L. Daukşte

E. Siniţa



01.07.2008 -31.12.2008

Pregătirea capitolelor şi paragrafelor planificate în contractele individuale (anexe) pentru elaborarea lucrării de bază.

Etapa 2. Studiul comparativ al tematicii şi metodologiei cercetării omului în Moldova şi Rusia.

B. Melnic

A.Roşca


A. Crivoi

T. Miroliubov

M. Lozanu

N. Negru


T. Bogrug

L. Daukşte

E. Siniţa


02.01.2009-30.04.2009

A fost formată o bancă de date care ulterior vor fi propuse centrelor ştiinţifice preocupate de cercetarea omului.

Etapa 3. Analiza materialelor acumulate. Organizarea şi petrecerea unui seminar ştiinţific cu partciparea colegilor din Rusia.

B. Melnic

A.Roşca


A. Crivoi

T. Miroliubov

M. Lozanu

N. Negru


T. Bogrug

L. Daukşte

E. Siniţa


01.05.2009-31.08.2009

A fost formulată metodologia şi concepţia cercetării şi cunoaşterii omului în lumina studiului complex al omului. Au fost puse în dezbatere retultatele obţinute în cadrul cercetărilor efectuate referitor la studiul dezvoltării psiho-emoţionale şi comportamentul social al omului.

Etapa 4. Iniţierea unor dezbateri în presa ştiinţifică cu referire la metodologia studiului complex al omului .

B. Melnic

A.Roşca


A. Crivoi

T. Miroliubov

M. Lozanu

N. Negru


L. Daukşte

E. Siniţa



01.09.2009-31.12.2009



Au fost pregătite şi publicate în revista UniversOm materialele ştiinţifice cu referire la problematica studiului complex al omului.






Cifru: 08.820.04.19RF

Controlul genetic al restaurării androfertilităţii la floarea-soarelui cu ASC



Duca M. – cond proiectului

Port A..


Chilari R.

Midoni A.

Munteanu V.


2008-2009

Scopul şi obiectivele:

Analiza genetică a eredităţii factorilor Rf în citoplasma PET 1, prin utilizarea fenotipurilor I1-I3, F1, F2 şi BC1.

Studiul interacţiunii polimerice a genelor Rf în baza indicilor morfo-fiziologici, capacităţii de formare a polenului, gradului de autocompatibilitate.

Caracterizarea liniilor androfertile Rf şi a hibrizii F1 obţinuţi.

Evaluată posibilităţii de utilizare a marcherilor moleculari în scriningul molecular privind prezenţa şi starea homo şi heterozigotă a genei Rf.


Cifru 08.820.07.01BF

Elaborarea tipologiei complexe geodemografice a dezvoltării populaţiei rurale din Belarus şi Republica Moldova în baza analizei comparativ-geografice



Sochircă V. – cond. proiectului

Cuciureanu Gh.

Baciu S.

Revenco M.

Castraveţ T.


2008-2009

Scopul şi obiectivele:

Realizarea unei analize comparativ-geografice complexe a evoluţiei demografice a populaţiei rurale din Republica Moldova şi Belarus, cu elaborarea recomandărilor de promovare a politicilor regionale de dezvoltare a habitatului rural de către organele administraţiei publice centrale şi regionale în condiţiile economiei de tranziţie.



  • Caracterizarea de ansamblu a situaţiei demografice din mediul rural al Republicii Moldova şi Belarus de la obţinerea independenţei până în prezent;

  • Analiza comparativă a metodelor de evaluare economico-geografică a situaţiei demografice în Republica Moldova şi Belarus;

Elaborarea tipologiei habitatului rural din Republica Moldova şi Belarus în funcţie de caracterul proceselor socio-demografice.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   23


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət