Ana səhifə

TÜrmob genel başkani mehmet timur’un akdeniz muhasebeciler federasyonu 5’NCİ konferansinda yaptiği konuşma 13 aralik 2005


Yüklə 33 Kb.
tarix27.06.2016
ölçüsü33 Kb.
TÜRMOB GENEL BAŞKANI MEHMET TİMUR’UN

AKDENİZ MUHASEBECİLER FEDERASYONU 5’NCİ KONFERANSINDA YAPTIĞI KONUŞMA
13 ARALIK 2005

BDDK’nın Sayın Başkanı, Akdeniz Muhasebeciler Federasyonu’nun Değerli Başkanı, Yönetim Kurulu ve Konsey Üyeleri, Değerli Katılımcılar, Değerli Meslektaşlarım, Değerli Basın Mensupları,

Akdeniz Ülkeleri Muhasebeciler Federasyonu’nun 5. Konferansının Türkiye’de gerçekleşmesinden ötürü mutluyuz.

Akdeniz ülkelerinde muhasebe mesleğini yönlendiren, muhasebe mesleğinin önderleriyle birlikte olmaktan ötürü Türk Meslektaşlarınız olarak büyük mutluluk ve onur duyuyoruz.

İçinde yaşadığımız dünya gün geçtikçe küçülmektedir. İçinde yaşadığımız bu dünyayı gün geçtikçe küçülten pek çok faktör vardır.

Kuşkusuz bunların başında teknoloji ve haberleşme alanında meydana gelen gelişmeler ve globalleşme olgusu geliyor.

Değerli katılımcılar, içinde bulunduğumuz bu günler, mesleğimiz için çok önemlidir. Gün geçtikçe küçülmekte olan bu dünya içinde iyi bir pozisyon tutmak için çaba göstermeliyiz. Bu çabalar mali konularda da kendini önemli bir şekilde hissettirmektedir.

Bu nedenle;



gibi konular gün geçtikçe daha önemli hale gelmektedir.

Bütün dünya muhasebe ve denetim konusunda ortak bir dil kullanma gayretindedir.

Finansal raporlama ve denetim standartları konusunda ortak dilin kullanılması; uluslararası piyasalardan fon toplamak isteyenlerin ek maliyetlerden kurtulması ve aynı kalitede bilgi ve raporlarla karşılaştırma yapılabilmesi mümkün olabilecektir.

Yakından da bildiğiniz gibi, geçtiğimiz yıllarda dünyanın bazı büyük şirketlerinde muhasebe skandalları yaşanmıştı.

Bu olaylar, tüm dünyada finansal raporlama ve muhasebe denetimi konularının önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Finansal raporlamada ve denetim faaliyetlerinde uluslararası uyumun sağlanması kuşkusuz daha fazla etkinlik sağlayacaktır.

Global muhasebe ve denetim standartlarına doğru atılan her adımda, muhasebe mesleğini yenilemekte, diğer bir ifade ile meslek kabuk değiştirmektedir.

Ayrıca, muhasebe meslek mensuplarımızca ihmal edilmemesi gereken en önemli konulardan bir diğeri muhasebe ve denetim standartlarının oluşturulması sürecine etkin katılımdır.

Konferansın teması olarak “Şeffaflık ve Denetim” konusunun seçilmesi Muhasebe Mesleğinin gerek dünyadaki gelişmesi ile ve gerek Türkiye’deki gelişmelerle örtüşmektedir.

Konferans vesilesi ile Türkiye’de şeffaflık ve denetim konusundaki gelişmeler hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.

Ülkemizde Muhasebe Denetimi konusunda 1989’dan bu yana geliştirerek TÜRMOB tarafından yayınlanan yönetmeliklerde yer alan denetim düzenlemelerinin dünya gelişmelerine hızla ayak uydurabilmek için 2003 yılında “Türkiye denetim Standartları Kurulu”nu kurduk.

Kurul, öncelikle “Uluslararası Denetim Standartları”nı tercüme ettirerek yayınladı. Kurul, bu yıl içinde Ulusal (Türkiye) Denetim Standartları”nı hazırlamak üzere ilgili temsilcilerinin katıldığı “35 adet meslek standardı komitesi” oluşturdu.

Şeffaflık, finansal tabloların açıklanması ile saptanır. Bu konudaki gayretlerimiz etkisini göstermektedir. 1980’li yıllardan bu yana yalnız Halka Açık Şirketler için zorunlu olan “Açıklama Zorunluluğu” şu anda Parlamento’nun Adalet Komisyonu’nda görüşülmekte olan Yeni Türk Ticaret Kanunu Değişiklik Tasarısı yasalaştığında tüm şirketler için uygulanacaktır.

Aynı düzenlemede yalnız Halka Açık Şirketlerin denetim yapma zorunluluğu, genişletilmekte, tüm şirketler denetim yaptırma kapsamına alınmaktadır.

Bu arada finansal tabloların hazırlanmasında esas alınacak ulusal muhasebe standartlarının uluslararası muhasebe standartlarına tam uyumlu yakınsak olmaları koşulu getirilmiştir.

Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu, şu ana kadar 8 adet Türkiye Muhasebe Standardını, uluslararası muhasebe standartlarına tam uyumlu yakınsak olarak yayınlamıştır. Bu ayın sonuna kadar 12 standardın daha yayınlanması beklenmektedir.

Bu bağlamda açıklama zorunluluğu getirilerek “şeffaflık ve Denetim” olgusu gerçekleştiğinden vergi kayıpları asgariye inecek, sermaye piyasası derinleşecek ve fon girişi artacaktır.

Globalleşmeye paralel olarak uluslararası uyumun sağlanması sonucunda her ülkede kaynak tahsisinde etkinliği artıracak ve nihayetinde sosyal refahın artmasına katkıda bulunacak muhasebe uygulamalarının yerleştirilmesi kuşkusuz sadece sermaye piyasaları açısından değil o ülke geneli için de hayati önem taşımaktadır.



Bu güzel toplantıda bizleri yalnız bırakmayan Sayın BDDK Başkanıma, değerli konuklarımıza, Akdeniz Ülkelerinin değerli temsilcilerine ve değerli meslektaşlarımıza saygılarımı ve şükranlarımı sunuyorum.

Değerli yabancı konuklarım, şimdi size bir sürprizim var. Akdeniz Ülkeleri Muhasebeciler Federasyonu kuruluşunda emeği geçen ve iki dönem Konsey üyeliğinde bulunan TÜRMOB’un eski genel başkanı Mersin Milletvekili Sayın Mustafa Özyürek aramızda bulunmaktadır. Şimdi kendisini size hitap etmek üzere kürsüye davet ediyorum.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət