Ana səhifə

Tez yazim kilavuzu


Yüklə 1.28 Mb.
səhifə4/6
tarix26.06.2016
ölçüsü1.28 Mb.
1   2   3   4   5   6

3.2.Dipnotun Metindeki Yeri ve Numaralandırılması


Dipnotlar, her sayfada metnin en son satırının altında, tek satır aralık bırakılarak sayfanın sol kısmından başlayan kısa bir çizgiyle, metinden ayrılırlar. Sayfanın sol ve sağ kenar boşlukları arasındaki bu çizginin altında, tek satır aralık bırakılır. Dipnotlar bu kısma, birbirini izleyen numaralara uygun surette yerleştirilirler. Her dipnot öncesi 0 nk ve sonrası 0 nk paragraf aralığı boşluk bırakılır ve iki yana yaslı olarak yazılır. Dipnot numaraları, her bölümün ilk sayfasında 1’den başlayarak bölüm sonunda tamamlanacak biçimde verilir. Her yeni bölüm için tekrar 1’den başlayan numaralama yapılır.

3.3.Kaynakça


Tez metninde Ek’ler kısmından önce yer alması gereken kaynakçada, atıf yapılan kaynaklarla ilgili tüm bibliyografik bilgiler aynen yansıtılır. Bölümümüz bünyesinde yapılan lisans tezlerinde dipnotlu kaynakça gösterme yöntemi kullanılmaktadır.

3.3.1.Klasik Usulde Kaynakça Gösterme Yöntemi


Tezde kullanılan yayınlar sonuç kısmında ek varsa ekten sonra özgeçmişten önce belirli düzende kaynakçadaki kaynakların türüne göre (A-Arşiv Malzemesi, B-Kitaplar, C-Makaleler, D-Tezler vb.) gruplandırılarak veya tür ayrımına gidilmeden alfabetik sıraya uygun biçimde verilir. Dipnotlu kaynakça gösterme yöntemine göre kaynakça sayfası, KAYNAKÇA kelimesinin büyük harflerle, koyu ve ortalanarak üsten tek satır aralık verilerek yazılması ile başlar. (Times New Roman, 12 punto vb.) Kaynakçalar 1 satır aralığında yazılır ve her bir kaynak arasında 1.5 cm boşluk bırakılır. (Ek 12).

a. Kitap


Yazar Soyadı, Yazar Adı; Eser Adı (italik) varsa yayımlayan veya çevirenin Adı Soyadı, cilt sayısı (Romen rakamıyla I-VII şeklinde), Yayınevi, Basım yeri Basım yılı.

Örn:


Mardin, Şerif; Jön Türklerin Siyasi Fikirleri 1985-1908, İletişim Yayınları, İstanbul 2008.

Çadırcı, Musa; Tanzimat Döneminde Anadolu Kentleri’nin Sosyal ve Ekonomik Yapısı, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1997.

Çeviri ya da tahkikli eserin çevireni ya da tahkik edeni tarafından yazılmış giriş kısmı, kaynaklar listesinde çevirenin/tahkik edenin adı öne alınıp yazının başlığı tırnak içinde gösterilerek kaydedilir, sonra yazar adı, eser adı, çeviren/tahkik eden, basım yeri yılı, cilt sayısı yazılır.

Örn:


Goodwin, Godfrey; Yeniçeriler, Çev: Derin Türkömer, Doğan Egmont Yayıncılık, İstanbul 2008.

Lewis, Bernard; İstanbul ve Osmanlı İmparatorluğu Medeniyeti, Çev: Ömer F. Birpınar, Bilge Sanat Yapım Yayınları, İstanbul 2006.

Editörlü eserlerdeki yazılar, kaynak listesinde makale gibi gösterilir.

Örn:


Sadık, K. Gulam; “İkbal’de Ahlâk Kavramı”, Çev: Hüseyin Karaman, İkbal’in Düşünce Dünyası, ed. Ahmet Albayrak, İnsan Yayınları, İstanbul 2004, ss. 121-132.

Arapça eser adlarının ilk harfi büyük, diğerleri küçük yazılır. Arada geçen özel isimlerin ilk harfi ise büyük yazılır. Yazar ve eser önündeki “el” takıları küçük harfle yazılır, araya tire konur ve alfabetik sıralamada dikkate alınmaz.

Eser adındaki “el” takıları okundukları gibi yazılır. (el-Bağdadî, el-Fark beyne'l-fırak)

Örn:


el-Bağdâdî, Abdülkâhir, el-Esmâ ve’s-sıfât, Kayseri Raşid Efendi Ktp., Nu. 497.

b. Makale


Yazar Soyadı, Yazar Adı; "Makale Adı", Dergi Adı (italik), cilt (Romen rakamıyla)/sayı (sadece sayı verilecekse önce sy./S kısaltması) yayın ayı/dönemi ve yılı (parantez içinde), ss. sayfa sayısı (ilk sayfa tire son sayfa).

Ansiklopedi maddeleri, makalelerin gösterildiği gibi listelenir; yalnız cilt/sayı yerine cilt (Romen rakamıyla), sayfa numaraları (çok ciltli eserlerde olduğu gibi) verilir.

Birden çok yazarlı makalelerde yazarların isimleri, çok yazarlı kitap künyelerinde olduğu gibi yazılır.

Örn:


Kılıç, Orhan; “Ocaklık Sancakların Osmanlı Hukukunda ve İdarî Tatbikattaki Yeri”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, XI/1, Elazığ, ss. 1-20.

c. Ansiklopediler

Örn:


Yılmaz, Ahmet; “Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin”, Türkiye Diyanet Vakfı Ansiklopedisi, XXXII, İstanbul 2006, ss. 113-115.

d. Sözlükler

Örn:


Devellioğlu, Ferit; Osmanlıca- Türkçe Ansiklopedik Lûgat (Eski ve Yeni Harflerle), Aydın Kitabevi Yayınları, Ankara 2004.

Madran, Nurettin; Büyük Tarım Sözlüğü I, Hacettepe-Taş Yayınları, Ankara 1984.



EKLER:

Ek 1: Sayfa Düzeni


Kâğıt Ebadı A4 (21x29.7)


Üst Kenar Boşluğu 2,5 cm





METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN METİN

Sol Kenar Boşluğu



4 cm

Sağ Kenar Boşluğu

2,5 cm






Alt Kenar Boşluğu 2,5 cm



Ek 2: Şekiller, Tablolar ve Resimler



Resim 1.1: Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Paşa’nın Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları Sırasında Cephede Savaşı İzleme ve Gözetme Çalışmaları





Kaynak: Yazar Adı Soyadı, Kaynak İsmi, Yayın Yeri, Yılı, Yararlanılan Sayfa No.


1   2   3   4   5   6


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət