Ana səhifə

Tez yazim kilavuzu


Yüklə 1.28 Mb.
səhifə2/6
tarix26.06.2016
ölçüsü1.28 Mb.
1   2   3   4   5   6

İKİNCİ BÖLÜM

TEZİN DÜZENLENMESİ


Tezler, “Ön Kısım,” “Metin Kısmı” ve “Son Kısım” olmak üzere üç kısımdan oluşur. Tezin kısımları, aşağıdaki sıraya uygun olarak düzenlenir:

1. Ön Kısım

Dış ve iç kapak sayfası,

Tez kabul ve onay sayfası,

Yemin metni,

İçindekiler,

Özet sayfası (Türkçe),

Tablo, şekil, resim, fotoğraf, grafik, vb. unsurların listeleri,

Kısaltmalar listesi.



2. Metin Kısmı

Önsöz,


Giriş,

Tezin bölümleri,

Sonuç.

3. Son Kısım

Kaynakça,

Ekler,

Özgeçmiş.


2.1.Dış ve İç Kapak


Dış ve iç kapak sırasıyla, Üniversite, Fakülte ve Bölüm bloğu, Adayın Adı ve Soyadı, Tezin Başlığı, Tezin Türü, Tez Danışmanının Unvanı, Adı Soyadı, Basım Yeri ve Yılı bölümlerinden oluşur. Sayfanın sol ve sağ kenarlarında 3 cm, üst ve alt kenarlarında ise 2 cm boşluk bırakılır. Bütün yazılar ortalanır.

Tez başlığı 16 punto olmak üzere, diğer tüm bibliyografik bilgiler 14 punto kalın ve ortalı yazılır.

Tezin türü olarak Lisans Tezi yazılır (Bkz. Ek 3).

2.2.Kabul ve Onay Sayfası


Kabul ve onay sayfasında tez savunması tutanağına uygun olarak, tezi hazırlatan bölüm adı, tezin tarihi, tezi onaylayan jüri üyelerinin unvan ve adları bulunur. Jüri üyeleri, tezi onayladıkları takdirde, tez onay sayfasının ilgili kısmını imzalarlar. Tez Kabul ve Onay Sayfası Ek 4’te gösterildiği gibi hazırlanır.

2.3.Yemin Metni


Yemin metni, tez onay sayfasından hemen sonraki sayfada yer alır. Örnek yemin metni Ek 5’ de gösterilmiştir.

2.4.Özet


Tezi kısaca tanıtmak üzere hazırlanan sayfadır. Özet genellikle tezden bağımsız olarak değerlendirilir ve okuyucuya, tezi inceleyip, incelememe kararını verdirebilecek kapsam ve derinlikte yazılmalıdır. Özet başlık sayfasından sonra yer almalı ve yaklaşık 200 kelimeyi, yani bir sayfayı aşmamalıdır. Özetlerde, şekil, tablo, kaynak vb. bilgilere yer verilmez. Ayrıca alt başlık vb. kullanılmaz. Tezin numaralandırması bu sayfadan başlar. Özet kısmı “İçindekiler” kısmının hemen arkasından başlatılır. (Bkz. Ek 6)

2.5.İçindekiler Listesi


Tez/Seminer metninde yer alan bütün bölüm başlıkları ve Kaynakça (varsa Ekler) sayfası, İçindekiler Listesinde eksiksiz olarak gösterilmelidir. Romen rakamlarıyla sayfa numarası verilir fakat ilk sayfasında bu sayfa numarası görünmez diğer sayfalarında görünür. İçindekiler tablosunda başlık düzeylerine göre her bir alt başlığa girintili olarak yer verilir. (Bkz. Ek 7)

2.6.Tablo ve Şekiller Listesi

Tezde tablo ve şekiller varsa “Tablo ve Şekiller Listesi” başlığı altında birlikte sunulur. Bir tek tablo ya da şekil için ayrı bir liste yapılmaz (Bkz. Ek 8).



2.7. Simgeler ve Kısaltmalar Listesi: (Bkz. Ek 9)

2.8. Önsöz ve Giriş

Önsöz; tezin amacı, önemi, ele alınış nedenleri, kısaca kapsamı, gerekiyorsa tezin hazırlanmasında karşılaşılan güçlüklere dair verilen bilgilerin yanı sıra, tezin hazırlanmasında maddi, manevi katkısı olan kişi ve/veya kuruluşlara teşekkür gibi açıklamaları içerir. “Önsöz” ibaresi, büyük harflerle kalın ve sayfanın üst ortasına gelecek şekilde yazılır ve önsöz metni iki sayfayı geçmez. Önsöz kısmı giriş kısmından hemen önce yer alır.

Giriş kısmında, önsözde belirtilenler tekrar edilmemek üzere, çalışmada çözümlenmesi amaçlanan bilimsel sorun etraflıca tanımlanmalı; kullanılan kavramsal

çerçeve, yöntem, teknik ve -eğer varsa- modellemeler de yeterince açıklanmalıdır.


Giriş bölümü, okuyucunun tezi anlayıp değerlendirebilmesini sağlamak için yeterli temel bilgileri içermeli, çalışmanın yapılmasının gereğini ve amacını da kısaca anlatmalıdır. Tez konusunun seçiliş sebebi, konunun önemi, çalışmanın teorik çerçevesi ve var ise metodolojisi giriş bölümünde ayrıntılı olarak vurgulanmalıdır.

Giriş’ten sonra, tezin bölümleri yer alır.


2.9.Tezin Metin Bölümü ve Numaralanması


Ana bölümler Birinci Bölümle başlar. Her bölüm başlığı, 14 punto ile Koyu ve Ortalanmış olarak “BİRİNCİ BÖLÜM” şeklinde yazılır. Onun altına ise aynı biçimde bölümün başlığı yazılır.

Giriş ve sonuç hariç olmak üzere, bölüm ve alt bölümlerin numaralanmasında, her numaradan sonra, ilgili bölüm ve alt bölümlerin başlığı yazılır. Bu konuda şu sisteme uyulur: Bölüm ve alt bölümler, 1. 2. 3. vs. rakamlarıyla numaralanır. Bu düzenlemede, bölümler sırasıyla 1, 2, 3, 4 şeklinde numaralanırken, alt bölümler ve onların da altındakiler için rakamları

1.1.

1.1.1.


1.2.

1.2.1.


1.2.2.

2.1.


2.1.1. gibi, birden çok haneli şekilde verilir.

2.10.Sonuç


Sonuç bölümü ayrı bir sayfadan başlar ve başlığı 14 punto olarak ve koyu biçimde (SONUÇ) yazılır. Sonuçta, girişte açıklanan tezin/seminerin amacı ve/veya hipotez(ler)inden başlayarak tezin sınırlılıkları çerçevesinde tezde/seminerde ulaşılan çözüm(ler), tezin çeşitli bölümlerinde varılan sonuçlardan da yararlanılarak açıklanır. Bu açıklamalar - mümkünse veya gerek varsa - daha sonraki çalışmalara ışık tutacak çeşitli önerilerle desteklenir. Ayrıca, yapılan araştırmada çözümlenemeyen sorunlar varsa, bunların gelecekte hangi tür veya konudaki araştırmalarla çözümlenebileceğine ilişkin bilgiler de verilir.

2.11.Ekler


Her ek yeni bir sayfadan başlar ve 12 punto ve koyu biçimde Ek 1, Ek 2... gibi numaralandırılır, başlık ortalanmış olarak yazılır.

2.12.Özgeçmiş


Araştırmacının, biyografisi ve yayınları özgeçmiş başlığı altında verilir ve özgeçmiş sayfası dizinden sonraki sayfaya konulur. Bu bölümde, tez, uzmanlık dalı, eğitim ve varsa iş deneyimi, yayınlar ve alınan ödüllere yer verilir. Özgeçmiş sayfası bir sayfayı aşmamalıdır. Özgeçmiş sayfası 3. tekil şahıs kullanılarak yazılmalıdır. (Örneğin yüklemler bitirdim, yaptım yerine bitirdi, yaptı şeklinde kullanılmalıdır.)
1   2   3   4   5   6


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©atelim.com 2016
rəhbərliyinə müraciət